Oranje wint met 1-2 van China door doelpunt van Moes

Dankzij een strafcornerdoelpunt van Lauren Stam en de eerste interlandgoal van Freeke Moes hebben de Oranje Dames zondagochtend in Changzhou met 1-2 van China gewonnen. Oranje begon sterk en kwam verdiend op 1-0, maar was na rust van slag en gaf de voorsprong weg. Vijf minuten voor tijd maakte Moes de winnende goal. 

Vijf strafcorners haalde Nederland in de eerste helft, waarin Oranje de betere ploeg was en Freeke Moes zich in haar derde interland nadrukkelijk liet zien. Meteen in het begin van de wedstrijd schoot ze met haar backhand naast en later met haar backhand voorlangs. Tussendoor dribbelde ze gevaarlijk de cirkel binnen en haalde ze twee strafcorners. Een heerlijk begin voor de aanvaller van Oranje-Rood, een van de nieuwelingen die in de Pro League een kans krijgt van bondscoach Alyson Annan.

Vijf strafcorners

Omdat Ireen van den Assem, Yibbi Jansen en Lauren Stam op de bank zaten, was het Renée van Laarhoven die zich op de kop van de cirkel meldde voor de eerste strafcorner voor Oranje. Haar poging werd eruit gelopen door een Chinese speelster.

Opnieuw kreeg Nederland een strafcorner en was het Van Laarhoven die hem mocht nemen. Het leverde na een redding van de Chinese keepster Ye Jiao de derde strafcorner voor Oranje op. Die poging van Van Laarhoven werd er wederom uitgelopen.

Toen Nederland in het tweede kwart opnieuw een strafcorner kreeg, meldde Lauren Stam zich op de kop van de cirkel naast Ireen van den Assem. Van Laarhoven bleef deze keer achterin. De eerste poging van Stam sloeg ze nog naast, maar even later flatste ze de tweede hard op de plank: 0-1. Haar vijfde interlandgoal in haar 62ste interland betekende een verdiende voorsprong voor Nederland, waar keepster Anne Veenendaal (die haar 50ste interland keepte en in de rust werd vervangen door Josine Koning) knap de eerste strafcorner van de Chinezen uit het doel hield.

CHANGZHOU, CHINA - MARCH 03: during the Women's FIH Field Hockey Pro League match between China and Netherlands at on March 3, 2019 in Changzhou, China. (Photo by Di Yin/Getty Images)

De Oranje Dames tijdens het Wilhelmus. Foto: Di Yin/Getty Images/FIH.

Moeizame tweede helft

In het derde kwart lukte het Nederland niet om afstand van China te nemen. Oranje domineerde niet meer en zakte terug terwijl de thuisploeg steeds nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker ging. Aan het begin van het vierde kwart kwam Oranje goed weg. Een gevaarlijke voorzet vanaf de linkerkant werd door twee Chinezen niet binnen getipt.

Negen minuten voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. Bij de tweede paal tipte Guo een voorzet binnen, waarmee ze de stand gelijk trok. Het was het moment dat Nederland wakker schrok en leek te beseffen dat het zich niet op de automatische piloot naar de overwinning kon spelen.

Moes bekroont goede wedstrijd

Ireen van den Assem pushte de zesde strafcorner van Nederland op de keepster Ye Jiao en in de rebound redde de sluitpost met haar voet op het schot van Yibbi Jansen. Vijf minuten voor tijd was het Moes die haar uitstekende spel van de eerste helft beloonde en na goed voorbereidend werk van Xan de Waard de 1-2 maakte en Nederland alsnog naar de overwinning schoot. In de eindfase maakte De Waard de 1-3 een fractie van een seconde buiten de tijd.


Lees hieronder de LIVE-updates van de wedstrijd.

Dankzij goals van Lauren Stam en Freeke Moes hebben de Oranje Dames in Changzhou een 1-2 zege geboekt op China. Het is de vierde zege uit vijf Pro League duels voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan. 

Einde wedstrijd.

’60 China speelt zonder keepster in de laatste minuten. Letterlijk in de toeter die het einde van de wedstijd inluidt, scoort Xan de Waard de 1-3. Alhoewel, de scheidsrechter beslist na het bekijken van de beelden dat de goal buiten de tijd werd gemaakt.

’59 Strafcorner voor China. De scheidsrechter geeft hem voor shoot van Lauren Stam. De corner wordt van de lijn gehaald door Sanne Koolen.

’55 Doelpunt voor Nederland: 1-2. Na een voorbereidende actie en een uitstekende assist van Xan de Waard kan Freek Moes van dichtbij de 1-2 maken. 

’53 Nederland speelt een variant. Van den Assem sleept. De bal komt hard terug en in de rebound voor de stick van Yibbi Jansen. Zij haalt hard uit met haar backhand, maar de keepster redt met haar rechtervoet. Nog altijd 1-1.

’52 Direct een kans voor Nederland na een mooie actie van Xan de Waard. De Waard komt over de rechterkant van de achterlijn richting de goal van China, geeft voor richting Zerbo. Maar zij wordt door een Chinese onderuit gelopen. Strafcorner Nederland.

52′ Doelpunt voor China: 1-1  Guo Qiu tipt bij de tweede paal een voorzet van Wang binnen.

’48 Kans voor China. Lieke Hulsen verliest een duel op het middenveld, de Chinezen profiteren en stomen op over de linkerflank. Vanaf de achterlijn komt een harde voorzet, maar deze schiet voorlangs en wordt door twee Chinezen gemist. Nederland haalt opgelucht adem.

Het vierde kwart is begonnen. De stand in China nog altijd 0-1 voor Oranje dankzij een goal van Lauren Stam. Het derde kwart leverde nauwelijks kansen op, lukt het de selectie van bondscoach Alyson Annan om de 0-2 te maken?

Einde Q3

’37 Xan de Waard speelt een goede wedstrijd en brengt zichzelf opnieuw in een kansrijke positie. Haar backhand die volgt zwaait opnieuw hoog over.

’37 Weer een mooie actie van Freeke Moes. Levert een kansje op voor Yibbi Jansen, maar haar schot wordt gestuit. Lange corner Nederland.

’36 China maakt jacht op de gelijkmaker, maar de cirkel van de Oranjedames zit tot dusver het derde kwart potdicht.

’34 Mooie verzorgde aanval van Nederland eindigt in de Chinese cirkel als Van Geffen door drie Chinezen van de bal wordt gezet.

De tweede helft is begonnen.Lukt het Nederland om de vierde overwinning in de Pro League te pakken?

Het is rust. Nederland staat verdiend met 0-1 voor.

’27 Een strafcorner voor China, de eerste voor het thuisland. Knappe redding van Anne Veenendaal op de rechtstreekse push van China.

’23 Kans voor Freeke Moes, die zich duidelijk laat zien deze wedstrijd. Eerst haalde ze twee corners, nu schiet ze met haar backhand voorlangs.

’21 Doelpunt voor Nederland: 0-1. De vijfde strafcorner voor Oranje slaat Lauren Stam op doel: raak. Haar vijfde interlandgoal in haar 62ste interland.

’20 Freeke Moes haalt een strafcorner voor Nederland, de vierde. Deze keer blijft Van Laarhoven achterin en is het Stam die op doel slaat. Maar haar poging gaat naast.

’20 Kans voor Xan de Waard, die naar binnen dribbelt en met haar backhand op doel schiet. Maar haar schot zwaait af en gaat naast.

’16 Het tweede kwart is begonnen.

Einde Q1.

’12 Strafcorner voor Nederland. Ireen van den Assem staat klaar, met het is verrassend Renee van Laarhoven die op doel pusht. De bal wordt eruit gelopen. Nederland krijgt daarna nog twee strafcorners achter elkaar. Twee keer pusht Van Laarhoven. Twee keer geen doelpunt. Het blijft 0-0.

’10 Opeens krijgt China een grote kans. Via een scrimmage gaat de bal net naast het doel van Anne Veenendaal. Nederland komt goed weg.

‘8 Het eerste schot op doel is van Maria Verschoor. Zij haalt uit, maar de Chinese keepster Ye Jiao redt.

‘5 Freeke Moes heeft een goede actie in de cirkel, maar de Chinezen pakken de bal van haar af en verdedigen uit.

‘4 De rechtervleugelverdediger van China probeert de bal vanaf de rechterflank voor te slingeren, maar hij gaat over de achterlijn.

‘2 Het eerste kansje voor Nederland. Via Xan de Waard en Maria Verschoor belandt de bal bij Freeke Moes, die de bal met haar backhand naast schiet.

‘1 We zijn begonnen. Anne Veenendaal staat in het doel en keept hij 50ste interland.

‘0 De volksliederen klinken, we gaan bijna beginnen.

Opstelling Nederland: Anne Veenendaal, Sanne Koolen, Ireen van den Assem, Renee van Laarhoven; Malou Pheninckx, Xan de Waard, Laura Nunnink, Margot van Geffen; Freeke Moes, Maria Verschoor, Ginella Zerbo.

Reserves: Josine Koning, Lieke Hulsen, Lauren Stam, Kyra Fortuin, Yibbi Jansen, Maartje Krekelaar, Lisa Post. 

Op dit veld in Changzhou won het Nederlands elftal in november de laatste editie van de Champions Trophy. Nu staat voor Oranje de laatste uitwedstrijd buiten Europa op het programma, voordat de Pro League verder gaat binnen Europa voor de ploeg van Alyson Annan.

 


21 Reacties

 1. circlestorm69

  Hebben jullie ook alle 4 de Nederlandse supporters gezien?!😃 Fijne wedstrijd!

 2. robvisser

  Rust. Vijf strafcorners, vijf keer geen Yibbi Jansen in het veld. Wel een mooie SC van Lauren Stam. En doet Ginella Zerbo ook mee? Goed eerste kwart, daarna rommelig. Hopelijk is het genoeg voor de winst.

  1. circlestorm69

   Ireen had hem ook wel kunnen nemen. Maar fijn dat die van Stam er in ging. Moes, Verschoor en Pheninickx vallen op. Zerbo is alleen genoemd bij het voorstellen van de spelers....onzichtbaar dus...

 3. circlestorm69

  Nou, het zal door die 1-1 in ieder geval wat spannender worden....😴

 4. robvisser

  Het verschil in kwaliteit binnen de 32-koppige selectie van Annan is enorm, dat heeft het ge-experimenteer in de verre uitwedstrijden wel laten zien. Hopelijk kan ze nu op basis hiervan een keuze maken voor het vervolg van het FIH Pro League toernooi.

 5. cmb-koning

  En nu verder met een vaste selectie van 20 personen , voor de europesche uit en thuis wedstrijden. Inderdaad te veel los zand nu met een slordig en matig spelend Oranjeteam.Bijna een schim van het WK team.Door het overspannen schema in de maanden april (EK clubs) en mei Playoffs Hoofdklasse zullen we nog op deze wijze vaker moeten improviseren met Oranje opstellingen vrees ik . Hoe is dit toch mogelijk FIH en KNHB ? De ProLeague voegt zo helemaal niets toe , breekt alleen maar af. Bezoekersvalue in China weer marginaal. De 5 Nederlandse supporters kwamen overal boven uit!! PL moet gewijzigd worden in een soort toernooi voorronde per contingent. De beste twee per contingent gaan naar eind toernooi. Een kind kon voorspellen dat dit niets zou worden .

 6. Sjang Fijen

  Gelukkig, met de hakken over de sloot en niet met de pootjes in de sloot. Gistermorgen tijdens de oefenwedstrijd van de beide Brabantse hoofdklassers op de Oosterplas heb ik een mini- enquete uitgevoerd. onder de supporters van beide teams. Alle ondervraagden keken een beetje tot zeer zuinig op de vraag wie er gaat winnen zondagmorgen . Nee, men was er nog niet gerust op. Doorgevraagd, "nou dan , een kleine overwinning voor Oranje " . Zo ging het ook met een hoofdrol voor Freeke Moes welke in de slotminuten de hoop van de Chineesjes tot moes sloeg. Mooi gedaan Freeke. Overigens, je speelmaatjes van OR hadden je gisteren wel kunnen gebruiken, want OR gingen er stevig onderuit.......deze keer. Xieeeexieeee..........en groet van Sjang

 7. marijeknuvers

  Ik wil van de hele ambiance ook niet vrolijk worden. Wel van Freeke Moes overigens! Toppertje en daar zit nog groei in. Wordt een vaste waarde. Op zich heeft het wel weer het nodige inzicht opgeleverd in de mogelijkheden van de verschillende speelsters. Nu maar hopen dat Annan haar vooroordelen weet te beteugelenen en met open blik analyseert. Bij de juiste keuzes is er een heel mooie selectie mogelijk. Ik maak me wel wat zorgen over de gezondheid van de vaste waarden in het team.

 8. Hockeyfeest

  Heel ander facet. Zijn een aantal Nederlandse speelsters niet ondervoed? Sommige speelsters lijken last van spier- en krachtverlies te hebben ten gevolge van disbalans voeding. Het optimale vetpercentage is niet voor iedereen hetzelfde! Krijgt men wel de juiste voedingsadviezen?

 9. vostammer

  7 uur tijdsverschil met continentaal Europa. Dus als je in China wat later was begonnen hadden we hier een aangenaam tijdstip voor kijkers kunnen hebben. Oh wacht.....het is niet de bedoeling dat er mensen kijken.

 10. jappiekrekel

  En maar blijven volhouden dat de HPL bezoekers trekt.

 11. marijeknuvers

  Speelsters komen onder Annan vaak niet echt fit terug van deelname aan internationale wedstrijden en trainingsstages. Ze maken vaak een overtrainde indruk. Zou inderdaad best aan de balans rust/inspanning/voeding kunnen liggen. Het zou ook de stress kunnen zijn, die maakt dat ze niet goed in herstel komen. Naarmate het programma drukker wordt en Tokyo dichterbij komt, wordt dat wel steeds belangrijker.

 12. woutverburgt

  Waarom zijn de wedstrijden van Oranje niet in de standenmotor en/of clubvinder opgenomen, zodat ze makkelijk in de agenda op te nemen zijn?

  1. circlestorm69

   Ik zie de Pro League wedstrijden wel in de standenmotor 🤔

 13. pietersmits

  In Argentinië werd mijns inziens prima gehockeyd. Deze wedstrijd was van een veel minder niveau, maar liet wel mooi nieuwe talenten en mogelijkheden zien. Tip: Ik zou niet op sleepcorner selecteren, maar een van de te selecteren speelsters de sleep verder laten ontwikkelen (we hebben per slot van rekening nog meer dan een jaar) of varianten uitbouwen. Het selecteren op sleep lijkt nu het team onnodig te verzwakken. Hopelijk gaat Annan de goede keuzes maken.

  1. circlestorm69

   Mee eens. Een variant zoals in Argentinië met Pien Sanders zie trouwens veel liever dan een rechtstreekse bal. Veel spectaculairder!

 14. francakh

  Met het programma dat ze tot dus verre gehad hebben, Oceanië, US, Zuid-Amerika en nu Azië in zeer korte tijd kun je ook niet met dezelfde groep werken maar het niveau wordt er niet beter van (al vind ik het wel positief dat anderen zich al dan niet kunnen bewijzen, dat moet verhelderend zijn), en het aantal bezoekers is dramatisch. Afschaffen dit. Voor Nederland voegt dit absoluut niets toe, het kostenplaatje moet dramatisch zijn, dit is op lange termijn niet vol te houden.

 15. rancoburgzorg

  We moeten wél voor ogen blijven houden dat spelers en coaches niet veel kunnen doen aan de manier waarop de PL is georganiseerd en in de markt (welk markt trouwens?) is gezet. Zij spelen gewoon, doen hun stinkende best, verdienen niets aan de PL en voelen zich eerder bezwaard tov hun clubs die hun wel betalen. Dit kan natuurlijk nooit zo doorgaan, maar laten we in onze (terechte) kritiek de spelers buiten schot aub.

  1. jappiekrekel

   nee zeggen 'en mass' mag.

 16. marijeknuvers

  Ik wil het toch even voor Zerbo opnemen! Als spits is ze grotendeels afhankelijk van haar medespeelsters. Er kwamen erg weinig ballen fatsoenlijk de cirkel in gespeeld. Het waren toch vooral middenvelders die met bal de toch al overvolle cirkel in holden. Dat levert voor een spits weinig kansen op. Dit was geen spel cq team waar een spits kansen krijgt. Wat mij betreft werd er teveel onrustig gehold en te slecht gepasst. Je zou dat als compliment voor de Chinezen kunnen zien.

 17. woutverburgt

  In reactie op circlestorm69: de wedstrijden kunnen niet geëxporteerd worden naar een agenda.


Wat vind jij? Praat mee...