Blessure De Wijn smet op ruime zege Oranje tegen Canada (5-0)

Nederland heeft op het WK in India overtuigend de kwartfinale bereikt, waar thuisland India donderdag wacht in een uitverkocht stadion. Canada ging dinsdag in de kruisfinale met 5-0 over de knie. Grote domper was op het oog de zeer serieuze blessure van verdediger Sander de Wijn, die in tranen het veld verliet.

Na wat hele en halve kansen in het eerste kwart voor Bob de Voogd, was het nota bene verdediger Lars Balk die aan het begin van het tweede kwart schitterend de 1-0 scoorde. Na een goede aanval over rechts, was het Balk die de bal onberispelijk hard in de bovenhoek joeg. Meteen daarna forceerde Oranje een strafbal, na een overtreding op Jeroen Hertzberger, maar de strafbal van de Rotterdammer werd gered door de Canadese keeper.

Jeroen Hertzberger zit Gabriel Ho-Garcia van Canada op de huid. Foto: Koen Suyk

Een heerlijk driehoekje van korte passjes kwam bij Hertzberger terecht, die Thijs van Dam bediende. Die schoot hard en laag naar de hoek, waar Robbert Kemperman nog de bal aanraakte. Een fijne 2-0. Een stand die lastig kan zijn in de rust. Maar in het derde kwart was vooral de aftocht van verdediger Sander de Wijn triest. Hij kreeg last van zijn been, ging met tranen van het veld, ondersteund door de medische staf. Het lijkt het einde van het toernooi, voor de sterke verdediger die een jaar afwezig was bij Oranje vanwege zijn studie.

Na de rust liep Oranje uit

Als het vizier scherper was geweest bij Nederland, had de voorsprong in het derde kwart al kunnen worden uitgebouwd, via open kansen van Valentin Verga en Bob de Voogd. Het was Thijs van Dam die van dichtbij de 3-0 maakte na een inzet van de sterk spelende Seve van Ass. Robbert Kemperman maakte een fijne solo over links en bediende Thierry Brinkman voor de 4-0. Thijs van Dam scoorde mooi en hard in de slotminuten de 5-0. Nederland speelt donderdag de kwartfinale op het WK, waarschijnlijk zonder Sander de Wijn. Reserve Joep de Mol, dit weekend al in India aangekomen, lijkt dan de meest logische vervanger.

—————————————————————————————————————–

Hieronder lees je de live-updates terug

’57 Thijs van Dam scoort zijn tweede van de dag. Karakteristiek vallend. Nederland op 5-0

’55 Strafcorner voor Nederland. Seve van Ass pusht naast.

53′ Na opnieuw een fijne actie van Kemperman die de cirkel binnenkomt, is het Verga die uithaalt en scoort. Maar de videoscheidsrechter wordt ingezet en de goal wordt afgekeurd.

41′ Seve van Ass stoomt weer eens op over het middenveld. Speelt een hele sterke wedstrijd, maar ziet het schot wat hij vervolgens afvoert gekeerd worden door Carter. Net te weinig snelheid en net te weinig richting de hoek.

Einde derde kwart 

40′ Goal Brinkman! Na een schitterende actie van Kemperman, die twee Canadezen het bos instuurt met twee keer een verfijnde chop, bedient hij Pruyser pal voor het doel. Die scoort gemakkelijk de 4-0.

39′ Goal Thijs van Dam! Van Dam is alert na een gestopte inzet van Seve van Ass en maakt de 3-0.

38′ Nog een corner voor Nederland. De derde van de wedstrijd. De inzet van Hertzberger wordt gestopt door de uitloper. In de rebound krijgt aangever De Voogd de bal voor zijn stick, maar hij slaat hoog over.

38′ Strafcorner voor Oranje. Bob de Voogd geeft aan. Hertzberger sleept en de bal strandt op de voet van de keeper.

38′ Kans voor Verga. De bal valt uit de klats voor zijn forehand. Vanuit de stuit twijfelt hij niet en haalt hij vol uit! Over.

35′ Sander de Wijn naar de grond. Met veel pijn. Bij een verdedigende actie gaat hij vol door zijn rechterenkel. Hij gaat ondersteund door de fysio met tranen in zijn ogen van het veld.

33′ Knal van Hertzberger met zijn forehand zoeft hard over de goal.

31′ De tweede helft is begonnen. Nederland blijft zijn eigen spel spelen, naar voren hockeyen.

Einde eerste helft.

28′ Kans voor Hertzberger. Met zijn backhand vuurt hij af op het Canadese doel vanaf iets boven de strafbalstip. In de lange hoek keert Carter met zijn voet.

22′ Kans voor Thierry Brinkman aan de linkerkant. Met zijn forehand schiet hij hoog over.

20′ Goal Robbert Kemperman! Van Dam draait op de kop van de cirkel handig weg bij zijn tegenstander. Haalt vol uit met zijn forehand en ziet zijn schot bij de tweede paal binnengetipt worden door Kemperman.

17′ Nederland krijgt een strafbal. Jeroen Hertzberger neemt hem. Hij kiest voor de rechterbenedenhoek, maar de Canadese keeper stopt hem prima af.

15′ Goal Lars Balk! Lars Balk scoort de 1-0. Na een schitterende pass vanaf de rechterflank komt Balk inglijden. Hij tipt de bal schitterend hoog binnen.

Einde eerste kwart.

15′ De eerste strafcorner van de wedstrijd wordt genomen door Mink van der Weerden. Met zijn fameuze sleep zoekt hij de rechterkruising, maar de bal suist vlak boven de lat over het doel van de Canadezen.

14′ Nederland dwingt vrijwel het gehele kwart de Canadezen in de achteruit en dat levert nu een corner op.

9′ Valentin Verga bedient na een mooie actie Bob de Voogd in de cirkel. Die haalt uit met zijn backhand en zoekt de bovenhoek, maar zijn bal ketst hard af op de inkomende keeper Carter.

5′ Jorrit Croon krijgt vol een opstuitende bal in zijn gezicht en moet naar de kant voor een behandeling door teamarts Conny van Bentum.

3′ Eerste kans van de wedstrijd. Billy Bakker onderschept, dribbelt handig bij aan Canadees weg, komt de cirkel in en zoekt de een-twee met De Voogd. Bij het terugkrijgen van de bal, maakt keeper David Carter een einde aan het gevaar en werkt de bal weg.

1′ Pruyser slaat de wedstrijd af.

Opstelling Nederland: Pirmin Blaak, Glenn Schuurman, Sander Baart, Sander de Wijn, Mink van der Weerden, Valentin Verga, Robbert Kemperman, Billy Bakker, Thierry Brinkman, Mirco Pruyser, Jeroen Hertzberger.

Opstelling Canada: David Carter, Scott Tupper (C), Gabriel Ho-Garcia, Keegan Pereira, Balraj Panesar, Gordon Johnston, James Wallace, Mark Pearson, John Smythe, Lain Smythe, Sukhi Panesar.

Live op NPO1

In het imposante Kalinga Stadium speelt het Nederlands elftal straks om half drie Nederlandse tijd tegen Canada. In deze kruisfinale van het WK 2018 speelt Nederland om een plek in de kwartfinale tegen gastland India. De NOS zendt de wedstrijd LIVE uit op NPO1 en op nos.nl. Hier houden we je met Live-updates op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wedstrijd.


7 Reacties

 1. robvisser

  Toch al niet zijn gelukkigste toernooi en nu ook nog geblesseerd eruit. Erg jammer voor Sander de Wijn. Maar of de Oranje spelers nu meer met de blessure van Sander bezig zijn dan met de wedstrijd, zoals Kooke beweert, dat betwijfel ik.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Een aderlating voor Nederland... helaas is Joep de Mol van een ander kaliber. Nu moeten ze 3 keer vol aan de bak tegen top ploegen. Dit mag echter niet een excuus zijn voor Caldas om wat krom is recht te praten (als ze uiteindelijk niet winnen).

 3. robvisser

  @luchtisblauwisgroen Heel vervelend voor Sander de Wijn, een klein persoonlijk drama, maar het was niet zo dat hij zodanig speelde dat Nederland nu reddeloos verloren is, lijkt me. Als Joep de Mol echt goed speelt, dan zou hij niet perse onder hoeven te doen voor een Sander de Wijn die niet echt in vorm was. Afwachten, wat dat betreft. Pruyser en Hertzberg (met uitzondering van de eerste wedstrijd) zijn behoorlijk onzichtbaar dit toernooi. Het zou helpen als het tegen India anders is.

 4. jhlp

  Sander de Wijn is toch wel echt een verdediger die behoort tot de wereldtop... had de verwachting dat zijn spel zou verbeteren naarmate NL verder in het toernooi zou komen. Hij heeft toch veel ervaring met dit soort wedstrijden. Ontzettend jammer dat hij nu mogelijk is uitgeschakeld.... Maar vind Joep de Mol ook een goede vervanging als hij in vorm is. Verder verprutsen de meer ervaren spiten van NL (mirco, hertzberger en de voogd) toch aardig wat kansen, naar mijn mening. Maar heb er vertrouwen in dat ze er zullen staan wanneer de druk er echt is. Nu maar duimen voor de Wijn!

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Joep de Mol is echt een veel mindere verdediger dan De Wijn (ook een stuk jonger). De Wijn was ook qua persoonlijkheid een van de weinige leiders in het team. Zoals ik in eerdere posts heb aangegeven is dit fysiek een slijtage slag - nu moet NL nog 3 wedstrijden (tegen wereldploegen) in 5 dagen spelen om het WK te winnen.

 6. de-leermeester

  Een verbetering door een iets hoger tempo in de balcirculatie. Pruijser redelijk onzichtbaar in deze wedstrijd en dat was aan zijn gezichtsexpressie ook te zien. Hertzberger speelde geen ' ongelukkige' wedstrijd(Kooke) , maar een zwakke wedstrijd. Jammer. Chapeau voor van Son (HIC/ Canada). Prima pot gespeeld.

 7. de-verlosser

  Heel sneu voor de Wijn als hij niet meer mee kan spelen. We zullen het wel zien wie Caldas daar neerzet. Kan ook Balk worden. Voor de rest is het koffie dik kijken en lekker van de zijlijn roepen.


Wat vind jij? Praat mee...