Nog werk aan de winkel in India voor onwennig Oranje

Hoe zou Europees kampioen Nederland ervoor staan in India nadat ze maanden niet met elkaar hebben getraind? Dat was de vraag bij de eerste poulewedstrijd van Oranje op de HWL Final in Bhubaneswar tegen Spanje. Het antwoord: nog wat wiebelig, bleek na de 2-3 nederlaag. Dat uitgerekend aanvoerder Mink van der Weerden in de warming-up geblesseerd uitviel met een enkelblessure was een zware domper.

Met nog een minuut op de klok ging de pass vanaf de middenlijn niet naar de medespeler, maar over de zijlijn. Einde balbezit. Miscommunicatie. Of een technische fout. Weg was de kans om de gelijkmaker te scoren. Het was typerend voor deze wedstrijd van Oranje. Want heel even leek het Nederlands elftal na de heerlijke goal van Mirco Pruyser (alweer z’n 37ste goal in z’n 61ste interland. De 21ste in zijn laatste 21 interlands) hoog in het net er een slotoffensief uit te peuren, maar zelfs dat was Oranje niet echt gegeven.

Het was zo’n wedstrijd waarbij je je richting het einde afvroeg: waar is het middenveld? Normaal een van de sterkere linies van Oranje, met matadoren als Billy Bakker, Seve van Ass, Valentin Verga en Robbert Kemperman. Een verbindingslinie ook, tussen verdediging en aanval. Maar de Nederlanders vonden elkaar deze middag moeilijk. Dus waren de enige matadoren de Spanjaarden, die gretig gebruik maakten van een Nederlands elftal dat even met elkaar de puntjes op de i moet zetten en de consequenties moet aanvaarden van een periode zonder elkaar te zien als groep. ‘Bij ons ontbrak wedstrijdritme’, constateerde bondscoach Max Caldas terecht, die vooral veel basisfouten zag.

BHUBANESWAR – De geblesseerde Mink van der Weerden (Ned) bekijkt de wedstrijd vanaf de kant tijdens de Hockey World League Final wedstrijd Nederland-Spanje (2-3). Foto: Koen Suyk

De goals vielen te makkelijk aan Nederlandse kant

‘Wat ik dacht te zien vanaf de kant, maar dat vind ik link om te zeggen omdat ik niet in het veld stond, is een gebrek aan verbinding’, zei aanvoerder Van der Weerden, die door z’n enkel ging tijdens de warming-up, terwijl hij nou juist de troepen dit toernooi moest leiden. Zonder Van der Weerden en Sander de Wijn (voorlopig niet bij Oranje vanwege studie) stond het achterin verre van solide. ‘Het is nog even zoeken met elkaar. Dan ben je net allemaal een fractie te laat. Het is net niet scherp genoeg. Het gevoel met elkaar mis je vooral. Dat bereik je alleen door potjes met elkaar te spelen.’ Het was een heldere analyse van Van der Weerden, waarvan nog onduidelijk is hoe zijn enkel ervoor staat.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd, probeerde ook veel druk te zetten, maar de Spanjaarden konden daar redelijk makkelijk doorheen hockeyen. Dat de bal drie keer makkelijk door de Nederlandse defensie ging en langs keeper Pirmin Blaak, was pijnlijk. De rebound die Blaak weggaf bij de 0-2 van de backhand van Enrique Gonzalez, zag er ongelukkig uit. Na het prima begin van het Nederlands elftal namen de Spanjaarden – die tijdens het EK nog een 7-1 oorwassing moesten verwerken van Oranje – het initiatief over.

Oranje in de ‘huddle’ voor de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Nederland krijgt de kans om rustig in het toernooi te groeien

Het tweede en derde kwart zakte Oranje door de ondergrens, maar dat kon het zich permitteren met dit HWL-format. Toen Diego Arana vrij de 1-3 binnen tipte, was het eigenlijk nog knap dat Pruyser na een fijne combinatie de 2-3 maakte. Want verder waren er bijna geen kansen te noteren voor Oranje, dat twee strafcorners mocht nemen en absoluut geen vuist kon maken. Hoogtepunt naast de goal van Pruyser was de eerste interlandgoal ooit van Lars Balk, die zijn zevende interland speelde en een rebound van de sleep van Tristan Algera scoorde. Balk was in de zomer nog aanvoerder van Jong Oranje, dat ook Europees Kampioen werd.

Dat het Nederlands elftal na een paar maanden zonder met elkaar getraind te hebben nog niet in vorm is en elkaar moeilijk weet te vinden, lijkt niet iets om overdreven zorgen over te maken. Dat is het voor- en nadeel van dit format van de HWL Final met acht ploegen: iedereen bereikt de kwartfinale. Even de wonden likken, met elkaar praten en vooral meer wedstrijden met elkaar spelen, dan kan de oranje machine op gang komen. Morgen staat Argentinië alweer op het programma. Zo krijgt het Nederlands elftal de kans om snel in het toernooi te groeien, zonder enige consequenties van een eerdere misstap. Wel zo prettig.

Nederland-Spanje 2-3 (0-1)
’15 Pau Quemada 0-1 (sc)
’35 Enrique Gonzalez 0-2
’37 Lars Balk 1-2
’39 Diego Arana 1-3
’55 Mirco Pruyser 2-3

Hieronder lees je de live-updates van de wedstrijd


’59 Met nog een minuut te spelen, gaat een pass fout van Oranje. Typerend voor deze wedstrijd. Oranje verliest deze eerste poulewedstrijd van de HWL Final in India.

’55 Nederland gaat de laatste minuten op zoek naar minimaal de gelijkmaker. Oranje komt al dreigend de cirkel binnen.

Goal Nederland: Mirco Pruyser rondt een mooie combinatie fraai af. 2-3.

’51 Martijn Havenga pusht de strafcorner net naast het Spaanse goal.

’50 Nederland volledig op de helft van Spanje voor hopelijk een slotoffensief. En ja, de tweede strafcorner voor Oranje.

Sam van der Ven neemt weer in de plek van Pirmin Blaak aan het begin van Q4. Blaak kreeg de drie goals tegen.

Einde Q3: het staat nog steeds 1-3. Oranje zal van ver moeten komen om deze wedstrijd nog te kantelen. Zou knap zijn.

Goal Spanje: Diego Arana scoort een tip-in door de benen van Pirmin Blaak. 1-3

Dit was de eerste goal van verdediger Lars Balk in zijn zevende interland.

Goal Oranje: Tristan Algera pusht de eerste strafcorner. Lars Balk scoort de 1-2 uit de rebound.

Goal Spanje: via de klomp van Pirmin Blaak komt de bal terug voor een rebound, Enrique Gonzalez kan in een leeg doel schuiven: 0-2.

’33 Billy Bakker draagt nu de aanvoerdersband. We gaan ervan uit dat we Van der Weerden niet meer terugzien deze wedstrijd.

Q3 begonnen. Kan Oranje het tij keren?

Robbert Kemperman speelt vandaag tegen Spanje z’n 175ste interland. Hij is de meest ervaren speler van het Nederlands elftal. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Einde Q2. Rust bij Nederland-Spanje. Nog steeds een 0-1 achterstand voor Oranje. Het Nederlands elftal begon sterk aan de wedstrijd, maar krijgt steeds meer tegenstand van de Spanjaarden.

’27 Spanjaarden worden steeds sterker. Nog steeds geen Van der Weerden bij Oranje.

’20 Heel klein kansje voor Mirco, die de bal na een harde pass van Havenga achterlangs tikt richting het Spaanse goal.

Sam van der Ven is gewisseld met Pirmin Blaak.

We vragen ons af wat er met aanvoerder Mink van der Weerden is. Hij zit al lang op de bank en er lijkt iets aan de hand.

Einde Q1: Ondanks een iets sterker Oranje staat Spanje dankzij de strafcorner op een voorsprong.

Goal Spanje: Routinier Pau Quemada (34) sleept de bal hard tegen de plank. 0-1 voor Spanje.

’15 Pirmin Blaak redt nog in de laatste seconde van Q1. Het is het einde van het eerste kwart. De Spanjaarden vragen advies van de videoreferee. Het was een Nederlandse tackle volgens de videoref dus krijgt Spanje de eerste strafcorner van de wedstrijd.

’13 Bjorn Kellerman schiet over het Spaanse doel.

’10 Mirco Pruyser krijgt een kansje na een assist van Bjorn Kellerman, maar de door de FIH genomineerde wereldspeler van het jaar komt net niet tot een backhand.

’10 Martijn Havenga staat in het veld. De 27-jarige verdediger speelt vandaag z’n tiende interland voor Oranje.

‘5 Thijs van Dam krijgt de bal in de Spaanse cirkel, maar stuit op de verdediger.

‘4 Daar moest de handschoen van Pirmin Blaak er even aan te pas komen, die redt op een voorzet.

‘1 Nederland begint meteen met druk zetten. Spanje komt er nu nog onderuit.

‘1 Het publiek heeft afgeteld en Mirco Pruyser heet de bal uitgenomen. De HWL Final is voor de Oranje Heren begonnen!

De volksliederen hebben geklonken, met aanvoerder Mink van der Weerden zij aan zij met keeper Pirmin Blaak en Valentin Verga die altijd de rij sluit. We gaan beginnen!

Vandaag begint de HWL Final in India voor de Oranje Heren met de poulewedstrijd tegen Spanje. Vanaf 9:30 op Ziggo live te zien. Op het EK in Amstelveen werd het nog een wervelende show die pas bij 7-1 eindigde. Voor het team dat de afgelopen maanden decentraal met elkaar trainde verwachten we dat nog niet natuurlijk, maar het is interessant om te zien hoe het Nederlands elftal erbij staat, nu ze sinds kort weer met elkaar zijn. Ze arriveerden op maandag in Bhubaneswar. Spanje is de nummer 9 op de wereldranglijst. Nederland is de nummer 4 van de wereld.

Startopstelling Nederland: Pirmin Blaak, Mink van der Weerden (c), Martijn Havenga, Sander Baart, Glenn Schuurman, Billy Bakker, Robbert Kemerpman, Seve van Ass, Valentin Verga, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman.

Vliegende wissels: Tristan Algera, Lars Balk, Thijs van Dam, Sam van der Ven (k), Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.


2 Reacties

  1. robvisser

    Slappe vertoning van de Oranje heren. Plichtmatig en weinig bezieling, niet scherp en 'geen gif', zoals Max Caldas terecht constateerde. Het blijft opvallend dat de heren kennelijk altijd op scherp moeten worden gezet voor hun partijen. In mentaal opzicht zijn de Oranje dames een stuk verder. Die kunnen het altijd opbrengen, tegen welke tegenstander dan ook. Zij spelen met veel meer wilskracht en overtuiging. Echt een opvallend verschil.

  2. Jolly

    Het voordeel was dat je op TV niet kon zien welk team scoorde. Onbegrijpelijk dat Nederland in oranje speelt en Spanje in rood en dat op een blauw veld. Het witte broekje en de witte bovenkant van het shirt van Nederland maakte het nog erger. Op TV was het niet te volgen en ik ben niet eens kleurenblind. Ik kan mij voorstellen dat op het veld en in het stadion geen probleem is, maar wil je TV kijkers meekrijgen moet de FIH wel rekening houden met de TV kijkers.


Wat vind jij? Praat mee...