Oranje laat tegen Pakistan twee gezichten zien

Het Nederlands elftal heeft zich met een 5-1 zege als nummer twee van poule D geplaatst voor de kruisfinale tegen Canada, voor een plek in de kwartfinales. Het was in de eerste twee kwarten slordig, maar bevliegingen van Thijs van Dam, Seve van Ass en Valentin Verga zorgden voor een 2-1 voorsprong. Vanaf het derde kwart werd Oranje sterker en kon het uitlopen naar een 5-1 zege via Bob de Voogd, Jorrit Croon en Mink van der Weerden.

Dit Nederlands elftal wil graag domineren. Zelf de bal hebben, en als ze de bal zelf niet hebben, zo snel mogelijk weer de bal veroveren. De overtuiging en bevlogenheid daarvoor ontbraken in de eerste helft tegen Pakistan, maar waren er steeds meer in het derde en vierde kwart.

Pakistan blijkt taaie opponent

Na de 1-4 nederlaag tegen Duitsland, waar Nederland zichzelf slordig noemde, leek Pakistan in eerste instantie een goede tegenstander om direct revanche te nemen en een goed gevoel te krijgen voor de belangrijke kruisfinales. Maar dat plan leek na twee mindere kwarten de prullenbak in te kunnen. De viervoudig wereldkampioen liet zich niet makkelijk opzij zetten. De Pakistanen – zonder hun geblesseerde captain Muhammad Rizwan – vochten keihard voor hun eigen kansen en stopten in hun eigen cirkel bijna elke mogelijke kans van Oranje. Zij gaven hart en ziel om alsnog boven Nederland in de poule te eindigen en België in de kruisfinales te ontlopen.

Oranje begon nog even sterk, met een schitterende flats van Sander Baart, die Bob de Voogd bereikte en een eerste strafcorner. Toen Thierry Brinkman, na een aanval uit het boekje via Jorrit Croon, en een combinatie van Thijs van Dam met Valentin Verga, de 1-0 aantekende, leek Oranje op weg naar revanche, na de mindere wedstrijd tegen Duitsland.

Glenn Schuurman in duel. Foto: Koen Suyk

Maar Pakistan kwam goed terug. Onnodige overtredingen van onder andere Seve van Ass en Jorrit Croon zorgden voor strafcorners tegen, die bijna allemaal door Pirmin Blaak werden gestopt. Maar uit een rebound was hij te laat om druk te geven op Umar Bhutta. Na die 1-1 straalde Oranje weinig vertrouwen uit, en was het passen naar elkaar moeizaam en zonder veel tempo. Scenario’s waarbij Pakistan van Nederland zou winnen, vlogen even door de hoofden van de supporters. Een horrorscenario, waarbij Oranje in de kruisfinales België zou treffen. Maar een heerlijke bevlieging van Seve van Ass – een solo door de as van het veld – stelde Verga in staat om de 2-1 te maken.

Derde en vierde kwart kon Oranje uitlopen

Vanaf het derde kwart werd de gewenste dominantie van Oranje in ieder geval in balbezit steeds groter. Pakistan trok zich meer terug op eigen helft en Oranje leek zich vrijer te voelen op het veld, naarmate de score opliep. Het tempo van passen ging omhoog en de Pakistanen raakten vermoeid. Een scoop werd niet goed verwerkt bij Pakistan en Jeroen Hertzberger leek op weg naar zijn vierde goal van het toernooi, maar hij wachtte slim tot het perfecte moment om Bob de Voogd de assist te geven voor de 3-1. De eerste WK-goal ooit voor De Voogd. Ook Jorrit Croon scoorde zijn eerste goal op een WK, van dichtbij, de 4-1. Van der Weerden sleepte nog fraai de 5-1 binnen.

Oranje kon na een moeizame start van de wedstrijd aan het eigen spel werken. Dat spel was in het derde en vierde kwart al een stuk meer zoals het team het graag wil: dominant en aanvallend.

Nederland-Pakistan 5-1 (2-1)

‘7 Thierry Brinkman 1-0
‘9 Umar Bhutta 1-1
’27 Valentin Verga 2-1
’37 Bob de Voogd 3-1
’47 Jorrit Croon 4-1
’58 Mink van der Weerden 5-1

Hieronder lees je de live-updates terug

Hier lees je de live-updates van het derde en laatste pouleduel van het Nederlands elftal tegen Pakistan. Nederland is de zege van Duitsland op Maleisië op zoek naar de tweede plaats in de poule D en een crossover-wedstrijd tegen Canada. De 1-4 nederlaag tegen Duitsland zal zeker voor revanchegevoelens zorgen bij Oranje. De wedstrijd is live op NPO1 en nos.nl te zien.

’56 Oranje moet nog een Pakistaanse strafcorner verwerken. Pirmin Blaak houdt de bal goed tegen.

46′ Goal! Strafcorner Oranje. De bal wordt niet goed gestopt, maar Nederland speelt hierna de bal snel rond in de cirkel met Jorrit Croon als eindpunt. Hij scoort. Zijn eerste WK-doelpunt ooit. 4-1

Einde derde kwart

40′ Strafcorner Oranje. Van der Weerden aan de kant, dus opnieuw de beurt aan Hertzberger. Tot twee keer toe zonder succes.

38′ Goal! Hertzberger breekt uit na een inschattingsfout van zijn Pakistaanse mandekker, geeft voor op de inglijdende Bob de Voogd. De Voogd scoort de 3-1.

33′ Nederland opent de tweede helft sterk. Mooie gevaarlijke actie vanaf de zijkant van Valentin Verga en hierna een strafcorner voor Mink van der Weerden. Zijn sleep gaat via een Pakistaanse stick naast.

Rust: 2-1 voor Nederland dankzij goals van Thierry Brinkman en Valentin Verga.

27′ Goal! Na een schitterende actie van de opstomende Seve van Ass scoort Verga op zijn aangeven van dichtbij resoluut die 2-1.

25′ Corner Pakistan. Pirmin redt overtuigend met zijn rechtervoet. De bal de cirkel heen.

22′ Thijs van Dam maakt een mooie actie, haalt uit met zijn backhand, maar zijn schot vliegt over de grond links naast de paal.

20′ Nederland de Pakistaanse cirkel binnen. Het publiek veert op op het moment dat Bakker de bal hard voorgeeft, maar de Pakistanen ruimen redelijk gemakkelijk op.

18′ Corner voor Nederland. Seve van Ass legt af op Hertzberger, die sleept, maar zijn inzet wordt gekeerd.

Einde kwart één.

10′ Goal! Strafcorner Pakistan. Ali Mubashar sleept en de scheidsrechter ziet een overtreding. Hij mag in de herkansing. Bij de tweede poging loopt Lars Balk te vroeg uit. Nog een poging Pakistan. Pirmin Blaak redt knap, maar de bal valt voor de stick van een Pakistan, die hem afgeeft aan Umar Bhutta. Bhutta slaat de bal onder Blaak door.

7′ Goal! Schitterende aanval opgezet door Jorrit Croon die Thijs van Dam aanspeelt. Van Dam gaat de een-twee aan met Valentin Verga, ontvangt de val terug en legt op het laatst af naar Thierry Brinkman. Hij heeft de bal voor het intikken en scoort.

6′ Direct een kans voor Nederland. Pruyser wordt met zijn rug naar de goal aangespeeld, draait meteen weg en haalt uit. Zijn doelpoging wordt prachtig gekeerd door keeper Imran Butt.

5′ De corner wordt eruit gelopen door Ajaz Ahmad.

‘4 Eerste strafcorner van de wedstrijd voor Nederland. Na een schitterende pass van Baart op De Voogd, versiert die laatste een corner.

2′ Hertzberger slaat de eerste Nederlandse bal de Pakistaanse cirkel binnen. Zijn voorzet naar Pruyser wordt onderschept door een Pakistaan.

1′ Pruyser slaat af. Nederland zoekt direct de aanval.

0’ De volksliederen galmen door het stadion.

Mink van der Weerden blikte op de laatste training vooruit op de wedstrijd tegen Pakistan, de viervoudig wereldkampioen. De Pakistaanse aanvoerder Muhammad Rizwan is door een gebroken teen voor de rest van het toernooi uitgeschakeld.

Nederland-Pakistan is een wedstrijd met historie. De twee teams speelden drie keer een WK-finale tegen elkaar, in 1978, 1990 en 1994. Oranje won in 1990.

 


18 Reacties

 1. berri-van-manen

  Heerlijk NOS als er voetbal is hebben we 3 uur voor en 3 uur nabeschouwing Bij Hockey 3 sec. En veel te laat

  1. goud

   Oh joh wat een nieuws, verrassend. En nog nooit eerder hier geuit. Grappig dat wij als hockey liefhebbers niet kunnen inzien dat we met een heeeeel klein groepje zijn tov voetbal.

 2. DolfJansen

  Bij die 1-1 is het toch shadow?

 3. goud

  Best aardig potje! Paar foutjes maar ook heel leuk de twee echt verschillende hockey culturen/manieren tegen elkaar te zien. Benieuwd hoe het afloopt. Nederland oogt iets beter maar te klein verschil om nu al op winst Nederland te rekenen

 4. robvisser

  Keurige overwinning, maar je krijgt niet echt het gevoel dat dit Oranje de finale van het toernooi gaat spelen. Het oogt niet soepel en overtuigend, teveel slordigheid en foutjes, zaken die door een betere tegenstander zullen worden afgestraft. Nederland heeft niet de (top)vorm die je het liefst ziet op zo'n toernooi.

  1. de-leermeester

   Vooral het tempo in de balcirculatie lag veel te laag. Helaas ook veel slordige (onnutte) passes.

 5. r-wortmann

  Ik ben nog niet overtuigd van Nederland. Laag tempo, weinig spel verplaatsingen daardoor of juist daarom veel lopen met de bal. Eerste echt combinatie spel van Nederland en we scoren. We zitten dus niet in’ de flow’. Maar het wordt wel tijd. Deze wedstrijd had daar voor gebruikt kunnen worden. Als van As er niet staat dan lijkt het moeizaam te gaan met Nederland. We hebben moeite om op de juiste plaatsen en momenten om creatief te zijn. Zijn de Nederlandse wedstrijden niet live to volgen op YouTube? Het wordt eens tijd om de NOS verslaggever te vervangen, en om zonder geluid van die geweldige sfeer in het stadion te kijken is niet veel aan.

 6. robvisser

  @rudi Philip Kooke is binnenkort passe, want het hockey gaat naar Ziggo. Maar de NOS televisie begon ook weer veel te laat met de wedstrijd. Dat zal dan binnenkort ook wel beter zijn, naast het commentaar.

 7. goud

  Ik heb nog geen ploeg gezien die 70 minuten het hoge niveau haalt dat velen van Nederland verwachten. Wat betreft commentator NOS, helemaal eens. Verschrikkelijk. Zowel voor ons hockey-volgers als voor de niet hockey volgers die hopelijk ook naar tv kijken. Ergens anders kijken kan helaas met VPN of in het buitenland. NOS koopt rechten en zadelt ons op met Philip K

 8. lynnBosman

  ^ nee, ik denk dat de NOS dat heeft afgekocht? Dat NLse wedstrijden niet via FIH te volgen zijn. Winnen is winnen dus dat is prima. Een aantal staan er ook prima te spelen zoals v Ass, maar van een aantal had ik echt meer verwacht en sommigen zijn vrijwel onzichtbaar. Hopelijk gaat de strafcorner wat beter lopen straks of prikken we in het veld ze er wat makkelijker in. Tandje erbij en op naar de volgende wedstrijd. Succes!

 9. Runa Honig

  Ik mis de spelvreugde bij Nederland, laat maar zeggen het Frenkie de Jong- gevoel. Het spel oogt ongemakkelijk en krampachtig. De bloedvorm is er zeker niet. Misschien dat de vlam in de pan slaat in de volgende ronde. Laten we het hopen.

  1. goud

   En wat vind je wel goed? Iets positiefs heb ik helaas nog nooit van je gelezen.

 10. Runa Honig

  Moet ik het tegendeel gaan bewijzen? Hou op zeg. Laten we aan het eind van het toernooi de balans opmaken en dan krijg ik heel graag ongelijk meneer goud!

  1. goud

   De kans is klein dat Nederland aan het eind van dit toernooi wereldkampioen is, daarmee ga je geen gelijk bewijzen.

 11. de-leermeester

  In de ogen van de "positivo's" ben je als realist direct al een 'negatieveling'. Jammer en onnodig. "Als je begint met relativeren dan heb je al verloren " (de Leermeester)

 12. Runa Honig

  Mooie uitspraak!

 13. goud

  Zeker mooie uitspraak! Het heeft alleen niets met mijn opmerking te maken. Iemand die altijd negatief is zou ik niet als realist bestempelen.

 14. mickh

  Laten we inderdaad aan het eind van het toernooi maar eens kijken wat de heren+begeleiding ervan gebakken hebben. Mij valt op tot op heden dat er maar weinig stappen lijken te zijn gemaakt en er nou niet echt sprake is van veel progressie. Hockeyen kunnen ze allemaal wel, doch de gesteldheid van de bovenkamer van menigeen roept bij mij vragen op.


Wat vind jij? Praat mee...