Oranje klopt India op shoot-outs na hectische slotfase

De Oranjemannen zagen zaterdag in de Pro League in de slotseconden een zege tegen India uit hun handen glippen. Een rake Indiase corner in het eindsignaal leverde de 2-2 op. Nederland nam vervolgens de shoot-outs wel beter dan de Aziaten, waardoor uiteindelijk met een tevreden gevoel én een bonuspunt werd afgesloten. Zeker omdat de ploeg van Jeroen Delmée nog maar één zege verwijderd is van de winst van deze editie van de landencompetitie. 

Het was wennen na zoveel goede resultaten op rij. Na twaalf duels zonder nederlaag kletterde Oranje vorige week van zijn roze wolk. Opeens was het team van Jeroen Delmée ook kwetsbaar. Werden er corners weggegeven, stevige dekkingsfouten gemaakt en kon het tempo niet worden bijgebeend. Het gevolg: drie tegengoals in een kwart en een 4-1 nederlaag. De eerste in het post-Tokio-tijdperk. 

Gelukkig zit de maand juni volgestouwd met interlands, waardoor er snel revanche kon worden genomen. Zaterdag kwam India op bezoek. Opnieuw een kwalitatief hoogstaande tegenstander. De nummer drie van de Olympische Spelen en van de huidige Pro League. Absoluut een medaillekandidaat voor het WK in eigen land, in januari. Bovendien een ploeg, waarvan Nederland de laatste drie keer niet won. 

Thijs van Dam na een van de mooiste missers uit zijn loopbaan. Foto: Willem Vernes

Bijna-wereldgoal

Alsof dat nog niet genoeg was, was het vanmiddag in Rotterdam ook snikheet. De temperatuur tikte de dertig graden aan. Daar was aanvankelijk weinig van te merken bij Oranje. De start was namelijk uitstekend van de thuisploeg. Al na twee minuten was Thijs van Dam dichtbij een ‘bijna-wereldgoal’ toen hij een hoge bal over zijn hoofd naast de goal tikte.

Die hoge bal kwam van de stick van Tijmen Reijenga, die in de tiende minuut die prima beginfase bekroonde met een doelpunt. De Brabander kreeg de bal op de achterlijn aangespeeld door Derck de Vilder, sloop naar binnen, omspeelde twee man en drukte geplaatst af: 1-0. 

India liet zich daarna steeds nadrukkelijker gelden. De handige Aziaten wonnen steeds meer duels en glipten geregeld de cirkel binnen. Nederland overleefde de eerste drie corners, maar kreeg vlak daarna toch de 1-1 om de oren. Piepklein doekje voor het bloeden: het was een hele fraaie. Een tip achter de rug langs van Dilpreet Singh. Een bal die Oranje-goalie Pirmin Blaak compleet verraste. 

Nederland viert de 2-1 van Koen Bijen. Foto: Willem Vernes

Shoot-out-achtige 2-1

Nederland pakte de draad goed op na de rust. Binnen zeven minuten forceerden de mannen van Delmée drie strafcorners en twee hele kansen (Van Dam, De Vilder). Ze hadden echter, helaas voor de gastheren, allemaal hetzelfde resultaat: doelpunten leverden al die mogelijkheden niet op. Dat had te maken met een portie pech, maar ook zeker met nauwkeurigheid. Twee van de drie corners werden bijvoorbeeld niet goed gestopt. 

Aan die serie van onzorgvuldigheid maakte Oranje dertien minuten voor tijd een einde. Kwart vier was amper begonnen of Steijn van Heijningen stuurde Koen Bijen diep, met een juweel van een steekpass. De Bossche aanvaller gebruikte zijn lichaam slim en pushte uit de draai, shoot-out-achtig raak: 2-1. Het was alweer de vijfde treffer van deze zomer voor de spits, die onder Delmée debuteerde.

Daarmee leek het gedaan. Tot de laatste minuut, waarin India drie corners kreeg. Nummer één werd overleefd. Nummer twee ook. Maar bij poging nummer drie ging Oranje voor de bijl van cornerman Harmanpreet Singh: dat leverde niet alleen de 2-2 op, maar leidde ook tot een shoot-outserie.

De wedstrijd kreeg dus een staartje waar Nederland helemaal niet op zat te wachten. Maar de thuisploeg stelde allerminst teleur tijdens een-tegen-een-duels binnen acht tellen. De Oranjemannen benutten al hun vier pogingen en Blaak hield er twee tegen, waardoor ze toch met een grijns het veld afstapten.

Drie punten nodig om Pro League te winnen

Het bonuspunt kreeg extra waarde omdat België later op de dag maar een puntje pakte tegen Engeland. Hierdoor heeft Nederland een punt voorsprong op de olympisch kampioen van Tokyo, die nog maar een wedstrijd moet spelen in deze editie van de Pro League. Oranje heeft nog drie duels voor de boeg.

Lang verhaal kort: Nederland heeft nog drie punten nodig om de Pro League op z’n naam te schrijven. Wordt er morgen wel in de reguliere speeltijd van India gewonnen, dan mag er op het bondsbureau in Utrecht ruimte worden gemaakt voor een nieuwe prijs.

Nederland* – India 2-2
10. Tijmen Reijenga 1-0
22. Dilpreet Singh 1-1
47. Koen Bijen 2-1
60. Harmanpreet Singh 2-2 (sc)

Shoot-outs: 
Pieters (Nederland) raak
Harmanpreet Singh (India) mis
Van Dam (Nederland) raak
Abhishek (India) mis
De Geus (Nederland) raak
Prasad (India) mis
Bijen (Nederland) raak

Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen de Oranje Heren en India


3 Reacties

  1. robvisser

    Uiteindelijk toch nog een vorm van winst voor de NL heren na een gelijkspel dat eigenlijk wel verdiend was voor India. Ik moet trouwens wel zeggen dat Lars Balk in zijn Oranje carrière toch wel opvallend vaak betrokken is bij knullig weggegeven strafcorners.

  2. Runa Honig

    Leuke, aantrekkelijke wedstrijd gezien op Rotterdam. Wat is er onder Delmee toch al veel progressie geboekt qua fitheid, snelheid, organisatie en mentaliteit. We gaan mooie tijden beleven. Deze groep wil er alles uithalen. Het recente interview in de nrc met jorrit croon is wat dat betreft exemplarisch: kiezen voor topsport, nietsontziend. Dat is de weg naar titels. De Belgen hebben zich de afgelopen jaren vaak verbaasd over de slappe topsportmentaliteit van de ploeg van Caldas, daar werd smadelijk om gelachen, maar ze kunnen nu hun borst natmaken. Op dit moment kan Nederland van iedereen winnen, behalve van Australië, vermoed ik.

  3. lenny-baker

    We gaan zeker weer goed tijden tegemoet, maar er moet nog heel veel werk worden verricht. De mentaliteit is goed. De organisatie is een stuk beter. Er wordt best makkelijk gescoord. Maar we komen nog best regelmatig lang onder druk, waarbij ook best veel strafcorners tegen. Komend WK komt msc nog te vroeg om potten te breken. Op deze manier zie ik de ploeg echt nog hele grote stappen maken.


Wat vind jij? Praat mee...