Matla leidt Nederland met twee goals naar winst op Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zaterdag in Tokio de groepsfase als winnaar afgesloten door tegenstander Duitsland met 3-1 te verslaan. Vooral het eerste kwart hockeyden de Oranje Dames heel goed. Onnodig lieten ze Duitsland terug in de wedstrijd komen, maar uiteindelijk bleven ze redelijk makkelijk op de been. Vier minuten voor tijd viel de 3-1. Maandag speelt Nederland in de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland, de nummer vier van de andere groep.

Het was interessant om te zien hoe Nederland zich zou herpakken na de moeizame wedstrijd tegen Groot-Brittannië (1-0 winst) met bovendien een kwartfinale tegen Argentinië gevaarlijk op de loer, de nummer drie van de andere poule en het enige land dat de afgelopen twee jaar een keer van Oranje wist te winnen. Nieuw-Zeeland is een tegenstander waarvan Oranje op papier makkelijker zou moeten kunnen winnen, dus was alles eraan gelegen om niet van het nog ongeslagen Duitsland te verliezen en zodoende groepswinnaar te worden.

Sterk eerste kwart

Middenvelder Xan de Waard vuurde met haar backhand al na twee minuten het eerste schot op doel af, dat door keepster Julia Sonntag met haar handschoen werd gestopt. Het leidde een sterk eerste kwart in, waarin Nederland met machtsvertoon hockeyde. Duitsland, de verliezend EK-finalist van zeven weken geleden, had vooralsnog niets in te brengen.

Xan de Waard viert een Nederlandse treffer met Frédérique Matla in het duel met Duitsland op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk

Toen Lidewij Welten met een rush de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde, gingen de gedachten terug naar de afgelopen wedstrijden. Nederland had in Tokio al 46 strafcorners mogen nemen, veruit het merendeel door Caia van Maasakker, waarvan er pas zes waren benut: drie keer rechtstreeks, één keer via een tip-in en twee keer uit een rebound. Na de moeizame wedstrijd tegen de Britten erkende bondscoach Alyson Annan dat de strafcorner niet liep en vertelde ze dat hij terug naar de tekentafel moest.

Strafcorners

Nu Oranje de eerste corner van het duel haalde, stond tweede neemster Frédérique Matla niet in het veld. Behalve Van Maasakker meldde Sanne Koolen zich op de kop van de cirkel, maar het was Van Maasakker die een sleeppush afvuurde, een prooi voor keepster Sonntag.

Een paar minuten later haalde Nederland voor de tweede maal een strafcorner. Deze keer werd niet gekozen voor Van Maasakker, maar voor Matla. Met een sleeppush raakte zij de voet van uitloopster Hanna Granitzki, waardoor de bal van richting veranderde en Sonntag er in de linkerbenedenhoek niet meer bij kon. Het was 1-0 na acht minuten hockeyen.

De Oranje Dames vieren een klein feestje na een doelpunt tegen Duitsland op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk

Nederland bleef in een moordend tempo hockeyen en nam afstand van Duitsland door nog in het eerste kwart de 2-0 te maken. De opening naar de rechterflank was van captain Eva de Goede. Wat volgde, was een heerlijke aanval. Felice Albers vond Laurien Leurink, die Welten bediende. Met een tip-in maakte ze haar eerste doelpunt van het toernooi, een opsteker voor de dribbelkoningin van Den Bosch die deze Olympische Spelen zichtbaar wat wedstrijdritme miste. Nu speelde ze een prima wedstrijd.

Bal op hoofd Van Maasakker

In het tweede kwart was een hoofdrol weggelegd voor Van Maasakker die het opeens uitschreeuwde van de pijn, toen ze van dichtbij de bal op haar voorhoofd geschoten kreeg. Met een van pijn vertrokken gezicht verliet de verdediger het veld. Het duurde tot een paar minuten in het derde kwart tot ze terugkeerde binnen de lijnen, met een pleister boven haar wenkbrauw.

Caia van Maasakker grijpt naar haar voorhoofd nadat ze er een bal tegen heeft gekregen. Foto: Koen Suyk

Nederland kende vervolgens een moeilijke fase, waarin Duitsland voor het eerst een strafcorner haalde. Meteen pushte Sonja Zimmermann de 2-1 binnen. De bal ging dwars tussen de benen van keepster Josine Koning door. Het was duidelijk dat Nederland allesbehalve achterover kon leunen. Duitsland gaf in het tweede kwart beter tegenstand dan in het eerste en Oranje oogde soms slordig. Wel werden er twee strafcorners gehaald, die Frédérique Matla niet verzilverde.

Laag rendement corners

Het rendement uit de strafcorner bleef te laag, want ook aan het begin van het derde kwart mocht Matla twee keer aanleggen, maar troffen allebei haar pogingen geen doel. Ze pushte wel hard op de paal, maar het bleef 2-1.

Keepster Josine Koning grijpt succesvol in na een strafcorner van Duitsland op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk

Aan de andere kant van het veld kwam Nederland even in de problemen toen Van Maasakker een groene kaart kreeg. Met haar voet moest Koning een bal wegtrappen, waarna Duitsland niet scherp op de rebound was. Het was een klein, spaarzaam kansje voor Die Danas, maar het gaf aan dat Nederland moest blijven oppassen.

Duitsland ging het laatste kwart op jacht naar de 2-2, maar maakte veel te veel technische fouten om serieuze kansen af te dwingen. Wel waren de Duitsers de laatste minuten dominant, maar de verdediging van Oranje stond weer als een huis. Een strafcorner werd met haar voeten gered door Koning.

Bekeken pass Welten

Toen Welten vier minuten voor tijd na een prima dribbel en met een bekeken balletje Matla bediende, gooide Matla met een handig tikje langs Sonntag de wedstrijd in het slot (3-1). Door de overwinning speelt Oranje maandag tegen Nieuw-Zeeland, normaal gesproken een te kloppen tegenstander in de kwartfinale.

Duitsland – Nederland 1-3 (1-2)
8. Frédérique Matla (sc) 0-1
14. Lidewij Welten 0-2
23. Sonja Zimmermann (sc) 1-2
56. Frédérique Matla 1-3

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Dames en Duitsland tijdens de Olympische Spelen van Tokio.


19 Reacties

 1. RobV

  Josine Koning krijgt niet veel te doen, maar tot nu toe is het geen fijn toernooi voor haar. Bij beide tegengoals in het toernooi niet vrijuit.

  1. circlestorm69

   En dan begint deze blog met haar clean sheet….

  2. Balophetdak

   Hier kan ze natuurlijk weinig aan doen, het sluiten van je benen kost namelijk meer tijd dan het strekken naar buiten. De manier hoe de corner veroorzaakt vind ik overigens wel noemenswaardig. Tijd en ruimte om de bal in te brengen en vervolgens een technische fout waardoor de bal omhoog gaat.

  3. JM Mulder

   Er werd ook niet goed uitgelopen bij de strafcorner..

 2. popov0702

  Zit Veenendaal op de tribune?

  1. circlestorm69

   Van de week wel

  2. francakh

   Ja, ik zag haar zitten

 3. RobV

  De strafcorners van Nederland blijven een zorgenkindje. Enigszins gelukkig ging die van Matla erin, maar je maakt het jezelf veel gemakkelijker als dit rendement omhoog gaat. We hebben geen specialist helaas. Duitsland terug in de wedstrijd, net als tegen Engeland onnodig.

  1. Balophetdak

   Volledig mee eens @Robv. Benieuwd wanneer er meer varianten gespeeld gaan worden.

 4. RobV

  Fantastisch zoals Welten dit toernooi staat te spelen. Onmisbaar.

 5. kunstgrasisnep

  Dames spelen toch wel een sterke pot. Goede Felice Albers. Actief, gevaarlijk en overal te vinden en misschien ook eens benoemen een zeer constante Malou Pheninckx. Belangrijk voor het team.

 6. blauwevelden

  Waarom kunnen de mannen niet op deze manier spelen?

 7. valley-in-the-alps

  Proficiat dames ... het is genieten 😊

 8. partijtje

  Gefeliciteerd kanjers top hockey van de bovenste plank. Vooral voor waardering dat jullie het veel te fysieke spel van Duitsland hebben afgestraft. Vervelend voor jullie dat de scheids veel te weinig ingreep bij de fysieke overtredingen, de 5 meter regel te weinig toepaste en ook div hoge ballen verkeerd beoordeelt werden. Dan met 3 - 1 winnen is een prestatie van formaat.

 9. misha-van-oostveen

  @blauwe velden: omdat er een enorm verschil in kwaliteit zit tussen de vrouwen- en de mannenploeg.

  1. SanderE

   En het verschil in niveau met de concurrentie (is bij de mannen een stuk kleiner).

 10. kasparstevens

  Lijkt wel alsof de FIH briefing de 5meter afstand regel tot 5 foot heeft aangepast ...

  1. kasparstevens

   Is die briefing al ergens op YouTube te vinden?

 11. robdux

  Dames speelden goed hockey. Scheidsrechters ook prima. Fluiten niet alles dood, corners moet je verdienen en verdedigende acties worden echt beoordeeld of bal of stick wordt geraakt. (Kunnen ze op wat lager niveau dan hoofdklasse wat van leren).


Wat vind jij? Praat mee...