Nederland onder druk, maar wint dankzij sterke 1e helft van Argentinië

Na bijna twee jaar stond donderdag stond het treffen tussen de aartsrivalen Argentinië en Nederland op het menu tijdens het vierlandentoernooi in Grünwald. Oranje won, na een moeizaam derde kwart, met 1-2. Het is de dertigste zege voor Nederland op rij.

Een heroïsch gevecht, zoals de kwartfinale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016, de finale van de Spelen in Londen in 2012 of de WK-finale in 2010 in Rosario, werd het niet. Daar is het vierlandentoernooi in Grünwald, op het waterveld dat getuige de vele kleuren belijningen ook dienst doet als voetbal- en tennisveld, ook niet het strijdtoneel voor. Maar getest, dat werd de huidige nummer 1 van de wereld wel door Las Leonas.

Tot een minuut of 23 in de eerste helft had Oranje het spel volledig onder controle. De score was 0-2 door goals van Matla (haar achtste in haar laatste zeven interlands) en Kelly Jonker (van richting veranderd schot van Xan de Waard) en op wat bevliegingen van aanvoerder Delfina Merino was Argentinië nauwelijks in de buurt van de Nederlandse cirkel geweest. Direct na de afslag na de tweede Oranje-treffer kwam Pien Sanders in haar 38ste interland in botsing met een Argentijnse. Ogenschijnlijk een onschuldig duel, maar de jonge verdedigster bleef na de botsing liggen en hield haar nek vast. Uiteindelijk moest zij per brancard het veld verlaten en is ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het spel had bijna tien minuten stil gelegen en Oranje leek in de resterende zeven minuten van zijn stuk. De dominantie was verdwenen en opeens was het Argentinië dat aandrong. In de 28ste minuut resulteerde dit in de aansluitingstreffer, al zullen er maar weinig speelsters in de wereld zijn de goal die Merino maakte, na kunnen doen. De aanvoerster lobde een al stuiterende bal over Veenendaal heen.

Of het de ongewenste tien minuten pauze waren of de schrik door de blessure van Sanders, feit was dat Oranje in het derde kwart zichzelf niet was. Argentinië rook bloed, zette flink aan en was de bovenliggende partij. Maar Nederland hield stand door prima reddingen van Josine Koning, maar ook Ireen van den Assem wierp zichzelf zo nu en dan weer voor volk en vaderland voor de bal. Niet altijd even mooi, maar wel effectief. In een kolkend stadion tijdens het WK zal de spanning natuurlijk nog groter zijn, maar dat Nederland deze test zonder kleerscheuren is doorgekomen, moet de ploeg vertrouwen geven.

Want ook in het afsluitende kwartier bleef de stand 1-2. Vaker dan normaal gesproken zocht Nederland de lange bal. Vaker dan normaal leden de speelsters vreemd balverlies. Maar altijd was er iemand om te herstellen. Argentinië wisselde Belen Succi nog voor een extra veldspeler, maar dat leverde in de laatste drie minuten van de wedstrijd geen noemenswaardige mogelijkheden op voor Las Leonas.

Argentinië – Nederland 1-2 (1-2)
‘8 Kelly Jonker 0-1
’22 Frédérique Matla 0-2
’28 Delfina Merino 1-2

Lees hieronder de wedstrijdupdates terug.

De Oranje Dames spelen de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi in Grünwald tegen nummer 3 van de wereld Argentinië. Gisteren won Nederland met 1-3 van Nieuw-Zeeland, de Argentijnen versloegen Duitsland met 1-2. We beginnen om 17.30 uur. Ten opzichte van gisteren speelt Malou Pheninckx wel, in plaats van Laura Nunnink (rustdag), die vandaag niet op het wedstrijdformulier staat. Maria Verschoor speelt haar honderdste interland. 

Het zit erop. Nederland flink onder druk in de tweede helft, maar dankzij de in de eerste helft opgebouwde 0-2 voorsprong, wordt de Argentijnse aanvalswoede overleefd.

’58 Nu levert Van Maasakker in door een mislukte scoop. De verdedigster onderschept vervolgens zelf de Argentijnse aanval.

’57 De Goede met gevaarlijk balverlies voor de eigen cirkel, na een wat zwakke pass van Van den Assem. De Waard herstelt.

’57 Argentinië wisselt keeper Succi voor extra veldspeler.

’55 Von der Heyde komt na een goede onderschepping op De Waard de cirkel binnen, maar kan geen goed schot afleveren door ingrijpen Dirkse van den Heuvel. De aanvoerder mag niet klagen dat ze niks tegen krijgt gefloten voor haar actie.

’54 Corner voor Nederland. Goede push Van Maasakker, maar de scheidsrechter fluit af. Is even niet duidelijk waarom en Nederland is het er – vanzelfsprekend – niet mee eens.

’54 We zitten in een rommelige fase waarin Nederland voor het eerst sinds even weer in de buurt van de Argentijnse goal komt, maar ook twee keer op rij vreemd balverlies leidt.

’53 Gevaarlijke voorzet Von Der Heyde, maar niemand om hem binnen te tikken.

’48 Eva de Goede levert op de eigen rand cirkel in bij Granatto. In haar poging balverlies te herstellen krijgt De Goede een corner tegen. Koning redt op de push van Barrionuevo.

’45 Vierde kwart. Oranje heeft in de openingsfase al twee keer vergeefs de lange bal gezocht.

Einde van het derde kwart. Deze was voor Argentinië, dat aandringt.

’39 Nu ligt De Goede op de grond na een buiteling over een Argentijnse. De middenvelder kan door.

’39 Argentinië verdient een corner, maar Nederland is het er zeker niet mee eens. Geen videoscheidsrechter om hun gelijk aan te tonen. Variant over links, maar Van den Assem levert prima verdedigend werk.

’35 En dat is de tweede corner voor Oranje! Push Van Maasakker gaat er niet in, maar wel een nieuwe corner. Een variant, maar schot komt er niet.

’31 We zijn weer begonnen.

Rust. Nederland is beter, maar is na de blessure van Sanders minder dominant. Grote vraag is natuurlijk hoe met de jonge verdedigster gaat.

’28 1-2! Het is duidelijk wie de beste speelster aan Argentijnse kant is: Delfina Merino. De aanvoerster lobt de bal op knappe manier over Veenendaal heen.

’23 We zijn weer begonnen.

’23 De tijd ligt al ruim 5 minuten stil. Sanders is op de brancard getild en wordt onder applaus het veld afgereden. Nek gestabiliseerd. Meer is op dit moment niet duidelijk.

’23 Pien Sanders ligt na een botsing op de grond.Argentijnse schermde de bal af en Sanders dekte er strak op, daarna wilde Argentijnse er voorbij gaan en liep tegen Sanders aan. Zag er betrekkelijk onschuldig uit. Tijd staat stil. Er wordt een brancard het veld op gereden.

’22 0-2! Schitterende treffer van Matla die oog in oog met Succi de rust bewaart en de Argentijnse keeper omspeelt en hoog binnen pusht. Maar ook alle credits naar Dirkse van den Heuvel die een harde, hoge klap over het middenveld uit de lucht plukt, het overzicht bewaard, schijntje naar de buitenkant en uiteindelijk door het midden Matla aanspeelt. Het is haar 22ste goal in Oranje, haar achtste in de laatste zeven interlands.

’19 Weer komt het Argentijnse gevaar van Merino. Dit keer belandt haar voorzet op een voet van een medespeelsters.

’18 Mooie tip van Jonker, die net naast de kruising dreigt te verdwijnen. Van Male zit er nog aan en wordt afgefloten.

’16 En net als gister is Oranje sterk na de afslag. Aanval via Van Male wordt uiteindelijk door Bianca Donati expres over de achterlijn gewerkt. Strafcorner. Push van Van Maasakker is goed in de hoek, maar Succi zit er prima bij.

Dat was het eerste kwart. Oranje gevaarlijkste ploeg, Welten met name op dreef.

’15 Van Maasakker probeert de lange, harde bal de cirkel in met nog 20 seconden op de klok. Achterlijn.

’13 Eerste gevaar van Las Leonas. Voorzet van Merino en voor het doel van Oranje blijft de bal een beetje in de kluts hangen. Uiteindelijk kan Veenendaal wegwerken.

’12 Welten met een prachtige actie tussen 4 Argentijnen door, maar haar poging tot een backhandschot wordt onderschept.

‘8 0-1! Passje in het midden van Keetels op De Waard. De Waar moet even aanzetten maar krijgt van de kop een schot op het doel. Lijkt erop dat Jonker hem nog voor de keeper van richting verandert. De speaker geeft hem aan De Waard.

‘3 Eerste schot is voor Nederland. Pheninckx met een sterke actie over het middenveld, vindt Welten die uit de draai schiet. Naast.

‘2 Nederland is als eerste in de cirkel. Geen gevaar, Barrionuevo snoept de bal af van Matla. Fullpress roept aanvoerder Dirkse van den Heuvel op de helft van de Argentijnen.

‘0 De volksliederen hebben geklonken en de wedstrijd is begonnen. De vraag is vooral vandaag: hoe goed is dit Argentinië?

Startopstelling Nederland: Anne Veenendaal, Malou Pheninckx, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Maria Verschoor, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Frederique Matla, Ireen van den Assem, Pien Sanders.

Wissels: Kitty van Male, Laurien Leurink, Kelly Jonker, Lauren Stam, Josine Koning, Margot van Geffen, Eva de Goede.


15 Reacties

 1. asandr

  de live stream doet het niet...

 2. robvisser

  Lekker dan. "Livestream nicht verfugbar". Is helemaal niet live te zien. Dan hier maar even volgen.

  1. kim-kramet

   Bij mij nu wel!

 3. lisalambooij

  De livestream werkt niet!!

 4. tineke

  helaas niet beschikbaar

 5. markcohen1987

  De livestream werkt niet

 6. juma

  Hij doet het weer

 7. Danielle

  Livestream doet t eindelijk

 8. kim-kramet

  De livestream doet het weer !!!

 9. robvisser

  Het zijn altijd onaangename partijen tegen de bitches van Argentinië. Desnoods gaan ze over tot fysiek geweld om het tij te keren. Hopelijk herstelt Pien Sanders weer en Eva de Goede was ook bijna geveld. Nederland leek de draad kwijt na het uitvallen van Pien Sanders, dat mag eigenlijk niet gebeuren. Voor die tijd was er helemaal niks aan de hand en zo moet je ook spelen tegen de Argentijnen, anders krijg je het vechthockey. Goede les voor de volgende keer.

  1. robboomsma

   @RobV Hoop dat je de situatie van Sanders nog eens hebt bekeken. De Argentijnse doet niet al te veel fout. Als in de zin het was niet bewust een fysieke overtreding. Het gebeurde en dat is klote....... Tja en het is gewoon hard tegen hard. Simple as that....

 10. circlestorm69

  Waar was Laura Nunnink eigenlijk? Toch niet weer last na gisteren hoop ik 😬

 11. robboomsma

  Laura speelde vandaag niet, waarom is niet helemaal bekend. Maar gezien het een Hamstring blessure betreft neem ik aan dat ze niet te veel risico wilde nemen. Verder niet de mooiste pot, maar wel gewoon goed, en zeker hockey gezien. Situatie in het 2e kwart met Pien Sanders was lullig, maar zo te lezen zal dat niet al te veel gekke dingen op leveren. Dus ja de exacte reden dat Laura Nunnink niet speelde is niet 100% bekend, maar ik neem aan dat het nu nog wel wat risicovol is. Bij blessure's is tijd een moeilijk maar belangrijk punt. Tijd en rust ;)...

 12. robvisser

  @boomsmarob@hotmail.com Ik zie nog een elleboog van de Argentijnse voordat ze haar rug erin draait. Later is Eva de Goede bijna nog de klos. Het is jammer dat ze altijd zo'n dosis agressie erin gooien als het tegenzit. Het oogt grimmig en onsportief zoals ze hockeyen. NL moet daarvan wegblijven, want op een gegeven moment heeft het niks meer met hockey te maken. Ik vind het een lelijk en naar team om naar te kijken en ik zie wat dat betreft Nederland liever in de clinch gaan met andere landen. Argentinië weet nu dus ook dat NL de draad kwijtraakt als een speelster op deze wijze het veld moet verlaten. Het zou best kunnen dat we tijdens het WK in een clash met Nederland een 100% 'bewussie' van ze gaan zien, het zou me niks verbazen.

  1. robboomsma

   Mwhah het is zo aggressief als je hetzelf interpreteerd. Je weet dat het met dit soort wedstrijden wel wat meer voorkomt. Maar om over opzet te praten vind ik ver gezocht.....


Wat vind jij? Praat mee...