Sterk en geduldig Oranje verslaat Engeland met 2-0

De Oranje Dames hebben voorgoed afgerekend met hun laatste restje Engelandtrauma. Een geduldig en sterk Oranje speelde de Engelsen zoek en won met 2-0 in het hol van de leeuw. Daardoor staat Oranje in de halve finale tegen Australië. 

Lidewij Welten en Carlien Dirkse van den Heuvel lieten van tevoren weten dat de Oranje Dames meer dan klaar waren voor de clash met de Engelsen. Het zat goed met het zelfvertrouwen, de oude garde was niet meer bezig met de trauma’s uit het verleden. De verloren olympische finale van 2016 en de verloren EK-finale van 2015 speelden geen rol van betekenis meer. Dit Engeland was een ander, zwakker team dan dat van toen.

LONDEN - line up Oranje voor de kwartfinale tussen Nederland en Engeland in het Lee Valley Hockeystadium bij het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen. ANP KOEN SUYK

LONDEN – line up Oranje voor de kwartfinale tussen Nederland en Engeland in het Lee Valley Hockeystadium. ANP KOEN SUYK

Maar toch. Oranje was in het eerste kwart continue in de aanval, maar zag elke inzet gestopt worden door keepster Maddie Hinch. De tienduizend man in het Lee Valley Hockey Centre, die zich tot nu toe redelijk op de vlakte hadden gehouden, juichten bij elk balcontact dat de Engelsen maakten. Het was het soort spanning die Oranje het WK tot dusver nog absoluut niet had meegemaakt. Geduld, dat moesten ze hebben. En dat hadden ze. Na een heerlijk bekeken balletje breed door Laurien Leurink kon Xan de Waard eind eerste kwart de bal panklaar afleveren aan Lidewij Welten, die de bal achter Hinch schoof en zo de ban brak voor Oranje. 

LONDEN – Lidewij Welten uitzinnig nadat ze de 1-0 tegen Engeland maakt. ANP KOEN SUYK

Voor het eerst dit WK kon Oranje ook laten zien hoe sterk het verdedigend in elkaar zit. Elke keer als een Engelse de bal had werd ze door twee Oranje speelsters direct onder druk gezet: één zette druk en loodste de speelster precies naar waar de ander een blok zette en de bal afpakte. Laura Nunnink, weer regelmatig vanuit mid-mid acterend, speelde een sterke wedstrijd en Laurien Leurink had schitterende passjes in huis. 

Nederland verdedigde samen en viel samen aan. Net zoals Frederique Matla gisteren in een interview zei: we gaan niet voor eigen succes, maar geven altijd een balletje breed zodat je ander open goal heeft. Precies dat was de 2-0 van Nederland. Matla kreeg de bal, zag Maddie Hinch op haar afstormen en gaf breed op Leurink, die kon binnentikken. 

Nederland viert de 2-0 van Laurien Leurink - Foto: Koen Suyk

LONDEN – Nederland viert de 2-0 van Laurien Leurink – ANP KOEN SUYK

Engeland wilde aanvallend hockey spelen tegen Nederland, liet aanvoerder Alex Danson vooraf weten. Dat lukte niet. De Engelsen zagen zich genoodzaakt zich terug te trekken om zich enigszins te wapenen tegen de Nederlandse aanvalsdrang. Maar ondanks dat Engeland nauwelijks tot grote kansen kwam was de 2-0 verre van comfortabel te noemen. 

Rustig blijven, dat bleek ook in de slotfase het sleutelwoord. Een harde tackle op Lidewij Welten die op het lege Engelse goal afstormde – Maddie Hinch was vervangen door vliegende keep Giselle Ansley – werd slechts bestraft met een vrije slag. Maar ook met een veldspeelster meer en opgezweept door het publiek kon Engeland nauwelijks iets creëren. Oranje liet zich iets zakken en hield het op wat kleine kansen na dicht, waardoor het 2-0 bleef. Mocht er ergens nog een klein restje Engelandtrauma zijn, dan is dat nu voorgoed verdwenen. 

Lees hier de live updates terug: 

’60 Het is afgelopen. Nederland boekt een verdiende overwinning op Engeland en speelt zaterdag in de halve finale tegen Australië, dat woensdag na shoot-outs van Argentinië won.

’57 Nog drie minuten. Dit kan niet meer mis gaan voor Oranje.

’54 Engeland wisselt noodgedwongen haar belangrijkste wapen, Maddie Hinch. Ze gaan zes minuten voor tijd met een vliegende keepster spelen. Lidewij Welten profiteert er bijna van, maar wordt op weg naar het doel neergehaald.

’53 Xan de Waard met een hele sterke dribbelactie op het middenveld. De speelster van SCHC speelt geweldig.

Foto: Koen Suyk

’48 De Engelsen vragen de videoscheids aan voor een strafcorner, maar krijgen ongelijk. Ze zijn de videoscheids nu kwijt.

’47 Lily Owsley dribbelt weer over de achterlijn en geeft de bal voor. De Engelsen krijgen hun stick niet tegen de bal. Kans verkeken, maar ze zijn nu wel nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt.

Einde Q3. Kunnen de Engelsen zich nog één keer oprichten voor een daverende slotfase? Het verschil lijkt te groot.

’43 De Engelsen zoeken meer en meer de aanval. Maar echt in de problemen komt Nederland niet.

’41 Lily Owsley slaat de bal vanaf de rechterflank voor, maar er is niemand om hem binnen te tippen. Bal rolt over de zijlijn.

’39 Het moet gek lopen wil dit Engeland twee keer scoren tegen Nederland. Ze hebben nog geen kans gehad. Met nog één doelpuntje lijken de Oranje Dames helemaal safe te zitten.

Foto: Koen Suyk

’31 2-0! Na een schitterend driehoekje tussen Welten, Matla en Leurink staat Leurink vrij voor de goal en kan ze de bal makkelijk binnen tikken. Een prachtig uitgespeelde aanval.

’31 Derde kwart is begonnen. Josine Koning lost Anne Veenendaal af in het doel.

Foto: Koen Suyk

Einde Q2. Nederland is de betere ploeg, maar moet oppassen voor snelle uitbraken van Engeland. De 1-0 voorsprong van Oranje is verdiend. Nederland heeft elf keer geschoten, Engeland nul keer.

’28 Kelly Jonker krijgt de bal ter hoogte van de strafbalstip. Ze staat met haar rug naar de goal, draait en schiet. Maar weer ligt Maddie Hinch in de weg.

’27 Een gevaarlijke uitbraak van Engeland via Susannah Townsend, maar ze bereikt Alex Danson niet. Kans verkeken.

’26 Laura Nunnink slalomt kriskras door de Engelse verdediging en schiet op doel, maar Maddie Hinch staat nu al een wereldpartij te keepen en redt.

’25 Na een goede actie van Xan de Waard op de rechterflank geeft ze de bal voor. Er ontstaat een scrimmage. Margot van Geffen probeert de bal onder Hinch door te tikken, maar dat lukt niet en de Engelsen verdedigen uit.

’22 Nederland heeft het even een fase wat moeilijker, maar Engeland kan vooralsnog niet gevaarlijk worden.

’18 Engeland in de aanval aan het begin van het tweede kwart. De bal belandt in de cirkel bij Bray, die ‘m slecht aanneemt en de mogelijkheid verspeelt.

Einde Q1. Nederland speelt goed, is beter dan Engeland en staat verdiend met 1-0 voor.

’14 1-0 voor Oranje! Lidewij Welten schuift de bal binnen na een heerlijk passje van Xan de Waard. Een mooie aanval van Oranje beloont met een doelpunt. 

’11 Caia van Maasakker pusht de bal op de lat. Daarna slaat Lauren Stam de bal recht op Hinch af. Geen doelpunt. Wel een hoop spektakel.

’11 Nederland krijgt een strafcorner na een mooie actie van Lidewij Welten

‘8 Kelly Jonker wurmt zich langs een paar Engelse verdedigsters, maar Maddie Hinch komt haar doel uitgerend en brengt knap redding. Het is de eerste grote kans voor Nederland.

‘7 Het eerste gevaar van de Engelsen komt van Elena Rayer, die over de rechterflank dribbelt en naar binnentrekt. Ze loopt de bal echter over de achterlijn.

‘4 De eerste heerlijke combinatie tussen de Oranje Dames (Xan de Waard en Eva de Goede) op het middenveld is een feit. Het levert niets op, maar de intenties van Nederland zijn duidelijk. Snel een doelpunt maken.

‘2 Nederland begint goed aan de wedstrijd en zoekt meteen de aanval.

‘1 We zijn begonnen.

Foto: Koen Suyk

Basisnamen Oranje Dames: Anne Veenendaal, Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van de Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen, Eva de Goede.

Wissels: Sanne Koolen, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Laura Nunnink, Josine Koning.


19 Reacties

 1. femke-ernst

  Wij zitten hier in Engeland (helaas niet bij het WK). Wij willen graag de wedstrijd kijken, maar dat kan nergens. Weet iemand waar we dat kunnen kijken?

  1. loislane

   Nos.nl

 2. ElineVerhoeven

  Eindelijk een uitzending die ruim optijd begint. Dankje NOS!

 3. robvisser

  Veel te laag rendement bij Nederland. Dat kan je nog zuur opbreken. Een enkele goal is natuurlijk niks.

 4. circlestorm69

  1-0 is wel even een andere tussenstand. Stuk spannender deze wedstrijd. Hinch is echt wel goed, maar zo lang Oranje maar volop druk blijft zetten gaan er nog wel een paar meer in.

 5. Runa Honig

  Nou, nou de nos overtreft zichzelf met deze zendtijd op primetime. Alleen waar is Jacques Brinkman? Ellen Hoog geeft zwak en oppervlakkig commentaar, zeker voor de niet- hockeyers onbegrijpelijk.

 6. robvisser

  Niet het toernooi van Frederique Matla tot nu toe. Ze kan zo goed spelen, maar laat te weinig zien.

  1. hvsm

   Zo dacht ik ook. Maar ze wordt zo sterk beschreven in pers, dat ik twijfelde of ik het wel goed zag. Kan goed spelen, maar in belangrijke wedstrijden zie je haar spelend niet. Wel om op de juiste plek nog een doelpunt mee te pikken, maar hockeyend niet. Maar ze is nog jong, dus mag ze in groeien.

 7. robvisser

  @hvsm Ik weet niet helemaal wat er met haar aan de hand is. Ze oogt vermoeid. Ook in het toernooi van München oogde ze zo log. Niet helemaal fit of zo.

 8. Runa Honig

  Geen reclame voor vrouwenhockey deze pot. Saai en veel fouten. De zwakke tegenstander maskeert de zwakte bij oranje. Het laatste kwart was werkelijk niet om aan te zien. Behalve Welten en van Maasakker haalden de meeste spelers niet hun gebruikelijke niveau.

  1. hvsm

   Xan heeft ook veel afgepakt op het middenveld

  2. hvsm

   Mee eens, de rest niet opvallend.

 9. circlestorm69

  Welten was de vrouw van de wedstrijd. 3 mooie onderscheppingen waar 2 doelpunten uitvielen. De Waard en DvdH waren ook weer erg lekker bezig. Malta en vooral van Male waren behoorlijk onzichtbaar ten op lichte van vorige wedstrijden. De uitslag had wel wat hoger gemogen, maar lekker een ronde verder. Die winnen is Wereld Kampioen worden!

 10. robboomsma

  Tja een wedstrijd zoals die te verwachten was....

 11. marijeknuvers

  Gewonnen. Respect voor de dames. Tegelijkertijd zeker geen topwedstrijd, maar dat blijkt niet nodig. Ruimte voor verbetering is ook mooi toch. Daarnaast ook onmiskenbaar ruimte in het team voor nieuwe speelsters. Ik zie al met al een mooie toekomst voor het Nederlands team. Ik hoop wel dat de internationale tegenstand niet verder achteruit gaat.

 12. 1993hockey

  Goede en leuke wedstrijd van de oranje dames. Had misschien meer in gezeten, maar zeer verdiend gewonnen. Met als uitblinkers in deze wedstrijd Lidewij Welten en Xan de Waard. Nederland is duidelijk de beste ploeg dit WK, er komt/is een gouden toekomst voor dit team. Nog succes voor Nederland in de komende wedstrijden 💪🧡

 13. robvisser

  Xan de Waard is wat mij betreft de uitblinkster bij Oranje. En Carlien Dirkse speelt echt boven mijn verwachting, terwijl ik ze anders ook al nuttig en goed vindt.

  1. robboomsma

   Er is voor velen een mooie toekomst. En het is duidelijk een collectief die goed speelt. En er zijn een aantal die wat meer naar voren komen wat ook per wedstrijd kan verschillen. Vergeet alleen op dit moment niet dat deze ploeg grotendeels wel jong is. En dat moet zich nog ontwikkelen, waarbij dat tijd nodig heeft 😉...

 14. kasparstevens

  Als Pien, Maartje en Jibbi mee gaan doen in de richting van Tokyo is het team nog jonger ... prima!


Wat vind jij? Praat mee...