Oranjemannen met bloed, zweet en tranen naar EK-titel

De Oranjemannen zijn zaterdag voor de zesde keer Europees kampioen geworden. In de finale brachten opnieuw shoot-outs de beslissing voor Nederland, waardoor Duitsland werd verslagen. Negen seconden voor tijd stonden de Duitsers nog met 2-1 voor.

Thijs van Dam werd bedolven onder zijn teamgenoten na z’n rake en beslissende shoot-out. Een hoopje spelers met een hele hoop blijdschap. Spelers die ook vandaag weer door een rollercoaster gingen. Ze waren even elkaars allerbeste vrienden. Deelden knuffels, high-fives uit en gaven beleefde handjes richting Duitsland, dat op z’n Duits werd verslagen. De Hazes-klassieker Bloed, zweet en tranen schalde door het Wagener.

Hoe toepasselijk. Want Oranje moest werkelijk alles uit de kast halen om deze finale nog te winnen.

Thijs van Dam on fire! Foto: Willem Vernes

De groepswedstrijd

Hij zat nog ultravers in het geheugen. De groepswedstrijd tegen Duitsland. Het duel waarin Oranje drie minuten verwijderd was van een zege, maar begon te wankelen in die extreem hectische slotfase. Kaarten, videoreferrals, strafcorners en een strafbal zorgde ervoor dat de Duitsers terugkwamen tot de 2-2.

Nederland liet zich in die slotfase van de wijs brengen, in een wedstrijd waarin de Duitsers overigens erg slordig met hun kansen omsprongen. Ze kregen meer dan tien corners en maar eentje (de laatste) leverde een doelpunt op. Verder hield Oranje een goed gevoel over aan de eerste 57 minuten van de kraker die deze hockeyklassieker ook vorige week weer was.

Bovendien liet Nederland in de halve finale zien dat het niet op z’n best hoeft te spelen om belangrijke wedstrijden te winnen. Geen onprettige gedachte richting de finale, die na de eerste twee Duitse corners lekker op gang kwam. Het spel was aantrekkelijk onstuimig als de Noordzee bij windkracht acht. Pirmin Blaak was opnieuw de betrouwbare kapitein van de Nederlandse defensie. Hij behoedde Oranje voor een vroege achterstand, bij inzetten van Lukas Windfeder en Florian Fuchs. Aan de overkant haalde Oranje twee corners, maar die werden allebei niet goed uitgevoerd. De eerste ging de mist in bij het stoppen, nummer twee werd veel te zacht aangegeven.

Martin Zwicker van Duitsland tegenover Seve van Ass. Foto: Koen Suyk

Strafbal

De derde Duitse corner leidde de openingstreffer in. De sleep van Martin Häner, een van de vele specialisten van Duitsland, kwam via Blaak bij Martin Zwicker terecht. Het Duitse cultfiguur, die altijd een bandana draagt, pushte de bal op het lijf van lijnstop Jorrit Croon. Dat kon maar één beslissing betekenen.

Een strafbal.

Het moment voor Blaak om zijn weergaloze vorm te onderstrepen. De doelman zat in de goede hoek, maar de push van Christopher Rühr was te scherp en zuiver: 0-1. De strafbal werd overigens toegekend door Paco Vazquez, de scheidsrechter die saillant genoeg weer was aangewezen voor Nederland-Duitsland. De Spanjaard leidde namelijk ook de poulewedstrijd tussen beide teams, waarin hij – volgens Caldas – voorkwam dat reserve-keeper Maurits Visser vroegtijdig in het veld kwam.

Robbert Kemperman na de 1-1. Foto: Koen Suyk

Duitse hulp

Opvallend: Nederland had na de eerste helft meer cirkelpenetraties maar minder schoten op doel dan Duitsland. Na rust moest er dus – zeker gezien de tussenstand – meer resultaat worden gehaald. En zo geschiedde. Met een beetje Duitse hulp, dat dan weer wel, zorgde Robbert Kemperman voor de gelijkmaker. De routinier bracht de bal liggend voor en raakte de stick van de verbouwereerde Windfeder, waardoor de 1-1 een feit was.

Mirco Pruyser had kort daarna de kans om Nederland op voorsprong te zetten, maar zijn harde forehand werd gepakt door Alexander Stadler. Aan de overkant moest ook Blaak handelend optreden toen hij weer door Rühr en Häner werd getest. Zou Oranje opnieuw een shoot-out-serie tegemoet gaan? Het begon er stilaan op te lijken.

In de slotfase leek Nederland te bezwijken onder de Duitse druk, die steeds meer toenam. Constantin Staib maakte een prachtige 1-2, door de bal achter zijn rug – zonder te kijken – achter Blaak te tikken.

Jip Janssen is uitzinnig na de 2-2. Foto: Koen Suyk

Ultieme kans en toch weer shoot-outs

De klok tikte weg, in het voordeel van Duitsland. En toen kwam daar nog die ene ultieme kans, een corner. Zoals die ook tegen België kwam. Toen was het Jip Janssen die de late gelijkmaker maakte. Dat kunstje herhaalde de cornerspecialist tegen Duitsland. De sleep was te hard om te keren en plofte in het net. Net als in de groepswedstrijd de 2-2, maar deze keer aan de andere kant. Daardoor werden dus toch, net als tegen de Belgen in de halve finale, weer shoot-outs.

Daarin nam Oranje wederom de leiding, omdat de eerste drie pogingen een doelpunt opleverden. Omdat voor Duitsland Rühr en Timm Herzbruch misten, kon Thijs van Dam de finale beslissen. En dat deed de spits van Rotterdam. Zijn shoot-out vloog achter Stadler, waardoor Oranje voor de zesde keer Europees kampioen is.

Duitsland – Nederland (2-2, Nederland wint na shoot-outs, 1-4)
21′ 0-1 Rühr (sb)
34. 1-1 Kemperman
56. 1-2 Staib
60. 2-2 Janssen (sc)

Shoot-outs:
Hertzberger 0-1
Fuchs 1-1
Brinkman 1-2
Rühr mist (redding Blaak)
Kemperman 1-3
Herzbruch mist (naast)
Van Dam 1-4

Lees hieronder de updates van het liveblog terug


45 Reacties

 1. frans-j

  Twee dramatisch uitgevoerde corners maar het ligt aan de droogte van het veld en een bobbeltje.

 2. robertverdonschot

  Is dit nou dezelfde scheidsrechter als de vorige keer tegen Duitsland?

  1. robertverdonschot

   Zouden ze iets goed willen maken? 🤔

 3. robertmsmit

  Was die strafpush van Dsl nu een schuifslag?

  1. kcinna

   Nee

  2. mrme

   Dacht het in eerste instantie ook maar ik de herhaling was het duidelijk geen schuif.

 4. sa-te-t

  Wedstijdverslaggeving op tv is weer dramatisch (" de Duitsers spelen in zwart"... joh!). Maar moet gezegd dat de analyses van Jaap Stockmann weer top zijn. Kunnen ze bij de voetbal nog een puntje aan zuigen....

 5. ruud-stork

  ❤️ PIRMIN BLAAK ❤️

 6. mrme

  Man van het toernooi, Pirmin Blaak!

  1. SanderE

   Helemaal eens. Heel sterk. Critici zijn weer ver te vinden nu..

 7. RobV

  Wat een ontknoping! Uiteindelijk wel verdiend. Weergaloze goal van de Duitsers en toen die gelijkmaker in de slotseconde. De Duitsers waren denk ik moreel geknakt.

 8. sa-te-t

  Nou moe, janken hier hoor....

 9. ronald

  Wederom topwedstrijd voor het publiek. Mooi om te zien dat de mentaliteit waar het wel eens aan ontbrak in deze ploeg er nu helemaal is. Telkens zo terugkomen hartstikke knap. Complimenten ook naar Blaak; niet alleen tijdens de shootouts maar hele wedstrijd sterk.

 10. Eelco Houwink

  Blaak ijzersterk. Maar of de goal van Kemperman eerst 5m gerold had… mmmhh mss. 4,95

  1. mrme

   Heel discutabel inderdaad! Om deze discussie te voorkomen zou je alle ballen bij een vrije slag rond de cirkel gewoon weer op 5 meten moeten leggen. Geloof dat er bij voetbal altijd wordt gesproken over discutabel is acceptabel, zullen we dat maar doen dan?

  2. SanderE

   Gewoon 5 meter gerold lijkt mij. Net iets voorbij 5 meter stippellijn genomen. 2x een breedte slag voor cirkel is minimaal 5 meter gerold. Of mis ik wat?

 11. rustaaagh

  Gave wedstrijd!!! Knap van NL. Niet gedacht, maar het lijkt er dan toch op dat Caldas het proces onder controle heeft. Super!!!

 12. Willemjanhc

  Hoppaaa nummer 1! Alle mensen die oranje en Max al afschreven voor het seizoen zie ik nu niet? Gefeliciteerd mannen! 🏆🎉

 13. albert-monpelliergmail-com

  Max Caldas team en begeleiding krijgen hun gelijk!! Bij het proces hoort dit erbij als resultaat! Heel de voorbereiding tot nu is nog niet het einde! Blijven geloven aan de kwaliteiten! Vertrouwen, gedrag bij alle situaties moet je herkennen! Jezelf uit impasses halen!! Mooi gedaan! Emoties op nul kunnen zetten!! 💪🏾 Pirmin Blaak superman! Jip Janssen Batman! Max Caldas Iron man! The rest of the guy’s Mental, EPIC and more 💪🏾💪🏾💪🏾💪🏾🍀🍀🍀 This is the way to the Olympics!!! Go for it just bring it on!!!

  1. paul-opgenhaffen

   Krijgt u voor ieder uitroepteken betaald?

 14. NomenNescio

  Het venijn zat de afgelopen dagen telkens in de staart. Nederland is het nieuwe Duitsland.

 15. Eko1001

  Ik weet niet of ik een andere wedstrijd heb gezien, maar Nederland was er afgeweest als Blaak niet zo’n superdag gehad had. Daarbij nog geholpen door een Windfeder die de bal wil aannemen en een fout maakt. Je kunt wel zegen dat ze niet opgegeven hebben. Ze zijn door gegaan waardoor ze de shoot-outs hebben weten te bereiken.

 16. luchtisblauwgrasisgroen

  Gefeliciteerd Oranje 🧡 op de OS moet het wel aanzienlijk beter om daar ook goud te winnen

 17. g-hockeyfan

  Fantastisch resultaat. Maar ik zou de verwachtingen voor olympisch goud temperen. Een paar gemiste kansen en we hadden in plaats daarvan op de vierde plaats kunnen eindigen. Dat zijn de fijne marges tussen succes en mislukking.

 18. RobV

  @g-hockeyfan Zeker. En hadden we destijds in India de shootouts net iets beter genomen dan België, dan hadden wij het WK gewonnen en dan was er veel minder hype ontstaan rond de Belgen.

  1. philchapel

   Hahaha guys, jullie lijken wel Fransen en geen nuchtere Nederlanders 😂: “als dit, als dat”. “Als” België dat de 1/2 finale domineerde, het in de laatste minuten door eigen slordigheden niet had weggegeven, “dan” hadden jullie misschien(?) tegen Engeland brons gehaald. Sterk collectief hebben jullie, niet mooi en geen individuele klasse (meer, dat was in het verleden wel zo) zoals de Belgen en ook niemand te bespeuren in de Top3 vh topschutters-klassement (reguliere speeltijd). Doelman “speler vh tornooi”🤔dat spreekt toch boekdelen... En “als” wij gewoon verder blijven groeien, “dan” winnen wij gewoon weer goud op de OS. “Als”...hahaha. See you in Tokyo ;)

  2. SanderE

   Phil, onsportief mannetje toch. En nogmaals je hebt het over weggeven van de wedstrijd, het is nog steeds niet doorgedrongen dat de 2de goal van België natuurlijk nooit had mogen vallen door een fout van de scheidsrechters. Dus niks weggegeven, jullie mochten blij zijn dat er nog shoot outs aan te pas kwamen. En dan gaat de video scheids ook onder shoot outs nogmaals gigantisch de fout in! Maar gelukkig uiteindelijk een terechte winnaar. Blaak, keeper van het toernooi, held van de shoot outs.

  3. JM Mulder

   @philchapel.. Belgie heeft momenteel een aantal geweldige spelers (net als Duitsland), maar welke olympische spelen heeft Belgie ooit goud behaald…?

 19. g-hockeyfan

  Helemaal mee eens. Voor de neutrale fan bevindt hockey (in ieder geval heren) zich in een fascinerende positie.

 20. philchapel

  Proficiat Nederland! Méér scoren dan de tegenstander is uiteindelijk het enige dat telt.👍🏻🇾🇪

  1. lexi-b

   Helemaal waar, hockey is geen jury sport. Mooie opsteker vd heren richting OS, Ik gun hun een medaille - liefst goud.

  2. SVS

   Dat is de vlag van Egypte Phil, maar die kunnen vast ook wel hockeyen ;)

 21. hennie-henken

  Zekerrrr een TOP Blaak gezien. Jammer dat de NOS, na de intervieuws de uitzending af breekt, voor een K.. voorbeschouwing van EK voetbal. We weten weer waar we staan met de🏑bij de NOS🥲

 22. valley-in-the-alps

  Op karakter en alle lof v Pirmin Blaak. Genoten van ‘n verjongd Duits team ... keeper 21 jr heeft zijn eerste toernooi erop zitten. Onderschat Oranje 🦁niet! Laatste 8 sec. de gelijkmaker 🙃 ... pas als ze in de bus zitten op weg ... 😂

 23. RobertSanders

  Reactie van Thijs Van Dam direct na de shoot out richting Pirmin vind ik fantastisch! Dit geeft het onderlinge teamgevoel weer. Winnen doe je SAMEN! Chapeau mannen op naar Tokio.

 24. jobe

  Heerlijk Duits langs zij gekomen en dat schwalbe Duitser Ruhr mag missen, maakt het nog lekkerder. Mooie voorbode voor de OS en EK is het absolute toptoernooi. Dus jackpot voor de heren.

 25. erikb

  je vraagt je dan toch af...waar blijft conegut met feedback over de keeper? Daar hebben we toch jaren van mogen "genieten" en nu is er louter stilte. Genant. Hieruit blijkt toch de werkelijke motivatie. Jammer hoor.

  1. Deanoniemebron

   Vergeet luchtisblauwgrasosgroen niet!

 26. peter-van-boxtel

  Dubbel zoveel cirkel penetratie. Rendement gelijk. Ergo: spitsen op niveau van Duitsland brengen en niemand houdt NL nog tegen. Tot die tijd zijn onze aanvallende sc en het cirkelgedrag van onze aanvallers onze enige echte tegenstander.

 27. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Serieus de keeper keept 1 keer een goed toernooi…. Max Caldas wint zijn 2e prijs in 8 jaar tijd?? Serieus ook nog denken dat we goed gespeeld hebben? Lotterij niets meer niets minder. Als Caldas eerder jeugdige spelers had toegelaten in dit team had je blaak allang niet meer gehad en waren de opvolgers misschien wel al 3 keer zo goed geworden! Net als Billy Bakker… nogmaals strik erom en aan Engeland verkopen. België was en is beter Duitsland was en is beter. Het is gewoon een lucky winst en daar valt geen basis voor goede OS op te bouwen. Mink van de weerden geen enkel goed ding zien doen. Brinkman lekker rennen… lid worden van atletiek vereniging en lekker gaan rennen. Misschien meteen van maasakker meenemen van de dames want dat is ook echt beneden alle niveau. Heren lucky en de dames hebben gewoon geen tegenstand dus lijkt het snel heel erg goed…. Man man man. En dan volgende jaren met Delmee…. Pffff laat me niet lachen.

  1. mrme

   Zo laat op de dag nog een flesje azijn gevonden? Gewoon lekker gaan slapen joh, beter voor je.

  2. SanderE

   😂 word lekker supporter van België of Duitsland. Oranje heeft in ieder geval het EK op naam, laatste WK finale gespeeld en verloren op shoot outs. En dan binnenkort de OS, je timing van je bericht is net zo slecht als jij Oranje vindt. Kom na de spelen nog maar is terug. Nu is er geen ruimte voor jullie!

  3. SanderE

   En verjonging. Heb je jezelf wel is verdiept in het elftal van België? Die hebben veel 30+ers maar die zijn natuurlijk geweldig. Maar die gaan binnenkort ook een keer stoppen? Daar hadden ze natuurlijk niet hoeven verjongen.. het gras is altijd groener bij de buren. Wij goud, België en Duitsland brons en zilver. En verder kunnen we van alles erbij halen, maar dit is wat telt. Subjectieve azijnzeikers houd je altijd😎

 28. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  @SanderE; utopia droom jij maar lekker van goud. Gaat hem niet worden. NL tram heeft dus in 8 jaar tijd 2x ek gewonen that’s it…. Weet niet waar jij je zekerheid voor de OS vandaan haalt? @mrme; sorry voor late tijdstip krijg je helaas met tijdsverschil als je niet in NL bevindt… Azijn was beetje bitter btw.

  1. SanderE

   Ik zeg nergens dat we goud pakken. Maar zonder de uitkomst van de OS ben jij gewoon te vroeg met je conclusies. Jij zegt dat het hem niet gaat worden. Dat zou kunnen. Maar zolang er niet gespeeld is weet niemand het. Dus blijf jij maar bij je statistieken. Met een mooi resultaat op de OS heeft Max het prima gedaan. 2x een finale verloren en verder 3 toernooien gewonnen. Vergeet niet dat er ook fantastische concurrentie is.


Wat vind jij? Praat mee...