Oranje verslaat ook China en speelt in finale tegen Australië

De Oranje Dames hebben zaterdag hun laatste groepswedstrijd van de Champions Trophy met 2-1 gewonnen van thuisland China. Maxime Kerstholt en Marijn Veen maakten de goals, Veen twee minuten voor tijd. Door de overwinning speelt Nederland zondag in Changzhou in de finale tegen Australië, ondanks de nederlaag die de Aussies zaterdag leden tegen Japan.

In het eerste kwart was het Maxime Kerstholt die Nederland met haar eerste goal van het toernooi op voorsprong zette tegen de Chinezen, die moesten winnen om zich voor de finale te plaatsen. Maria Verschoor kreeg in de hoek een vrije slag en speelde de bal snel naar Maartje Krekelaar, die Kerstholt bediende. Kerstholt legde hem voor haar backhand en schoot hard raak: 1-0. Een goal zoals ze die ook vaak in de Livera Hoofdklasse Dames maakt.

Voor rust miste Oranje grote kansen via Maria Verschoor en Ginella Zerbo, maar moest het ook oppassen voor uitbraken van de snelle Chinezen, die in de eerste helft één keer op doel schoten. Josine Koning, die ook dit toernooi Anne Veendendaal afwisselt, redde prima.

Van 1-0 naar 2-1

Na rust stond de Chinese keepster opnieuw in de weg op schoten van Marijn Veen, Xan de Waard, Maartje Krekelaar en een flats van Eva de Goede uit een strafcorner, de enige die Nederland deze wedstrijd kreeg.

Kort nadat China twee minuten voor tijd met een vliegende keepster ging spelen, maakte Marijn Veen de beslissende goal (2-0). Haar vijfde van het toernooi. In de slotminuut kwam China nog terug tot 2-1.

Ginella Zerbo in actie tegen China. Foto: OrangePictures/Andre Weening


Lees hieronder de live-updates terug.

’60 China maakt uit een strafcorner nog 2-1.

’59 Marijn Veen beslist de wedstrijd. 2-0.

’58 China gaat met een vliegende keeper spelen. Nederland ook. Een bijzonder moment. Stam als vliegende keeper.

’55 Nog vijf minuten.

’52 Een schot van Krekelaar over de grond, maar nu redt de keepster weer met haar voet.

’50 De Waard schiet op goal, maar de keepster Ye Jiao redt opnieuw, dit keer met haar handschoen. Knap gedaan. Ze houdt China deze wedstrijd op de been.

Q4 is begonnen. China heeft nog een kwartier om twee keer te scoren.

Einde Q3.

’44 Strafcorner voor Nederland, de eerste van de wedstrijd. De flats van Eva de Goede wordt gered. China countert snel naar de andere kant van het veld, Nederland verdedigt uit.

’44 Een mooi passje van Xan de Waard op Marijn Veen, die de bal tegen de uitlopende keepster aanschiet.

’37 China begon sterker aan het derde kwart, maar Nederland heeft de grip inmiddels terug. Een mooie combinatie tussen Maria Verschoor en Marijn Veen levert geen doelpunt op.

Q3 is begonnen.

In het derde kwart zal Anne Veenendaal weer onder de lat plaatsnemen, nadat Josine Koning de eerste twee kwarten heeft gekeept.

Einde Q2. Nederland is beter dan China en staat verdiend met 1-0 voor, maar moet wel oppassen voor de Chinezen, die in de eerste helft af en toe gevaarlijk waren.

’28 Nederland speelt de bal goed rond en Van Laarhoven speelt hem uiteindelijk de cirkel via. Via Margot van Geffen komt hij bij Ginella Zerbo, die op doel pusht. Maar de Chinese keepster redt knap.

’20 Vanaf de rechterflank geeft een Chinese speelster de bal voor, maar niemand krijgt haar stick er tegenaan. Het is een fase waarin China wat sterker wordt.

’18 China moet nu komen en dat is te zien. Tang Wanli is de eerste die voor gevaar zorgt. Vanuit een moeilijke hoek schiet ze de bal tegen keepster Josine Koning.

’15 Einde Q1.

’14 1-0 voor Oranje! Maxime Kerstholt. Uit een vrije slag van Maria Verschoor rond de achter- en zijlijn komt de bal via Maartje Krekelaar bij Kerstholt. De spits van Laren neemt de bal aan en schiet uit de draai hard met haar backhand raak. Haar eerste goal van het toernooi. 

’13 Uit een counter wordt Oranje gevaarlijk. Een pass vanaf de rechterflank van Eva de Goede komt net niet lekker voor de stick van Marijn Veen, die niet kan tippen.

’11 Een goede actie van Laura Nunnink, die vanaf het middenveld sterk richting de cirkel dribbelt. Maar haar pass gaat via over een Chinese stick over de achterlijn.

‘7 China countert af en toe naar de helft van Oranje, dat vooralsnog goed uit verdedigt.

‘3 Maria Verschoor schiet met haar backhand naast. Een halve minuut later slaat Maxime Kersholt over de grond tegen de voet van de keepster. Een sterk begin van Oranje.

‘1 Meteen een aanval van Nederland over links. Maar China verdedigt uit.

‘0 We zijn begonnen.


11 Reacties

 1. philippeschuit

  Waarom kan ik het niet op tv zien

 2. Derrick Bijker

  Nu wel via NOS-app

 3. robvisser

  Nederland speelt niet geweldig tot nu toe. Slordig. De finaleplek is binnen, misschien dat dit meespeelt, al zou het eigenlijk niet zo moeten zijn.

 4. lexi-b

  Oh Xan ....

 5. robvisser

  Zelf denk ik dat Van Laarhoven, Kerstholt en Zuidhof na dit toernooi weer wat uit beeld raken voor Oranje, al hebben ze naar vermogen gespeeld.

  1. lexi-b

   Veen daarentegen is behoorlijk in beeld gekomen

 6. lexi-b

  2 vliegende keepen, kan zo maar nog een aardig slot worden

 7. Derrick Bijker

  Rare wissel. Bij 1-0 voor een vliegende keep erin en bij 2-0 weer een keepster......Zinloze actie lijkt mij

 8. robvisser

  Geen handige zet van Annan, met die keeperswissel. Matige generale voor morgen, hopelijk dan wel een mooie uitvoering.

  1. goud

   Waarom niet? Na keeperswissel viel 2-0.

 9. Sjang Fijen

  KREEKIE KOMT OP STOOM, TAKKIE STAAT ALS EEN HUIS en VEEN SCOORT MAAR WEER EENS. Morgen de finale, gelukkig tegen de Aussies, spreken mij meer aan dan de Chinese dames. Succes meiden..............sterkte en knuf van Sjang


Wat vind jij? Praat mee...