Nederland veel beter, maar pas in slotfase langs Nieuw-Zeeland

Twee geslagen corners en een goal van WK-reserve Maria Verschoor zorgden voor een 1-3 overwinning van het Nederlands elftal op Nieuw-Zeeland. In voorbereiding op het Wereldkampioenschap in Londen spelen de Oranje Dames een vierlandentoernooi in Grünwald in Duitsland. Tegen de eerste tegenstander, de nummer 4 van de wereld, was de ploeg van Alyson Annan stukken beter, maar drukte dat krachtsverschil pas in het laatste kwart uit in doelpunten.

De aanwezige toeschouwers keken verbaasd om zich geen, toen Shiloh Gloyn in de tiende minuut opeens voor Josine Koning opdook en vanaf de stip binnentipte. De periode daarvoor maakte Nederland vooral de dienst uit, dus kwam de treffer van de Nieuw-Zeelandse spits als een verrassing.

Gezien de fase waarin Oranje zich bevindt een interessante ontwikkeling. In voorbereiding op het WK treft het in Grünwald op Engeland na, de huidige beste tegenstanders van de wereld. Op achterstand komen gebeurt dit Nederlands elftal niet vaak en wellicht dat de snelle goal van de Black Sticks de formatie van Annan van zijn stuk zou brengen. Dat was niet het geval. Nederland ging door, hoe het begonnen was. Combinerend zoeken naar mogelijkheden en corners. Die kwamen er, alleen tot doelpunten leidde het niet.

Pas vlak na rust, toen Lidewij Welten na een bliksemsnelle onderschepping vanaf de afslag de derde corner van de wedstrijd haalde, kwam Oranje op gelijke hoogte. Caia van Maasakker koos verrassend voor een schot in plaats van een push. Sally Rutherford, die in de eerste helft meerdere keren sterk optrad, leek te redden, maar de bal bleef onder haar liggen en hobbelde uiteindelijk tergend langzaam alsnog over de doellijn. Hoe precies zag niemand, maar Van Maasakker kreeg de treffer op haar naam.

Ook toen het vierde kwart was ingegaan en met de 1-1 stand een eind leek te komen aan de Nederlandse zegereeks van 28 wedstrijden, bleef Oranje rustig en de bovenliggende partij. Pas acht minuten voor tijd was het nota bene Maria Verschoor die haar ploeg op voorsprong bracht. Verschoor werd niet geselecteerd voor het WK, maar wel aangewezen als reserve. Annan kiest in Grünwald ervoor om ook de WK-reserves speelminuten te geven. Woensdag kwam Malou Pheninckx, die kampt met een lichte polsblessure, daarom niet in actie. Haar WK-deelname is echter niet in gevaar, vertelde Pheninckx na het duel.

Het slotakkoord was voor Lauren Stam, die vlak voor tijd de achtste strafcorner van de wedstrijd mocht nemenDe verdedigster van Amsterdam koos voor een slag en verschalkte daarmee voor  de derde maal de Nieuw-Zeelandse defensie.

Nieuw-Zeeland – Nederland 1-3 (1-1)
’10 Shiloh Gloyn 1-0
’32 Caia van Maasakker 1-1 (sc)
’52 Maria Verschoor 1-2
’58 Lauren Stam 1-3 (sc)

Argentinië versloeg Duitsland later op de dag met 1-2.

Lees hieronder de wedstrijdupdates terug.

Afgelopen. Nederland wint met 1-3 van Nieuw-Zeeland.

’59 Merry nog met een wanhoopspoging. Gaat naast.

’58 Lauren Stam schiet uit de corner Nederland naar 1-3.

’52 Geheel terecht komt Oranje op 1-2. Maria Verschoor scoort. 1-2

’46 Wederom is het Welten die direct na de afslag een corner haalt. Nummer 7. Aangeef is uit de richting, wat Van Maasakker dwingt tot een pass. Oranje wordt prima naar de zijkant verdedigd. Kans voorbij.

Einde Q3.

’45 Keetels leidt nog op een spannend moment op een spannende plek balverlies, maar Van Maasakker brengt redding. Einde derde kwart.

’43 Welten legt de bal drie keer op de voet van Brooke Neal. Corner voor Oranje. Eerste variant wordt verdedigd met voet. Tweede poging stroopt de push van Van Maasakker. In de rebound is Nieuw-Zeeland snel weg, maar Nunnink verdedigt keurig.

’41 Consternatie alom. Scheidsrechter Laurine Delforge deelt groen uit, maar niemand weet aan wie. Blijkt uiteindelijk voor de reeds gewisselde Jonker te zijn voor een overtreding die niemand van Oranje zich lijkt te herinneren. Nederland met man minder.

’38 Corner nummer 4 voor Oranje na een prima aanval via Keetels, Leurink en Jonker. Van den Assem met de push, maar de lijnstop redt prima. In de rebound ontbreekt het Oranje aan kracht.

’37 Jonker met een doelpoging en vervolgens ook Matla. Maar nog altijd 1-1.

’32 Welten met een prima onderschepping en schot op doel. Verdedigd met de voet, dus een strafcorner voor Nederland. Van Maasakker kiest voor een schot en de bal blijft even liggen onder Rutherford, maar rolt uiteindelijk toch over de lijn: 1-1.

’31 Anne Veenendaal keept in de tweede helft.

Het is rust.

’29 Voetje van Caia van Maasakker in de eigen cirkel. Eerste corner voor Nieuw-Zeeland. Redding Koning.

’26 Liz Thompson gaat twee keer in de fout. Eerste zwakke pass waardoor Welten kan onderscheppen, vervolgens door hard te verdedigen buiten de cirkel. Tweede strafcorner Oranje. Van den Assem voor de push, maar ze duwt de bal te ver voor zich uit, waardoor ze vallend met een flats de bal richting goal werkt. Via een Nieuw-Zeelandse stick probeert Van Male uit de lucht te scoren. Lange corner.

’25 Schot Matla wordt door defensie overgetikt. Uit de lange corner schotkans voor Verschoor, maar aanvoerder Michelsen houdt tegen.

’23 Opeens is daar een mogelijkheid voor Van Geffen als verdediger Davey de bal mist. Maar de Nederlandse is ietwat te verrast door deze mogelijkheid.

’21 Kansrijk uitgangspunt met Welten in de aanval, maar door een miscommunicatie met De Waard verdwijnt de bal roemloos over de achterlijn.

’18 Kelly Jonker draait mooi weg in de cirkel en haalt de achterlijn. Haar voorzet komt echter niet aan. Keetels zet goed druk en kon het uitverdedigen onderscheppen, maar haar schot wordt gered. Direct daarna Leurink met een doelpoging, maar opnieuw staat Rutherford in de weg.

Het eerste kwart zit erop. Nederland heeft balbezit en valt aan, maar toch staat Nieuw-Zeeland op 1-0.

’10 Shiloh Gloyn scoort uit een counter met een tip-in vanaf de strafbalstip de 1-0.

‘9 Schot van Jonker en rebound met puntje van Matla kunnen Rutherford niet verrassen.

‘8 Eerste gevaar van Nieuw-Zeeland is een schot van Samantha Harrison. Bal vliegt over.

‘5 Het veld van TSV Grünwald heeft naast de witte hockeybelijning ook nog blauwe extra cirkels en gele voetbalbelijning. Zal lange tijd geleden zijn voor de Oranje Dames dat ze op een dergelijk veld een interland gespeeld hebben.

‘1 En direct een corner voor Nederland. Van Geffen onderschept en geeft mee aan De Waard, die een mislukte voorzet afgeeft, maar in de kluts wel de bal op een voet legt. Van Maasakker in de rechterbovenhoek, maar Rutherford redt eenvoudig met de handschoen.

‘1 We zijn begonnen!

Reservespeelster voor het WK, Maria Verschoor speelt mee tegen Nieuw-Zeeland. Daarentegen ontbreekt de geselecteerde Malou Pheninckx. De reden hiervan is nog onbekend.

Startopstelling Nederland: Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van de Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Pien Sanders, Lauren Stam, Josine Koning, Margot van Geffen, Eva de Goede.

Vliegende wissels: Anne Veenendaal, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Laura Nunnink

 


5 Reacties

 1. juma

  Wat een fijn lijnenspel op die mat zeg...

 2. circlestorm69

  Om duizelig van te worden al die lijnen. Beetje rommelige en hier en daar slordige wedstrijd. Wat is het zonder commentaar toch altijd saai. NL was veel beter maar kwam moeilijk tot scoren. Fijn dat Maria scoorde, dat kan ze gebruiken! En niet SC doelpunten zijn toch altijd een stuk interessanter. Erg benieuwd naar morgen. Argentinië kan een stuk lastiger worden.

 3. robvisser

  Best wel een puike partij van Nederland en een heel erg verdiende overwinning. Sommige individuele prestaties kunnen nog wel beter, zoals die van Keetels, Dirkse en Matla, maar over het algemeen zag het er wel goed uit. Hoopvol begin.

 4. frank-hagemans

  Tijdens de 1e helft vroeg ik me af wat het doel was voor deze oefenwedstrijd. Het leek erop dat de opdracht was om zoveel mogelijk de lange pass te spelen en de bal dus het werk te laten doen. Dat ging vaak goed, maar tegen een betere tegenstander zal het een stukje effectiever moeten. En soms was het een tikje fantasieloos. Opkomende backs zoals De Wijn en De Mol dat bij de heren zie doen is voor de dames kennelijk nog een brug te ver. Eens gaan oefenen, Annan, want het kan zeer dreigend uitwerken voor de tegenstander Wat me verder opviel was dat in de 2e helft dat concept wat losgelaten werd en nederland daardoor gevaarlijker werd. Tikkie- takkie hockey kan deze ploeg wel spelen en als dat nog sneller wordt uitgevoerd met technici als Welten en Matla wordt een verdediging daar tureluurs van. Maria Verschoor heeft zich ook van een reserve getoond en had ze mazzl dat die bal er in ging ipv afspelen op een vrijstaande Matla. Eva de Goede went maar lastig aan haar rol als verdeler cq opkomende middevelder.

 5. circlestorm69

  Net nog even terug gekeken naar aanleiding van je opmerking. Vond het geen mazzel van Maria, maar slim. Er stond nog een Nieuw Zeelandse voor de keepster die haar eigenlijk een beetje in de weg stond. Daardoor kon de keepster de bal lastiger zien aankomen. Ik had hem ook geslagen. En ik zit er niet op ;-)


Wat vind jij? Praat mee...