Nederland herpakt zich tegen Zuid-Afrika en maakt er zes

Nederland heeft zich goed hersteld van de mindere dag tegen Frankrijk, afgelopen woensdag. In Potchefstroom werd tegen gastland Zuid-Afrika alweer de derde driepunter van dit Pro League-seizoen gepakt. Oranje zegevierde met ruime cijfers: 2-6.

Toegegeven, het affiche is er niet na om een boekwerk over vol te kalken. Zeker niet in de wetenschap dat Oranje de Zuid-Afrikanen dinsdag met 11-1 vermorzelde. Maar in de bredere context was deze ontmoeting met de mondiale nummer elf wél een interessante. Het was vandaag namelijk vooral de vraag hoe Nederland zich zou herpakken van die moeizame zege van afgelopen woensdag, toen Frankrijk pas na het nemen van shoot-outs werd verslagen. Een wedstrijd waarin Oranje aanvallend – te veel kansen gemist – én verdedigend – te grote kansen weggegeven – steken liet vallen.

‘Ik verwacht niet dat we dezelfde score krijgen als de vorige keer’, zei bondscoach Jeroen Delmée, verwijzend naar die 11-1, voorafgaand aan de wedstrijd tegenover de camera’s van de FIH. Hij kreeg gelijk. Want Zuid-Afrika kwam, zeker in het begin, een stuk degelijker voor de dag. Er was een geluksballetje voor nodig om de defensie van de gastheren te ontwrichten. Een seconde of tien voor het einde van het eerste kwart, gooide Jorrit Croon de bal vanaf de middenlijn de cirkel in. Op hoop van zegen. En warempel. Thijs van Dam reageerde een stuk attenter dan de Zuid-Afrikaanse verdediging, die er op dat moment erg klungelig uitzag. De aanvaller van Rotterdam pushte in het fluitsignaal de 0-1 binnen.

Thijs van Dam zet de versnelling aan tegen Zuid-Afrika. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

Matlaiaans moyenne voor Brinkman

De wat stroeve start leek helemaal vergeten, toen Thierry Brinkman zes minuten later de 0-2 binnentipte, na een fraaie assist van Imre Vos. Het was alweer de vierde treffer voor Brinkman tijdens deze trip. Een Matlaiaans moyenne.

Geen vuiltje aan de lucht dus voor Oranje, dat vandaag het Kampong-trio Lars Balk, Jonas de Geus en Jip Janssen zag terugkeren. Pirmin Blaak, wat ziekjes, ontbrak nog.  Vlak voor rust werd Zuid-Afrika opeens gevaarlijk. Out of the blue. De Afrikaans kampioen kreeg twee corners op rij waarvan de laatste door Leneal Jackson kundig werd benut. Een minuut later belandde de thuisploeg opnieuw in de cirkel bij Nederland. Opnieuw met succes.

Want een vermeende duw van Teun Beins leverde een strafbal op. Nicholas Spooner liet echter na om Oranje echt pijn te doen. Zijn inzet spatte boven Maurits Visser uiteen op de lat. Een dure misser, bleek even later. Want Nederland maakte – na even opgelucht adem te hebben gehaald – uit de daaropvolgende aanval de 1-3. Een enorme dreun, uiteraard, voor Zuid-Afrika. Dennis Warmerdam tikte ‘m binnen, op aangeven van Van Dam.

Thierry Brinkman was opnieuw trefzeker voor Nederland. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

Oranje duwt door na rust

Oranje duwde door en kwam steeds vaker in de cirkel van Zuid-Afrika. De vierde treffer kon niet uitblijven. Weer was het Warmerdam die trefzeker was, ditmaal met zijn backhand. Een bedankje mocht ook uitgaan naar de tegenstanders, die de bal in de eigen cirkel verspeelden.

Een rake strafcorner, nummer twee van Oranje pas, leverde de 1-5 op. Nadat Jip Janssen het vroeg in de wedstrijd al mocht proberen, legde nu Tim Swaen aan. De inzet van de Brabander in Bloemendaalse dienst vloog door de benen van de keeper binnen.

Imre Vos tekende voor de assist bij de tweede goal van Oranje. Foto: WorldSportPics/Christaan Kotze

Nadat Terrance Pieters – tegen Frankrijk ook erg ongelukkig in de afwerking – een vrije schotkans tegen de paal zag gaan, zorgde Tjep Hoedemakers alsnog voor de 1-6. Een bijzonder moment; het was zijn eerste treffer in Oranje. Dat leek de eindstand te worden, maar Matthew De Sousa besliste anders. De Zuid-Afrikaanse aanvaller strafte een zwakke hoge bal van Jonas de Geus af en maakte in de laatste seconden nog de 2-6.

Een onnodig slordig einde van een duel, waarin Nederland na rust prima de score uitbouwde. De stormachtige minuten met de tegengoal en de strafbal laten echter zien dat dit Oranje z’n grilligheid nog niet van zich heeft afgeschud.

Zuid-Afrika – Nederland 2-6 (1-3)
15. Thijs van Dam 0-1
21. Thierry Brinkman 0-2
26. Leneal Jackson (sc) 1-2
29. Dennis Warmerdam 1-3
39. Dennis Warmerdam 1-4
46. Tim Swaen (sc) 1-5
54. Tjep Hoedemakers 1-6