Nederland sluit vierlandentoernooi met klinkende zege af

Na overwinningen op Argentinië en Nieuw-Zeeland, werd zaterdag Duitsland met 0-4 verslagen. Daarmee sluit Nederland het vierlandentoernooi in Grünwald af met een doelsaldo van +7. De Oranje Dames lijken dus klaar voor het Wereldkampioenschap in Londen, waar ze hun titel verdedigen.

Tegen Duitsland speelde Pien Sanders niet mee. De verdedigster kwam twee dagen geleden in botsing met een Argentijnse. Uit voorzorg werd in het ziekenhuis een scan van haar nek gemaakt, maar daar werd niks op gevonden. Niettemin nam bondscoach Alyson Annan geen risico met haar pupil en stelde WK-reserve Sanne Koolen in haar plaats op. Maria Verschoor, de andere reserve, speelde ook weer. Zij nam de plaats in van de met een lichte polsblessure kampende Malou Pheninckx.

Het spel was wederom voor Nederland, maar het was wachten op de goaltjes. Laurien Leurink, Laura Nunnink, Maria Verschoor en Kitty van Male kregen in het eerste kwart allemaal een prima mogelijkheid, maar hun inzetten waren niet genadeloos en Julia Ciupka kon telkens redden. Pas na rust werd de eerste corner gehaald, maar die renden Duitsland in de persoon van Marie Mävers er keurig uit. Er was duidelijk iets anders nodig om de ban te breken. Matla’s schot uit een moeilijke hoek kwam op de klompen van Ciupka en Van Male probeerde het met een technisch hoogstandje, zij ving de hoge bal in de cirkel op en wilde uit de stuit in één keer met de hoge backhand slaan, maar ook dat lukte net niet.

Het leek dus dat de dames gingen rusten met 0-0, maar opeens was daar Margot van Geffen die een prima actie van Maria Verschoor, die de cirkel over de linkerachterlijn binnenkwam, eenvoudig kon binnenpushen. Een minuut later werd het zelfs 0-2. Vanuit de zelfde hoek als het doelpunt ervoor gaf Nunnink voor. Duitsland had moeite met de half hoge bal en kon niet lekker wegwerken, wat Matla de gelegenheid gaf om uit de lucht binnen te tikken.

Duitsland maakte na rust aanspraak op de aansluitingstreffer toen Lisa Altenburg, die later tot speelster van het toernooi werd gekroond, zowel Caia van Maasakker als Ireen van den Assem handig omspeelde, en afspeelde op Charlotte Stapenhorst. De SCHC-spits kreeg ruim de gelegenheid om lekker uit te halen, maar sloeg uiteindelijk recht op Anne Veenendaal af, die Josine Koning in de rust had vervangen. In de tegenstoot schoot Lidewij Welten via de eveneens gewisselde keeper Nathalie Kubalski binnen.

Net als in het duel met Nieuw-Zeeland was het slotakkoord voor Lauren Stam, die met een geslagen corner in de rechterhoek de eindstand op 0-4 bepaalde.

Duitsland – Nederland 0-4 (0-2)
’27 Margot van Geffen 0-1
’28 Frédérique Matla 0-2
’33 Lidewij Welten 0-3
’51 Lauren Stam 0-4 (sc)

Lees hier de wedstrijdupdates terug.

Afgelopen. Nederland sluit het vierlandentoernooi in Grünwald af met een 0-4 overwinning op Duitsland. 

’59 Corner nummer 5. Variant op aangeef Keetels, maar die krijgt haar stick niet lekker achter de bal.

’58 Nog een corner voor Oranje. Van Maasakker stuurt de keeper Kabalski de andere hoek in, maar de goalie kan liggend alsnog net redden met de handschoen.

’56 Welten komt een heel eind, omspeelt zeker drie verdedigers, maar Jonker kan net niet afdrukken.

’53 De derde corner gaat raak! Lauren Stam met een schot, rechts en laag. 0-4!

’47 Welten met een backhandschot. Voorlangs.

Einde kwart 3.

’40 Het is best een stevig potje. We hebben Leurink en Van den Assem al naar de grond zien gaan en nu is het de beurt aan Welten. Fysio erbij, maar ze kan door.

’33 In de tegenstoot rondt Welten via de keeper af. 0-3!

’32 Grootste kans voor Duitsland tot nu toe, Lisa Altenburg omspeelt Van Maasakker en Van den Assem en geeft af aan Stapenhorst, maar haar schot gaat dwars door het midden en kan gered worden door Veenendaal.

’31 Nederland speelt mooi onder de Duitse druk uit dankzij combinatiespel. Welten omspeelt de keeper, maar haar schot gaat naast.

RUST

’29 En Nederland krijgt een corner. Nummer 2. Korte variant op De Goede, die inflatst, maar doorzien door Duitsland. Na wat schermutselingen is het gevaar geweken.

’28 En het is 0-2! Nunnink met een schot/voorzet vanaf de achterlijn, de hoge bal wordt maar half verwerkt door een Duitse, wat Matla in de gelegenheid stelt eenvoudig het zetje de goal in te geven.

’27 0-1! Verschoor soleert vanaf links over de achterlijn en krijgt de bal bij Van Geffen die heel rustig kan binnen pushen.

’26 Schot Matla vanuit moeilijk hoek. Keeper redt. Uit inslaan van de zijlijn krijgt Welten de bal, die schiet uit de draai. Voorlangs.

’21 Van Male heeft iets heel mooi in gedachten. Uit de lucht plukken en uit de stuit in één keer slaan met de backhand. Dat lukt net niet, maar ze verdient wel de eerste corner voor Nederland. Marie Mävers rent die er prima uit. Heeft de push van Van Maasakker bijna helemaal onder controle.

Einde kwart 1. De kansen zijn voor Nederland.

’14 De Goede een paas naar links op de opstomende Dirkse van den Heuvel. Die speelt naar eigen zeggen de bal op de Duitse voet, maar de scheidsrechter geeft een lange corner.

’13 Van Male lijkt te gaan scoren en is al bij de doellijn, maar Ciupka houdt de bal er toch uit. Goed gedaan.

’11 De Duitsers hockeyen knap onder de hoge druk van Nederland uit en counteren snel, maar de voorzet de cirkel in komt op een aanvallende voet.

’10 En nu is het Verschoor die Ciupka onder vuur neemt, maar de Duitse goalie houdt prima stand.

‘9 Tweede mogelijkheid is voor Nunnink, die vanaf de kop met haar backhand uithaalt. Op de klompen vanJulia Ciupka.

‘4 De eerste kans is voor Leurink nadat een voorzet van Kelly Jonker niet goed wordt verwerkt door de Duitse defensie. De spits kiest vanaf de kop voor een flats, die door een Duitse verdediger eenvoudig gestopt wordt.

‘1 Laurien Leurink heeft afgeslagen

De wedstrijd is ook live te volgen via de stream op Sportdeutschland.tv.

Startopstelling Nederland: Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Josine Koning, Eva de Goede.

Wissels: Anne Veenendaal, Sanne Koolen, Maria Verschoor, Lidewij Welten, Frederique Matla, Laura Nunnink, Margot van Geffen.


5 Reacties

 1. robvisser

  Geen absolute topwedstrijd van Nederland, maar dat was nu ook niet nodig en misschien heeft dat er wel wat mee te maken. Mooie reeks neergezet in die hitte daar. Hopelijk zijn de kleine blessures straks verholpen. Kelly Jonker en Van Male vond ik dit toernooi niet al te zichtbaar en Matla pakte haar doelpunten mee maar qua spel kan ze denk ik beter. Eva de Goede wisselt mooi spel af met veel balverlies. Goed dat ze nu wat zwaardere tegenstanders hebben gehad voordat ze naar Londen afreizen.

 2. PietB

  Zeker geen topwedstrijd. Nederland valt met dit elftal geen bult vanwege niet al te veel tegenstand. Mevrouw Annan praat over een luxe probleem wat speelsters betreft. Hoe is het dan mogelijk dat vooral Jonker en van Male in dit team nog spelen? Van Male loopt zich regelmatig vast en probeert met steeds dezelfde passeerbeweging de tegenstander voorbij te komen.. Jonker is totaal niet zichtbaar. Wat moet dit zwaar frustrerend zijn voor degene die zijn afgevallen. Met name Krekelaar zal tenenkrommend gekeken hebben. Daarbij opgeteld een niet fitte Pheninckx en een herstellende Nunnink..Ook andere speelsters spelen zwaar onder hun kunnen. Ik zie ook weinig spelplezier. De gezichten van Matla en Welten als ze scoren. Totaal geen blijdschap te zien. Vraag me af hoe de sfeer in het team is en welke rol de bondscoach hierin speelt.. Hopelijk blijft de tegenstander op het WK zo zwak dan komt het wel goed met NL.

 3. lynnBosman

  Wat een negativiteit! Winnen ze dik is het niet goed, verliezen ze ook niet. NL kan ook nog stukken beter, maar de basis is ontzettend hoog. De grootste tegenstander van NL blijven ze zelf. Matla pikt haar goaltjes mee en daar draait het toch om? Ze is spits. Vaak speelt NL prachtig maar vallen er geen goals. Jonker is niet bepaald in vorm, maar goed je weet het niet op het WK. Krekelaar zit er nu eenmaal niet bij, was ook niet geweldig tijdens de PO en EHCCC, het is jammer maar niet anders. Verschoor lijkt Phnennicxk indien nodig prima te kunnen vervangen. Succes dames op het WK!

 4. robvisser

  @PietB Dat is wel erg somber hoor. Over Jonker en Van Male ben ik het eens, die zijn beslist niet in vorm en Charlotte Vega was voor mij een logischer keuze dan Kitty van Male geweest. Krekelaar is een opvallende afwezige en die had zeker niet misstaan in dit team. Maar je kunt niet iedereen meenemen. Dan is het idd wel zaak om in ieder geval degenen mee te nemen die het meest in vorm zijn. Dat laatste heeft Annan niet op alle posities gedaan en het is afwachten hoe het straks uitpakt. Desondanks moet Nederland met dit team voldoende kwaliteit hebben om wereldkampioen te worden, dat dan weer wel. Annan heeft ook wel gezegd dat niet perse op iedere positie de beste speelster hoeft te staan, het gaat haar ook om de mix en balans in het team. Ik denk dat de omstandigheden toch vrij zwaar waren in Duitsland, erg warm volgens mij, en dan zijn een paar wedstrijden achter elkaar best vermoeiend. Matla had daar denk ik ook last van, ik vond haar niet zo fit ogen. Maar Nederland heeft nu wel enkele toplanden gehad (Duitsland misschien uitgezonderd). Zo zwak zijn Argentinië en Nieuw-Zeeland niet.

  1. robboomsma

   Vergeet niet dat het een lang seizoen is ook al hebben er een aantal rustweken in gezeten.... Mooi te zien dat het team ook wel goed is tegen een aantal van de toplanden. Hoe de verhoudingen uiteindelijk zullen liggen gaan we zien in Londen. Ik denk dat Annan een goed gebalanceerd en sterk team heeft. Alleen dat het blessure leed wat minder is dat hoop ik wel. Dat maakt het spel van Nederland wel wat leuker! 😉 Hoop dat ze deze lijn zo doorzetten dat ze mooie resultaten kunnen behalen. En zichzelf met iets heel moois kunnen belonen. Dat is denk ik het belangrijkst. En daarnaast vergeet niet dat het niet iets is wat ze even doen. Het is een hele prestatie. Daarin zijn we in Nederland wel verwend geraakt. Als coach moet je het team keer op keer weer motiveren. Dat is al een prestatie op zich 😉👍.


Wat vind jij? Praat mee...