Nederland moet genoegen nemen met zilver, goud naar België

Nederland is er zondag niet in geslaagd om wereldkampioen te worden. In de finale, die na 60 minuten in 0-0 eindigde, verloren de Oranje Heren uiteindelijk via shoot-outs van België. Pas in de sudden death werd de spannende eindstrijd van het wereldkampioenschap in het Indiase Kalinga Stadium beslist, nadat Jeroen Hertzberger zijn shoot-out over het Belgische doel zag verdwijnen.

De wereldtitel is de eerste prijs voor de Belgische hockeyers ooit. Voor Nederland is het de tweede zilveren medaille op een WK op een rij. Een prestatie die tot grote teleurstelling in het Nederlands kamp leidde. Met betraande ogen liepen diverse Oranje-spelers na afloop over het veld. Het ongeloof en de ontgoocheling waren groot. Aan de andere kant vielen de Belgen elkaar in de armen. Vol vreugde nam aanvoerder Briels de wereldbeker in ontvangst. Voor Nederland restten slechts de troostprijzen: Thijs van Dam werd talent van het toernooi, Pirmin Blaak gekroond tot de beste keeper.

Thijs van Dam zat er na afloop ‘zwaar doorheen’. ‘Je verliest de WK-finale. Dat is ongelooflijk zuur. We hadden het in de wedstrijd moeten beslissen, maar het was niet goed genoeg. Heelaas lukte het dit keer ook niet in de shoot-outs. Ik denk niet dat het een ding is, waardoor het niet lukte vandaag. Beide teams hebben gevochten voor wat ze waard zijn. België trekt dit keer aan het langste eind. Dat is balen’, aldus Van Dam.

Feest bij de Belgen. Foto: Getty Images

Voorzichtig

Met in het achterhoofd alle grote clashes en uitslagen van de laatste jaren tussen Nederland en België, waren de eerste kwarten opvallend voorzichtig. De Belgen leken te gokken op een mooie lange pass van achteruit, van bijvoorbeeld wereldspeler Arthur van Doren. De Nederlanders wilden hun middenveld wel inspelen, maar zagen dat daar de Belgen al hun pionnen hadden neergezet. Zo stond Seve van Ass soms zo tussen vier Belgen in, als hij de bal kreeg.

In dit schaakspel was een klein foutje al bijna fataal. Toen Billy Bakker net de bal verloor aan Cedric Charlier op de kop cirkel van de Belgen, kwam België meteen met een gevaarlijke counter, die schitterend werd gestopt door een van de mooiste tacklebacks van de wedstrijd, van aanvaller Thierry Brinkman.

Jeroen Hertzberger  en Valentin Verga protesteren tijdens de finale tussen België en Nederland bij het WK Hockey heren in het Kalinga Stadion. Foto: Koen Suyk

Terwijl België weinig creëerde, kroop Oranje langzaam uit zijn schulp. Individuele acties werden niet echt aangegaan, maar ‘het landje veroveren’, zoals de spelers het zelf vaak noemen dit toernooi, was wel steeds gevaarlijker, ook al was het moeilijk kom een gat te vinden in de Belgische defensie. Twee strafcorners leken de wedstrijd open te kunnen breken voor Nederland, maar één variant op Jeroen Hertzberger lukte niet helemaal. De tweede werd niet goed gestopt. Zo gingen beide teams de rust in. Het was wachten op de eerste treffer om de wedstrijd te doen ontbranden, hoewel de WK-finale uiteraard ook extra spanning met zich meebracht.

Gelijkwaardig

Ook het derde kwart bleven de teams gelijkwaardig. En waren de kansen minimaal. De Belgen trokken een rode muur op en bleven calculerend hockey spelen. Oranje deelde speldenprikjes uit, maar moest blijven vrezen voor counters. Jorrit Croon vond Mirco Pruyser, die richting de cirkel rende, naar zijn backhand draaide en net langs het doel van keeper Vincent Vanasch sloeg.

Beide teams bleven elkaar in een houdgreep houden, waarbij Oranje nog het liefst wilde aanvallen, maar niet in het rode mes van België wilde lopen. Met nog een paar minuten te gaan, was het de vraag of er nog een team iets bijzonder wilde doen. Nicolas de Kerpel schoot, met Jonas de Geus op de strafbank, nog tegen de zijplank. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Shoot-outs

In de shoot-outs gingen de kansen voor beide ploegen op en neer. Hertzberger bracht Nederland op 1-0, waarna Van Doren miste. Pruyser kon er 2-0 van maken, zag de bal van zijn stick worden getikt door Vanasch. Omdat België weer miste, kon Jonas de Geus er 2-0 van maken. De jongeling van Almere, die Robbert Kemperman verving in de shoot-outserie, bleef koel en zette Nederland op koers voor goud. België kwam echter terug. Eerst maakte Van Aubel er 2-1 van, waarna Van Ass miste en Wegnez de stand in de finale weer helemaal gelijk trok. Toen vervolgens Van Dam zijn poging ook zag stranden, kon De Sloover het afmaken. De Belg scoorde, maar Blaak had terecht shoot van de Belg gezien. Terwijl de Belgen de wereldtitel al vierden, keurde de videoref de treffer af. Nederland leefde nog.

Van Aubel maakt de achteraf beslissende shoot-out voor België. Oranje-doelman Pirmin Blaak is gepasseerd. Foto: Getty Images

Maar waar het in de halve finale tegen Australië via de sudden death nog werd gewonnen, ging het in de finale mis. Van Aubel scoorde opnieuw, waarna alle druk bij Hertzberger lag. Na drie gemaakte shoot-outs dit toernooi, liep de vierde shoot-out verkeerd af. Vanasch drong de aanvaller naar de buitenkant, Hertz haalde uit met de backhand, maar zag de bal tot zijn verbijstering hoog over vliegen. De finale was beslist. Goud voor België, weer zilver voor Nederland.

————————————————————————————–

Bekijk hieronder de live updates

Hertzberger mist. België wereldkampioen.

Van Aubel scoort. Weer videoref call van Blaak.

Belgen beginnen nu.

De Sloover maakt de shoot-out. Videoref moet redding brengen voor Oranje. Shoot van België!!

Thijs van Dam mist.

Wegnez maakt gelijk: 2-2

Seve van Ass pusht de bal naast.

Van Aubel maakt er 2-1 van. De eerste Belg die scoort.

De Geus maakt 2-0!!!

Denaayer mist. Het blijft 1-0.

Pruyser mist. Vanasch redt.

Van Doren mist. Blaak redt. Het blijft 1-0.

Hertzberger start voor Nederland en laat Vanasch kansloos: 1-0

Pirmin Blaak, de held van de halve finale, warmt zich op.

De Geus, Hertzberger, Pruyser, Van Dam, Bakker staan klaar voor Nederland. De Geus vervangt Kemperman die tegen Australië miste.

60′ Het zit er op. Shoout-outs zijn een feit. Wie neemt ze het best en wordt de nieuwe wereldkampioen?

59′ Baart ruimt op. Bij een levensgevaarlijke actie van België.

58′ Nog een kans voor België. De Kerpel haalt uit, maar zijn harde backhand belandt op de zijplank.

55′ Kans Nederland. Thierry Brinkman bedient Bob de Voogd in de loop. Hij loopt diagonaal de cirkel in. Haalt uit met zijn backhand, maar keeper Vanasch stopt de bal.

51′ Hertzberger speelt Pruyser aan. Hij draait. Schiet, maar wordt goed geblokt.

49′ Nederland blijft proberen. En België verzamelt zich met bijna alle elf man binnen de eigen 23 meter.

46′ Het vierde kwart is begonnen. Dit duel kan zo maar eens met één goal beslist te worden. Maar wie maakt hem?

Einde derde kwart

44′ Pruyser dichtbij de openingstreffer! Hij wordt aangespeeld door Jorrit Croon, stapt de cirkel binnen. Draait naar zijn backhand en haalt vlammend uit. De bal schiet over de grond richting de lange hoek en gaat maar net voorlangs. De grootste kans van het derde kwart.

43′ Het is Nederland wat vooral wil aanvullen, de Belgen zakken graag in en wachten duidelijk af op hun kans op een uitbraak.

40′ Mirco Pruyser wordt net buiten de cirkel aangespeeld door Robbert Kemperman. Hij dribbelt de cirkel binnen, lijkt voorbij zijn man, maar net te weinig ruimte voor een goed schot of een pass op maat. Hij moet inhouden en verliest even daarna de bal.

35′ Nederland drukt de Belgen in de achteruit, maar de Belgen blijven defensief sterk staan en met veel man onder de bal. Het lukt Nederland niet om een gaatje te vinden in de rode muur. Ondertussen blijft het oppassen voor de counter.

33′ Schot van de Belgische aanvoerder, Thomas Briels. Pirmin Blaak moet voor de tweede keer echt in actie komt. Doet dat goed en pareert Briel’s schot met zijn rechtervoet.

31′ Nederland opent de tweede helft.

Tweede kwart voorbij

30′ Pruyser geeft aan. Balk is de stopper, maar doet dat niet goed. De bal stuit omhoog, zodat Van der Weerden in een uiterste poging moet slaan om de bal nog richting doel te krijgen. Mislukt. Beide ploegen gaan rusten met 0-0.

30′ Mirco Pruyser slaat de bal in. De bal gaat via een Belgische stick omhoog. Gevaarlijk spel concludeert de scheidsrechter. Hij geeft een corner. De Belgen vragen een referral aan, krijgen geen gelijk. Tweede corner voor Nederland nu.

29′ Nederland speelt een variant. Mink van der Weerden gaf af naar Hertzberger, zijn sleep wordt tegengehouden door de Belgen.

29′ Hertzberger vraagt nu om een corner via de videoscheidsrechter. Hij zag de bal op een Belgische voet. Hij krijgt gelijk. Strafcorner voor Nederland. De eerste van de wedstrijd.

28′ Het 15.000 koppig publiek veert op. Denkt aan een goal. Maar de bal van Seve van Ass, die hij inslaat van buiten de cirkel, belandt op de plank zonder aangeraakt te worden.

25′ Strakke voorzet van de Belgen vanaf links is een prooi voor Blaak. Met zijn klomp schopt hij de hard ingeslagen backhand de cirkel weer uit.

23′ Felle counter van België. Op volle snelheid gaat Charlier ervandoor. Achtervolgd en ingehaald door Thierry Brinkman. De aanvaller tot ook zijn defensieve kwaliteiten en zet Charlier aan de kant. Bal weer voor Nederland.

20′ België nu al even aan de bal. Zij ook rondspelend en zoekend naar dat ene gaatje in de Nederlandse verdediging. Beide ploegen staat defensief sterk georganiseerd. Een bevlieging vanuit het middenveld, een individuele actie of een schitterende splijtende pass vanuit achter lijkt nodig om de wedstrijd open te breken.

19′ Glenn Schuurman ruimt een gevaarlijke pass in de Nederlandse cirkel knap op. Belgische aanval strandt en Nederland op de counter via de snelle Thijs van Dam. Over links. Ook deze aanval wordt voortijdig afgestopt. Weinig kansen tot dusver.

16′ Tweede kwart is begonnen. Nederland in de aanval.

Einde eerste kwart

15′ De laatste minuten veel passjes over de breedte bij beide ploegen. Die in de defensie beide inzakken. Daardoor is het voor de aanvallers lastig om in de ruimte aangespeeld te worden.

11′ Nederland neemt meer initiatief nu. Probeert in de opbouw gecontroleerd een aanval op te zetten. Schuiven op, maar daarbij is het uitkijken voor een pijlsnelle Belgische counter.

9′ Opnieuw Hertzberger dreigend. Nu vanaf links zoekt hij vanaf de achterlijn een inkomende man. Hij gaat voor de actie, die wordt doorzien door de Belgische defensie.

‘7 Een pas van Thijs van Dam richting Jorrit Croon schiet aan Croon voorbij, komt in de loop van Hertzberger terecht. Hij neemt aan, op snelheid de cirkel in en haalt uit met zijn forehand. Hard in het zijnet.

6′ Het moordende tempo van de eerste vijf minuten is iets teruggeschroefd.

5′ Nederland op zoek naar controle vanuit achteruit. Rustig wordt opgebouwd en de Belgen zakken in.

3′ België countert eruit op hoge snelheid. Schot Gougnard. Zijn backhand gaat maar net voorlangs de goal van Pirmin Blaak.

2′ Billy komt door over rechts. Zet voor, keeper Vanasch zit ertussen. Maar Hertzberger onderschept het schopje naar buiten en schiet. Niet hard en keeper Vanasch is nu wel scherp en ruimt nu wel goed op.

0’ Pruyser slaat de eerste bal van de WK finale 2018.

Het is nu nog twee minuten tot de start van de WK-finale!

Daar is ook het Wilhelmus. De mannen van Oranje zingen uit volle borst mee!
Het Belgische volkslied schalt als eerste door de speakers van het bomvolle Kalinga Stadium.

Het gaat beginnen! De spelers staan klaar bij de dug-outs om het veld op te komen voor de volksliederen.

Opstelling Nederland: Pirmin Blaak, Mink van der Weerden, Sander Baart, Lars Balk, Glenn Schuurman, Billy Bakker, Robbert Kemperman, Valentin Verga, Thierry Brinkman, Mirco Pruyser, Jeroen Hertzberger.

Opstelling België: Vincent Vanasch, Arthur van Doren, Gauthier Boccard, Thomas Briels, Felix Denayer, Simon Gougnard, Arthur de Sloover, Loïck Luypaert, Victor Wegnez, Tom Boon.

Om 14:30 is het dan zo ver! Dan speelt Nederland in de finale van het WK in India tegen België voor een uitverkocht Kalinga Stadium. Pakt België in het hockeygekke India hun eerste wereldtitel ooit, of weet Nederland sinds 1998 voor de vierde keer in de sportgeschiedenis de wereldbeker te veroveren? De NOS zendt de wedstrijd vanaf 14:30 live uit op NPO1 en via nos.nl.

In dit bericht kun je terecht voor live-updates vanuit het stadion met alle hoogtepunten van de wedstrijd.

Nederland-België is de Derby der Lage Landen, een clash van formaat, die de laatste jaren elke keer spektakel oplevert. Zo won Nederland vorige maand in Brussel met 4-3 een oefenwedstrijd, maar ging het toch hard tegen hard. In Breda was het ook Oranje dat op de Champions Trophy met 6-1 won van de Belgen. Ook de EK-finale was een enorme clash, waar Nederland een 0-2 achterstand repareerde en er 4-2 van maakte, mede dankzij een kanonskogel van Robbert Kemperman.

De Red Lions wonnen weer bij de Olympische Spelen van Rio met 3-1 van Oranje, waren vorig jaar in de poulefase van het EK met 5-0 te sterk. Hier in Bhubaneswar werd het in de poulefase van de HWL Final 3-0. Het is dus onmogelijk om te voorspellen wat er vandaag zal gebeuren. Beide routes naar de finale waren totaal verschillend. Nederland moest van thuisland India en wereldkampioen Australië winnen om de finale te bereiken, en verloor Sander de Wijn door een hamstringblessure.

De Belgen wonnen hun kwartfinale van Duitsland en waren oppermachtig tegen Engeland, maar verloren in het begin van het toernooi Manu Stockbroekx met een blessure en John-John Dohmen met bronchitis en een longontsteking.


51 Reacties

 1. naudjanpeters

  Goede beslissing video arbiter?

  1. muks

   An odd surprise, but a welcome one for sure.

 2. robvisser

  Pruyser schiet de bal toch tegen de stick van de Belg? Lijkt me strafcorner dus.

  1. circlestorm69

   Dit is toch echt zijn laatste wedstrijd?

 3. goud

  100% strafcorner en goeie beslissing video ref. Ronduit gênant hoe Kooke er verslag van doet.

  1. paul-opgenhaffen

   Ik denk 0%. Stockmann ook

 4. robvisser

  @ronald.j.franken@gmail.com Philip Kooke wil altijd graag de referee uithangen en beslist vrijwel altijd in het nadeel van Nederland.

  1. paul-opgenhaffen

   Was geen strafcorner. Ook Stockmann snapt er volgens jullie niets van

 5. circlestorm69

  Als Verga genoemd wordt is het ook geen een keer positief hè.... Speelt geen goed toernooi.

 6. robvisser

  @circlestorm69 Zoals Verga speelt vormt hij meer een risico voor Nederland dan voor de Belgen.

 7. albertmonpellier

  Laatste minuut scoren of shootouts? 😬 Mentaal voordeel hebben ze al een beetje. Van India gewonnen en Australië moet je gewoon deze ook pakken!🍀💪🏾👍🏾

 8. circlestorm69

  Nou, alle hoop op Blaak en de NLse SO nemers. Fingers crossed!

 9. Runa Honig

  Wat enorm spannend is dit......

 10. de-leermeester

  Goede leerlingen die Belgen ! De Leermeester overtroffen.

 11. marnixhendrik

  Beste team vh tournooi won.

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Zat heel dicht bij elkaar! Gun het Belgie na twee verloren finales (OS en EK). Nederland heeft dit toernooi niet laten zien dat ze de beste ploeg ter wereld zijn (aanvallers zoals Pruiser en Hertzberger onzichtbaar, SC liep voor geen meter 5/35). Lichtpunt was Blaak die alle verwachtingen overtrof. Het vervelende van deze uitslag is dat Caldas wrs het mandaat krijgt om door te gaan naar OS, en met deze groep wordt dat weer geen gouden medaille. De huidige lichting (Bakker, Van Ass, Verga, Hertzberger, Kemperman, De Wijn, Vd Weerden, Pruiser) zullen over 2 jaar zeker over hun piek heen zijn en het is verre van duidelijk wie hen gaat vervangen.

 13. Pruyser niet gezien en 2x waardeloze shoot out. Voogd niet genoeg gezien. Brinkman prima. Ik verlang toch naar Kellerman...

 14. lynnBosman

  Jammer heren! Volgens mij vonden de Belgen shootouts wel prima. Eerlijk gezegd miste ik de spanning tijdens de wedstrijd, dit werd goedgemaakt tijdens de shootouts. Helaas in het voordeel van de Belgen. Ik denk dat NL nog wel wat stappen heeft te maken tot de OS. Ik ga geen namen noemen, zilver is al zuur genoeg. Die kleur wil je niet hebben, tenzij je de verrassing van het toernooi bent (Ierland big de vrouwen). Sommigen hebben een prima toernooi gespeeld, anderen een bijzonder ongelukkig of bijna onzichtbaar en van een enkeling denk ik dat JO beter hun plek is.

 15. luchtisblauwgrasisgroen

  Caldas: 'we moeten enorm trots zijn hoe we hebben gespeeld, het publiek hebben vermaakt. Nu moeten we analyzeren, en het is een process. Bla bla bla, bla bla bla.' 18 jaar zonder internationale hoofdprijs!

 16. robvisser

  @marnix.fruitema@gmail.com Voor mij was Australië toch echt het beste team dit toernooi, maar die hebben te weinig grote weerstand gehad en dat brak hen op in de wedstrijd tegen Nederland. Verder is het eigenlijk een wonder dat Nederland zo ver kwam. Mirco Pruyser was onwaarschijnlijk slecht dit toernooi en dat is toch wel je belangrijkste targetman. Ook spelers als Verga en Bob de Voogd hebben het totaal laten afweten. Teveel spelers hadden niet de echte vorm. Normaal gesproken breekt je dat op, maar in dit geval gebeurde dat pas heel laat, in een wedstrijd tegen de Belgen die net zo goed ook nog de andere kant op had kunnen vallen.

 17. MIck

  Beste ploeg van het toernooi wint vandaag de wereldtitel . Nog 2 jaar naar de spelen van Tokio misschien tijd om de boel eens lekker op te schonen en afscheid te nemen van een aantal. Pruyser, de Voogd, Verga, Kemperman kleurloos. Zeker in het geval Pruyser scoort jaarlijks aan de lopende band in de HK maar op de OS en dit WK gewoon niet. Waarom pakken ervaren internationals als Bakker, Verga en Kemperman etc niet de verantwoordelijkheid in een shoot out serie nu moeten De Geus en van Dam die samen nog 80 interlands hebben.

 18. luchtisblauwgrasisgroen

  Zuur voor de 2 Bloemendaal spelers (Wortelboer en Stockbroekx) en De Wijn dat ze niet mee konden doen op zo een belangrijk moment. Van de Heuvel heeft zichzelf overigens weer eens bewezen als internationale top coach.

  1. paul-opgenhaffen

   Wat heeft Bloemendaal hier nou mee te maken?

 19. Runa Honig

  Na dit koningsdrama zie ik lichtpuntjes. 1. De motivatie om straks voor de olympische titel te gaan zal groter zijn dan ooit. 2. De jonkies hebben het relatief goed gedaan, met Brinkman en Balk voorop. 3. Er zal een pittige evaluatie komen, waarin het zogeheten ‘proces’ van Caldas zal worden beoordeeld. Zijn we on track of moet het roer om? De vraag stellen is ‘m ook beantwoorden: andere coach, bezem door de selectie en een strijdplan om de slechts 5 toplanden in de wereld beter te bestrijden. Om kort te gaan: Caldas hou de eer aan jezelf en gun een andere coach deze nieuwe cyclus. Wees een grote jongen!

 20. barteenkhoorn

  De spanning vergoedt veel maar het was vooral een saaie en soms zelfs matige finale. 2 topwedstrijden in 2 dagen slaat natuurlijk nergens op, echt een schande. Bij EK handbal zelfde verhaal. Echt vermaakt ben ik niet door Oranje. Kwartfinale tegen India was ook niet best. En nu verder? Caldas gaf aan spelers mee te nemen die in vorm waren, helaas hadden een aantal de vorm in NL achtergelaten. Pruysser, Verga en De Voogd had ik toch echt meer van verwacht. Anderzijds genoten van Bakker, de Geus en de goede verdedigende acties van Baart en De Mol. 1 op 7 met je corner is natuurlijk te weinig, raar dat deze totaal niet uit de verf is gekomen, bijna altijd toch zeer goed op orde binnen Nl team. Ik zou voor andere koers gaan richting Tokyo, paar jonkies erbij en wellicht ook in de staf wat nieuwe frisse wind.

 21. harry_knak

  "Teamproces, dienend spelen, gevoel is goed, analyseren..." pffff...wat word ik moe van dat strategische gelul. Als je echt allemaal zo lekker strategisch en analytisch bezig bent...analyseer het spel dan ook eens objectief aub. Vasthouden aan directe corner wanneer die niet loopt. Heb je geen hoog iq voor nodig. 5 uit 35...ik zou de volgende 35 inderdaad net zo nemen. De Belgische coach weet in ieder geval hoe uit te lopen. Komt toch geen variant. Dit is vd Weerden niet aan te rekenen overigens. Die heeft een top corner. Kan hem alleen niet gebruiken door het analytisch vernuft van de staf.

 22. lynnBosman

  Dat Kemperman geen shootout neemt als hij niet zeker is, lijkt me toch geen issue @mick? V Dam had de dag ervoor een prima shootout en De Geus vandaag. Tsja sommigen doen het prima in de HK maar komen dan op dit niveau tekort of spelen erg ongelukkig. Dat laatste valt Caldas niet alleen aan te rekenen denk ik. Ik denk dat de meesten Pruyser wel in hun rijtje hadden staan. Eens Runa, ook wat betreft Balk, Brinkman en ook De Mol. Als het roer om gaat dan moet het nu. Nu heb je nog de tijd en niet zoala bij de dames krap voor OS. Dat heeft mede hen toen goud gekost.

  1. MIck

   Ik denk dat iedereen die een shoot out heeft genomen weleens heeft gemist en ja van Dam maakte in de halve finale een hele mooie maar er is wel een verschil tussen een Halve finale en een finale. De ervaren jongens hebben zich gewoon verstopt.

 23. robvisser

  @runahonig@ziggo.nl Ik vind het sowieso tijd dat Caldas vertrekt. Naar eigen zeggen heeft hij het gevoel dat hij nog maar net is begonnen bij Oranje, maar er is geen of weinig progressie geweest in de (voldoende) tijd die hij heeft gehad. Ik denk dat er een coach moet komen die wat meer op afstand van de groep staat en met meer gezag kan opereren. Caldas is 'one of the boys' geworden, zo krijg je de indruk. Ik twijfel er niet aan dat hij buiten het veld het saamhorigheidsgevoel van de groep heeft vergroot, maar je mist de connectie en de eenheid van de spelers op het veld. Wat ik vooral mis is het echte geloof en de overtuiging tijdens het spel. Daarbij heb ik het gevoel dat Max zich bij zijn selectiebeleid teveel laat leiden door persoonlijke voorkeuren en niet altijd door kwaliteit. Hoe ook anders te verklaren dat iemand als Jeroen Hertzberg zo lang werd gepasseerd, en zo zijn er wel meer voorbeelden.

  1. Runa Honig

   Rob: We liggen totaal op dezelfde lijn, maar ik vrees het ergste. Ik ben bang dat Caldas blijft zitten. Hij heeft een contract tot en met de OS en laat zich dat vast niet afpakken.

  2. Toon Janssen

   Toch even n reactie: ik heb niet echt begrepen dat je n spits meeneemt die in de competitie nog geen veldgoal heeft gemaakt. Hoe gedreven en professioneel ik deze sporterook vind.

 24. MIck

  @robv, helemaal mee eens. Toch denk ik dat los van Caldas er ook veel kritischer naar dit elftal gekeken moet worden.

 25. Sportentalent

  Waarom zou Caldas sowieso moeten vertrekken? Caldas is inderdaad met een proces bezig. De feiten heb ik niet paraat, maar hij krijgt het voor elkaar om NL (structureel) in de top vier te laten eindigen op het internationale podium. Je kunt alleen beter worden en winnen wanneer er fouten gemaakt mogen worden. Als wij (de publieke opinie) bereid zijn om Caldas de ruimte te bieden om te verbeteren dan komt de hoofdprijs vanzelf. Ze zitten er zeer dichtbij en van verliezen mag je leren. Soms is verliezen in het nu nodig om te kunnen winnen in de toekomst. Geef Caldas de ruimte! Laat kroonprins Cox nog maar even rijpen in Ierland. Praten we na Tokio verder!!

  1. MIck

   In een mondiaal kleine sport die hockey is is het natuurlijk absoluut niet bijzonder dat Nederland altijd in de top4 eindigt sterker nog als dat niet zo gebeuren zou het een regelrechte schande zijn.Die hoofdprijs waar jij het overhebt gaat er op deze manier absoluut niet komen dit elftal mist winnaars. Caldas heeft al 4 jaar de tijd gehad we zijn ten opzichte van de periode Paul van ASS niks ogeschoten sterker nog toen werd er veel leuker hockey op de mat gelegd.

 26. robvisser

  @MIck Ja, het is vervelend om te moeten zeggen maar bij deze groep moet denk ik ouderwets 'de zweep erover'. Ik erger me ook aan het gebrek aan scherpte waarmee wedstrijden worden begonnen. Tegen Duitsland, tegen Australië en tegen de Belgen eigenlijk weer. Hoe kun je nu bijvoorbeeld in een wedstrijd tegen Duitsland zo slap beginnen? Bij de Oranje dames zie je dat soort dingen nooit. Die zijn ook zelfstandiger en mentaal een stuk verder, daar hoeft niet alles te worden voorgekauwd. En 'kritischer naar dit elftal kijken' heeft waarschijnlijk betrekking op de keuze van de spelers. Eens. Een nieuwe trainer maakt het ook gemakkelijker om nieuwe spelers op te roepen en anderen te laten vallen. Met het oog op de OS is het denk ik het beste om binnenkort met een nieuwe bondscoach te beginnen, maar ik heb er een hard hoofd in dat dit gaat gebeuren. Max gedijt ook doordat hij zo goed ligt in het wereldje, dat maakt het lastiger.

 27. lynnBosman

  Mick en RobV hebben inderdaad gelijk dat NL aan haar stand verplicht is om bij de eerste 4 te eindigen. Echt top zijn naast NL, Australië, Duitsland en België. Het was een finale waarin beide vooral niet wilde verliezen. Of er onder Caldas echt stappen zijn gemaakt? Mmm.. Blijft jammer dat hij ineens van de dames weggetrokken werd.

 28. Sportentalent

  @mick Ons allergrootste probleem is de misplaatste arrogantie waarmee wij denken dat we ons continue kunnen handhaven én topprestaties kunnen leveren op het allerhoogste niveau. Zowel tegen India als tegen Australië en tegen België zijn het "close games". Allerlei landen hebben kwalitatieve programma's in talentontwikkeling en is het utopisch om te denken dat wij de wereld kunnen domineren. De grootste winst onder Caldas is dat we ook lelijk kunnen winnen (wedstrijden tegen India en Australië). Tegen landen als Maleisië en Canada kunnen we snelheid en techniek laten zien. Tegen de toplanden redden we het niet op alleen de pijlers snelheid en techniek. Om de finale tegen een topland op mondiaal niveau ook te kunnen winnen moeten team NL zichzelf nog beter leren kennen. Dan kunnen de ontbrekende winnaars zich ook ontwikkelen. Leer van het proces bij de dames. Daar was Marc na de finale in Athene'04 ook niet de gevierde man. Een compleet vernieuwde staff en een flinke dosis dosis zelfinzicht verder lukte het wel in Madrid (WK'06) en Peking (OS'08). Geef Max én het team de ruimte!

  1. MIck

   Wij domineren de wereld ook niet dat blijkt uit de resultaten maar een plek bij de laatste 4 is absoluut geen prestatie.onder alle voorgangers van Caldas wonnen we ook weleens lelijke wedstrijden. Tegen landen als Maleisië en Canada is het helemaal geen prestatie snelheid en techniek te laten zien in heel Canada spelen 2000 mensen veldhockey.Max heeft 4 jaar de tijd gehad en we zijn weinig opgeschoten.

 29. lynnBosman

  ^ de vraag is of Max daar de juiste man voor is.. Daarbij is het echt zoveel beter dan bv onder van Ass? Ik geloof dat Kruis na een mislukt WK meteen plaats op de pas moest maken voor Caldas.

 30. harry_knak

  De peilers snelheid en techniek kunnen tonen...wtf is dat voor beleidsgelul! Even alles weer in de hokjes van HET proces stoppen. Stap even heel snel uit dat onbenullig strategisch gezever. Het eerste handboek " hoe wordt ik Olympisch kampioen" moet nog geschreven worden. Cut the crap!! Beter om op zijn Australisch 2 maanden intern te gaan trainen in Perth en de wereld laten zien wat hockey is ipv dit beleidsgelul.

 31. robvisser

  @lynnBosman Max had natuurlijk veel krediet opgebouwd door zijn coaching van de dames, maar die blijken (het zal je niet echt vreemd voorkomen) uit een ander hout gesneden dan de heren. Misschien dacht Max op dezelfde manier de heren te coachen, maar daar is veel meer (bij)sturing nodig denk ik en dat vraagt een ander type coach. Max lijkt van het harmoniemodel en is de knuffelbeer bij wie je kunt uithuilen. Ik denk dat er een steviger aanpak nodig is, een coach die er meer boven staat en bij wie je ook niet de indruk krijgt dat je toch wel speelt als Max het als persoon in je ziet zitten. Ook moet het een stuk ambitieuzer. Teksten vooraf als 'er zijn hier wel vijf of zes ploegen die wereldkampioen kunnen worden' zijn te vrijblijvend.

  1. annek

   H

 32. lynnBosman

  Dat denk ik ook RobV en waarschijnlijk de bond ook. Nederland heeft fantastische spelers daar ligt het niet aan. Kijk eens naar Las Leonas, halen hun coach van 2010/20012 weer teeug met jawel D'Elia, Luchetti, Rebecchi en Barrinuevo Die zijn op de spelen allemaal 35/36 jaar. Rigoureus maar xij denken dat zij hiermee kampioen kunnen worden. Ik zeg niet dat NL De Nooijre ed terug moet halen, maar wel moeten doen waarmee men denkt goud te kunnen winnen. Soms is dat iets rigoureus.

 33. robvisser

  @lynnBosman Goh, dat wist ik nog niet eens, dat van die nieuwe (oude) Argentijnse coach. Ik denk idd dat er in Argentinië meer een cultuur is van 'alles ten behoeve van het resultaat'. Ik heb gewoon het gevoel dat het onder Caldas niet substantieel beter gaat worden met de Oranje heren en dat er iets op dat niveau nodig is om het tij te keren. Op dit moment oogt het team teveel als los zand. Ik vond België beslist niet beter spelen dan Nederland, maar het is wel meer een team, een eenheid op het veld.

 34. rudi wortmann

  @Sportentalent, prima denkwijze. en ik denk dat je de ontwikkeling van het mondiale hockey goed heb beschreven. wij leven nog in de verbeelding dat we het wel even doen, dat we uiteraard wereld kampioen moeten worden. Caldas heeft dit ook aangenomen dat er een aantal landen zijn die het toernooi hadden kunnen winnen en Nederland was daar 1 van. ik vond de finale ook slaap verwekkend. maar ik weet niet of men kan voorstellen wat het is om in zo’n finale te staan. het was tactisch hoog niveau, weliswaar niet leuk voor toeschouwers maar dat gebeur nu eenmaal wanneer het een finale is. niemand spreekt in de toekomst over hoe goed en spannend de finale was maar ze spreken over het winnen. ik ben het ook eens dat er een aantal spelers waren die hun plaats niet waar hebben kunnen maken. of dit nu door de (verkeerde) keuze van de BC komt of dat er een aantal gewoon niet in het toernooi zaten dat laat ik aan de kenners over op deze site. benieuwd hoe het nu verder gaat.

 35. lize

  Het Belgische Hockey een grote familie,ze zijn elkaars beste vrienden ,noemen elkaar Broeders !! ;waar de beste spelers al tien jaar meerdere malen heel veel kansen krijgen om te falen en te presteren,steeds weer en kans krijgen om weer aan te sluiten ook al vallen ze af door blessure of persoonlijke omstandigheden ,de spelers helpen en vinden elkaar Telepathisch op het veld hierdoor , in hun jeugd heel veel proberen en doen ,veel dribbelen en lekker creatief zijn ,die Spirit van het Hart en weinig taktiek, dat is de Winnaar vandaag. gefeliciteerd Belgie . Tegenover een Nederland altijd grote spelers analyseren en bestraffen als voorbeeld dienend voor de rest : DeNooier en Taekema bij VanAss ,Hertzberger en nu Kellerman bij Caldas (jammer dat Caldas daar ook aan meegedaan heeft): en al vanaf de jeugd gezeik aan je kop van gediplomeerde trainers die jou vertellen wat je niet Mag doen en overdreven Taktisch te werk gaan . Dat is de Grote Verliezer Vandaag ! zolang Nederland niet beseft een andere Koers te moeten Varen hierin zal een WK-titel nog veel verder verwijdert zijn dan vandaag ?!

 36. mickh

  Caldas, eerder zeer succesvol bij de dames, komt ogenschijnlijk als bondscoach voor de heren tekort; dat is helemaal geen schande, is namelijk niet zoveel mensen gegeven in het verleden;) Het was zijn goed recht om vanaf 2016 `midden in de groep de gaan staan`, veel te knuffelen, spelers van het vliegveld te halen, `papa verlof toe te staan`, zich een andere houding aan te meten en daarbij `dichter bij zichzelf te staan`. De spelers lopen ook over van teksten als `in je kracht staan, elkaar in je kracht zetten`en zullen zich bij het Nederlands Elftal `in een warm bad wanen`. Bij deze aanpak; het creeren grote fijne warme familie snij je jezelf in de vingers, daar het niet selecteren van spelers die tot de gevestigde orde behoren, direct tot problemen zal leiden. In een dergelijke groep passen ook geen `klootzakken` die wel tot de groep hadden moeten horen. Een keuze in aanpak van de bondscoach, doch, in mijn ogen, een discutabele. Sinds wanneer worden vriendengroepen wereldkampioen? Van een paar `eikels` in de selectie is een team, waar dan ook op de wereld, in welke sport dan ook, nooit slechter geworden. Daarnaast mist dit team en haar staf`brille en gogme` om snel te kunnen switchen tussen spelsystemen en bovenal de mentale weerbaarheid om een wedstrijd te killen op het beslissende moment. Daar hadden de stappen de afgelopen jaren moeten worden gezet en dat is niet gebeurd. Ik had het graag anders gezien, OF in geval van een duidelijk stijgende lijn op die punten waar men verbetering behoefde, Caldas nog 2 jaar het voordeel van de twijfel gegund. De KNHB is rijk genoeg om een nog 2 jaar doorlopend contract af te kopen, met dank aan haar welwillende sponsors. Geld is geen issue, de vraag is slechts of Veen cs. het lef hebben om nu door te pakken.

 37. ruurdjanrauwerda

  2e worden na shoot-outs op het wk en dan de bondscoach ontslaan ? Zou opmerkelijk zijn. Cox is er met Ierland door nota bene China uitgeknikkerd, komt net kijken als hoofdcoach van een top 10 land. De top 5 zit dicht bij elkaar dus progressie gaat stapje voor stapje. En het niet thuis geven van bv Pruyser, de Voogd en Verga was onverwacht maar draagt wel negatief bij. Ook de Mol verdedigde goed (geen 1 sc tegen in de finale, knap), maar is in bbz niet zo sterk als De Wijn wat de opbouw hindert. Zonder Wortelboer (incl aerial) zijn we ook iets zwakker ondanks zijn geringe internationale ervaring. Al met al geen reden voor mineur of paniek. Wel wat huiswerk in de koffer èn in de handbagage.

 38. MIck

  @hockeyvader, maar wat heeft Cox hier mee te maken? Hoezo geen reden voor mineur of paniek? Er keihard Afgaan Tegen Duitsland, het zat allemaal niet tegen In de wedstrijden Tegen India en Australie. Ik lees ook dat Caldas vind dat Nederland weer op de kaart is gezet? Wat een onzin allemaal.

 39. anoniem01028

  Jammer

 40. Hein Stoops

  Wat een negativiteit... gelijk opgaande finale in een sport waar top 5-6 landen aan elkaar gewaagd zijn, goed gedaan! Typisch Nederlands dit forum. Tuurlijk, details kunnen beter, maar NL is echt geen alleenheerser in het hockey bij de mannen.


Wat vind jij? Praat mee...