Indiase hockeyers doen oude tijden herleven tegen Oranje

In Breda leek de tijd zaterdagmiddag op de Champions Trophy dertig jaar teruggedraaid. De snelle en frêle Indiase hockeyers lieten vooral in de eerste helft de spelers van Oranje af en toe hun hielen zien. Voor eigen publiek stelde het Nederlands elftal teleur in hun poging om de finale te halen van de Champions Trophy. Het gelijkspel was terecht in een soort ‘halve finale’, waardoor Oranje de finale mist zondag tegen Australië.

Voor overvolle tribunes, met een temperatuur die richting de dertig graden schoot, was het India die zich in de hitte het best op hun gemak voelde en zich in het eigen Delhi of Bhubaneswar waande. De Indiase hockeyers – ondanks hun acht olympische titels in het verleden nooit winnaar van de Champions Trophy – gingen tegen Oranje vanaf de start door met wat ze al het hele toernooi deden: overtuigen met aanvallend spel.

Uitblinkende doelmannen

Het was aan doelman Sam van der Ven te danken, met een keer zijn handschoen en een keer zijn klomp, dat India niet snel op voorsprong kwam. Nederland was daarentegen slordig in balbezit. Zeker op de Indiase helft hadden de middenvelders en aanvallers moeite de bal langer dan twee passes in de ploeg te houden, terwijl Oranje gedijt bij combinatiehockey. De Indiërs stopten de Nederlanders elke keer op tijd af.

Bij India was het de gazelle Sowmarpet Sunil die af en toe schitterend demarreerde in de eerste kwarten. Er was een uiterste poging van Lars Balk voor nodig in de 17de minuut om hem nog af te stoppen. In de eerste twintig minuten had Nederland alleen via een counter van Seve van Ass een kans om op voorsprong te komen. Maar die inzet werd gered door de sterke Indiase keeper Sreejesh Parattu.

In het tweede kwart tekende de aanvallende Nederlandse onmacht zich aan. Er werden weinig veldkansen gecreëerd en bij de strafcorners miste er een kanon op de kop van de cirkel. Eerst mislukte een strafcornervariant. Daarna pushte aanvoerder Seve van Ass, een inzet die eenvoudig werd gestopt. Bij de derde corner ging zelfs Glenn Schuurman pushen, maar ook dat bracht geen verlossing. Een fantastische run door het centrum van Jorrit Croon, die al liftend tot de cirkel kwam en Thijs van Dam bediende, zorgde voor een grote kans, die gestopt werd door keeper Parattu.

Indiërs vieren de 0-1. Foto: Willem Vernes

Belangrijke Oranje-spelers afgestopt

De belangrijke en ervaren spelers bij Oranje waren niet bij machte om het tij te keren. Spelers als Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga en Robbert Kemperman wisten tot het laatste kwart niet op te staan tegen het sterke India, dat er ook op ingericht leek om juist deze azen van Oranje af te stoppen. Omdat beide ploegen weinig weggaven waren de echt grote kansen schaars. Een hoogtepunt in het derde kwart was de bizarre airdribbel die Jorrit Croon begon in de cirkel, waarmee hij twee Indiërs in de luren legde en een goede voorzet aan Valentin Verga gaf, die weinig met de mogelijkheid deed.

Bij de derde Indiase strafcorner was het weer de foutloze Sam van der Ven die redde, maar de rebound werd door Mandeep Singh in het dak gewerkt. Met die 0-1 moest Oranje nog twee keer scoren, met nog twaalf minuten te spelen. Natuurlijk zette Nederland met het thuispubliek dat er achter ging staan echt aan. Thierry Brinkman scoorde met de backhand de 1-1 en vierde dat luidruchtig, in een poging om het publiek achter zich te krijgen. Meteen was het India dat weer aanzette en weer was het Van der Ven die liggend redding bracht en Oranje in de race voor een finaleplaats. Van Ass schoot drie minuten voor tijd nog hard met de backhand, maar die miste net het doel.

Jeroen Hertzberger languit op de grond nadat hij de 2-1 maakte, die uiteindelijk werd afgekeurd. Foto: Willem Vernes

Videoscheids staat succesvol slotoffensief in de weg

Het slotoffensief werd furieus en Hertzberger leek al vallend de wedstrijd te beslissen. 2-1. Breda ontplofte. Dit is waarvoor hij was teruggekeerd. Om beslissend te zijn. Maar de videorefferal – die nog lang na de wedstrijd werd betwist – zorgde ervoor dat de goal werd afgekeurd. Dit tot grote wanhoop van het Nederlandse kamp. Daarna kreeg Nederland nog drie strafcorners. Twee keer werd Hertzberger gestopt door de uitloper. Een variant mislukte.

Het gelijkspel was in een intens treffen in zware omstandigheden een domper, maar was niet geheel onterecht, hoewel Oranje verdedigend vrij weinig weggaf. Daardoor gaat India naar de finale. Titel- en recordhouder Australië haalde al eerder de finale. Zondag wacht achtvoudig olympisch hockeykampioen India, waarvan niemand had verwacht dat ze zo ver zouden komen deze week, met hun Indiase coach Harendra Singh. Oranje kan de wonden likken met een wedstrijd zondag tegen olympisch kampioen Argentinië, voor het brons. Het team zal zaterdagavond nog één keer terugdenken aan vorige week, toen de olympisch kampioen een minuut voor tijd de 1-2 maakte. Maar zo werkt het format van de Champions Trophy. Elke wedstrijd telt in de poule. Ook de eerste.

Lees hieronder de wedstrijdupdates terug.

Afgelopen

’59 Oranje treurt niet lang o de afgekeurde treffer. Strafcorner gehaald. Pusht Hertzberger op Indiase voet. Nog een corner. Push Hertzberger eruit gelopen. Pruyser pikt in de hoek van de cirkel op en haalt een nieuwe corner. De variant mislukt. Balk wil tegenstoot eruit halen en krijgt geel. India zoekt de hoek op.

’59 Hertzberger schiet de 2-1 binnen. Kemperman passt de spelhervatting rand cirkel op Pruyser. Die schiet richting de strafbalstip, waar Hertzberger de bal doorslaat het doel in. Scheidsrechter kiest zelf voor videoref, de Indiërs waren hem al kwijt bij eerste Nederlandse doelpunt. Videoref beoordeelt dat bal niet op juiste plek genomen was. Goal gaat niet door.

’58 Onderschepping Hertzberger en kans voor Van Ass. Voorlangs.

’57 Hertzberger met een schot, Parattu redt.

’55 In de counter komt de bal bij Brinkman, die met zijn backhand vanaf de achterlijn schiet en scoort! 1-1.

’55 Oranje moet wat en gaat aanvallender spelen. India kan gevaarlijk worden, maar Croon stopt als een volleerd verdediger solo de Indiase aanval af.

’52 Jarmanpreet met een backhand, na een splijtende pass van Manpreet. Redding Van der Ven. Aanval van Oranje, maar Hertzberger verliest de bal.

’47 Het is 0-1. Mandeep rondt de reboundt af.

’46 Corner voor India, shoot De Voogd.

Q3 is ook afgelopen

’44 Wortelboer krijgt groen.

’39 Bovendeert legt met een prachtige aanname de Indiase defensie in de luren. Vervolgens loopt de aanvaller zich alsnog vast. Counter voor India, maar Sunil wordt keurig verdedigd.

’38 Een Nederlandse counter arriveert bij Croon, die met een wonderschone 3D-beweging zich langs twee Indiërs beweegt. Hij legt af op Verga, maar die mist de bal na zijn aanname.

’35 Goede mogelijkheid voor Mandeep, maar Van der Ven laat zien ook een goede blocksliding te hebben. De bal kaatst van zijn legguard ook nog eens tegen Mandeep aan, dus het is uitslaan voor Nederland.

’32 Het derde kwart begint met een kans voor Brinkman, na de combinatie met Pruyser. Maar de Indiase keeper is ook scherp de kleedkamer uitgekomen.

Het is rust. 

’28 Jorrit Croon leidt een Nederlandse counter in door eigenhandig en stijlvol een handvol Indiërs het bos in de sturen. Hij levert af bij Thijs van Dam, maar zijn doelpoging wordt gered door Parattu.

’27 De Voogd haalt een corner. Een cadeautje, leek geen moeilijk te verdedigen bal. Schuurman pusht, maar ook geen gevaarlijk schot.

’25 Daar is de eerste corner voor Nederland. De Geus omspeelt 3 Indiërs en levert af bij Kemperman, die verrast met een kort backhandschot in korte hoek. Parattu redt en Pruyser krijgt een rebound. Scheidsrechter fluit al voor corner. Corner mislukt, Oranje krijgt direct een nieuwe kans. Van Ass met een push, maar die mist richting en snelheid. Makkelijke redding.

’23 Fraaie Indiase counter met de snelle Mandeep die meegeeft aan Dilpreet. Zijn backhand gaat maar net voorlangs.

’22 Hertzberger met een voorzet, maar opnieuw komt Parattu goed inglijden met een blocksliding.

’21 Bovendeert neer na stevige duw. De scheidsrechter vindt het niks en Nederland zet niet de videoref in. Bovendeert even naar de kant.

’20 Slordig balverlies van Oranje – niet de eerste keer deze wedstrijd. Kans voor Simranjeet die met een ouderwetse slag Van der Ven poogt te verrassen. Hard, maar naast.

’19 Pech voor De Mol. Mandeep laat een bal van zijn stick springen en die belandt in het gezicht van de Nederlandse verdediger.

’16 Sunil in de cirkel, maar keurig verdedigd door Balk.

Het eerste kwart zit erop. Beste kansen tot nu toe voor India.

’12 Dilpreet haalt de tweede Indiase corner door een bal op de voet van De Mol te leggen. Variant op Manpreet, die zijn flats gered ziet worden door Van der Ven. Nederland mag uitslaan na Indiase voet, maar Baart raakt de bal verkeerd en levert in bij India. Nederlandse defensie staat op te letten en kan meteen druk geven. In de counter lukt het Pruyser niet de vrijstaande De Voogd aan te spelen. Lange corner.

‘7 Kemperman probeert een moeilijke bal uit de lucht te slaan, nadat een voorzet van Thijs van Dam die de bal onderschepte omhoog schiet via een Indiase stick. Opnieuw zit de Indiase keeper er goed bij.

‘4 De eerste kans van Nederland is voor Seve van Ass. Bijna op de achterlijn kan hij schieten, maar keeper Sreejesh Parattu houdt tegen met goede blocksliding.

‘2 India wil een strafcorner voor een gevaarlijke bal in de cirkel van De Mol en vraagt de videoref aan. Die geeft de Aziaten gelijk. Eerste corner van de wedstrijd voor India. Harmanpreet Singh met de sleep. Stijlvolle duik en redding met handschoen van Van der Ven.

‘2 India is de eerste die gevaarlijk wordt. Schuurman komt goed voor zijn man bij een voorzet, maar ziet niet dat de bal voor hem blijft liggen. Van der Ven biedt hulp en flatst de bal de cirkel uit.

‘1 Pruyser heeft afgeslagen.

Startopstelling Nederland: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Sam van der Ven, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.

Vliegende wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Roel Bovendeert, Pirmin Blaak


20 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Nederland terecht niet gewonnen - het 'doelpunt' van Jeroen Hertzberger was geen doelpunt. De balans voor deze CT: 2 keer verloren, 1 keer gelijk en 2 keer winst. Enige hoogtepunt was de wedstrijd tegen Belgie. Laat nog veel te wensen over voor het WK in India.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Hertzberger die zegt dat NL bestolen is... ik hoop dat hij de video er nog eens even op na kijkt. De bal lag nooit stil en 4 meter van de overtreding. Van Ass die zeurt dat er nooit een video referral aangevraagd had moeten worden. Max Caldas die zegt dat de bal niet stil moet liggen. Regel nummer 1 bij een vrije slag: De bal moet stil liggen. Beetje jammer al dit commentaar, liever gewoon naar het eigen spel kijken en beter (en vooral mooier) gaan hockeyen!

 3. robvisser

  Nederland is uiteindelijk gewoon niet goed genoeg, zo eerlijk moet je zijn. Ook niet voor de wereldtitel mijns inziens. Het is te wisselvallig. Als het loopt dan kan het spel bij tijd en wijle fantastisch zijn, maar vooral onder druk krijgen ze het vaak niet voor elkaar. Alles moet echt honderd procent zijn bij dit team en ze moeten echt op hun top spelen willen ze wedstrijden winnen. Ik heb het gevoel dat dit meer zo is bij Nederland dan bij andere teams.

 4. gebruikersnaam

  Kan iemand mij uitleggen waarom het niet gewoon voordeel was bij het goal van Hertzberger? Mis ik hier iets? Jeroen legt de bal op de voet, hij rolt door en wordt door niemand van India aangeraakt. Voordeel dan, toch? Gewoon een prima goal, of ligt het aan mij?

 5. bcuckow

  De bal hoeft niet stil te leggen!!! Zolang er een poging is om het stil te leggen is dat voldoende. Deze team mist zijn toppers. Zonder die komen ze niet veel veder. Met ze EN de juiste voorbereiding kunnen ze wel meedoen.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  FIH 13.1: location of a free hit ‘Close to’ means within playing distance of where the offence occurred and with no significant advantage gained. The location from which a free hit is taken must be more precise inside the 23 metres area. 13.2a. the ball must be stationary

 7. h-c-w

  Op appelleren een videoscheids aanvragen, waardoor India eigenlijk zijn videoscheids heeft gehouden. Dat lijkt mij niet de bedoeling en niet eerlijk.

  1. vitavital

   Helemaal mee eens

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  Je had liever gewild dat NL op basis van een onterecht doelpunt door was gegaan naar de finale?

 9. MickH

  Slecht toernooi van de heren. Cijfers spreken voor zich en dan doet Duitsland niet mee. Wereldkampioen worden ze nooit en in de maanden die nog resten gaan ze dat niet meer goedmaken. Per saldo heeft Caldas er niet zoveel van gebakken de afgelopen 4 jaar; het Nederlands elftal is voor geen meter verder gekomen ondanks de grote bek van Caldas dat hij het even anders, beter zij doen dan Van Ass. Toch ondanks de matige resultaten een contractverlenging eruit gesleept tot aan Tokio 2020. Knap, geef het je te doen...In Nieuwegein zit er structureel iets fout. Op naar de volgende teleurstelling.

  1. bombaliali

   2x winst EK vergeten?

 10. jojo

  De bal stil liggen hoeft niet meer. Onder controle hebben wel. En in de 23 moet hij dicht tegen de overtreding aanliggen. Dit was helaas te ver...maar was er wel gefloten voor die shoot?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ja er was gefloten, kijk de video maar na

 11. robvisser

  @MickH Je toonzetting is vrij negatief, maar ik ben het met je eens dat Caldas niet een wonderdokter is gebleken. Zo nu en dan heeft hij ook vreemde selectiekeuzes gemaakt. Ik heb nooit begrepen waarom Hertzberger geen basisspeler meer was en tegelijkertijd blijft hij door dik en dun aan iemand als Joep de Mol vasthouden.

 12. Runa Honig

  Dit is een zwak toernooi van Nederland. Tijd voor een evaluatie van spelers en bondscoach. Je kunt de aandacht afleiden door te klagen over de afgekeurde goal, maar de realiteit is dat Nederland slechter is geworden in het afgelopen jaar. Ik had dit drama al voor het toernooi voorspeld. We zitten niet op de goede weg. Caldas is niet de juiste man op de juiste plaats. Hij mist het vermogen om tijdens de wedstrijd interventies te plegen die nodig zijn om een wedstrijd te keren. Ook mist een goede organisatie. Wisselsysteem werkt tevens niet. Bepaalde spelers spelen al zolang met elkaar, hoe kan het dat je elkaar niet kan vinden in automatische patronen? Alexander Cox waar ben je? Jij kan dit allemaal wel!

 13. MickH

  @Robv Dank Rob. Ik vind mijn bijdrage niet zo negatief; gewoon concluderend wat we de afgelopen jaren met zijn allen hebben kunnen waarnemen. Waarom iemand die opzichtig faalt een hand boven het hoofd houden? De hockeybond wil zichzelf als professionele organisatie etaleren en betaalt haar coaches navenant? Dan moeten ze gewoon presteren, afgerekend kunnen worden op prestaties en niet becommentarieerd worden op een manier alsof we met goedwillende recreanten op een zaterdagmorgen hebben te maken. Caldas heeft in 4 jaar geen enkele progressie geboekt, zou het beter gaan doen dan Van Ass naar zijn eigen woorden, roept na een mislukt toernooi met veel bravour ('grote bek'), je moet maar durven..., dat hij doorgaat tot Tokio 2020, verdient een vorstelijk salaris en mag vervolgens een beetje doormodderen? Ik denk niet dat ze gemakkelijker verdiend worden in Nederland... Caldas faalt. Veen heeft hem aangesteld en laat hem dus zitten. KNHB zet zichzelf te kijk omdat het waarschijnlijk niet als bond bekend wil staan waar coaches er om de haverklap uitgaan. Mijn conclusie: Een grote bende waar geteerd wordt op het feit dat de sport in Nederland kennelijk grote sponsors kan aantrekken en men dus ten koste van deze sponsors er denkt een janboel van te kunnen maken.

 14. robvisser

  @MickH De hockeybond is zo nu en dan moeilijk te volgen. Het lijkt of er gemeten wordt met twee maten, want inderdaad, Caldas heeft het qua resultaten niet beter gedaan dan zijn voorganger, ondanks alle mooie woorden en intenties. Anders dan vier jaar geleden lijkt een WK finale nu zelfs heel moeilijk te halen met dit team. Ook de wijze waarop Nederland verliest is niet wezenlijk anders dan voorheen. Het kan zijn dat de spelers zich beter voelen bij de methode Caldas, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Ook dit toernooi is 2 x winst, 2 x verlies en een gelijkspel niet goed genoeg. Er waren ook een paar belangrijke spelers die niet meededen omdat ze andere prioriteiten stelden. Dat mag natuurlijk, maar het is ergens ook wel weer typisch Nederlands.

 15. luchtisblauwgrasisgroen

  @Oscar: Er is een overtreding van India, de scheidsrechter fluit, de bal rolt door en wordt vervolgens 4 meter van de originele positie in een keer (zonder stil te liggen) genomen. Regel 13 geeft duidelijk aan dat de vrije slag binnen de 23 meter dicht bij de overtreding genomen moet worden. NL claimt dat alle India spelers op de scheidsrechter af rennen om een referral aan te vragen, als je de video er op na kijkt gebeurd dit helemaal niet! Het is de scheidsrechter (die waarschijnlijk op indicatie van zijn collega) zelf de referral aan vraagt.

 16. MickH

  Ja Rob, we zeggen eigenlijk wel ongeveer hetzelfde. Als Caldas de afgelopen 4 jaar er geen pepernoot van heeft gebakken, dan gaat hij dat de komende 6 maanden ook niet meer doen. Ik vind het een grote treurnis en zou met oog op Tokio 2020 hem toch de wacht aanzeggen. Dat WK kan je sowieso als verloren beschouwen als je hem handhaaft.

 17. robvisser

  @MickH Na het WK moeten spijkers met koppen worden geslagen, want je moet wel een keer afgerekend worden op je resultaten (of het uitblijven ervan). Wat dat betreft zouden voor Caldas dezelfde regels moeten gelden als voor anderen, maar het lijkt erop dat de hockeybond daarin niet consequent is. Zie alleen maar het geval Sjoerd Marijne bij de dames en als je dit ook afzet tegen de mindere resultaten van Annan in het jaar daarop. Ze hebben zo hun voorkeuren en ze geven het ook niet graag toe dat ze fout waren met een aanstelling en laten de coach dan langer zitten dan voor het NL hockey wenselijk is.


Wat vind jij? Praat mee...