Oranje dendert in eerste helft over Zuid-Korea heen: 7-0

Met speels gemak denderden de scherpe en gretige Oranje Dames zondagavond in hun eerste groepswedstrijd op het WK in Londen over de arme Zuid-Koreanen heen (7-0), die uit pure wanhoop al na elf minuten en bij een achterstand van 4-0 hun keepster wisselden.

Het hielp allemaal niets, want twee minuten later – nog altijd in het eerste kwart – schoot Kelly Jonker de vijfde treffer voor de Oranje Dames binnen. Nederland combineerde er vooral de eerste twee kwarten lustig op los en speelden Zuid-Korea af en toe helemaal weg. Op een gegeven moment was vrijwel iedere kans van Oranje raak. Alleen in de tweede helft wist Oranje de goal opeens niet meer te vinden, maar dat was bij een tussenstand van 7-0 ook niet meer nodig.

Het doelpuntenfestijn begon al in de eerste minuut, toen middenvelder Eva de Goede meteen na de afslag van achteruit een bal naar voren scoopte. Lidewij Welten zette het op een lopen en passeerde behendig twee, drie Zuid-Koreaanse verdedigsters, waarna ze de bal koel voorgaf op Frédérique Matla, die helemaal vrij staat en raak tipte. Er waren toen nog maar negentien seconden gespeeld.

Daarna volgde een lesje effectiviteit. Binnen tien minuten stond het 4-0. De ene treffer was nog mooier dan de ander. Hoogtepunt was het doelpunt van Laurien Leurink – de 6-0 in de 17de minuut – die een bal snoeihard in het dak van het doel flatste. Bondscoach Alyson Annan schoot in de dug-out van ongeloof in de lach toen ze de bal in het doel zag vliegen.

In het derde en vierde kwart nam Oranje ietwat gas terug. Nederland zette minder hoog druk en werd minder koelbloedig voor het doel. Ook de strafcorner liep nog niet helemaal. Uit de vier strafcorners die Nederland in het derde kwart kreeg, wist het niet te scoren. Eén keer raakte Caia van Maasakker de paal, een andere keer was het Lauren Stam die de bal op het houtwerk sloeg.

Toch creëerde Nederland na rust nog genoeg kansen, maar ze gingen er niet meer in. Annan bleef vanuit de dug-out roepen om tempo in het spel en wilde duidelijk dat er nog een doelpunt werd gescoord, maar het gebeurde niet meer. Voor het publiek dat niet massaal aanwezig was – de grote tribune aan de lange zijde was grotendeels leeg – ging het duel als een nachtkaars uit.

Desondanks was het een ongekend goede start van Nederland, dat in november tijdens de Hockey World League Semi-Final in Nieuw-Zeeland voor het laatst tegen Zuid-Korea speelde – twee keer zelfs – en toen ‘slechts’ met 2-0 en 3-0 won. Het belooft wat voor de volgende wedstrijd van Oranje, vrijdag tegen China. Een ploeg die verrassend met 3-0 van hockeydwerg Italië verloor. Duidelijk is dat de eerste echte tegenstand voor Oranje zich waarschijnlijk pas na de poulefase aandient.

Lees hieronder de live-updates terug.

’60 Einde. Oranje wint met 7-0 dankzij super effectieve eerste helft.

’58 De minuten tikken weg. Oranje is wat slordig en toont niet de klasse die het de eerste helft tentoonspreidde. Zuid-Korea krijgt echter nog altijd geen kans om gevaarlijk te worden.

’54 Leurink krijgt nog een kans, maar haar backhand gaat naast de Koreaanse goal. Waar Oranje in de eerste helft super effectief was, is dit in de tweede helft niet het geval.

’51 Welten passt na een mooie rush op Kelly Jonker, die om de Koreaanse keepster heen draait, maar vervolgens het zijnet vindt.

’49 Anne Veenendaal verricht een redding na een uitbraak van Zuid-Korea. Bondscoach Alyson Annan roept de speelsters toe tempo te maken. Het spel zakt wat in.

’45 Kelly kan bijna tippen uit een voorzet van Welten, maar komt er net niet aan.

’43 Een herkansing volgt vrijwel direct, maar De Waard krijgt de bal bij de strafcorner niet goed onder controle, waardoor er geen doelpoging volgt.

’42 Caia van Maasakker pusht hard en hoog op de paal.

’41 Het derde kwart biedt niet de hoeveelheid goals als de eerste twee kwarten, zoveel is duidelijk. Een mooi overstapje van Matla geeft Xan de Waard de kans op uit te halen. Voor stick afhouden krijgt oranje een strafcorner mee.

’37 Tweede strafcorner voor Nederland. Dit keer neemt Lauren Stam ‘m. Ze slaat ‘m hoog op de paal. Caia van Maasakker stond niet binnen de lijnen.

’35 Nederland haalt voor het eerst een corner. Ireen van den Assem sleept ‘m over de grond. In de rebound weet Marloes Keetels niet te scoren.

’31 Het derde kwart is begonnen. Josine Koning keepte de eerste twee kwarten, nu staat Anne Veenendaal onder de lat.

’28 Na een actie van Xan de Waard buitenom kan Leurink uithalen, maar haar flats vliegt net naast de Koreaanse goal.

’25 Zowaar een kansje voor Zuid-Korea, nadat Van den Assem de bal niet onder controle krijgt. Heesun Jang kan uithalen maar schiet over de goal van Josine Koning.

’23 Laura Nunnink stoomt de cirkel binnen en geeft voor op Kitty van Male, die haar stick al op de grond had liggen en hoog binnentipt: 7-0. Dit is een droomstart voor Oranje. 

’21 Na de 6-0 doet Oranje het even wat kalmer aan. De bal gaat rond. Zuid-Korea kan niet gevaarlijk worden.

’17 Een snoeiharde bal in de touwen door Laurien Leurink betekent de 6-0. Sanne Koolen zette de aanval op, die via een rush van Welten bij Leurink belandde. Elke kans is vooralsnog een goal. 

’13 Een kansje voor Dirkse van den Heuvel, maar haar slag komt niet uit de verf. Geen ramp, want de bal blijft in de cirkel en Kelly Jonker kan alsnog binnentikken: 5-0. En dat nog voor het eerste kwart is afgelopen. 

’11 Zuid-Korea wisselt de keepster. Sora Bae gaat eraf, Hyeon Hwang komt erin.

’10 En Oranje gaat maar door. Dirkse van den Heuvel maakt opnieuw een mooie actie de cirkel in en geeft voor op Matla, die haar tweede van de wedstrijd maakt: 4-0. 

‘8 Niet lang daarna ligt hij er aan de andere kant opnieuw in. Kitty van Malen omspeelt een Koreaanse verdedigster en duwt de bal net boven de legguards van keepster Bae binnen: 3-0.  

‘7 Na de twee treffers komt Zuid-Korea beter in hun spel. Seul Ki Cheon heeft een kans voor de goal, maar kan niet uithalen.

‘3 2-0! Na een actie van Carlien Dirkse van den Heuvel kan Lidewij Welten uithalen in de cirkel. Met haar backhand schiet ze de 2-0 binnen.

‘1 Nog geen minuut gespeeld en het staat al 1-0! Lidewij Welten snelt de cirkel in en vindt Frederique Matla bij de tweede paal, die de bal achter Koreaanse doelvrouw Sora Bae tikt. 

‘0 De volksliederen zijn gespeeld, Nederland en Zuid-Korea staan klaar. We gaan van start!

Startopstelling: Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Frederique Matla, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Josine Koning, Margot van Geffen, Eva de Goede.

Wissels: Anne Veenendaal, Sanne Koolen, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Laura Nunnink.


23 Reacties

 1. liselotte117

  10

 2. JacquesBrinkman

  Dit is geen droomstart maar een dramatische start. Internationale vrouwenhockey zo niet serieus te nemen.

 3. robvisser

  Wellicht wat overdreven @JacquesBrinkman. Er kan altijd een rotte appel tussen zitten. Heb jij die ook in jouw familie, dan is het nog geen reden om de gehele familie niet serieus te nemen.

 4. annekevanderhelm

  Jammer dat ze niet doorpakten in hey 3e en 4e kwart

 5. robvisser

  @AnnekevanderHelm Ja, jammer inderdaad. De concentratie zakte weg en het tempo werd te laag. Er kwamen ook slordigheden in het spel. Nederland kwam geweldig uit de startblokken en de wedstrijd was binnen no time beslist. Het zou jammer zijn als Nederland nauwelijks wordt getest in deze poule, ook gezien het vervolg van het toernooi. Als er toch wat kritiek moet zijn, dan vond ik Nunnink, Phenincks en De Waard wat slordig spelen. Jammer dat het nu weer zo lang duurt voordat de volgende wedstrijd komt, ook voor het team.

  1. circlestorm69

   Op Xan na mee eens. Die liep de benen uit haar lijf en was overal. Een paar kleine slordigheidjes vergeef je haar dan toch?

 6. circlestorm69

  Toch lekker zo beginnen? Ik snap dat zuurpruimen gedoe niet zo meneer Brinkman. Aan het WK voetbal deden ook landen mee die er weinig te zoeken hadden. Dat zal altijd zo blijven. Ook bij het mannen hockey heb je dat. Ik vond Matla, Welten, van Male en vooral Xan de Waard erg goed. Eva de Goede was wat minder zichtbaar, al was die scoop in het begin natuurlijk heerlijk om mee te beginnen. Josine heeft echt niets te doen gehad. Ik hoop dat ze een goed boek mee had. Met zo snel met 7-0 voor komen hoop je toch wel dat ze de 10 zouden halen, maar misschien toch wat krachten gespaard. Met deze uitslag is helemaal niets mis. Die ballen op de paal en lat waren jammer, anders was die 10 toch gelukt. Op naar vrijdag! Go!!

  1. circlestorm69

   😮 Ik vergeet Carlien DvdH. Die was ook erg lekker bezig en bij veel acties betrokken.

 7. MickH

  Het zal wel niet bij EEN lachwekkende uitslag blijven dit toernooi...een gotspe...De spoeling is zo godvergeten dun dat de dames gewoon wereldkampioen moeten worden. Alles minder dan dat is FALEN en dan wordt het tijd dat Annan haar congé krijgt. We gaan het zien: Hup Holland!

 8. robboomsma

  Mwhaah, mooie uitslag, 2e helft slim gespeeld, weinig laten zien aan tegenstanders, wel wat kleine foutjes. Leuk om doelpunten te zien, maar als team wil je niet zo beginnen. Je hoopt op meer tegenstand, en dat mag je van een korea toch wel verwachten. Al met al wel blije gezichten gezien, goede start. Geen tegendoelpunten, maar een paar acties van Korea gezien. Tja, steady en een nette uitslag... Kunnen ze wel tevreden over zijn

  1. robboomsma

   Daar aan toevoegend: er was rust te zien in balbezit, rust in de passes. Keuzes die werden gemaakt leidde maar een paar keer tot balverlies. Dus geen reden om ontevreden te zijn. 😉👍👍👍👍👍

 9. 1993hockey

  Super goede wedstrijd van de oranje dames, met name de eerste helft. Mooie opbouw, goede samenwerkingen, mooie goals! Jammer dat er misschien wat minder gebeurde in de tweede helft, maar over het algemeen was dit naar mijn mening een top wedstrijd! 💪

 10. robertmsmit

  Wat ik mis in de verslagen van hockey.nl, ook bij je jeugd en Jong Oranje, is aandacht voor andere spelers dan alleen zij die scoren. Daardoor worden die verslagen m.i. wat armoedig en op den duur eentonig.

 11. MickH

  Mee eens RobertMSmit. Dat geldt overigens niet alleen voor de verslagen hier, maar ook voor de volstrekt kritiekloze wijze waarop spelers en speelsters geinterviewd worden tijdens toernooien. 'Ons kent ons' voert de boventoon. In vraagstellingen liggen de positieve antwoorden reeds ingebed en het lijkt erop alsof medewerkers van hockey.nl in godsnaam maar niet onaardig gevonden willen worden door spelers/coaches. Een sport wordt natuurlijk nooit volwassen als niet af toe man en paard wordt genoemd. Ik vind het tenenkrommend, incestueus en zal niet nalaten hier af en toe, ongeacht wat de zelfgenoegzame kritiekloze goegemeente daar ook van mag vinden, het iets anders te verwoorden:) Spelers en coaches worden behoorlijk betaald dezer dagen. Afrekenen op basis van prestaties zou derhalve een heel gewoon iets moeten zijn in de hockeywereld anno 2018. Echter, het gros verschuilt zich, terwijl men goed geld verdient, achter het van oorsprong amateurisme en 'bon ton' van de hockeywereld. Laf, schijnheilig en niet van deze tijd.

 12. marijeknuvers

  MickH Hockeyspeelsters worden helemaal niet goed betaald. Het merendeel verdient nauwelijks wat en ze "vergooien" het beste deel van hun leven. Het kan niet anders dan blinde liefde voor het spelletje zijn als je er zoveel voor over hebt.

 13. MickH

  Vergoeding van club, NOC, stick contract, clinics, promo activiteiten etc. Wat vergooien ze trouwens in jouw optiek dan wel niet? In tegenstelling tot 25 jaar geleden is minimaal de helft denk ik niet in staat om uberhaupt een studie Wetenschappelijk Onderwijs te voltooien. Ben benieuwd waar ze het derhalve beter hebben zouden hebben op deze leeftijd dan dat ze het nu hebben?

 14. robboomsma

  Met deze sport worden geen bizarre bedragen verdient. Het is afhankelijk van de sponsoren dus wat het is verschilt per sporter. Beetje offtopic en vraag me sterk af wat dit met prestaties te maken heeft.... Meeste sporters willen het beste uit zichzelf halen, en daarbij geen grote financiele hinder hebben. Tja daar is de totale vergoeding dan naar....

 15. robboomsma

  @mickh: de interviews worden deels bepaald door de teamstaff. Wat mag je wel vragen en wat niet. Ik vind de interviews ook niet altijd scherp op het moment, er mogen wat mij betreft wel wat kritische vragen gesteld worden. Aan de andere kant, denk ik dat het positieve belichten wel word gedaan, omdat er al veel kritiek is.......

 16. MickH

  @boomsmarob Ik leg geen relatie tussen verdiensten en prestaties; wel tussen verdiensten en professionaliteit. In geval van puur hobbyisme dien je prestaties door een roze bril te bekijken meen ik. Dit stadium zijn de NL elftal hockeyers en niet te vergeten hun coaches al jaren voorbij. Ze worden nog steeds aangepakt met fluwelen handschoenen en dat past niet vind ik. Er moet, wil je blijven presteren de komende jaren, daarbij rekening houdend met ontwikkelingen in andere hockeylanden een veel hardere sportcultuur ontstaan. KNHB zal hier voortouw in moeten nemen en bijvoorbeeld niet moeten toestaan dat een coach als Caldas roept na een slecht toernooi dat hij blijft zitten tot Tokio 2020...Gerritsen had direct moeten ingrijpen en roepen dat ze dat in Nieuwegein zelf wel uitmaken. Nee...kan niet, hoort niet, zo doen we dat niet, vriendjes, nooit zo geweest...Hockeyend Nederland verschuilt zich achter fors betalende sponsors binnen een cultuur van pappen en nathouden en dat gaat, hetgeen je al bij de heren ziet, tot een steeds groter gapend gat leiden met de wereldtop. De dames zijn aan hun stand verplicht, kijkend naar 'de inmense concurrentie' om wereldkampioen te worden. Elke andere plek is opzichtig falen en reden om de zaak eens behoorlijk op te schonen.

 17. robboomsma

  Nog steeds snap ik de link tussen prestatie en verdiensten die je legt niet. In deze zin, tja en je kan het niet eens zijn met de manier waarop er begeleidt word. Ik denk dat het niet veel uitmaakt hoe je het aanpakt, er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En dat je geliefde oranje teams wat minder presteren in jou ogen, betekent dat niet dat de hele opzet op de schop moet. Bij de dames zijn er een aantal jaar terug een aantal wat grotere namen uit het elftal gestapt. Dat is niet een gat wat je met 1 of 2 jaar op vult. Tijd en geduld, geef een team ook ruimte om te ontwikkelen. Ieder individu heeft een andere persoonlijkheid, en een andere manier van spelen. Dat moet in slijten, bij de rest van een team. En denk dan nog eens wat er is neergezet tot nu toe al. Dat zijn al best grote stappen. Zowel bij de dames als bij de heren. Beide gevallen zijn het goede stappen die gemaakt zijn. Het heeft niet alles te maken met sponsoren etc. Wat Max Caldas heeft geprofessionaliseerd op het gebied van hockey bij de Mannen, is bizar. Geef het tijd, een proces heeft tijd nodig. Het spelletje vraagt inmiddels nou eenmaal wat meer fysieke kracht. En ik denk dat Nederland daarmee op een goede weg is. Ik zeg niet dat een andere insteek goed of slecht is. Maar of een hardere aanpak gaat helpen, betwijfel ik.

 18. MickH

  Sorry, Caldas doet het geen zier beter dan zijn voorganger. Ga mij nou niet vertellen dat de weg die hij is ingeslagen de juiste is...Tijd kopen= Een vorstelijk salaris opstrijken met zeer matige resultaten tot op heden. Goede stappen gemaakt? Hoe uit zich dat dan? Omdat 'de jongens er zelf heilig in geloven', zoals Verga laatst zei voor de camera? Dat heerschap leek wel aan de drugs en onderdeel van een onzin uitkramende sekte...:) En dan eind dit jaar weer met lege handen staan omdat 'de focus op Tokio' ligt? Caldas is vooralsnog een charlatan gebleken: Hij zou het allemaal anders en beter doen. Er is tot op heden niets van terecht gekomen bij de heren, maar in Hockey Nederland, gedekt door idiote sponsoren die betalen, maar geen enkele inspraak hoeven te hebben, mag je dan gewoon door rotzooien. KNHB, Sponsoren, Media...vinden het eigenlijk allemaal wel prima zo. Wel dan krijgen ze de resultaten die ze verdienen de komende 2 jaar.

  1. robboomsma

   Mick, als je alleen naar cijfertjes kijkt...... Tja en als je het allemaal zoveel beter weet, waarom ben je dan nog geen coach? Of onderdeel van de teamstaff? Tja je zegt te weten hoe het beter kan... Wil niet zeggen dat ik het beter weet, of dat ik de keuzes die worden gemaakt altijd de juiste vindt. Ik zeg alleen dat ze goed bezig zijn en dat ik er vertrouwen in heb. Daarnaast heeft caldas zeker wel wat gebracht, bijvoorbeeld professionaliteit, waar heb je de trainingen, en hoe vul je dat in. Daarnaast denk ik dat de tijd het zal leren. Om te willen winnen, moet je soms ook verliezen zeggen ze wel eens...

 19. MickH

  @boomsmarob@hotmail Ik ga inderdaad alleen op cijfers en persmomenten af; dat de trainingen tegenwoordig met alleen maar lachende gezichten fijn centraal in De Efteling georganiseerd worden, lijkt me me nou niet echt van belang...


Wat vind jij? Praat mee...