Kookaburras winnen overtuigend van Oranje in topduel

Het Nederlands elftal heeft het topduel op de Champions Trophy met 1-3 van Australië verloren. Ondanks het vijftigste doelpunt in Oranje van fenomeen Mirco Pruyser, die voor een 1-0 voorsprong zorgde, waren de Kookaburras uiteindelijk via twee keer Blake Govers de meerdere van het Nederlands elftal. Oranje raakte via Roel Bovendeert en Thijs van Dam wel twee keer hard de paal en Pirmin Blaak redde een strafbal.

Al vanaf de eerste minuut was het treffen tussen de Kookaburras en Oranje intens en, zoals verwacht, op topniveau. De gele fysieke machine werkte meteen op volle toeren. Toen Jeroen Hertzberger in de eerste minuut op rechtsvoor de bal inleverde, stonden de Kookaburras met een geweldige counter binnen een paar seconden voor doelman Pirmin Blaak, waar topschutter Trent Mitton net naast flatste. Even later was het Aran Zalewski die uit de draai net miste. Oranje had moeite met de Australiërs en Jorrit Croon en zijn teamgenoten leverden soms met passes en in duels, de bal in bij de Australiërs, die van de bal afpakken een hogere kunst hebben gemaakt. Oranje kwam er na die moeilijke beginfase beter in. De eerste strafcorner van Seve van Ass werd gered door de Australische lijnstopper Flynn Ogilvie.

Fenomeen Pruyser

Australië leek op voorsprong te komen, toen Trent Mitton vrij uit kon halen, maar hun topschutter raakte de bal maar half. Daarna was het in het tweede kwart – wie anders – het Nederlandse fenomeen Mirco Pruyser dat Oranje op voorsprong bracht, nadat het Nederlands elftal weinig kansen had gecreëerd. Valentin Verga flatste naar Pruyser, die op onnavolgbare wijze scoorde: uit het niets wist hij vrij te komen en met zijn puntje de bal achter keeper Tyler Lovell te krijgen. Zijn vijftigste doelpunt in Oranje en alweer zijn vierde goal in vier duels op de Champions Trophy voor Nederland.

Na de goal kwam Oranje los en werd het brutaler. Heel snel daarna volgde een kans vanaf kop cirkel voor Roel Bovendeert, die hard de paal raakte met een goed schot. Vlak voor rust liep Lars Balk knap een Australische strafcorner eruit, maar moest Oranje toch capituleren, toen diezelfde Balk een bal op zijn voet kreeg. Daarna zette Jake Harvie goed door en sloeg met een hoge backhand op de goal. Een bal die door Pirmin Blaak niet goed werd verwerkt en waardoor de Kookaburras toch hun gelijkmaker kregen.

Matig derde kwart

Daarna begon Oranje matig aan het derde kwart. Middenvelder Bob de Voogd leverde de bal in bij het uitverdedigen en daar wist oud-Bloemendaal-speler Blake Govers wel raad mee. Die schoot onberispelijk raak met zijn backhand. Jorrit Croon dolde een paar minuten later een Australiër door het centrum en bediende Thijs van Dam, die net als Bovendeert hard de paal raakte, nu met zijn backhand. Croon veroorzaakte een strafbal, die door Jeremy Hayward hard werd gepusht, maar knap werd gestopt door Blaak.

Jeroen Hertzberger, Seve van Ass en Valentin Verga kwamen in de Australische cirkel, maar wisten geen rendement te halen in het derde kwart. In het vierde kwart leek het tijd voor een slotoffensief van het Nederlands elftal, maar Oranje kwam niet tot hun eigen combinatiespel tegen de gele machine, die Oranje te machtig was.

De Kookaburras zetten juist aan en scoorden wel via hun tweede strafbal. Sander Baart had een overtreding nodig en Govers maakte zijn tweede doelpunt. Hij besliste met zijn 3-1 het duel. Twee strafcorners van Seve van Ass leverden niets op en het gemis van topschutter Mink van der Weerden deed zich voelen. In de laatste zeventien duels wist Oranje één keer een rechtstreekse sleepcorner te scoren vanaf de kop cirkel, via Hertzberger. Maar zonder de geblesseerde Van der Weerden loopt de Nederlandse strafcorner niet optimaal. Door de nederlaag moet Oranje zaterdag winnen van India, om de finale van de Champions Trophy te bereiken. Australië heeft zich reeds geplaatst voor die finale.

Lees hieronder de wedstrijdupdates terug.

’60 20 seconden voor tijd nog een corner voor Oranje. Winnen gaan ze niet meer, maar een treffer kan belangrijk zijn voor het doelsaldo.

’59 Croon komt over de achterlijn tot aan het doel, maar zijn teamgenoten komen niet bij zijn voorzet.

’57 Brinkman komt ver in de cirkel, maar levert iets tussen een voorzet en een doelpoging af, die uiteindelijk over de achterlijn rolt.

’56 De Voogd legt de bal op een voet en haalt de tweede Nederlandse strafcorner. Push Van Ass op lichaam van uitrennende Australiër. Nieuwe strafcorner. De variant mislukt.

’55 En nu is het een strafbal voor Australië, maar Nederland vraagt de referral aan. Die moet beoordelen of overtreding van Blaak voldoende is voor strafbal. Die vindt van wel. Blake Govers rondt af: 1-3.

’54 Australië vraagt een videoref aan, maar die concludeert dat de bal inderdaad niet op Van Ass’ voet kwam. Lange corner is het.

’51 Nu Blake Govers over de achterlijn, zijn voorzet komt bij niemand aan.

’49 Groen voor Verga.

’47 Daniel Beale rent de hele achterlijn over en speelt een vrijstaande Kleinschmidt aan, die vrij kan intikken. De spits krijgt de bal – gelukkig voor Nederland – op zijn voet.

’45 Strafbal voor Australië. In de herhaling is te zien dat Croon niet zo gek veel fout doet, maar Oranje vraagt niet de videoref aan. Hayward neemt plaats achter de bal en pusht rechts laag. Blaak redt.

’43 Daar denkt Thijs van Dam de gelijkmaker te maken, maar zijn backhand belandt op de paal, in plaats van de plank.

’35 1-2! Het moet gezegd worden, die schiet Blake Govers wel heel lekker binnen. Linkerkant cirkel, hij draait naar zijn backhand en schiet hard in de winkelhaak.

RUST

’30 Het is toch nog 1-1 op valreep. Jake Harvie krijgt goed voordeel na een voet van Balk en slaat met de hoge backhand de bal achter Blaak.

’28 Mitton kan bijna uithalen, maar Jonas de Geus duikt voor volk en vaderland voor de bal. De scheidsrechter geeft de Nederlander de vrije bal, maar daar willen de Australiërs niet aan. Ze vragen met succes de videoref aan. Eerste corner voor Australië. Wordt prima eruit gelopen door Bovendeert.

’26 Opeens is het Balk die de Nederlandse counter bepaalt. Hij rent als een volleerd aanvaller op en geeft op juiste moment de pass op Van Dam, die net niet bij de bal komt. In de rebound schiet Bovendeert op goal, maar de Australische keeper redt.

’23 Het is, tegen de verhoudingen in, 1-0 voor Nederland. Verga neemt een vrije bal net buiten de 23 en flatst hem de cirkel in. Wie anders dan Mirco Pruyser maakt de buitenkans af? De spits heeft slechts een tikje nodig om de bal door de benen van Lovell heen te krijgen.

’22 Weer is Australië gevaarlijk. Govers komt goed voor zijn man Schuurman na een voorzet van rechts. Hij krijgt de bal niet onder controle voor een schot.

’21 Aaron Kleinschmidt komt over de achterlijn gevaarlijk dicht bij het Nederlandse doel. Blaak gaat naar de grond en houdt de Australiër na een worsteling met succes tegen.  Lange corner, komt niks uit.

’19 Opnieuw zijn de grootste kansen in de openingsfase voor Australië. Trent Mitton kan vrij uithalen, maar schampt de bal. De beurt is daarna aan Tim Brand, die zijn inzet over het goal van Blaak ziet gaan.

EINDE Q1

’13 Na de eerst vlot verlopende aanval van Oranje, krijgen ze als beloning een strafcorner. Brinkman wordt in de cirkel op zijn stick getikt. Push Van Ass, Flynn Ogilvie redt op de lijn.

’12 Whetton wederom met een doelpoging. Zij inzet mist kracht en is een makkelijke prooi voor Blaak.

‘8 Hertzberger krijgt de bal achter Tyler Lovell, het doelpunt gaat niet door omdat de aanvaller de bal met zijn voet aannam. Daarvoor waren er kansen voor Van Dam en De Voogd.

‘3 Nu is er een kans voor Australië na balverlies Verga op het middenveld. Zalewski schiet uiteindelijk uit de draai, maar ook zijn inzet gaat naast.

‘2 Eerste grote kans is voor Australië. Hertzberger levert voorin de bal in en de Kookaburras gaan ermee aan de haal. Ockenden levert goede pass af aan Trent Mitton, maar die mist oog in oog met Blaak.

‘1 We zijn begonnen

Startopstelling Oranje: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak, Floris Wortelboer.

Vliegende wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Sam van der Ven, Roel Bovendeert.


8 Reacties

 1. Runa Honig

  Weer twee voetbalwedstrijden tegelijk op tv, terwijl we niet meedoen, echt niet te filmen en wij worden verbannen naar de livestream van de nos. Voetbal wordt ons door de strot geduwd, terwijl we er volgens mij wel een beetje klaar mee zijn.......

 2. robvisser

  Geen beste wedstrijd van de Oranje heren. Grotendeels zonder lef en overtuiging gespeeld. Achterin stond het niet goed. Joep de Mol blijft een wat onzekere factor.

  1. bombaliali

   Verdedigend geen wereldtop inderdaad, vind hem daarentegen in de opbouw wel sterk dit toernooi

 3. ebolmers@hotmail.com

  Lelijke wedstrijd... veel bot gehak met name van Australië , in hoofdklasse ga je er met geel vanaf. Croon viel door de mand. Zaterdag winnen van India en en spelen we de finale.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Jorrit Croon is nog maar 19 jaar oud- hij heeft ontzettend veel potentie om door te groeien naar de wereld top. Tegen India zullen ze het beste uit zichzelf moeten halen om te winnen. Ben benieuwd!

 5. rancoburgzorg

  De jongens tegen de mannen. Er zit er zelfs één zijn baby de fles te geven thuis. komende jaren de sportschool in, anders wordt je bij de OS ook af gehockeyed door die Australische krachtpatsers.

 6. MickH

  Het lijkt alsof er sinds de WK finale van 2014 niet zoveel veranderd is en dat is best een zielig verhaal. Het was 4 jaar geleden wel duidelijk waar de heren tekort kwamen tegen Australie en kennelijk is Caldas op geen enkele manier erin geslaagd om dat (fysieke) gat te dichten. Geeft toch te denken...

 7. ebolmers@hotmail.com

  Croon heeft zeker potentie, komt er wel... was toch wat eerder gezegd is: mannen tegen de jongens. Zondag kunnen we revanche nemen.


Wat vind jij? Praat mee...