Oranje Heren verliezen op valreep van sluwe olympisch kampioen

Het Nederlands elftal is de Champions Trophy voor eigen publiek teleurstellend begonnen met een nederlaag tegen Argentinië, in een wedstrijd die zeker in het begin in moordend tempo werd gespeeld en veel kansen opleverde voor Oranje. Spits Mirco Pruyser tipte mooi de 1-0 binnen, maar strafcornerfenomeen Gonzalo Peillat had aan zijn enige poging genoeg om schitterend binnen te slepen. De 36-jarige Matias Paredes tikte van dichtbij gluiperig de 1-2 binnen in de laatste minuut.

De wedstrijd startte furieus met volle druk van het Nederlands elftal, maar één hoge Argentijnse bal zorgde meteen voor gevaar bij Oranje. Verdediger Joep de Mol tastte mis, Sam van der Ven – die de hele eerste wedstrijd keepte – rende zijn goal uit, maar de Argentijnse spits Lucas Vila schoot net naast. Het was een waarschuwing dat de Argentijnen weer messcherp waren, in de 150ste interland van centrale verdediger Sander Baart.

Vooral Thijs van Dam gaf een paar keer gas die eerste minuten, maar haalde nog geen rendement, na goede acties vanaf rechts. In de twaalfde minuut leek hét moment aan te breken voor de teruggekeerde spits Jeroen Hertzberger, die zijn 201ste interland speelde. Na een pass van Valentin Verga kon de Rotterdammer uithalen, hij legde bal nog even goed, maar schoot hard en hoog over. Even later was het wel raak, toen verdediger Lars Balk een heerlijke lange bal speelde naar spits Pruyser, die zijn 46ste goal in zijn 74ste interland maakte, met een tip-in met de backhand. De wedstrijd verliep in moordend tempo, zeker in vergelijking met de openingswedstrijd Pakistan – India.

Pruyser scoort de 1-0 tegen Argentinië (c) Willem Vernes

Argentinië richt zich op

Argentinië werd steeds gevaarlijker in het tweede kwart. Joaquin Menini mocht vrij uithalen en schoot hard en hoog met zijn backhand, maar keeper Van der Ven redde bekwaam met de linkerhandschoen. Daarna hadden de Oranje Heren moeten uitlopen naar een 2-0 voorsprong, toen Bob de Voogd na goed voorbereidend werk van Thijs van Dam in een drie-tegen-een counter naast schoot. Ook twee strafcorners leverden via aanvoerder Seve van Ass niets op.

De Argentijnen werden na de rust steeds sterker en het Nederlands elftal leek juist wat meer moeite te krijgen. Toen de olympisch kampioen hun eerst strafcorner kreeg na een videoreferral, stond daar uiteraard hun talisman met rugnummer 2 op de kop van de cirkel. Fenomeen Gonzalo Peillat.

Keeper van der Ven kent hem nog uit de tijd dat Peillat bij HGC speelde, maar dat maakte niet uit. De bal werd ziedend hard in het dak van de goal gesleept en uitloper Sander Baart was nog niet eens in de buurt van de bal. Daarna bleven de Argentijnen aanvallen en had Oranje steeds meer moeite om gevaarlijk te worden. Bondscoach Max Caldas en assistent Taco van den Honert wezen vanaf de zijkant nadrukkelijk naar voren. Daar moest de bal heen. Maar dat lukte niet altijd.

Kansen voor Oranje, maar Paredes scoort

In het vierde kwart ging het publiek langzaam achter het eigen land staan en klonk er steeds vaker het ‘Holland! Holland!’ van supporters in Breda. Glenn Schuurman miste van dichtbij de kans op de 2-1. Ook De Voogd schoot snel uit de heup, maar de Argentijnse keeper redde.

Uiteindelijk waren het de sluwe Argentijnen die toch de drie punten haalden. Na een goede actie van Juan Lopez, was het routinier Paredes die vlak voor tijd de 1-2 scoorde. Een domper voor Oranje, dat na veel kansen op meer had gehoopt tegen Argentinië in een loodzware Champions Trophy, met heel veel toplanden. Morgen wacht alweer België.

Het was de 150ste interland van Sander Baart.

Lees hieronder de live wedstrijdupdates terug.

’60 Oranje krijgt nog zowaar 2 kansen in de resterende 40 seconden. Maar het mag niet baten, de Argentijnen winnen het duel.

’60 Paredes maakt de 1-2 na voorgeven van Lopez. Nederland zet de videoscheidsrechter in. Die keurt hem goed.

’58 Pruyser schiet raak, maar de scheidsrechter had al gefloten.

’55 Strafcorner voor Nederland. De vierde. Argentijnen protesteren en krijgen gelijk van de videoref.

’53 De Voogd met een inzet van halverwege de cirkel. Santiago redt met zijn uitgestrekte linkerbeen.

’52 Verga op kop cirkel vrij, maar komt niet tot een schot door goed druk zetten Vila. Vervolgens belandt de bal bij Schuurman, die over de bal heen maait. In de tegenstoot komt Argentinië heel dichtbij, maar Van der Ven kan redding brengen.

’47 Onderschepping De Voogd en een één-twee met Croon de cirkel in. Bal rolt over de achterlijn.

EINDE Q3

’37 Schot Bob de Voogd. Bovenveert tipt, maar bal gaat over het doel heen.

’34 De Argentijnen vragen de videoref aan. Willen een strafcorner, de scheidsrechter gaf uitslaan. De Zuid-Amerikanen krijgen gelijk. Hun eerste strafcorner. Peillat binnen de lijnen. Kijken of zijn oude HGC-ploeggenoot Sam van der Ven antwoord heeft op het krachtmens. Dat heeft hij niet, maar wie had dat wel gehad. Peillat schiet ongelooflijk hard in de touwen.

’31 Juan Lopez wil de cirkel inschieten maar de bal vliegt tegen het lijf van Glenn Schuurman aan. De Nederlander kan door.

RUST

’30 Croon haalt de tweede corner voor Oranje. Dit keer staat Hertzberger binnen de lijnen. Mag de Rotterdam pushen? Het lijkt erop. Het wordt Van Ass. Op een Argentijn. Nieuwe corner. Van Ass krijgt de bal niet lekker mee. Kans verkeken en Hertzberger krijgt groen voor opzettelijk bolle kant.

’28 Oranje in een 3 tegen 1. De Voogd beslist zelf te schieten en niet Hertzberger of Bovendeert aan te spelen. Schot voorlangs. Direct daarna Bovendeert met een backhand. Moeilijke hoek.

’25 Backhandschot Menini. Hard, maar door het midden. Van der Ven redt met de handschoen.

’23 In de tegenstoot begaat Wortelboer een overtreding. Hij is de eerste die een kaart krijgt. Groen.

’23 Schot van Brinkman uit de draai kan gered worden. Maar Argentinië is slordig in het uitverdedigen en de eerste strafcorner is voor Oranje. Baarts inzet komt op een Argentijnse stick. Lange corner.

’20 Lucas Martinez met een schot. Voorlangs.

’16 En weer opent Argentinië met een backhandkans voor Vila. Weer slaat de Argentijn naast.

EINDE Q1

’15 Uitgelezen kans voor Brinkman om de 2-0 te maken als zijn verdediger een hoge bal mist. Brinkman lijkt verrast en anticipeert niet goed op de mogelijkheid. De aangesloten oranjespelers missen vervolgens ook en dan klinkt de zoemer.

’15 Het is 1-0! Balk kan tussen de middenlijn en de 23 kan zoeken naar een pass. Hij ziet Pruyser bij de tweede paal vrijkomen en geeft hem strak en hard. De Amsterdammer tipt binnen.

’13 Jeroen Hertzberger kan vrij uithalen maar schiet – ziedend hard, dat wel – over.

’12 Wederom een snelle aanval van Oranje, maar Verga en Pruyser lopen elkaar in hun eigen enthousiasme in de weg.

‘5 Thijs van Dam snelt langs de Argentijnse verdediging. Zijn voorzet komt bij niemand aan.

‘1 Nederland begint volle druk. Een scoop vanuit de defensie over alles en iedereen heen belandt bij Lucas Vila, die kan schieten maat met zijn backhand naast schiet.

‘1 We zijn begonnen.

Startopstelling Nederland: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Sam van der Ven, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.

Vliegende wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Roel Bovendeert, Pirmin Blaak.


1 Reactie

  1. Runa Honig

    Ik was erbij en ik ben pas echt geschrokken toen ik de wedstrijd erna zag: België-Australië. Wat een niveauverschil! Sneller, fysieker,atletischer en vooral georganiseerder. Wat was dat genieten. Werkelijk tophockey! Nederland daarentegen maakte op mij een zoekende indruk. Het team kon elkaar niet vanzelfsprekend vinden en sommige spelers speelden verkrampt. Er moet nog heel wat gebeuren voor het wk...... en let’s hope dat sander de wijn snel zijn studie haalt, want dat is wat mij betreft de meest gemiste speler.


Wat vind jij? Praat mee...