NEDERLAND WINT DE HOCKEY WORLD LEAGUE 2017

De Oranje Dames hebben de Hockey World League 2017 gewonnen. Tijdens het finaletoernooi in Auckland versloeg Nederland in de finale Nieuw-Zeeland met 3-0. De cijfers waarmee Oranje het toernooi het North Harbour Hockey Stadium afsluit, zijn imposant. Zes wedstrijden, zes zeges. Achttien goals voor. Nul tegen. Al 615 minuten geen tegentreffer op titeltoernooien.

Aanvoerster Marloes Keetels was na afloop trots, zo reageerde ze voor de camera’s van de FIH. ‘Dit was geweldig, een echte teamprestatie. Dat we het hele toernooi geen doelpunt tegen hebben gekregen, realiseer je je niet als je het toernooi speelt. Maar dat is heel erg goed en komt omdat we met z’n allen keihard hebben gewerkt’, zei Keetels direct na afloop van de finale, die al naar een paar minuten ontbrandde.

Carlien Dirkse van den Heuvel kreeg al na vier minuten geel

Of het haar doorzwaaiende stick was of dat Sam Charlton iets tegen Carlien Dirkse van den Heuvel zei, weten we niet. Maar de Nieuw-Zeelandse lokte de middenvelder van Oranje in ieder geval uit de tent. ‘DvdH’ reageerde met een duw en mocht al in de vierde minuut van de finale inrukken met geel.

Of het zo bedoeld was, zullen we niet weten. Maar dat Nieuw-Zeeland Oranje moest zien te ontregelen om überhaupt kans te maken in de finale, was duidelijk. Oppermachtig was Nederland in de wedstrijden voorafgaand aan de finale. Vijftien goals voor, geen tegen.

Nederland onder druk

Met een man minder, een uitverkocht North Harbour Hockey Stadium nagenoeg gevuld met Kiwi-fans en wellicht de schrik van die snelle gele kaart, stond Oranje voor het eerst dit toernooi echt onder druk.

Eigenlijk werd Oranje pas na twintig minuten een keer gevaarlijk via Maartje Krekelaar. Die poging werd nog gered door de uitstekende goalie Sally Rutherford. Enkele momenten later was het toch raak via Kelly Jonker. De spits onderschepte heel alert een matige pass in de cirkel van Nieuw-Zeeland. Direct doken er drie verdedigers in haar richting, maar Jonker kreeg de bal alsnog in de touwen. Haar 53ste treffer in 141 interlands.

Treffer Maria Verschoor

De tweede Nederlandse treffer liet niet lang op zich wachten. Marloes Keetels leek ogen in haar rug te hebben toen ze vanuit een vloeiende draai in de 23 Maria Verschoor aanpaste. De Amsterdamse, die zo halsoverkop werd ingevlogen voor dit toernooi, luisterde haar HWL op met een doelpunt met haar backhand: 2-0. Verschoors zevende doelpunt in 90 optredens voor Oranje.

Lidewij Welten deed weer ouderwets van zich spreken. De watervlugge aanvalster speelde nog niet haar beste toernooi, maar liet in de finale weer een aantal rushes zien om van te watertanden. Als Welten op stoom is, kan bijna niemand haar bijhouden.

In haar vijftigste interland, die mijlpaal bereikte Malou Pheninckx ook in de finale, maakte Laurien Leurink ook nog een doelpunt. Direct na rust stond het zo 3-0 voor Nederland en was de wedstrijd wel beslist.

Ook in de finale hielden de Oranje Dames de nul

Al liet Nieuw-Zeeland de schouders in eigen huis natuurlijk niet hangen. De ploeg bleef zoeken en proberen. Wellicht dat de winst niet meer in het verschiet lag, maar een goaltje zou mooi zijn. Ze kwam dichtbij via een paar corner. Maar ook de verdediging heeft dit Nederland gewoon prima op orde.

Oranje bewaarde de rust, speelde rond en loerde zo nu en dan nog op de kansen. Maar risico werd er niet meer genomen. Caia van Maasakker was nog het dichtstbij de 4-0. Zij pushte een strafcorner hard langs Rutherford, maar Brooke Neal redde op knappe wijze.

Met nog een seconde te spelen kreeg Nederland nog een strafcorner tegen. Een tegentreffer zou toch een smet op het indrukwekkende blazoen zijn. De beslissing werd aangevochten, ondertussen vierde Oranje al feest. In de wetenschap dat de bal éérst een Kiwi-voet toucheerde. Dat zag de videoscheidsrechter ook. De corner werd geannuleerd en de Nederlandse toernooizege, de vierde van 2017 na de Hockey World League Semi Final, het Europees kampioenschap en het Melbourne Hockey Festival, was een feit.

Statistieken

Nederland – Nieuw-Zeeland 3-0 (2-0)
’24 Kelly Jonker 1-0
’25 Maria Verschoor 2-0
’32 Laurien Leurink 3-0

Startopstelling Nederland: Laurien Leurink, Marloes, Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Pien Sanders, Lauren Stam, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar, Julia Remmerswaal

Vliegende wissels: Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Josine Koning

Xan de Waard speelde de finale niet vanwege een schouderblessure.

 

Lees hieronder de live wedstrijdupdates.

***********************

NEDERLAND WINT DE HOCKEY WORLD LEAGUE 2017

Lily Owsley wint Best Junior Player
Sally Rutherford wint Best Keeper
Stacey Michelsen wint Beste Player
Maartje Krekelaar en Delfina Merino zijn topscorer met beiden vijf goals

’60 En letterlijk in de laatste seconde krijgt Nieuw-Zeeland nog een corner. Nederland vraagt een referral aan. Altijd doen. De dames vieren in afwachting van de beslissing alvast de overwinning. Op de schermen zien we inderdaad een Nieuw-Zeelandse voet.

’59 Nederland krijgt nog een corner. Weltens schot uit de draai belandt op een been. Hard in de hoek, maar lijnstop Brooke Neal brengt fraai redding.

’58 De jonge Kelsey Smith mag ook genoemd worden aan Nieuw-Zeelands kant. Heeft mooie actie in huis.

’57 Corner voor Nieuw-Zeeland. Strafverzwaring nadat Pien Sanders niet snel genoeg afstand nam bij vrije bal voor tegenstander. Koning redt.

’55 Nederland speelt rustig rond. Ze kijken naar voren, maar nemen geen risico.

’53 Minder dan zeven minuten nog. De Nieuw-Zeelandse fans zetten een wave in.

’48 Bij Nieuw-Zeeland steekt centrale verdediger en aanvoerder Stacey Michelsen met kop en schouders erbovenuit. Absoluut beste speelster van de Kiwi’s, zowel verdedigend als aanvallend.

’47 Nog veertien minuten waarin Nieuw-Zeeland drie goals moet maken om de uitkomst van deze wedstrijd te veranderen.

Einde Q3

’45 Op de valreep nog een corner voor Nieuw-Zeeland. Michelsen met goede loopactie en dito dieptepass. Uiteindelijk krijgt Nunnink de bal op haar voet. En hoe het lukt, lukt het. Mooie variant van NZ, maar lijnstop Keetels tikt hem via de tipper over de achterlijn. Zo lijkt.

’36 En weer een corner voor Nederland na charge op Welten in de 23. Het is muisstil in het stadion. Mooie variant waarbij Van den Assem doet alsof ze pusht maar de bal achterlangs op Stam doorgeeft. Haar flats wordt geblokt. En dan moet Nederlands snel terug voor de counter. Sanders redt. Vervolgens schot van Hayward, maar daar heeft Remmerswaal antwoord op.

’35 Weer Krekelaar met een poging, maar nu ligt Rutherford in de weg. In de rebound haalt Dirkse van den Heuvel een corner. Van den Assems inzet wordt gepakt door Rutherford.

’34 Dirkse van den Heuvel met een voorzet, Krekelaars inzet gaat voorlangs.

’32 3-0! Het is alsnog raak via Laurien Leurink. In haar 50ste interland. 

’32 Grote kans Matla, maar Nieuw-Zeeland krijgt er een stick tussen. Lange corner.

’31 De tweede helft is begonnen.

Rust.

’30 We tellen af naar de rust. Het was een goede twintig minuten echt spannend, maar inmiddels heeft Nederland het duel onder controle.

’25 Jonker gestrekt na een duel met een tegenstander. Geen bal in de buurt. Nederland krijgt een corner. Van Maasakker pusht op de uitloopster.

’25 Welten met alweer haar derde lange loopactie van de avond waar Nederland gevaarlijk uit wordt.. Ze heeft haar beste spel voor vanavond bewaard.

’24 2-0! Maria Verschoor schiet raak met haar backhand. Het is Keetels die fraai voorzet met een bal uit de draai. Het is haar zevende doelpunt in haar 90ste interland. Zo krijgt Nederland het uitverkochte stadion wel stil.

’23 1-0! Alsnog Jonker. Ze onderschept zelf matig uitverdedigen van Nieuw-Zeeland en rondt met heel veel tegenstanders om zich heen al vallend af. Haar 53ste in 141 interlands.

’23 De beste kans van Oranje tot nu toe. Welten op snelheid over rechts langs de Nieuw-Zeelandse defensie. Jonker tikt via verdediger over.

’21 Krekelaar is gevaarlijk in de cirkel. Sally Rutherford brengt redding.

’20 We kunnen stellen dat Oranje voor het eerst dit toernooi echt even onder druk staat.

’18 Aanvoerder Stacey Michelsen komt heel ver in de cirkel, maar Van Maasakker brengt redding.

Einde Q1. Een onstuimig eerste kwart mogen we wel zeggen. Het North Harbour Hockey Stadium roert zich.

‘9 Nederland weer compleet.

‘6 Maria Verschoor naar de grond. Krijgt hard een bal op haar bovenbeen. Maar ze staat weer en kan verder.

‘4 Het eerste opstootje is een feit. Carlien Dirkse van den Heuvel krijgt het aan de stok met Samantha Charlton die iets zegt wat de middenvelder op de kast krijgt. DvdH geeft een duw en mag met geel vertrekken. Het Nieuw-Zeelandse publiek vindt het prachtig.

We zijn begonnen!

 


7 Reacties

 1. Sjang Fijen

  Mag ik voor een keer apetrots zijn, trots op dit Oranje als geheel,wat een team, FANTASTISCH , echt geweldig. Apetrots in het bijzonder als fan en supporter van Den Bosch op het Bossche smaldeel. Lidewii bewaart het beste voor het laatst, Marloes heeft 4 ogen, Pien liet eens zien, Ireen stond er als een huis, Margot als Billie the kit dook over al op, Mattie was alles behalve mat, Josine betrouwbaar als Joyce Sombroek, and last but not least Kreekkie........... wauh Ik hang de vlag uit voor dit Oranje, voor alle speelsters. Sjang

  1. rensvanzoelen

   Nu ook even je lofzang over de rest van de gang;) ik lees graag mee:)

 2. leonardus

  Ik heb óók genoten en vind het geweldig dat Oranje al die routiniers die zijn vertrokken schijnbaar doet vergeten. Veel talent! Maar laten we reeel zijn, echte tegenstand was er niet op dit toernooi voor Oranje. Wel mooi om te bouwen met de nieuwe groep en de luxe van veel velddoelpunten!

  1. Derrick Bijker

   Velddoelpunten zijn zeker luxe, maar ik blijf er bij dat een goede corner in het moderne hockey het verschil kan maken tussen goud of zilver op de echte toernooien (wk en os). Gelukkig hebben ze nog even om daaraan te werken

 3. romano_odk

  Gefeliciteerd met deze uitzonderlijke prestatie. Geniet ervan allemaal!!!!

 4. marlou-love-hockey

  Gefeliciteerd dames goed gedaan!!!!!!!

 5. w.j.arriens

  Als je bedenkt dat Maria Verschoor en Maartje Krekelaar op het allerlaatst zijn "toegevoegd" aan het team, dan zeg ik "alle petten af die er in de hele wereld zijn voor deze twee fantastische sporters". En mede door deze bijzondere prestatie horen zij er beide voortaan onlosmakelijk bij.


Wat vind jij? Praat mee...