Van der Weerden pusht Oranje naar halve finale WK

Nederland heeft donderdag voor de derde achtereenvolgende keer de halve finale van het WK gehaald. In een kolkend Kalinga Stadium werden de watervlugge Indiërs met 2-1 verslagen. In een gelijkwaardige wedstrijd van hoog niveau, die op en neer golfde, was het de rake strafcorner van Mink van der Weerden die Oranje naar de halve finale tegen Australië bracht.

Vanaf de volksliederen was de sfeer ongelofelijk in het overvolle Kalinga Stadium. Beide ploegen lieten meteen zien aan elkaar gewaagd te zijn, zonder dat een team veel beter was. Het was Akashdeep Singh die uit een rebound van de strafcorner het stadion liet ontploffen met een backhandflats in het dak van het doel. Het Nederlands elftal reageerde via Mirco Pruyser, die de bal snoeihard naar Thierry Brinkman sloeg, die knap een paar seconden voor de rust na het tweede kwart binnen tipte voor de 1-1, alweer zijn vierde goal van het toernooi.

Jorrit Croon in actie in de kwartfinale van het WK tegen India. Foto: Koen Suyk

Drie strafcorners op rij

In het tweede kwart waren er weinig echte kansen, maar was het India dat richting de rust Nederland wat naar achteren drong. Joep de Mol – de vervanger van de geblesseerde Sander de Wijn – liet al vanaf zijn eerste acties zien dat hij geen podiumvrees heeft op het hoogste niveau. Hij stond er meteen met scherpe passes en goede intercepties.

Echt grote open kansen waren er niet in de eerste twee kwarten en het was dan ook afwachten welke ploeg het initiatief zou nemen in de tweede helft. Drie strafcorners op rij werden er goed uitgelopen door de Indiërs, die zelf een grote kans hadden via Akashdeep Singh, die zijn backhand over de goal van Pirmin Blaak schoot. India kon steeds vaker counteren richting het einde van het derde kwart, maar was niet vaak gevaarlijk.

Goal Mink van der Weerden

In het vierde kwart mocht Nederland in de 49ste minuut aanleggen voor hun vierde en vijfde strafcorner. Bij de vierde liep India te vroeg uit en moest het daarom een man missen bij de vijfde van Oranje. Het kanon Mink van der Weerden sleepte de 2-1 binnen en kreeg een heel stadion volledig stil.

In de slotfase kreeg India nog een corner, die Blaak redde. Vier minuten voor tijd ging het thuisland met een vliegende keeper spelen. Nederland versierde een strafcorner, maar de sleeppush van Van der Weerden werd eruit gelopen. In de hectische slotfase met een veldspeler minder hield Oranje het hoofd koel en sleepte het uiteindelijk de overwinning binnen. Zaterdag wacht Australië, de wereldkampioen van vier jaar geleden. De andere halve finale gaat tussen België en Engeland.


Lees hieronder de live-updates terug.

60′ Het is afgelopen.

59′ Wat een slotfase. India komt nog een keer gevaarlijk voor de goal van Blaak, maar de defensie van Oranje staat zijn mannetje.

57′ Bob de Voogd versiert een strafcorner. India heeft geen keeper. De inzet van Mink van der Weerden wordt eruit gelopen. Van der Weerden claimt nog een strafcorner, maar de videoscheidsrechter geeft het voordeel aan India.

57′ India haalt de keeper van het veld en doet er alles aan de gelijkmaker te forceren.

56′ Blaak redt op de corner van India. Nog vier minuten, Nederland nog steeds in overtal.

55′ Het is nog lang. Nederland moet geconcentreerd blijven, maar lijkt controle te hebben. En net op dat moment versiert India een strafcorner.

50′ Goal! 2-1 Vierde corner van de wedstrijd. Een India-speler liep te vroeg uit op Van der Weerden’s eerste poging en moet van de lijn af. Mink van der Weerden mag in de herhaling. Hij scoort! Hard op de plank. Een bizarre stilte in het stadion. Alleen het gejuich van de Nederlanders op het veld is te horen.

49′ Wat een actie van Simranjeet Singh over de rechterkant. Hij dolt twee Oranjespelers en komt hierna met een scherpe voorzet. Die gaat aan alles en iedereen voorbij.

47′ Even leek Nederland de 2-1 te maken via Hertzberger, maar de bal ging daarvoor op de voet van Bob de Voogd. Doodse stilte in het stadion. Maar een orkaan van geluid klettert van de tribunes nadat de beelden in het stadion te zien zijn waarop duidelijk de bal de voet raakt. Het blijft 1-1.

46′ Het vierde kwart is begonnen. Lukt het Nederland om de halve finale te halen? Het moet in de komende 15 minuten gebeuren. Of via shootouts?

Einde derde kwart.

44′ Laatste deel derde kwart is voor Nederland. De Indiërs in de achteruit, maar het is nu opletten voor hun razendsnelle counters.

41′ Een hard schot van Mirco. Wordt gestopt.

40′ Op volle snelheid komt de snelle Thijs van Dam over rechts de cirkel binnen. Hij zet voor. Richting Pruyser. Die mist half glijdend net met zijn forehand.

39′ Tot twee keer toe onderschept De Mol een Indiase aanval. In zijn eerste wedstrijd van dit WK speelt hij tot dusver uitstekend.

35′ Wat een tempo in deze wedstrijd. Beide ploegen zoek continu op volle snelheid de aanval.

34′ Eerste corner wordt er onreglementair uitgelopen. Een tweede volgt. Weer loopt Kumar hem er uit. Nu twijfelt de scheids of de bal op of boven de knie komt. De scheids besluit na een videoreferral dat de bal op de knie is gekomen. Geen derde corner.

34′ Actie van Billy Bakker. In de cirkel van India wordt hij op zijn stick geslagen. Strafcorner nummer twee voor Nederland.

33′ Linke situatie voor de goal van Blaak. De hard ingeslagen bal van buiten de cirkel belandt tussen zijn voeten, rolt iets door waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat. Maar via Joep de Mol gaat de bal over de achterlijn.

32′ Mink van der Weerden sleept. Een Indiër loopt de bal er heldhaftig uit.

31′ Begin tweede helft! De Indiërs openen het derde kwart. Direct gevaar. Hoge backhand van Kemperman. Een strafcorner volgt. De eerste voor Nederland dit duel.

Einde eerste helft

30′ Kemperman gooit zijn lichaam met stick voor een hard ingeslagen backhand en voorkomt doormee een kans voor India.

29′ Groen voor Bob de Voogd met nog twee minuten te gaan voor rust.

28′ Lastige fase voor Nederland nu. Nederland probeert te counteren. Prachtige pass van Jorrit Croon richting de dieplopende Seve van Ass wordt net niet lekker aangenomen om een kans te worden.

27′ De Indiërs zoeken de aanval. Zijn dicht bij een treffer. De bal stuitert uit een schot van Sharma richting de tweede paal. Blaak gaat gestrekt en plukt de bal bij de paal weg. Prima redding. Nederland ruimt op.

25′ Het spel gaat heen en weer in een super hoog tempo.

16′ Het tweede kwart is begonnen. India komt de cirkel binnen. Maar Joep de Mol onderschept handig.

Einde kwart één

15′ 1-1 Goal! Brinkman maakt de gelijkmaker en het stadion slaat stil. Hij rondt een keiharde voorzet van Mirco Pruyser door de as prachtig af. Hij verlengt de bal met een subtiele tip. De scheidsrechter vraagt een referal aan om te kijken of hij hem wel echt raakte. Aan de lichaamstaal van Brinkman te zien bestaat daar geen twijfel over. Inderdaad de scheidsrechter keurt hem goed. 1-1.

14′ De Geus komt over de  achterlijn richting de goal van India opzetten. Geeft  af op Bob de Voogd, maar de Indiase verdediging kan net op tijd een grote kans voorkomen.

13′ Goal! India opent de score. In eerste instantie redt Pirmin Blaak prima op de ingesleepte strafcorner. Maar hij krijt de bal niet goed weg. Die viel voor de stick van Akasdeep Singh die van dichtbij binnenslaat.

13′ Eerste corner van de wedstrijd voor India.

12′ Kans Hertzberger. Met zijn backhand slaat hij hard richting de korte hoek, zijn schot komt hard op de buitenkant van de plank.

10′ Kemperman onderschept een diagonale scoop. Stoomt door, geeft hard voor, maar zijn voorzet gaat aan alles en iedereen voorbij.

6′ India stoomt op. Komt de cirkel van Nederland binnen, maar echt gevaarlijk wordt het niet. Nederland  komt er eenvoudig uit.

5′ Zelfs alle trappen in het Kalinga Stadium zijn bezet. Wat een geluid!

3′ Grote kans voor Oranje. Thierry Brinkman slaat hard in richting de in de verre hoek inglijdende Mirco Pruyser. Die komt gestrekt naar voren inglijden, maar mist de bal op een haar.

1′ Eerste gevaar voor het doel van Pirmin Blaak. Het publiek ruikt een grote kans, maar Oranje ruimt steady op.

0′ Mirco Pruyser slaat de wedstrijd af.

In het bomvolle Kalinga Stadium staat de kwartfinale Nederland – India op het programma. De spelers van beide landen zijn begonnen aan hun warming-up en werkelijk elk gaatje in het stadion is gevuld met fanatieke Indiase supporters en enkele Nederlanders. Op het spel staat een plek in de halve finale tegen Australië. Lukt het Oranje om het gastland te verslaan? Je ziet het vanaf 14:30 als de wedstrijd begint. De NOS zendt het duel live uit op NPO1 en op nos.nl.

Hier in dit bericht kun je terecht voor live-updates met alle hoogtepunten van deze superclash.

India is op zoek naar hun eerste halve finale op een WK sinds 43 jaar. Ze doen dat met zeven spelers die twee jaar geleden in het Indiase Lucknow op het Jeugd-WK wereldkampioen werden. Oranje is na het brons en zilver van Delhi en Den Haag op jacht naar WK-goud, het eerste sinds 1998. De voorspellingen hier lopen uiteen, maar verder dan 60-40 of 50-50 komen de mensen niet, dus het zal waarschijnlijk een hele spannende wedstrijd worden, dé confrontatie tot nu toe van het WK. Oranje moet het doen zonder hun sterke verdediger Sander de Wijn, maar talent Joep de Mol is vandaag zijn vervanger.

Opstelling Nederland:
Pirmin Blaak, Glenn Schuurman, Sander Baart, Mink van der Weerden, Lars Balk, Valentin Verga, Robbert Kemperman, Billy Bakker, Mirco Pruyser, Jeroen Hertzberger, Thierry Brinkman.

Opstelling India:

Parattu Sreejesh, Harmanpreet Singh, Manpreet Singh, Kothajit Khadangbam, Surender Kumar, Simranjeet Singh, Lalit Upadhyay, Nilakanta Sharma, Varun Kumar, Akashdeep Singh, Chinglensana Kangujam.

 


20 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  India heeft het aan zichzelf te danken gehad. Vond zelf de reacties van Caldas en anderen weinig sympathiek. Tegen Australie wordt het een hele andere wedstrijd.

 2. de-verlosser

  Was niet echt oogstrelend, meer een foutenfestival van beide kanten. Maar onze jongens zijn door. Daar gaat het nu om. Sander Baart was zeer solide. Petje af.

 3. frans-j

  Inderdaad vreemde reactie van Caldas na die afgewezen videoreferal van Van der Weerden. Prima beslissing volgens mij Stroef potje met weinig Oranje spelers die hun niveau haalden.

 4. michver

  Inderdaad zeer matige pot.. mooie intensiteit maar fout op fout van beide kanten. Niveau zal laatste twee potten omhoog moeten wilt NL de finale halen.

  1. de-leermeester

   Idd geen sterke pot. Helaas vaak meegehockeyd met het , overigens technisch perfecte, "postbodehockey" van India ipv TwoTouch-hockey. "Snel is iets anders dan gehaast". Prima invalbeurt van Joep de Mol (Berkel-Enschot) . Degelijk, bravo !

 5. robvisser

  Vooral op karakter gewonnen en dat verdient een dikke pluim. Dat het een hectische wedstrijd zou worden was wel te verwachten. Veel balverlies en fouten en een aantal spelers heeft het gewoon niet dit toernooi. Mirco Pruyser vrijwel onzichtbaar, Verga ook niet best, en zo zijn er nog wel een paar. Tegen Australië weer een heel andere pot en België gaat in een zetel naar de finale.

 6. Mark Bouwman

  Mooi resultaat, overall terecht gewonnen. Wel geholpen door een te vroege uitloop bij de SC. Ze hebben de woorden van Reckers ter harte genomen.....

 7. ruud-stork

  Prima overwinning, daar gaat het nu om. Mooi hockeyen doen we maar in onze vrije tijd of als de wedstrijd het toe laat. Op naar de volgende wedstrijd!

 8. JacquesBrinkman

  Promotie voor hockeysport. Spanning, emoties, vol stadion.

  1. michver

   Zeker mee eens!

  2. albertmonpellier

   💯% Helemaal mee eens @JacquesBrinkman Goed gesproken!! 👍🏾💪🏾

 9. jappiekrekel

  Collectief heeft gewerkt en gewonnen. Redactie kiest voor een titel met naam van een persoon, jammer. Als er met mooi spel was verloren, waren de commentaren hier ongezouten geweest. Dus mooi of niet mooi, is dat in zo'n strijd nog belangrijk. en nog even dit.. alle commentaren vooraf of De Mol wel of niet goed genoeg zou zijn als vervanger van De wijn.? Prima partij gespeeld.

 10. MatthijsJorissen

  Hoe krijgik alerts van de wedstrijden? Deze had ik gemist

 11. pacoh

  Amsterdam spelers inderdaad niet best tot nu toe. Wel mooi om te zien dat jonkies als Balk ed eigenlijk bijna beter zijn als de routiniers. De Mol speelde erg goed.

  1. michver

   Vond Billy vandaag sterk spelen wel..

 12. circlestorm69

  Ik heb vandaag gewerkt en wil nu de wedstrijd terugkijken (via KPN) maar dat kan blijkbaar niet. 😕 Iemand tips waar het wel kan?

  1. circlestorm69

   En die ene minuut net bij het Sport Journaal wordt je ook niet blij van....

 13. pacoh

  YouTube

  1. circlestorm69

   Ik zie hem niet. Heb je een link?

 14. Folmer

  Via YouTube kan je hem niet terugkijken, want geblokkeerd in Nederland. Is een rechten dingetje met de NOS. Maar natuurlijk zijn er manieren om dat te omzeilen...


Wat vind jij? Praat mee...