Oranje na thriller en shoot-outs naar WK-finale

Doelman Pirmin Blaak heeft Nederland zaterdag in de halve finale tegen Australië met een heldenrol aan een finaleplaats op het WK in India geholpen. De goalie keepte fantastisch in de reguliere speeltijd, maar moest in de slotseconde toch capituleren (2-2). Shoot-outs waren daardoor noodzakelijk om een beslissing te brengen in deze ware thriller. En ook daarin ontpopte Blaak zich als de grote held bij Oranje door in de sudden death de beslissende shoot-out van Daniel Beale te pakken. 

Oranje speelt zondag om 14.30 uur de finale tegen België, dat zaterdag eerder op de dag de eerste halve finale met 6-0 van Engeland won. Blaak, die na afloop als man of the match werd gehuldigd, stond glimmend voor de camera. ‘Dit is geweldig. De gelijkmaker vlak voor tijd was pijnlijk, maar we gingen met veel vertrouwen de shoot-outs in. Bij de laatste shoot-out pakte mijn gok om de bal weg te slaan, goed uit. We hebben nu minder dan 24 uur voor de finale tegen België, maar we zullen snel herstellen en er morgen staan’, zei de held van Oranje.

Vier jaar geleden was Nederland-Australië het affiche van de WK-finale en stond er na afloop 6-1 op het scorebord in Den Haag, voor Australië. Nu was Oranje in de halve finale in Bhubaneswar heer en meester op het blauwe veld van het uitverkochte Kalinga Stadium. Het Nederlands elftal moest alleen de eerste paar minuten de Australische storm overleven, maar toen die eerste paar cirkelpenetraties van Australië niets opleverden, bepaalde Oranje het ritme. Al bleef  Australië altijd dreigend.

BHUBANESWAR, INDIA - keeper Pirmin Blaak (Ned) stopt de beslissende shoot out van Aran Zalewski (Aus) tijdens de halve finale tussen Nederland en Australie (2-2) bij het WK Hockey heren in het Kalinga Stadion. COPYRIGHT KOEN SUYK

Keeper Pirmin Blaak stopt de beslissende shoot-out van Aran Zalewski tijdens de halve finale van dit WK tussen Nederland en Australië Foto: Koen Suyk

Oranje kwam via de verdedigers De Geus en Schuurman op 1-0

Een fijne actie van Jonas de Geus werd mooi afgemaakt door nota bene verdediger Glenn Schuurman voor de 1-0. Seve van Ass, die vandaag zijn 150e duel voor Oranje speelde, dolde zijn verdediger en gaf voor, en via een Australische stick ging de bal achter Andrew Charter: 2-0. De Australiërs gaven zich niet zomaar gewonnen, maar strafcorners, backhands en een heel vuurpeloton aan munitie werd op Pirmin Blaak afgevuurd, maar de Rotterdamse keeper gaf geen krimp en redde die eerste twee kwarten weergaloos.

Seve van Ass wordt bejubeld na zijn 2-0 tegen Australië. Foto: Koen Suyk

In het derde kwart zakte Oranje iets in, maar wisten de Kookaburras weinig raad met het balbezit. Keeper Blaak hoefde weinig in actie te komen tegen Australië, dat op dat moment niet de macht leek te hebben een comeback te forceren. Twee keer was het Robbert Kemperman die Mirco Pruyser vrij zag staan. Eén keer vuurde Pruyser op Charter, vlak daarna miste Pruyser net de pass. Terwijl Oranje op 3-0 had kunnen staan, mocht Australië een strafcorner nemen, na een overtreding op Trent Mitton. Via de afschuif belandde de bal bij Tim Howard, die binnenflatste: 2-1.

Met de 1-2 stand maakte het stadion veel lawaai tussen het derde en vierde kwart. De supporters maakten zich op voor een heet kwartiertje. Het was afwachten hoe Oranje zou reageren op de tegentreffer. Ondanks de enorme druk van Australië leek de Nederlandse defensie stand te houden. Australië wisselde de goalie voor een veldspeler en zette nog meer druk. Drie minuten voor tijd kregen de Aussies een strafcorner, maar met een magistrale redding voorkwam Blaak de gelijkmaker.

Australië maakt in slotseconde gelijk, met geluk door de benen van Blaak

Terwijl in het stadion het aftellen al bijna begonnen, sloeg het noodlot toch toe voor Oranje. Eddy Ockenden tikte de bal richting het doel, Schuurman kreeg ‘m verkeerd op zijn stick en zag tot zijn afgrijzen de bal door de benen van Blaak rollen het doel in rollen: 2-2. 25 seconden later was de wedstrijd voorbij. Shoot-outs.

Daarin kwam Oranje, na een misser van Zalewski, op voorsprong via Hertzberger. Maar door missers van Pruyser en Kemperman stond Australië plots op winst. Een misser van Tim Brand, de in Gouda geboren Nederlander, zorgde voor een comeback van Oranje. En toen Thijs van Dam de 3-3 in de shoot-outs maakte na een heerlijke turn was alles weer mogelijk in de sudden death.

Kalinga Stadium laat je horen, maakt Jeroen Hertzberger duidelijk nadat hij Nederland in de sudden death op voorsprong heeft gezet. Foto: Koen Suyk

Die werd begonnen door Hertzberger, die deed waarvoor hij is meegenomen naar India: scoren. Beale moest nu gelijk maken. Hij koos voor zijn forehand, maar voor de Australiër kon uithalen, tikte Blaak de bal met zijn stick weg. Nederland won zo de shoot-outs en staat zondag in de WK-finale tegen België. De Derby der Lage landen is een reprise van de EK-finale in augustus vorig jaar. Toen won Nederland.


Lees hieronder de live updates terug.

Primin Blaak redt op inzet van Beale!!!! Nederland naar de WK-finale

Hertzberger doet het weer: Nederland op voorsprong.

Sudden Death.

Thijs van Dam maakt met een heerlijke turn de gelijkmaker: 5-5 (3-3 in shoot-outs)

Whetton zet Australië op voorsprong: 5-4

Seve van Ass brengt Nederland op gelijke hoogte: 4-4 (2-2 in shoot-outs)

Tim Brand wordt afgefloten voor een overtreding. Mis dus.

Kemperman mist. Het blijft 3-4 (1-2 in shoot-outs)

Craig scoort. Australië op voorsprong. 3-4

Pruyser mist maar mag opnieuw nemen. Australië vraagt videref aan. Misser Pruyser. Staat gelijk

Beale maakt 3-3.

Hertzberger scoort in de rebound: 3-2 voor Oranje.

Aaron Zalewski mist. Hij slaat over.

Australië begint met de shoot-outs. Blaak laat Zalewski lang wachten

Bakker, Van Ass, Van Dam, Pruyser en Hertzberger staan klaar voor de Nederlandse shoot-outs.

60′ Einde 2-2. Shoot outs moeten de beslissing brengen in deze tweede halve finale op het WK. Wie wordt de tegenstander van België in de finale?

59′ Australië scoort. Ockenden maakt via Schuurman toch nog de gelijkmaker: 2-2. Zeer ongelukkig moment voor Oranje, waarbij de bal door de benen rol van uitblinker Blaak. 

57′ Pirmin Blaak. Wat een held. Hij pakt ook deze strafcorner van Blake Govers.

57′ Strafcorner voor Australië. Bal gaat via de stick van Van Dam omhoog.

56′ De seconden tikken weg op de helft van Australië. Even wat lucht voor Oranje.

54′ Dawson wordt de vliegende keeper bij Australië. Kookaburras spelen nu alles over niets. De spanning is om te snijden.

53′ Weer een geweldige redding van Blaak na een inzet van Ogilvie.

51′ Strafcorner voor Nederland. Poging van Van der Weerden wordt gekeerd. Ook de rebound van Kemperman gaat er niet in.

50′ Slippertje van Sander Baart. Niet helemaal te zien wat daar gebeurde, maar ineens ligt de bal voor zijn Australische tegenstander. In een 1-op-1 herstelt Baart direct en komt Oranje goed weg.

46′ Het vierde kwart is begonnen!

Einde derde kwart

45′ Goal! 2-1. Met nog een minuut te spelen in het derde kwart een strafcorner voor Australië. Hun derde van de wedstrijd. In eerste instantie lijkt de corner op niks uit te lopen, maar de bal valt ineens voor de stick van Tim Howard. Die haalt uit en schiet raak achter Blaak.

44′ Weer een heerlijke pass van Kemperman, hard de cirkel binnen richting de vrijstaande Hertzberger. De bal gaat aan zijn stick voorbij over de achterlijn.

42′ Van de tribunes klinkt nu van ‘Holland, Holland’. Mirco Pruyser wordt op dat moment in stelling gebracht net buiten de cirkel door Robbert Kemperman. Hij neemt aan, draait naar zijn forehand. Zijn schot recht op de Charter wordt gekeerd.

41′ Nu ineens een kans voor Oranje. Thijs van Dam speelt in de diepte Seve van Ass. Die rent de cirkel binnen, zoekt naar zijn backhand en haalt uit. Zijnet.

40′ Geen kansen nu even aan beide zijden. Australië lijkt dit kwart onmachtig en Nederland in controle.

35′ Australië heeft Nederland omcirkeld en zoekt naar de eindpass. Defensie van Nederland staat goed georganiseerd.

31′ Oranje opent met een kans van Valentin Verga. Zijn backhand strandt op een Australische stick.

31′ De tweede helft is begonnen. Nederland is goed op weg naar een plek in de finale. Zetten ze hun goede spel door?

Einde tweede kwart

30′ Nederland overleefde in het tweede kwart dankzij Pirmin Blaak een aantal grote kansen van Australië en gaat rusten met een knappe 2-0 voorsprong. Houdt Nederland dit vol in het tweede helft?

27′ Strafcorner nummer drie voor Nederland. Versiert door Hertzberger die na een mooie actie wordt neergehaald. Van der Weerden sleept hem, maar Jeremy Hayward is er razendsnel bij. Stopt de bal met zijn voet. Nog een corner. In de herkansing hetzelfde verhaal, maar nu stopt Hayward de bal met zijn stick.

25′ Blaak voorkomt de 2-1. Een harde backhand wordt op zijn goal afgevuurd, maar hij strekt zijn been snel en schopt de bal uit de linkerhoek.

22′ Robbert Kemperman komt na een knap passje van Hertzberger knap de cirkel binnen. Daar zoekt hij een vrije man, maar strandt tussen twee Australische verdedigers.

21′ Pirmin Blaak tot drie keer toe nu achter elkaar met een goede reflex. Hij keept ijzersterk en is van grote waarde voor Oranje.

20 Goal! 2-0 Nederland. Een voorzet van Seve van Ass wordt door een Australische stick van richting verandert en verrast keeper Charter. De bal valt in de verre hoek binnen.

19′ Nu weer een corner van Australië nadat de bal op Lars Balk zijn voet wordt gespeeld. Gover staat alweer klaar om te slepen. Hij sleept, maar een schitterende redding van Pirmin Blaak. Hij slaat de bal uit het doel naar rechts. Gevaar geweken. Beide landen hebben nu twee corners gehad.

18′ Seve van Ass neemt hem. Hij sleept hard, halfhoog richting de rechterhoek. Mis. Vlak langs de rechterpaal naast.

18′ Nederland countert, stoomt direct de cirkel in van Australië en versiert een strafcorner.

16′ Australië pakt hun eerste corner van de wedstrijd. Govers neemt hem. Maar de bal wordt niet goed gestopt. Valt toch voor zijn stick. Haalt uit, maar Blaak redt sterk.

Einde eerste kwart

15′ Nadat Australië even in de openingsfase gevaarlijk was, nam Nederland de controle in het eerste kwart over. Keeper Pirmin Blaak hoefde nog niet in actie te komen.

12′ Oranje wederom gevaarlijk voor de Australische goal en heel dichtbij de 2-0. Voorzet van Bakker door de as richting Pruyser. Zijn tip gaat via de keeper op de paal!

10′ Goal! 1-0 Nederland. Glenn Schuurman rondt een schitterende actie over de rechterflank van Jonas de Geus af van dichtbij. De Geus zette drie Australiërs in hun hemd, bereikte de achterlijn, keek en speelde op maat Schuurman in.

9′ Wedstrijd in balans. Nederland nu fullcourt press. Australië problemen in de opbouw en Nederland neemt over.

4′ Eerste strafcorner van de wedstrijd is voor Nederland. Mink van der Weerden sleept hem hard rechtdoor, midden hoog, maar de bal wordt met de borst gekeerd door keeper Andrew Charter.

2′ Balverlies Bakker. Australië komt daardoor levensgevaarlijk de cirkel binnen, maar Sander Baart voorkomt met een onderschepping dat er een Australiër 1-op-1 voor die keeper vrij komt te staan.

1′ Australië opent. Speelt de bal rond, zoekt de aanval. Eerste schot(je) van de wedstrijd is voor Australiër Dylan Wotherspoon. Gaat ruim voorlangs.

0′ Australië slaat de wedstrijd af. We zijn begonnen!

Nog twee minuten tot de start van de wedstrijd. De spelers van beide landen schudden elkaar de hand en zoeken hun huddle op.

Het Wilhelmus klinkt. De spelers van Nederland zingen uit volle borst mee.

15.000 hockeyfans zijn klaar voor de kraker Nederland-Australië, de regerend wereldkampioen. Op het spel staat een plek in de finale tegen België. De wedstrijd start om 14:00 en is live te zien bij de NOS op nos.nl. Hier kun je terecht voor live-updates.

Op NPO1 schakelt de NOS live tussen de halve finale van Oranje en het wereldbeker schaatsen in Thialf.

Wedstrijdfeitjes

Nederland begint aan de halve finale als meest productieve ploeg van dit WK met 20 goals. Ook heeft Nederland de meeste cirkelpenetraties tot aan de halve finales op haar naam geschreven. 156 keer kwam Nederland de cirkel van de tegenstander binnen. Australië heeft met Blake Govers de huidig topscorer van het toernooi binnen de gelederen. De grote strafcornerman van de Kookaburras scoorde tot dusver zes keer. Bij Nederland is Thierry Brinkman topscorer met vier goals.

Opstelling Nederland: Pirmin Blaak (K), Glenn Schuurman,  Sander Baart, Mink van der Weerden,  Lars Balk, Valentin Verga, Billy Bakker (C), Mirco Pruyser, Jeroen Hertzberger, Robbert Kemperman, Thierry Brinkman.

Opstelling Australië: Andrew Charter, Jeremy Hayward, Dylan Wotherspoon, Daniel Beale, Mattew Swann, Aran Zalweski, Jake Whetton, Eddie Ockenden, Matt Dawson, Tom Craig.


26 Reacties

 1. robvisser

  Man, wat speelt Verga een zwak toernooi.

  1. goud

   En Bakker opvallend sterk!

 2. goud

  Opmerking van de dag; Philip Kooke: “regelkennis is niet het beste van de Indiërs” (2x) -je eigen regelkennis is om te huilen! -vertel iets nuttigers -prijs de Indiërs voor het enthousiasme

  1. christiaan-loeber

   Koole komt uit een hockeyfamilie; ik vind het wel meevallen zijn hockeykennis.

 3. DolfJansen

  Die 2-1 komt voor mij volledig op het conto van Kemperman. Waarom in godsnaam met nog anderhalve minuut op de klok zo'n domme actie maken in plaats van een pass zoeken. Speelt net als Verga (inderdaad Rob) een zwak toernooi.

 4. MIck

  Scheidsrechter vraagt de video scheids of er een voet is die is er niet wel een bolle kant hoe kan Australië dan zijn referal verliezen ? Nederland moet dan een corner krijgen en Aus behoud de videoref

 5. ruud-stork

  Pffffff wat een wedstrijd, ongelofelijk genoten van de mannen. Van de Australiërs winnen is een geweldige prestatie. Morgen alles mogelijk.

 6. Runa Honig

  We love hockey! Mentaal sterk Nederland met een uitblinkende Blaak. Reclame voor de sport deze pot.

 7. Mark Bouwman

  Wat een thriller....fantastisch, spannende pot. Gefeliciteerd en succes morgen !

  1. leonardus

   Niet gedacht dat we toch in de finale zouden komen, azijnpisser die ik ben. Knap keepwerk van Blaak! Maar helaas moeten we morgen een ware vernedering ondergaan: België wint van Nederland op een WK Hockey! Het is nu al een k..weekend :-(

  2. kees-jan-van-hees

   Die vernedering die ‘leonardus’ voorspelt zal ook wel weer meevallen. De Belgen kregen geen enkele tegenstand. Tegen Nederland zullen ze het veel zwaarder krijgen!

 8. robvisser

  Fantastisch resultaat. Na een sterke eerste helft zakte Nederland teveel terug en was het niet moedig genoeg om naar voren te hockeyen. Dat was vragen om problemen. Ondanks dat een aantal jongens niet in het toernooi zit (Verga, Pruyser en nog een paar) toch de wedstrijd over de streep getrokken. De strafcorner van Mink is wel zorgelijk. Hij heeft teveel tijd nodig, het moet echt sneller. De Belgen hebben een veel betere strafcorner, dat wordt oppassen morgen.

  1. de-leermeester

   Mink ga je strafcorner nog eens enkele keren visualiseren en versnel in je "triple pas". Succes !

 9. goud

  Hockeyend nog wel wat fouten (oa 2 eigen doelpunten) maar genieten deze spanning, energie en strijd! Heel knap de shoot-outs goed op te pakken na de hele late gelijkmaker.

 10. goud

  Strafcorner Nederland echt dramatisch. Waarom het vertrouwen in Mink vd W zo groot blijft begint een raadsel te worden

 11. goud

  Blaak eindelijk een echt goeie pot gekeept

  1. melle-blauwicloud-com

   Niet waar hij keept altijd goed

 12. robvisser

  @ronal.j.franken@gmail.com Ik snap dat ook niet, dat grenzeloze vertrouwen in Mink. Met alle respect, het lijkt gewoon nergens op tot nu toe. Waarom niet een keer Hertzberger proberen bijvoorbeeld, of een variatie. Mink loopt een op een dozijn, zo ongeveer.

  1. goud

   Wel fijn dat het tot nu toe niet nodig is geweest....Voor de finale heeft Caldas zeker nog een verrassing in petto

 13. gijssegers

  Helaas, de spelers waarvan je het mag verwachten zijn niet in hun goede doen. Er wordt wel " gestreden " maar het is niet overtuigend. België is veruit der best hockeyende ploeg, maken heel weinig technische fouten, zijn zeer sterk in de combinatie, zeer doelgericht (heel veel tip in's ) en verdedigend ijzersterk. Balbezitter wordt direct door minimaal 2 spelers aangepakt, de rest staat perfect geposteerd daarachter. De beschikken over een geweldige laatste man en een keeper die heel moeilijk te verslaan is. België is in vorm, hun grootste wens is wereldkampioen worden en dan ook nog door Nederland te verslaan. Nederland zal echt allemaal en de hele wedstrijd op scherp moeten staan. Anders ....................

  1. de-leermeester

   @gijssegers. Idd dit zal zeker bij de Belgen meespelen nl. hun leermeester (Nederland) verslaan. Zou toch echt fantastisch zijn.!?

 14. robvisser

  @GijsSegers Niet met je eens dat de Belgen er bovenuit steken, althans ik vind niet dat Nederland ervoor onder hoeft te doen, zelfs niet nu enkele spelers de vorm niet hebben. Nederland heeft meer spelers die in potentie doorslaggevend kunnen zijn. Wel is het jammer dat de strafcorner zo slecht loopt bij Nederland en verder weten we dat de Belgen nogal eens bezwijken onder de druk, het zou niet de eerste keer zijn. Het is ook hun laatste kans met deze generatie.

 15. MIck

  @RobV , België dat bezwijkt onder de druk? Volgens mij overkomt het ons ook nogal eens.

  1. christiaan-loeber

   Olympische en EK- finale? België twee keer eraf. En ze missen twee sterkhouders door blessures.

 16. sa-te-t

  Australië uit nooit verloren! Eén grote promotie voor hockey deze wedstrijd maar morgen nog even doortrekken. Complimenten voor de jonge spelers. Nederland vs België is toch een beetje 'de meester tegen de leerling' .... moest bij die twee shoot-outs van Hertzberger wel even denken aan Caldas die hem in eerste instantie had afgeserveerd. Veel kijkplezier morgen..

 17. rudi wortmann

  tsja het is gemakkelijk om alle spelers op deze manier (via vaak anonieme posts) aan te pakken. ik denk dat de mannen van het Nederlands elftal een hele goede pot hebben gespeeld. Ik ben er ook over eens dat het grenzeloze vertrouwen van de bonds coach in de corner en een speler van het kaliber Verga ver gaat. maar wij zien alleen de wedstrijd niet de voorbereiding etc. Volgens mij zakte Nederland pas weg toen Verga die 10 minuten tijdstraf kreeg. dat was volgens mij niet door het vertrouwen van het elftal maar het feit dat ze met tien man moesten spelen. En de twee doelpunten waren ook een beetje geluk. afschuif werd dicht gezet en dan maar ‘op hoop van zege’ flatsen. dat was het enige min puntje van de goalkeeper deze wedstrijd. verder heeft hij nog niet echt goed gekeept dit toernooi, maar dit was een puike pot van Blaak! Hulde man! Nu wil ik het graag hebben over de kenners die het hadden over een extra wedstrijd spelen, zoals Nederland (die het beste land ter wereld verslaat) en Belgie die een monster score levert. Beide teams hebben een wedstrijd meer gespeeld. Ik denk dat deze vorm van competitie prima is. het houdt meerdere landen langer in de competitie. Dus laten we het positief houden. straks hijsen mensen dit team op de schouders als ze winnen.


Wat vind jij? Praat mee...