Duitsland geeft Oranje op het WK gevoelige tik

Met een 4-1 nederlaag dropen de Oranje Heren uiteindelijk af, nadat ze op het WK in India tegen Duitsland in het tweede kwart kansen kregen op de 0-2. Maar het was Duitsland dat vlak voor rust de 1-1 maakte en in het vierde kwart Oranje de genadeslag gaf en uitliep naar liefst 4-1.

Een hoop op elkaar gestapelde zwarte shirts lagen in de 52ste minuut op Lukas Windfeder, nadat hij de 2-1 binnen pushte. Dat was uiteindelijk onverwacht, na een dominant Oranje in het tweede kwart. Maar vanaf de 1-1 vlak voor rust kantelde de wedstrijd. Oranje zakte in het vierde kwart weg na de 1-2 via de directe sleep van Duitsland.

Oranje op voorsprong

In het eerste kwart werd snel duidelijk dat twee grootmachten in het hockey elkaar ontmoetten. Het ging hard tegen hard en Christopher Rühr kon binnen twee minuten al met zijn backhand vrij uithalen, maar hij sloeg net naast. Even later was het Robbert Kemperman die net met een backhandje naast het Duitse doel tikte, terwijl het doel open lag.

Combinaties tussen Valentin Verga, Seve van Ass en Billy Bakker zagen er in de beginfase vloeiend uit, maar werden in de eerste dertien minuten gestuit door de Duitse verdediging, die in die beginfase overal een stick achter kreeg. Maar in de dertiende minuut versnelde Verga aan de linkerkant en sloeg hij met zijn backhand hard voor het doel, waar Mirco Pruyser lag te wachten voor de tip-in. Een Duitse verdediger raakte de voorzet, waardoor Oranje op een 1-0 voorsprong kwam. Uit de eerste strafcorner raakte een compleet vrijstaande Mathias Müller de paal, na een moeilijke en knappe afschuif over drie schijven.

De goal die via de Duitse verdediger in de goal schiet, na de backhand van Valentin Verga. Foto: Philippe de Putter/Orange Pictures

Kansen op 2-0

In het tweede kwart nam Oranje het heft in handen en werd het even een open en attractieve wedstrijd. Nederland vond elkaar steeds makkelijker, domineerde in die fase de wedstrijd en had kansen om de 2-0 te maken. Billy Bakker schoot naast, Jonas de Geus soleerde knap door de hele Duitse verdediging, maar had daarna niet meer genoeg kracht om de 2-0 binnen te flatsen. Daarna was het de sterke De Geus die Bob de Voogd bereikte, maar zijn schot werd gesmoord. Talent Thijs van Dam sprintte af en toe op volle snelheid langs de Duitse verdediging, maar wist hier geen rendement uit te halen.

Doelpunten van Duitsland

Net toen Duitsland rijp leek om de 2-0 te incasseren, sloeg het zelf op typische wijze toe. Vlak voor de rust stonden drie koppels klaar op de Nederlandse cirkelrand, bij de Duitse strafcorner. De bal ging over drie schijven, terug naar de afschuif. Deze keer was het Mathias Müller die bij zijn tweede poging netjes de 1-1 maakte. Opvallend was dat Müller net als bij zijn eerste poging weer alle ruimte kreeg om daar als aangever te scoren.

Het was afwachten hoe Oranje na rust zou reageren op deze tegenslag. De Nederlandse storm van het tweede kwart, was in het derde kwart voorbij. In het derde kwart forceerde Oranje strafcorners, maar die werden eruit gelopen tegen Jeroen Hertzberger. Ook zijn vierde poging naar de afschuif werd door de Duitsers gelezen. In het vierde kwart kreeg de vrijstaande Jeroen Hertzberger de bal in de cirkel, maar leek hij verrast door de ruimte die hij kreeg.

Thijs van Dam op volle snelheid. Foto: Philippe de Putter/Orange Pictures

Toen Duitsland de 2-1 maakte uit de strafcorner, kreeg Oranje te makkelijk de drie tegengoals kreeg. De 2-1 van Windfeder zorgde ervoor dat Oranje op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar het Nederlands elftal was het toen even kwijt en zag Duitsland uitlopen naar een 4-1 voorsprong. Het was de knappe 3-1 van Marco Miltkau en de strafbal van Christopher Rühr twee minuten voor tijd die de eindstand bepaalden. Rühr pushte de bal hard in de bovenhoek en zwaaide heftig met zijn vuist, om het te vieren.

Duitsland is door de zege hard op weg naar winst in poule D en directe kwalificatie nadat ze hun eerste wedstrijd ook al wonnen van Pakistan met 1-0. Nederland zal mikken op minimaal de tweede plaats en een plek in de cross-over, de tussenronde voor de kwartfinale.

Oranje druipt af na de 4-1 nederlaag. Foto: Philippe de Putter/Orange Pictures

In de jacht naar de wereldtitel kan Oranje terugdenken aan het EK van vorig jaar, toen het team in de poulefase met 5-0 verloor van België en in de finale revanche nam. In 1998 verloor Oranje in de poulefase met 5-1 van Duitsland, maar werd het wereldkampioen door de finale van Spanje te winnen.

Lees hieronder de live-updates terug.

Hier zijn vanaf 12:30 de live-updates te lezen van de tweede poulewedstrijd van Nederland op het WK in India. Nederland-Duitsland is vandaag het heerlijke affiche op deze 5 december, de dag van de Goedheiligman. De wedstrijd is live op NPO1 te zien of NOS.nl.

’58 Goal Christopher Rühr benut een strafbal: 4-1.

’54 Goal Op aangeven van Niklas Wellen scoort Marco Miltkau de 3-1 voor Duitsland.

’51 Goal Strafcorner van Duitsland. En die gaat er in. Lukas Windfeder sleept de corner genadeloos hard door het midden binnen.

’49 Grote kans voor de vrijstaande Jeroen Hertzberger. Hij heeft ditmaal moeite met de aanname en het maken van de draai richting het Duitse doel.

’46 Nederland op jacht naar de 2-1 in de openingsfase van het vierde kwart. Mooie actie van Jorrit Croon ziet er veelbelovend uit maar leidt niet tot een kans.

’43 Christopher Rühr toont zijn techniek en klasse en slalomt vanaf de linkerkant de cirkel van Nederland binnen. Zijn schotje wordt keurig weggewerkt door de sterk spelende Jonas de Geus.

’42 Nederland in het tweede deel van het derde kwart wel weer sterker dan Duitsland. Opnieuw een strafcorner. Ditmaal staat Mink van der Weerden wel in het veld. Zijn inzet wordt doorzien en gestopt door een Duitsers. Maar de bal is boven de knie en dus mogen de Duitsers verder in balbezit.

’41 Te vroeg uitgelopen door Duitsland. De scheidsrechter fluit af en de corner mag opnieuw. Bij Nederland Jeroen Hertzberger en Seve van Ass op kop cirkel. De inzet van Hertzberger wordt door de lijnstop met het lijf gestopt. Nog een corner. Wederom neemt Hertzberger hem. Opnieuw stoppen de Duitsers hem onreglementair. Nog een corner. Ditmaal overleven de Duitsers de inzet wel en kunnen zij in de counter weg. Die leidt tot niks.

’40 Van Dam versiert de eerste strafcorner van de wedstrijd.

’37 De aanvallers van beide ploegen strandden nu keer op keer in elkaars defensie. Waar Oranje gedurende vrijwel het tweede kwart de bovenliggende partij was, is het duel nu meer in evenwicht.

’31 Nederland opent het tweede kwart sterk. Direct een kans voor Hertzberger. Zijn backhand vanaf kop cirkel vliegt langs de paal. De verkeerde kant.

De spelers van Oranje meldden zich op het veld voor de tweede helft. Ook de Duitsers komen weer terug.

Einde Q2 – De spelers zoeken de kleedkamers op met een 1-1 stand.

’30 Goal! Duitsland op 1-1 De strafcorner strandt op een Oranje-voet. Nog een corner. Deze wordt wel benut. Door dezelfde variant als de allereerste strafcorner van de wedstrijd scoort aangever Mathias Müller namens Duitsland bij de eerste paal de 1-1

’30 De eerste kans van Duitsland in het tweede kwart wordt prachtig door Pirmin Blaak uit de linkerbovenhoek geplukt. Niet veel later direct een strafcorner voor Duitsland. Hun tweede.

’28 Opnieuw een mooie actie van Jonas de Geus. Nu brengt hij met een handig passje Bob de Voogd in stelling. Die haalt in één keer uit, maar ziet zijn inzet over gaan.

’26 Na een prachtige solo heeft Jonas de Geus bijna geen energie meer over voor een echt vlammend schot. Zijn actie was knap en bracht het publiek op de banken.

’25 Nederland heeft de veredigende organisatie prima op orde. De Duitsers komen er niet door.

’23 Opnieuw uitbraak Oranje. Nu via Billy Bakker. Op snelheid komt hij de cirkel binnen en haalt uit. Zijn inzet, tussen een schot en een pass bij de tweede paal in gaat achter. Thierry Brinkman had hier de kans voor een tip-in.

19′ Uitbraak Oranje. Thijs van Dam sprint met de bal vanaf halverwege de eigen helft naar voren in één rechte lijn. De Duitsers kunnen hem amper bijhouden. Bij het bereiken van de Duitse cirkel speelt Van Dam af op de meegelopen Pruyser. Die pass wordt onderschept door een Duitser.

16′ Het is een heerlijke wedstrijd, met twee teams die de aanval vol blijven zoeken.

Einde Q1

15′ De Duitsers spelen een variant. Over twee schijven komt de bal terug bij Mattias Muller. Hij haalt vrij uit, maar zijn bal ketst af op de rechterpaal.

15′ Een halve minuut voor het einde van het eerste kwart de eerste stafcorner van de wedstrijd, voor Duitsland.

12′ Goal! Nederland op 0-1. Een schitterende voorzet vanaf links van Valentin Verga wordt door Mirco Pruyser binnen getipt. Het lijkt alsof een Duitse stick de bal het laatst raakt, maar organisatie geeft hem vooralsnog aan Pruyser.

8′ Kans Kemperman. Na een mooie inspeelpass op Billy Bakker in de cirkel, komt de bal in de kluts ineens voor zijn voet. Zijn backhand wordt gestopt door keeper Tobias Walter.

6′ Nederland dreigend in laatste minuten. Vanaf het middenveld wordt veel druk gezet waarbij Valentin Verga en Seve van Ass zich in de openingsfase nadrukkelijk laten zien.

2′ Eerste kans van de wedstrijd is voor Duitsland. Christopher Rühr haalt uit, vanaf links maar zijn schot mist doel.

0′ Mirco Pruyser neemt de afslag.

De volksliederen galmen door het Kalinga Stadium.

Opstelling Nederland: Pirmin Blaak, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Mink van der Weerden, Valentin Verga, Billy Bakker, Robbert Kemperman, Jeroen Hertzberger, Mirco Pruyser, Thierry Brinkman.

Opstelling Duitsland: Tobias Walter, Mathias Müller, Mats Grambusch, Martin Häner, Tim Herzbruch, Tobias Hauke, Tom Grambusch, Dieter Linnekogel, Christopher Rühr, Florian Fuchs, Benedikt Fürk.

Hier lees je wat de uitgesproken Duitse bondscoach Stefan Kermas zei over zijn team, dat met veel spelers hockeyt, die in 2013 wereldkampioen werden op het jeugd-WK in Delhi. Duitsland wordt als een van de outsiders gezien voor de wereldtitel. Kermas reageert daarop. Het is ook het treffen van twee wereldspitsen: Mirco Pruyser en Florian Fuchs. Hier kijk je de video waar superspitsen Florian Fuchs en Mirco Pruyser over elkaar praten.

De Oranje Heren overtuigden in hun eerste poulewedstrijd van dit WK tegen Maleisië. Het werd 7-0 in een heerlijke voorstelling. Duitsland had meer moeite met Pakistan, maar won wel met 1-0. Deze poulewedstrijd zal dus waarschijnlijk beslissen wie er als poulewinnaar direct door mag naar de kwartfinale van dit WK.

De laatste zes WK’s troffen beide landen elkaar. Duitsland won twee keer, Oranje een keer. Drie keer speelden beide landen gelijk. In Den Haag was Oranje de beste, met 0-1 in de poulefase. Duitsland was in 2002 en 1998 de betere (hoewel Oranje in 1998 na de 1-5 zeperd wel wereldkampioen werd).

De laatste keer dat beide teams elkaar troffen was het een heerlijke clash in de HWL Final, in hetzelfde stadion in Bhubaneswar. Nederland kwam direct van de hoofdklassecompetitie en moest het zonder de geblesseerde Mink van der Weerden en Sander de Wijn (studie) doen. Pirmin Blaak was nog niet hersteld van zijn ziekte in India. Een paar seconden voor tijd scoorde Pruyser de 3-3, nadat Martijn Havenga de bal hard de cirkel in schoot en Robbert Kemperman verlengde. De shoot-outs gingen verloren, Christopher Rühr velde toen het vonnis over Oranje.

In 2016 werd het in de wedstrijd om het brons op de Olympische Spelen van Rio 1-1 en waren de Duitsers beter in het nemen van de shoot-outs. In 2015 versloegen de Nederlanders Duitsland weer overtuigend met 6-1, in de finale van het EK in Londen.

 


30 Reacties

 1. joostj

  Slechte corner verdediging

 2. ozix

  Zo veel corners voor Nederland... push hem er nou in.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Slecht gekeept van Blaak...

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Caldas valt opnieuw door de mand. Het moet wel veel beter gaan wil NL het WK winnen.

  1. rdownunder

   Was t niet tijdens laatste Ek dat ze ook dik klop kregen van België en toen in de finale.... maar klopt moet wel veel beter gaan!

  2. pa-pa-palificoooo

   Jezus jij weet wel alles van hockey he

 5. DolfJansen

  Typische Nederland - Duitsland dit. 1-0 voorkomen, ook na de 1-1 het betere spel en de betere kansen en dan toch in 5 minuten de wedstrijd weggeven. Het is maar goed dat het nu gebeurd, in de kwartfinale is het dan meteen afgelopen.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat een armoede...

 7. MIck

  De 1e serieuze test en dan er zo kansloos afgaan. Op een paar corners na amper iets gecreëerd. Spelen in de hoofdklasse blijkt wederom iets heel anders dan internationaal hockey.

 8. robvisser

  Onnodige nederlaag, maar Oranje heeft het over zichzelf afgeroepen. Niet scherp genoeg, te weinig lef en initiatief. Knullige strafcorners tegen en slecht verdedigd. Niet de eerste keer dat Oranje zich laat afbluffen door de Duitsers.

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Onnodige nederlaag? Duitsland is stukken beter!

 10. Runa Honig

  Wat een enorme afstraffing, moet hier even van bijkomen.....

 11. pjklaassen

  Ai... ben benieuwd naar de discussie hier over Caldas en blaak, wat vindt iedereen

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Blaak heeft een draak van een wedstrijd gespeeld. Caldas is uiteindelijk verantwoordelijk voor het eind resultaat: dat gebeurd er als je Stockman (beste keeper van de wereld) niet langer selecteert en Kellerman thuis laat (waarvoor de Duitse coach bedankt).

  1. coen-visser

   Ik zou ook niet zo snel een keeper selecteren die al een halfjaar gestopt is al topsporter. Vrij domme uitspraak dit

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   De reden dat Stockman is gestopt is omdat hij niet meer voor het NLs elftal werd geselcteerd.....

  3. coen-visser

   Dat is pure speculatie wat je nu doet. Hij had evengoed na een jaar kunnen zeggen ik kap er mee. Overigens heeft Caldas die keuze aan hem gelaten. Hij had geen zin om af te wisselen om op die manier een eventuele opvolger klaar te stomen.

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Nee, Stockman was zeker weten doorgegaan als hij het vertrouwen van Cadas had. Maar Caldas moest zo nodig met een wisselsysteem werken, en zie het resultaat!!

 13. Runa Honig

  Dit leidt af van het werk zeg! Mijn indruk is dat Caldas niet in staat is om een wedstrijd te lezen. Dat zeg ik hier wel vaker. Je moet tijdens de wedstrijd voortdurend inspelen op wat er gebeurt en je tactiek aanpassen. Zoals zo vaak, speelt Nederland onder druk naïef en teveel het eigen spelletje. Te veel van hetzelfde ook. Ze lopen zich stuk en leeg en dan gaat het in de tweede helft fout. De Duitsers hadden volledig de regie, ontregelde het spel van Nederland en waren fysiek fitter.

 14. paul-opgenhaffen

  Tja, was prima wedstrijd voor Kellerman geweest met zijn fysiek en doorzettingsvermogen.

 15. mickh

  Het WK duurt gelukkig nog even, doch een ieder zal beamen dat er twijfels zijn over de stappen die gemaakt zijn onder Max. Laten we het daar dan maar even bij houden.

 16. pacoh

  Dat krijg je met een politiek samengestelde selectie. Opvallend dat de Duitse ploeg gemiddeld veel jonger is. Aantal Nederlandse verdedigers echt 'over the hill'

 17. robvisser

  Max Caldas zal wel de ideale knuffelbeer zijn bij wie iedereen kan uithuilen, maar misschien staat hij wel teveel tussen de groep en niet erboven. Hij heeft de mannen niet op scherp gekregen voor deze wedstrijd. Het is te afwachtend en te voorzichtig. Oranje had van eigen kracht moeten uitgaan, maar ze hebben zich de kaas van het brood laten eten. Het was gewoon niet overtuigend. Ook tijdens de wedstrijd heeft Max het tij niet kunnen keren en geen antwoord gevonden.

 18. Hammie

  Bijna allemaal professionals op t veld: als je prof bent moet je een wedstrijd kunnen "killen". Vrees dat de speler teveel naar Caldas luisteren ... Hoop dat de KNHB dat een keer niet doet want kampioen zie ik "ons" (wederom!) niet worden.

 19. PetervanWagensveld

  Staan er niet te veel oudere (ervaren ?) spelers in ? Caldas is er niet in geslaagd een hecht team te smeden, waardoor iedereen op zichzelf is aangewezen. Ik hoop dat De Bond nu snel ingrijpt en start met de voorbereidingen voor de OS. Als zij daarmee treuzelt gaat het ook daar mis.

 20. bestestuurluiaanwal

  Als ik bij de 1-1 Eric Verboom zie juichen op de Duitse bank dan kan ik alleen maar denken dat de KNHB wederom toptrainers naar het buitenland heeft weten te jagen....

 21. hockeymundo

  Misschien wel goed voor de competitie dat Duitsland weer meedoet om de titel, van een sterk buurland worden we zelf ook sterker, trekt mogelijk ook in Duitsland nieuwe sponsoren. Door meer geld in hockey kunnen alle spelers nog professioneler hun sport beoefenen en worden we nog weer sterker.

 22. EefjeDohmen

  Ik heb ze een paar dagen niet gehoord, en ik heb ook niets gehoord na de 7-0 zege op Maleisië, maar als Nederland weer eens verliest (dat kan altijd, beter nu dan dadelijk in de knock-out fase) dan is de wereld te klein, dan hoor je vrijwel alleen maar negatieve reacties. Laten we het team het hele toernooi positief steunen, dat werkt ook beter voor de jongens. En na het toernooi kunnen we toch samen evalueren (ofwel positief ofwel negatief). De spelers gaan alleen maar slechter hockeyen, als ze steeds negatief nieuws lezen. Laten we als een heel land positief achter het team staan. En een nederlaag kan altijd, zeker in de groepsfase, alleen het vervelende is dat ze wel één wedstrijd mee moeten spelen. Kijk eens naar het vrouwenhandbalteam van Noorwegen, dat verliest bijna altijd zijn eerste wedstrijd op een groot toernooi, om dan vervolgens Europees, Wereld en Olympisch kampioen te worden.

 23. EefjeDohmen

  Ik had een fout in de tekst staan. Ze moeten nu waarschijnlijk één wedstrijd meer spelen.

 24. lize

  Net zoals tijdens EK ......,ze zijn toch Kampioen geworden !


Wat vind jij? Praat mee...