Oranje brengt onrustig duel naar goed einde en staat in finale

In de tweede helft ging het er zo nu en dan heftig aan toe, maar de Oranje Dames hielden het hoofd koel. De 2-0 voorsprong op Zuid-Korea die in de eerste helft was opgebouwd kwam nooit in gevaar. Door de winst in de halve finale treft Nederland zondag (aanvang 8.15 uur Nederlandse tijd) in de finale van de Hockey World League in Auckland gastland Nieuw-Zeeland. Mooi gegeven: de 2-0 van Laurien Leurink was het 100ste doelpunt van de Oranje Dames in 2017.

Het is een kwaliteit die Oranje nog niet eerder hoefde te laten zien tijdens dit toernooi. De kunst om rustig te blijven als de tegenstander dat niet is. Het vernuft om niet mee te gaan in het gehaaste en chaotische spel van de opponent, maar kalm blijven passen. Doorgaan met werken en beslissingen van de scheidsrechter accepteren.

Xan de Waard kreeg al rennend een stick tussen haar benen

Zelfs toen Xan de Waard net na rust al rennend een stick tussen haar benen kreeg van Heesun Jang en met veel pijn het veld moest verlaten, hield Oranje het hoofd koel. Laurien Leurink, die tegen het eind van de wedstrijd ook nog eens flink gesandwicht werd door twee Koreanen, prijst de ervaren speelsters van Oranje. ‘Meiden als Carlien, Marloes en Caia stralen zo veel rust uit. Zij helpen in dit soort wedstrijden de rest om ook kalm te blijven. Daarom ontstaat er geen paniek. Die controle voelt goed.’

Eerder troffen Nederland en Korea elkaar in de groepsfase, toen werd het 3-0. Door fysiek een tandje bij te schakelen, hoopten de Koreanen in de halve finale tegen Oranje meer potten te kunnen breken. ‘Korea heeft ons geanalyseerd en gezien dat ze het compact moeten houden. Dat ze fysieke duels moeten spelen, omdat wij mooi willen hockeyen en combineren. Dat deden ze goed.’

Leurink haalde aan dat indien haar ploeg efficiënter was geweest, de score groter had kunnen uitvallen. Opnieuw was het een duel waarin Nederland de overhand had. Dat resulteerde in legio kansen, waarvan er twee in de eerste helft benut werden. Al in de zesde minuut opende Maartje Krekelaar de score. Het is alweer de vijfde treffer van de aanvalster dit toernooi en haar negende in totaal. Samen met Delfina Merino, de topschutter van Argentinië, staat ze met die vijf doelpunten bovenaan de topscorerslijst.

Daar voegde Leurink in de achttiende minuut de 2-0 aan toe. Malou Pheninckx kwam over de rechterachterlijn naar binnen en gaf de bal op een presenteerblaadje aan de aanvoerster van Laren, die slechts binnen hoefde te schuiven. Het is haar twaalfde goal in 49 interlands. Mooier nog is dat het het 100ste doelpunt van Oranje in 2017 was.

Af en toe werd Korea gevaarlijk. Bijvoorbeeld uit de twee corners die de Aziatische ploeg kreeg. De eerste stagneerde halverwege de uitvoering. In hun tweede poging waren de Koreanen heel dicht bij een goal. Koning was gepasseerd, maar plots tikte de Koreaanse inlopende tipper de bal nog uit de doelmond. Het is alweer de negende wedstrijd op grote toernooien op rij waarin Oranje de nul houdt. 555 minuten al geen tegentreffer. In heel 2017 kreeg Oranje slechts negen goals tegen.

Nederland steekt in uitstekende vorm

Tel daarbij de vijftien gemaakte goals op dit toernooi en we kunnen niet anders spreken dan dat Nederland in uitstekende vorm steekt. Wat dat betreft kwam dit duel op een goed moment. De formatie van coach Alyson Annan werd zeker in de tweede helft zowel fysiek als mentaal flink getest. Die test doorstonden de Nederlandse ploeg met vlag en wimpel. Maar van enige vorm van verslapping, zal na vandaag geen sprake zijn. Zondag wacht Nieuw-Zeeland in de finale.

De 4-0 uitslag die in de poulefase tegen de Black Sticks werd gehaald, moet voor de finale worden vergeten. Sinds de kwartfinale staat er een herrezen Nieuw-Zeeland in het North Harbour Hockey Stadium. ‘Een goede oefening voor morgen’, meende Leurink over de halve finale. ‘Vandaag hebben we het redelijk doorstaan. Nieuw-Zeeland is ook een fysieke ploeg. En in finalewedstrijden is het altijd anders. Die 4-0 telt niet meer. Wij willen voor goud gaan, dus we moeten nog alles geven één laatste keer.’

 

Lees hieronder de wedstrijdupdates.

********************

AFGELOPEN. Nederland wint met 2-0 van Zuid-Korea en staat in de finale van de Hockey World League.

’59 Nu gebeurt er een hele hoop. Leurink wordt getorpedeerd in de cirkel en krijgt een corner mee. De Koreaanse keeper is het er niet mee eens en is heel druk in gesprek met de arbiter. Handschoenen en helm zijn uit. Scheids gaat over tot de videoreferral. De corner blijft staan. Nu gaat het mis met het uitlopen. Er is verwarring of de bal al genomen is. De eerste uitloper, Hyunji Kim, moet met groen vertrekken. Corner. Van Maasakker hoog, maar wordt gepakt

’56 Nu krijgt Van Maasakker een corner tegen. Dirkse van den Heuvel vraagt de videoreferral aan. Dit keer wordt het verzoek tot herziening niet gehonoreerd. De corner gaat bijna in het doel, maar het lijkt erop dat de Koreaanse tipper hem zelf uit de doelmond werkt.

’54 Backhandschot van Van Geffen belandt hard op Kelly Jonker, die om een wissel vraagt.

’52 Nunnink krijgt strafcorner tegen gefloten, maar ze vecht die beslissing direct aan. Was haar stick in plaats van een voet beweert ze. De beslissing wordt inderdaad gewijzigd.

’50 Goede aanval met Matla, Krekelaar en Welten krijgt niet het einde die het verdiende. Weer een redding.

Einde Q3

Xan de Waard heeft een vest aan en is na haar harde val niet meer binnen de lijnen geweest.

’43 Seunga Park zet Remmerswaal aan het werk. Ze duikt gevaarlijk op bij een dieptepass. Remmerswaal met de klomp.

’39 Welten met een schot na een slim passje van Matla. Opnieuw redt de keeper.

’36 Nu Verschoor met een schot na een fraai door-de-benen-passje van Keetels. Bal vliegt via keeper over.

’35 Cadeautje voor Nederland als uit het niks een Koreaanse de ba op haar voet krijgt. Strafcorner nummer 4. Push Van den Assem, Verschoor komt inglijden maar op een of andere manier zit de Koreaanse keeper er nog tussen met haar stick.

’34 Mi Hyun Park komt wel ver in de Nederlandse cirkel, maar ze verliest de bal. In de tegenstoot wordt Nederland direct gevaarlijk via Krekelaar en vervolgens Matla.

’31 Oranje begint met een aanval en Xan de Waard krijgt een stick tussen d’r benen van Heesun Jang, die geel krijgt. De Waard kom hard terecht en ze moet naar de kant. Nederland krijgt een corner voor deze stevige overtreding. Van Maasakker schiet weer hoog, maar Ji Soo Jang redt met de handschoen.

RUST

’26 Tweede corner van Van Maasakker. Inzet zeilt over.

’25 Redding Koning, die het tweede kwart redt. Bal sprong van Koreaanse stick op in de cirkel en werd zo best gevaarlijk. De Bossche keepster stond goed opgesteld.

’21 Schot van Verschoor wordt goed gered.

’18 In de tegenaanval direct een corner voor Korea. De uitvoering mislukt en Nederland zet tegenaanval in. Die strandt door ongelukkige passing.

’18 2-0! Malou Pheninckx komt van rechts over de achterlijn binnen en geeft de bal panklaar aan Laurien Leurink die voor een leeg goal kan binnentikken.

Einde Q1

‘6 1-0! Heerlijke goal van Maartje Krekelaar! In de cirkel tikken Keetels en De Waard de bal in de lucht naar elkaar over en Krekelaar schiet de bal uit de lucht tegen de plank.

‘3 Oranje krijgt meteen een corner. Goede inzet van Van Maasakker, maar keeper redt.

We zijn begonnen!

Nederland – Zuid-Korea 2-0 (2-0)
‘6 Maartje Krekelaar 1-0
’18 Malou Pheninckx 2-0

Startopstelling Nederland: Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink, Julia Remmerswaal

Vliegende wissels: Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Lauren Stam, Josine Koning, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar


3 Reacties

  1. Sjang Fijen

    Proficiat dames van Oranje. Duidelijk ,overduidelijk beter dan Korea met twee fraaie goals en Kreek nu als trotse topscoorder met 5 treffers. Veel succes morgen ladies tegen de lastige black sheep, die nu met vleugeltjes in eigen land spelen. Hopelijk is Xan ook van de partij. Wij kijken al uit naar zondag. Sjang

  2. jonna

    Goed

  3. marlou-love-hockey

    Super goed gedaan meiden ik heb het volste vertrouwen in die finale zet hem op!!!!!!!!


Wat vind jij? Praat mee...