Van Maasakker na 8ste clean sheet: ‘Iedereen werkt daar hard voor’

Nederland is er in geslaagd de halve finale van de Hockey World League te bereiken. Oranje versloeg donderdagochtend in de kwartfinale China met 4-0. De goals kwamen van Lidewij Welten, Marloes Keetels, Caia van Maasakker en Frédérique Matla. Oranje treft zaterdag Zuid-Korea in de halve finale. In de poulefase werd die ploeg met 3-0 verslagen.

Wie de historische cijfers erop nasloeg moest helemaal terug naar 2003 voor de laatste nederlaag van Nederland tegen China. Op de Champions Trophy van 2003 werd het 0-1. Oranje bleef de laatste achttien duels met de Aziaten ongeslagen. Tel daar de uitstekende vorm van de formatie van Annan bij op en overwinning leek slechts een formaliteit.

Maar Oranje had ook Argentinië gezien een dag eerder. De torenhoge favoriet in de kwartfinale verslikte zich tegen gastland Nieuw-Zeeland, dat de drie pouleduels verloor. Dat ging Nederland, waar Xan de Waard haar honderdste interland speelde, niet gebeuren bleek wel toen Kelly Jonker al in de eerste minuut voor het Chinese goal opdook en maar net mistastte op een scherpe voorzet.

De vroege goal kwam er toch toen Lidewij Welten in de zesde minuut in de cirkel een verdediger omspeelde en scoorde. Aan die actie ging een prachtige pass van Carlien Dirkse van den Heuvel vooraf, die vanuit de draai blindelings haar aanvaller wist te vinden. Een mooi voorbeeld van hoe de ploeg op elkaar ingespeeld is.
Welten was wederom een paar keer gevaarlijk voor Oranje. In de cirkel bal aannemen en even van de stick laten stuiteren op de Chinese verdediging. Simpel doch doeltreffend. Het leverde Oranje zomaar twee strafcorners op. Caia van Maasakker schoot één daarvan ziedend hard op de plank. Het was de 3-0.

De Oranje Dames (c) World Sport Pics

Daarvoor had aanvoerder Marloes Keetels Oranje op 2-0 gezet na een snel genomen vrije bal in de 23 van de tegenstander. Dat doelpunt leverde een koddig moment op. De Chinese bondscoach Jamilon Mülders had vanaf de kant een overtreding gezien en instrueerde zijn speelsters om een referral aan te vragen. Dat deden de dames ook, maar door de afstand en de taalbarrière tussen hen en de Duitse oefenmeester leken ze geen idee te hebben waarvoor ze dat eigenlijk deden. Vervolgens hadden ze ook problemen om vermeende Nederlandse overtreding in het Engels aan de arbitrage kenbaar te maken. De videoscheidsrechter werd uiteindelijk alsnog ingeschakeld, maar daarop was geen enkel vergrijp van Oranje te zien.

Nederland kreeg al acht duels op rij geen doelpunt tegen op een groot toernooi

Matla maakte ook nog de 4-0 na een sierlijke actie van Laurien Leurink over de achterlijn. Het is de grootste Nederlandse zege op China sinds de 6-1 zege op het wereldkampioenschap van 2006. Indrukwekkender nog is de clean sheet van Oranje. Al acht wedstrijden op grote toernooien op rij, kreeg Nederland geen tegendoelpunt te verwerken. De laatste tegentreffer kwam van Spanje, in de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap. In veertien van de laatste zeventien duels hield Oranje de nul.
Verdediger Van Maasakker spreekt haar dank uit aan de totale ploeg. ‘Het staat in niet-balbezit goed. Maar het zijn niet alleen de verdedigers. Het zijn ook de spitsen die terugzakken en meteen druk zetten, waardoor wij weer makkelijker voor de man kunnen komen. Iedereen werkt daar hard voor. Daar hebben we ook veel aandacht aan besteed en ik ben blij dat dat zo goed gaat.’

Karakteristieken

Nederland – China 4-0 (2-0)
‘4 Lidewij Welten 1-0
’23 Marloes Keetels 2-0
’52 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
’57 Frédérique Matla 4-0
Startopstelling Oranje Koning; Leurink, Van Maasakker, Stam, Van Geffen, Van den Assem, De Waard, Keetels, Dirkse van den Heuvel, Welten, Jonker.
Vliegende wissels: Remmerswaal, Pheninckx, Verschoor, Sanders, Nunnink, Matla, Krekelaar.

*****************

Lees hieronder de wedstrijdupdates.

Afgelopen! Nederland wint met 4-0 van China en staat in de halve finale. Daar treft het Zuid-Korea.

’57 Jonkers backhand gaat maar net voorlangs.

4-0! Leurink met een voorzet vanaf de achterlijn en Matla schiet onberispelijk binnen.

3-0! Strafcorner voor Nederland en Van Maasakker schiet hem snoeihard binnen.

’50 In de tegenaanval direct een strafcorner voor China. De eerste van de wedstrijd. Kan worden gered.

’50 Vrije schotkans Leurink, die de bal niet lekker raakt.

’45 Met een loeiharde backhand over het doel van Krekelaar op aangeven van De Waard is het derde kwart afgelopen. Nog altijd 2-0.

’40 Strafcorner voor Nederland. Weer laat Welten slim de bal tijdens haar aanname op een Chinese voet stuiten. Push van Van den Assem is goed, maar wordt gered.

’37 Dat had de 3-0 moeten zijn. Verschoor passt mooi op de vrijlopende Xan de Waard die bal voor pusht. Krekelaar mist de bal in zijn geheel en vervolgens raakt Matla de bal niet lekker.

’32 Kans Lidewij Welten, maar keeper redt weer.

RUST

’28 Prachtige actie van Dirkse van den Heuvel over de achterlijn. Haar voorzet kan maar net worden weggehaald door Meng Liu.

’27 Bijna siert De Waard haar 100ste op met een goaltje. Ze raakt de bal niet lekker en hij verdwijnt naast het doel.

2-0! Die ging wel heel makkelijk. Keetels neemt vrije bal in de 23 snel en krijgt hem terug in de cirkel waar ze eenvoudig in het doel kan passen. Bondscoach Jamilon Mülders instrueert zijn speelsters een referral aan te vragen. Het zorgt voor wat onrust, want de Chinese speelsters weten niet precies waarvoor ze hem aanvragen. De goal blijft staan.

’22 Weer een goede pass van Van Maasakker. Welten alleen voor de keeper, maar krijgt de bal niet onder controle.

’21 Tweede strafcorner voor Nederland. Welten legt de bal op een Chinese voet. Goede push Van Maasakker, maar ook goede redding Chinese goalie Dongxiao Li.

Einde Q1

’13 Levensgrote kans voor China. De Nederlandse verdediging tast mis, maar Qiu Guo mist maar net bij de tweede paal.

‘8 Maartje Krekelaars poging met de hoge backhand zeilt maar net over het Chinese doel.

‘6 Eerste strafcorner van Ireen van den Assem kan makkelijk gered worden.

1-0! En na nog geen vier minuten spelen opent Welten de score. Prachtige pass uit de draai van Dirkse van den Heuvel ging eraan vooraf.

We zijn begonnen!

Nederland – China is de 100ste interland voor de pas 22-jarige Xan de Waard. Op Minke Smabers-Smeets na is zij de jongste international die deze mijlpaal bereikt. Zij debuteerde 4 jaar, 9 maanden en 20 dagen geleden voor Oranje. In 94 van haar tot nu toe 99 interlands bleef De Waard ongeslagen.

Startopstelling Nederland: Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Josine Koning, Margot van Geffen

Vliegende wissels: Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Maartje Krekelaar, Julia Remmerswaal


Wat vind jij? Praat mee...