Vuurwerk buiten het veld, maar niet op het veld in historische Pro League wedstrijd

In de historische eerste Pro League-wedstrijd op vaderlandse bodem heeft het Nederlands elftal met 0-1 verloren van Duitsland. Dat was na een Nederlands overwicht de eerste twee kwarten onverwacht. Ook de 0-0 in de rust was Pro League-onwaardig. Oranje probeerde het wel, maar kon met het geselecteerde team niet doordrukken bij de kansen die het kreeg.

De vuurpijlen schoten de lucht in en verlichtten het complex van Rotterdam aan de Hazelaarweg. Het volkslied werd uit volle borst meegezongen door het zo goed als uitverkochte stadion met 3.500 toeschouwers. Ondertussen wapperden de gele vlaggen van de Pro League heftig in de wind: dit was een historische wedstrijd, de eerste ooit op Nederlandse bodem van de veelbesproken en prestigieuze Pro League. Bij de eerste strafcorner werd er ‘We Will Rock You’ gespeeld van Queen.

Uitverkocht huis in Rotterdam tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland. Foto: Willem Vernes

Maar echt gerockt op het veld werd er niet, hoe graag sommige Oranje-spelers zich ook wilden bewijzen. Twee schoten van Roel Bovendeert, pogingen van Bjorn Kellerman, sleepcorners van Jip Janssen.

Omdat onder andere de hoofdklassecompetitie zondag begint, miste Oranje elf van de negentien spelers die nog actief waren op het WK in India.

Duitsland was aanwezig met hun kanonnen, maar acteerde als team als los zand. Weinig passes achter elkaar gingen goed bij de Duitsers, waar Oranje dinsdagavond heel af en toe juist wel wist te swingen. Een fijn passje van talent Derck de Vilder naar Roel Bovendeert, die net naast schoot. Een heerlijke aanname van Jelle Galema, die Arjen Lodewijks bediende. Een backhand-poging van Bjorn Kellerman. Harde pushes van Jip Janssen. Dat waren de hoogtepunten waar het publiek het de eerste twee kwarten mee moest doen.

Bondscoach Max Caldas langs de lijn van de Pro League-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland in Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Alleen dat laatste zetje, dat laatste overtuigende tikje ontbrak. Dat het na twee kwarten 0-0 stond, was voor Pro League-begrippen ongehoord. Tot nu scoorde Oranje vijftien keer in vier wedstrijden en incasseerde het vijftien doelpunten. Oranje ontbeerde geen enthousiasme tegen Duitsland, waar juist spelers die normaal geen interlands spelen, zichzelf konden laten zien voor een groot publiek. Maar het ontbrak misschien wel wat aan kwaliteit en samenhang, nu het team voor de vijfde keer in een andere samenstelling moest functioneren in de Pro League.

Het mooiste moment van het derde kwart was bijzonder genoeg een hele goede dubbele redding van keeper Sam van der Ven, in een kwart waar de Duitsers steeds meer uit hun schulp leken te kruipen. Diezelfde Van der Ven zag er niet helemaal gelukkig uit, toen Florian Fuchs een inzet vanaf de achterlijn via de keeper in het goal zag verdwijnen. Een ongelukkige 0-1, een score die niet helemaal de verhoudingen weergaf, maar in ieder geval uitnodigde tot een spetterend laatste kwart. Comebacks, daar bestaat de Pro League uit.

De Duitse doelman Tobias Walter was een sta-in-de-weg voor Nederland tijdens het Pro League-duel in Rotterdam. Willem Vernes

De 3.500 toeschouwers gingen er duidelijk achter staan. Maar het waren in het begin vooral de Duitsers die op dat moment eerder aanspraak maakten op de 0-2. Florian Fuchs dolde nog even zijn teamgenoot Glenn Schuurman, waarmee hij zondag weer met Bloemendaal tegen Almere speelt. Oranje zette aan met schoten van Kellerman en Bob de Voogd, maar wist net als in de eerste twee kwarten geen echte vuist te maken.

Zo verloor Oranje voor de derde achtereenvolgende keer op rij een wedstrijd in de Pro League. Met één punt uit de confrontaties tegen Spanje, Argentinië en Duitsland moet Oranje aan de bak in de nieuwe internationale competitie.


 

De Oranje Heren spelen vanaf 18.45 uur in Rotterdam de eerste thuiswedstrijd in de Pro League. Tegenstander is Duitsland, de ploeg die onlangs tijdens het WK in de poulefase nog 4-1 te sterk was voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Volg vanaf 18.45 uur hier de live-updates van het duel. Dit is het eerste Pro League-duel op vaderlandse bodem ooit.

Het eindsignaal heeft geklonken. Nederland verliest met 1-0 van Duitsland.

60′ Laatste minuut is ingegaan. Nederland kijkt nog steeds tegen een 1-0 achterstand aan.

57′ Publiek laat zich horen en scandeert: Holland, Holland.

56′ Schot Bjorn Kellerman met de klomp weggewerkt door Tobias Walter.

55′ Een individuele actie van Derck de Vilder wordt in de Duitse cirkel gestuit.

53′ Bjorn Kellerman sprint met de bal de Duitse cirkel binnen. Zijn pass bereikt geen teamgenoot.

46′ Het vierde en laatste kwart is begonnen.

Einde derde kwart: Duitsland staat met 1-0 voor.

Jeroen Hertzberger tijdens het Pro League-duel tussen Nederland en Duitsland in Rotterdam. Foto: Willem Vernes

44′ Een minuut voor het einde van het derde kwart komt Duitsland op voorsprong: 0-1. Doelpuntenmaker is Florian Fuchs. De aanvaller tikt de bal vanaf links na een individuele actie door de benen van de keeper in het doel.

41′ Goede kans voor Duitsland, maar Sam van der Ven komt goed zijn doel uit en redt op de inzet van Dan Nguyen.

38′ Groene kaart voor Teo Hinrichs (Duitsland)

35′ Duitsland komt in de buurt van het Nederlandse goal. Benedikt Fürk glijdt echter uit voordat hij gevaarlijk kan worden in de Nederlandse cirkel.

33′ Kans Jelle Galema. Inzet wordt gekeerd door Tobias Walter.

31′ Het derde kwart is begonnen.

Bjorn Kellerman duikt naar de bal in het Pro League-duel tussen Nederland en Duitsland in Rotterdam., Foto: Willem Vernes

Rust 0-0

31′ Op slag van rust kans voor Bjorn Kellerman. En even daarna een mogelijkheid voor Roel Bovendeert.

30′ De inzet van Mink van der Weerden wordt eruit gelopen door de Duitse defensie.

30′ Derde strafcorner voor Nederland.

29′ Inzet van Jip Janssen prachtig met de stick gered door Tobias Walter.

28′ Inzet van Jip Janssen leidt tot de tweede strafcorner van Nederland.

27′ De eerste strafcorner van de wedstrijd is voor Nederland.

21′ Opnieuw een kans voor Oranje. Schot Bjorn Kellerman met backhand wordt gered door Tobias Walter.

19′ Arjen Lodewijks passt met backhand naar Bob de Voogd. De Voogd vindt Jip Janssen. Zijn inzet gaat via de keeper omhoog. Oranje blijft in balbezit maar aanval loopt op niets uit.

17′ Schot Roel Bovendeert naast na een pass van Derck de Vilder. De beste kans van Nederland tot nu toe.

16′ Tweede kwart is van start gegaan.

Einde eerste kwart. Tussenstand 0-0.

Roel Bovendeert in actie tijdens het Pro League-duel Nederland-Duitsland in Rotterdam. Foto: Willem Vernes

12′ Een goede aanval van Nederland over de linkerkant na een goede combinatie tussen Johannes Mooij, Roel Bovendeert en Glenn Schuurman levert niets op.

5′ Tweede kans voor Nederland. Bob de Voogd tikt de bal uit een voorzet voorlangs het Duitse doel.

4′ Eerste kleine kans voor Nederland. Jelle Galema geeft voor, maar bal net naast getipt.

2′ Eerste schot op doel is van Duitsland. Backhand van Marco Miltkau gaat naast.

1′ Nederland heeft afgeslagen.

Opstelling Nederland: Jeroen Hertzberger, Billy Bakker, Glenn Schuurman, Sander Baart, Bob de Voogd, Sam van der Ven (K), Roel Bovendeert, Jip Janssen, Mink van der Weerden, Diede van Puffelen, Johannes Mooij.
Wissels: Bjorn Kellerman, Maurits Visser (K), Joep de Mol, Derck de Vilder, Justen Blok, Arjen Lodewijks, Jelle Galema.

Opstelling Duitsland: Mathias Müller, Mats Grambusch, Martin Häner, Niklas Wellen, Timm Herzbruch, Dieter Linnekogel, Tobias Walter (K), Marco Miltkau, Florian Fuchs, Benedikt Fürk, Niklas Bosserhoff.
Wissels: Mark Appel (K), Timur Oruz, Dan Nguyen, Constantin Staib, Ferdinand Weinke, Teo Hinrichs, Anton Boeckel.


36 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Het is van beide kanten niet echt van een hoog niveau...

 2. asjemenou

  Weinig sfeer op tribunes, saaie boel

  1. jappiekrekel

   HPL sfeer!

 3. asjemenou

  En op het licht is ook bezuinigd

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Het licht is heel slecht inderdaad - bal is amper te zien

  1. jappiekrekel

   Soort aquarium.. heel rustgevend

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Van de Weerden gaat hopelijk niet mee naar Tokyo... Goede kansen voor NL, maar Duitse keeper staat goed te keepen.

 6. kasparstevens

  Slecht zicht! En dat in het land van Signify / Philips Lighting. Misschien dat wedstrijden In het Zuiden des Lands beter te volgen worden.

  1. jappiekrekel

   Zijn de bijzondere HPL eisen vermoedelijk ;-)

  2. wouterschotman

   Dezelfde lampen hangen bij OR

 7. frank-hagemans

  Weer hetzelfde commentaarliedje met " goed de cirkel in" , " goede bal" etc. Vervang deze man toch eens bijv door John van Vliet.

  1. MIck

   Die is nog veel slechter, die mist alles of ziet alles verkeerd.

  2. jappiekrekel

   Dit soort HPL wedstrijden kunnen best zonder commentaar ;-)

 8. francakh

  Arghhh, tegen de verhoudingen in. Duitse keeper staat goed te keepen.

 9. rancoburgzorg

  Weinig in oranje geklede mensen op de tribune. En alleen kinderen maken geluid. Hulde voor de kids.

  1. jappiekrekel

   Engelse methode ../ geen publiek dan maar vullen met bussen scholieren... kunnen we de FIH vertellen hoe goed we het doen..

  2. circlestorm69

   Ik zat er tussen maar het was te koud voor m’n dunne oranje jas. Lekker een warme jas aangedaan. Toch bijzonder zo’n wedstrijd zo vroeg in het jaar. Het had zo maar kunnen vriezen en dan was ook deze afgelast en zoals we weten wordt het niet meer ingehaald. Ik heb hard staan schreeuwen en aanmoedigen en vele volwassenen met mij. De opmerking dat ze het maar vol met kinderen hebben gestopt is onzin. Uiteraard waren er wel veel kinderen vanwege het vroege tijdstip. Het was een spannende pot om bij te zijn. Bakker, Galema, Lodewijks, Herzberger en van de Ven waren wat mij betreft de uitblinkers en hardste werkers. De Voogd zat een aantal keer flink mis. Zeker op het einde. Er waren teveel spelers onopvallend. Jammer dat de gelijkmaker niet viel. Er is wel veel werk aan de winkel. Hopelijk nu er niet meer zo ver gereisd hoeft te worden kunnen ze een soort basis team samenstellen. Ik zou Galema en Lodewijks er lekker bij houden. Gouden duo. Ik zag Thijs van Dam nog lopen. Kan niet wachten tot hij weer in Oranje zit. Al met al een leuk avondje gehad ondanks dat NL nipt verloren heeft.

 10. francakh

  Super balen. Onverdiend, bond mannen goed spelen. Duitsers bijna geen kans gecreeerd. Beste team heeft helaas niet gewonnen vandaag.

 11. robvisser

  Zonde. Een fout van Sam van der Ven, toch al geen wereldkeeper, luidt de zoveelste nederlaag tegen Duitsland in. Ik moet nog zien of de Oranje heren zich kwalificeren voor de finaleronde in Nederland. Het is niet solide en gewoon niet goed genoeg. Kansen blijven onbenut en de NL strafcorner is tegenwoordig een moment voor de tegenstander om even uit te blazen en de benen te strekken.

  1. francakh

   Die corner moet anders, beetje creatiever, daar moeten we toe in staat zijn. Ze blijven maar direct proberen.

 12. Runa Honig

  Inspiratieloos en onsamenhangend en Caldas zal wel weer duizend excuses hebben. En zo modderen we door....

 13. luchtisblauwgrasisgroen

  Caldas exit?

 14. MIck

  Het Ned herenelftal mist winnaars en klootzakken in het veld. Tevens is het spel de afgelopen jaren steeds minder leuk om naar te kijken en spelers en coach blinken uit in het verzinnen van excuses. Met deze coach gaan we de volgende stap niet maken. Maar ik heb niet de illusie dat de bond zal ingrijpen.

 15. luchtisblauwgrasisgroen

  Bakker: Resultaat teleurstellend, proces prima Zucht

 16. MIck

  Dat bedoel ik dus. Ze houden zichzelf voor de gek.

 17. Jip52

  Jammer ... mijn hele leven veel gedaan en gevolgd ...op hockey gebied .... is over nu ... voor 4x15 min vliegen ze de wereld over ... duizenden kilometers en euro’s ... echt bizar ! KNHB neemt geen positie in ... belangrijker aan deze onzin mee te doen ! Geef mij maar weer de ouderwetse toernooien.

 18. jappiekrekel

  Jongens van Oranje! Prima maar helaas niet genoeg vandaag Ga maar snel van het echte hockey genieten in de HK. Minder gedoe minder reizen en minder opgeblazen gedoe. HPL luchtbel is last

 19. luchtisblauwgrasisgroen

  Mink van de Weerden afserveren is laag bij de grond? Er gaat geen corner meer in tijdens en sinds het WK. Kunnen we nog verwachten dat hij er in Tokyo wel staat? Caldas had al veel eerder moeten beginnen met verjongen, maar het gat na Tokyo wordt wel heel groot wanneer Bakker, Verga, Van Ass, Blaak, Baart, Van de Weerden, Hertzberger, Pruyser allemaal zullen stoppen. Dit is het moment om keuzes te maken en de spelers die over hun top heen zijn te bedanken. "Als je hoge bomen uit het bos haalt, gaat de zon schijnen" > "Als je oude bomen uit het bos haalt, groeien er nieuwe boompjes"

 20. hickey-family

  Oranje probeerde het wel, maar kon met het geselecteerde team niet doordrukken bij de kansen die het kreegdat was best de spijker op de kop dokr hockey.nl 20 minuten aardig gehockeyed maar niet scherp - meeste schoten niet binnen de palen - zelfs het mooiste schot buitenlant paal. De vokgende generatie heb ik in de afgelopen wedstrijden ook nog niet gezien met uitzondering van de Vilder idd. Dat wordt nog een mooie uitdaging voor een trainer die hopenlijk wat beter rondkijkt en goed jonge gasten op kan leiden - talent is er zoals altijd genoeg maar wie heeft ballen, doorzettingsvermogen, inzicht, mentaliteit en yes gogme. Bij de duitsers verdedigend krijgt niemand een schot op goal zonder goed gecamoufleert elleboogduwtje, ijsbeenknietje of hand in de rug!

 21. mickh

  Het Nederlands Elftal komt niet verder onder deze coach, ik heb het al vele malen gezegd en blijf het herhalen. Caldas krijgt het gewoonweg niet voor elkaar om enige consistentie in de prestaties te realiseren. De man, en zijn staf, zitten overduidelijk aan hun plafond, dat is geen schande, maar voor dit elftal `dat overduidelijk behoefte heeft aan meer`, niet toerreikend. Het moet echt anders. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Het zou de KNHB sieren dit te onderkennen en op korte termijn in te grijpen.

 22. t_j_hay@hotmail.com

  Bij het lezen van deze reacties beginnen mijn vingertoppen dusdanig te jeuken dat ik moet reageren op luchtisblauwgrasisgroen. Mentaal en fysiek over hun top heen? Wat mij betreft klinkklare onzin en het bewijs dat de lucht boven jouw hoofd helemaal niet zo blauw is, maar eerder pik- en pikzwart. Het sportieve bewijs dat dertigers zeker niet over hun fysieke en mentale top heen zijn is tijdens de afgelopen Olympische Spelen geleverd door het Argentijnse team, met spelers als Vivaldi (1979), Paredes (1982) en Ibarra (1985). Een kleine zijstap naar een andere sport leert ons dat deze ‘wetmatigheid’ kant nog wal raakt. In de huidige ATP top 5 staat wel geteld één twintiger het Duitse super talent, Alexander Zverev. Nog niet genoeg overtuigd? Gemiddelde leeftijd in de top 10 van het wielrennen, 30 jaar en 8 maanden. De bovengenoemde Nederlandse hockeyspelers snakken naar een gouden Olympische medaille en zijn zeker niet over hun mentale en fysieke top heen. Kijk omhoog en de lucht is vandaag grijs, bijna blauw!

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   De gemiddelde leeftijd van Belgie is 24 jaar, bij Nederland ligt dat beduidend hoger. Wat mij betreft heeft het veel meer te maken met de trend ontwikkeling: bij Nederland loopt het de afgelopen 4 jaar gewoon niet goed, en prestatie van individuele spelers heeft daar mee te maken. Van de Weerden: corner op internationaal niveau loopt duidelijk niet meer. Pruyser: scoort niet meer op belangrijke eind toernooien. Verga: is in het veld meer een risico dan een meerwaarde. Je kunt wel oneindig door blijven gaan met deze spelers te selecteren, maar duidelijk is nu al dat het niet werkt. Als Caldas hen ook al niet beter maakt, wat voor zin heeft het dan? En hoezo mogen topsporters niet meer worden afgerekend op het resultaat?

 23. vostammer

  NL is toch gewoon 2e geworden op het wk? En speelde een finale die zomaar gewonnen had kunnen worden. Ik heb niet zoveel klachten over de Oranje mannen. En voor de coach geldt dat zijn evaluatiemoment ligt in Tokio 2020. Daar zal een medaille moeten worden behaald.

 24. mickh

  Ik vind de leeftijd niet zoveel ter zake doen; de ene dertiger presteert, de andere niet, geldt ook voor twintigers overigens:) Wat mij wel zorgen baart, is het feit dat deze `vriendengroep` en begeleiding ook op clubniveau met elkaar verweven is op een dusdanige manier dat het niet selecteren van bepaalde gearriveerde spelers nog wel wat consequenties kan hebben. De keuze van Caldas om IN de groep te staan en coaches van Amsterdam in zijn staf op te nemen, staat dan ook een zuiver selectiebeleid in de weg en daarmee ook de broodnodige vernieuwing. Dat de spelers er zelf alles aan doen, dat geloof ik direct, alleen is het sommigen op een bepaald moment niet meer gegeven, dan dient er doorgepakt te worden. Ik denk dat Caldas de ballen niet heeft om deze stappen te zetten.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   In dat kader ook tijd om de komst van Graham Reid te evalueren: de dubbelrol van assistent coach en Amsterdam is onwenselijk. Reid is speciaal gekomen om NL meer Aussie power bij te brengen, hier heb ik nog (te) weinig van gezien.


Wat vind jij? Praat mee...