Robbert Kemperman breekt met kanonskogel de ban tegen Pakistan

Het Nederlands elftal trok dinsdagavond met een 4-0 zege op Pakistan in hun derde wedstrijd van de Champions Trophy het goede spel van het weekend door. Eerst brak middenvelder Robbert Kemperman hard en hoog de ban, in z’n 189ste interland. Valentin Verga besliste daarna met een droge knal al voor de rust de wedstrijd.

De honkbalslag met de forehand voelde in de 24ste minuut als een bevrijding tegen het taaie Pakistan, dat onder leiding van de Nederlandse coach Roelant Oltman vakkundig een muurtje had opgetrokken. Met de handen ogenschijnlijk ontspannen aan de stick, is die knetterharde honkbalslag een wonderlijke toevoeging aan het arsenaal aan scoringstechnieken dat Robbert Kemperman bezit, die toch vooral bekend was als ‘Mister Backhand’. Maar het is niet voor niets dat Kemperman elke wedstrijd zijn polsen intapet. Als hij die pols omklapt ontstaat er soms dynamiet.

Uitvinders Pakistan

Tegenstander Pakistan is uitgenodigd voor de Champions Trophy, omdat ze in 1978 de uitvinders zijn van dit toernooi. Dat het land zich voor de derde achtereenvolgende keer redelijk stand hield tegen de wereldtop, belooft wat voor de toekomst van de nummer dertien van de wereldranglijst. Vier jaar geleden waren het nog de Pakistanen die het Nederlands elftal bij de Champions Trophy in India verrassend uitschakelde met 2-4.

Deze editie van Nederland – Pakistan leverde geen verrassing op. Deze keer was het de sterk acterende aanvoerder Seve van Ass, die al binnen het minuut zijn treffer tegen België bijna kopieerde. Na een pass van Mirco Pruyser schoot Van Ass, iets naar achteren leunend, net naast de goal van Imran Butt. Van Ass versnelde dat het een lieve lust was en schonk na een heerlijke pass vanaf rechts Roel Bovendeert de volgende kans, maar die strandde op de Pakistaanse keeper. Toen Pruyser in de 20ste minuut na een individuele actie hard de rechterpaal raakte met zijn backhand, leek het tegen Pakistan in Breda een moeilijke dinsdagavond te kunnen worden.

Mirco Pruyser (Ned) met Rashid Mehmood (Pak) en Muhammad Irfan (Pak) tijdens Nederland-Pakistan bij de Hockey Champions Trophy. Foto: Koen Suyk

Oranje geeft verdedigend bijna niks weg

Ondanks dat Oranje met uitblinkers Van Ass en Valentin Verga in de eerste twee kwarten weer makkelijk combineerde op het middenveld, kroop de voormalige hockeygrootmacht Pakistan langzaam uit zijn schulp. Maar na goed doorzetten van Bob de Voogd belandde daar opeens de bal voor Kemperman, die net als in de EK-finale een wondertreffer produceerde, hard en hoog tegen de touwen. Verga maakte een paar minuten daarna – na hard werken van Bovendeert – in de korte hoek de 2-0. Omdat Oranje verdedigend bijna niets weg gaf, voelde dit voor de rust als een veilige voorsprong.

Aanvaller Jeroen Hertzberger leek in het derde kwart met een waanzinnige lob over de Pakistaan Butt de allermooiste treffer van het toernooi te maken, maar na een videorefferal besliste de arbitrage dat de Rotterdammer zijn lichaam had gebruikt in zijn aanname. De lob leek op een kopie van de chip die Maarten Froger in 2002 op de Champions Trophy tegen Duitsland maakte, misschien wel een van de mooiste hockeygoals ooit. Deze lob voelde bijna als een eerbetoon, in deze laatste editie van de Champions Trophy. Alleen gebruikte Hertzberger een moderne techniek. Geen chip, maar een flats.

Coach Roelant Oltmans (Pak) tijdens Nederland-Pakistan bij de Hockey Champions Trophy. Foto: Koen Suyk

Talent Thijs van Dam tekende met zijn backhand voor de 3-0. Een doelpunt waar hij in het derde kwart ook al dichtbij was, toen hij na een combinatie hard naast schoot met zijn forehand. Via de variant van de strafcorner scoorde Pruyser de 4-0, zijn 49ste doelpunt in Oranje.

Met de tweede zege op rij – na de galavoorstelling tegen België – grijpt Oranje voorlopig in ieder geval de eerste plaats in de poule en houdt het uitzicht op die heerlijke loodzware zilveren trofee, veertig jaar geleden bedacht door de Pakistanen.


9 Reacties

 1. judith-wetsteyn

  De livestream doet het niet!

 2. Ingevanraaij

  Klopt. Hier ook niet

 3. josefien-m

  Waar kan ik de wedstrijd bekijken??

  1. waltertekloese

   In Breda😁

 4. justineldh

  Waar kan ik de lice stream bekijken

 5. Mila2712

  Nos.nl doet het

  1. Geert Bossers

   Zonder geluid?

 6. Suristicks

  Niet te geloven dat je op zowel Ned. 1 en 3 voetbal kan zien terwijl NL. niet eens meedoet met het WK. Terwijl de wedstrijden van de oranje hockey team alleen online te zien is.

  1. derkdekuyper1

   heel jammer uiteraard maar hartstikke logisch aangezien voetbal nou eenmaal 10x zo groot is in NL..


Wat vind jij? Praat mee...