Nederlandse storm dendert heerlijk over België heen

Met drie fantastische goals in vier minuten tijd overweldigde een effectief Oranje in zijn tweede wedstrijd van de Champions Trophy de Red Lions. Het werd 6-1. Alles wat er zaterdag niet inging tegen Argentinië werd zondag schitterend achter de arme Vincent Vanasch getoverd. Bij een 5-0 stand leek de galavoorstelling ‘De wraak van Breda’ te heten na de afstraffing vorig jaar in het eigen Wagener Stadion, met dezelfde cijfers.

Scoren leek zaterdag tegen Argentinië nog zo moeilijk. Zondag was het alsof het Nederlands elftal herboren uit de kleedkamer was gekomen. Er was in de eerste minuut één bal op de paal van België nodig om Oranje te injecteren met adrenaline en naar grote hoogten te stuwen. Na een passje van de sterke Jonas de Geus, was het aanvoerder Seve van Ass, met een feilloos laag schot achter Vanasch, die het startschot gaf voor een Nederlandse show die de volle tribunes uit Breda in extase bracht.

Toen Sebastien Dockier – die vorig jaar Oranje geselde met twee goals – de sterk keepende Pirmin Blaak op zijn weg vond, ging de counter meteen naar Thierry Brinkman, die goaltjesdief Roel Bovendeert zocht en vond. Even later was het Valentin Verga die na een afschuif uit de strafcorner Vanasch in de weg zag staan, maar weer was daar Bovendeert als een duveltje uit een doosje om te laten zien dat hij niet zomaar als vervanger was opgeroepen voor de geblesseerde Terrance Pieters. Hij greep zijn kans. Zijn moment. 3-0.

Moment van Hertzberger

Net zoals Jeroen Hertzberger zijn moment pakte. Dat moment kwam na een betoverende actie van Seve van Ass – de middenvelder deed een ouderwetse dummy door de lucht, schoot vervolgens op goal en versierde daarmee een strafcorner. Van Ass leek bij de corner de schutter, maar de balvirtuoos tikte slim achterlangs, waarna Hertzberger hard tegen de plank pushte. Twee keer ging zijn vuist richting de grond, zo verlossend was deze eerste goal in deze Champions Trophy voor de Rotterdammer. Toen Mirco Pruyser – wie anders – weer zijn bijna gebruikelijke goal had meegepakt stond daar op het scorebord de 5-0.

Je kon niet anders dan terugdenken aan die 0-5 op het EK in het Wagener Stadion, een klein jaar geleden in de poulefase. Dat was toen. Nu was het alsof de magie van de Champions Trophy op het veld zijn werk deed. Veertig jaar historie wordt straks weggegooid, vanwege de Hockey Pro League. Maar dit weekend laat zien dat het format van de Champions Trophy springlevend is. De opzet van het toernooi zorgt altijd voor spektakel. De Oranje Heren verloren zaterdag in de laatste minuut met 1-2 van olympisch kampioen Argentinië, dat zondag weer verloor van India, dat na twee zeges nu bovenaan staat. België speelde zaterdag in een heerlijke wedstrijd 3-3 tegen wereldkampioen Australië, waarna ze over de schouder gingen van een dodelijk Oranje. De Red Lions gingen knock-out tegen een ontketend Nederlands elftal. België deed nog wat terug via John-John Dohmen, maar verder dan 5-1 kwam het niet. Na een goede actie van Bovendeert, scoorde Hertzberger via de strafbal de 6-1. Oranje liet in twee dagen twee gezichten zien, wat betreft het afronden op de goal.

Wraak van Breda

Scoren was iets dat tegen Argentinië en in de wedstrijden de afgelopen weken van de Rabo Super Serie ook al een probleem was, maar nu het erom ging eindelijk wél lukte. Het harde werken van de afgelopen weken werd beloond, voor volgepakte Brabantse tribunes.

België miste alleen Manu Stockbroekx, Oranje moest het doen zonder hun belangrijke spelers Billy Bakker, Mink van der Weerden en Sander de Wijn en was alsnog in staat om 6-1 te winnen. Dat zegt wat over de bijzondere prestatie van Oranje, dat op deze zondag niet alleen ervoor zorgde dat hun kansen op de eindzege in de laatste Champions Trophy springlevend blijven, maar ook dat de 5-0 van Amstelveen naar een verder verleden werd geduwd. Ingenomen door de heerlijke ‘Wraak van Breda’, die de Belgen nogal wat huiswerk gaf voor de rustdag.

Lees hier wedstrijdupdates terug.

Afgelopen! Nederland wint met 6-1 van België.

’57 Nederland krijgt een strafbal na overtreding Boccard op Bovendeert. Hertzberger achter de bal. Vanasch voor z’n lijn, maar dat leidt Hertzberger niet af. Die rondt koel af: 6-1

’56 Baart zit bij uitzondering een keer mis en Charlier kan uithalen. Zijn schot vuurt op de binnenkant-paal, maar valt niet het doel in, maar terug in het veld. Kans voorbij. Dat scheelde ontzettend weinig.

’55 Balk en Keusters krijgen beiden geel te zien na een schermutseling zonder bal in de buurt. Tot nagenoeg einde wedstrijd gaan we die niet meer terugzien vandaag.

’54 Briels wil een corner. In de herhaling is te zien dat de bal inderdaad op lichaam Balk komt, maar te hoog en dus gevaarlijk, is het oordeel van de scheidsrechter.

’53 Kans voor Van Dam na heerlijke turnvan Pruyser. De Rotterdammer pusht naast.

’50 Nederland verdient de vijfde strafcorner. Push van Hertzberger. Vanasch geeft rebound weg en ook op de inzet van dichtbij van Verga heeft de Belg antwoord.

EINDE Q3

’45 Van Dam met actie de cirkel in, maar wordt afgestopt. Pruyser is scherp op de afvallende bal en krijgt een backhand op goal. Vanasch redt.

’45 Slordig uitgespeelde 3 tegen 2 van Nederland. Brinkman kiest voor een schot, Pruyser stond er optisch beter voor.

’41 5-1 De push van Boon wordt nog gered, maar aangever John-John Dohmen is scherp in de rebound.

’40 Briels krijgt een corner na een overtreding van Balk in de cirkel.

’38 Uit een moeilijke hoek geschoten door Keusters, maar hij maakt het Blaak nog best lastig. De Nederlandse keeper let goed op. Nog een aanval voor de Belgen levert een strafcorner op. Nederland gaat in protest. Zonder succes. Belgen krijgen een corner. Luypaert schiet, maar Lars Balk redt goed op de lijn.

’36 Goede pass van Baart op Brinkman in de cirkel. Net te veel tijd nodig om hem goed neer te leggen voor een schot.

’31 We zijn weer begonnen.

RUST

’30 Kemperman vlak voor de zoemer nog met een tip-in. Hoog over. We gaan rusten. Het is 5-0.

’29 Pruyser met de 5-0. Oranje speelt de Belgen, die met een man minder staan, helemaal zoek. Wortelboer – Kemperman – Pruyser.

’28 Luypaert krijgt de eerste kaart van de wedstrijd na een worsteling met Bovendeert op het middenveld. Het is direct een gele.

’26 Strafcorner voor de Belgen nadat Baart op een rare plek valt en de bal op zijn lijf krijgt. De scheidsrechter trekt de corner in. Duw van België.

’24 Een Nederlandse aanval lijkt te stranden. Pruyser zet ongevaarlijk voor, maar de Belgische goalie Vanasch geeft een corner weg. Cadeautje. De stop van de strafcorner mislukt.

’21 Brinkman met een goede steal. De Bloemendaler levert de bal af bij Van Ass, die de cirkel binnentreedt en uit de heup schiet. Vanasch redt, maar geeft wel een corner weg. Oranje kiest opnieuw voor de afschuif naar links, waar nu Hertzberger staat. Hij pusht binnen.

’19 De eerste minuten van Q2 zijn voor België. Het leidt nog niet tot kansen, maar centrale verdedigers De Mol en Balk worden flink onder druk gezet.

EINDE Q1

’14 Luypaert met een hoge bal op Van Doren, die voorgeeft van buiten de cirkel. Belgen komen er niet aan. Blaak redt. Corner voor België. Hun tweede. Gered, nieuwe corner. Opnieuw Luypaert met een push, maar Blaak tikt over met de handschoen. In de lange corner krijgt Charlier een kans. Zijn backhand gaat over.

’11 Opnieuw goede scoop, dit keer van Baart. Brinkman neemt aan en geeft mee aan Hertzberger, die een eind komt in de cirkel, maar niet tot een schot.

‘8 Joep de Mol met een prachtige scoop in de vrije ruimte, waar De Geus naartoe loopt. De Almeerder omspeelt de eerste Belg en legt de bal vervolgens kalm op de voet van de tweede. Corner nummer 2 voor Oranje. Push van Hertzberger in de rechterbenedenhoek. Arthur de Sloover redt op de lijn.

‘7 Na wat frommelkansen voor Oranje legt Van Dam de bal op een Belgische voet. Eerste corner voor Nederland. De mannen van Caldas kiezen voor variant op de afschuif waar Verga pusht. Vanasch redt, maar Bovendeert is er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 3-0!

‘6 2-0! Counter goed uitgespeeld door Brinkman, die voorgeeft op Bovendeert. Voor de Nederlandse kans was er grote kans voor België met Dockier die bal richting tweede paal flatste, maar Blaak redde goed.

‘4 1-0 voor Nederland. De Geus vangt in de cirkel het uitverdedigen van Vanasch op, houdt overzicht en speelt Van Ass aan. De Nederlandse captain schiet droog in de rechterbenedenhoek.

‘3 Goudnard met strakke voorzet. Baart komt goed voor Van Aubel en loopt de bal over de achterlijn. In tegenstoot speelt Verga naar Van Dam, die voorgeeft. Geen Nederlanders in de cirkel, maar wel een lange corner.

‘1 In de eerste aanval van de Belgen vindt Simon Gougnard een Nederlandse voet in de cirkel. Strafcorner België. Inzet Luypaert belandt op de paal, in de rebound van Florent van Aubel verricht Blaak een wonderredding met zijn stick. Tweede rebound van Arthur van Doren verdwijnt via Nederlandse verdediging over achterliin.

‘1 We zijn begonnen!

Startopstelling Nederland: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak, Floris Wortelboer.

Vliegende wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Sam van der Ven, Roel Bovendeert.


Wat vind jij? Praat mee...