Oranje verspeelt voorsprong in idiote slotfase tegen Duitsers

De Oranje Heren hebben door een bizarre slotfase gelijkgespeeld tegen Duitsland. De ploeg van Caldas leidde vlak voor tijd nog met 2-0, maar kreeg in de laatste drie minuten twee goals om de oren: 2-2.

Het ongeloof spatte van de gezichten af na afloop van de kraker, die deze klassieker was. Oranje leek lang af te steven op een zwaarbevochten zege, maar kwam door een groene kaart van Pirmin Blaak in zwaar weer terecht. De goalie, die in de hele wedstrijd uitblonk, tikte na het fluitsignaal de bal achter zijn standbeen weg, moest naar de kant en zag vanaf daar dat zijn vervanger Maurits Visser twee tegentreffers moest incasseren.

‘Ik ben 58 minuten lang de man van de wedstrijd. Daarna kun je het wegstrepen’, reageerde de doelman na afloop voor de camera. Over het incident zei hij: ‘Ik dacht dat de bal voor ons was, daarom tikte ik hem even weg. Normaal fluit de scheids daar niet voor, nu wel. Domme fout van mij. Daar trek ik het boetekleed voor aan.’

Krachtmeting

De eerste echte krachtmeting van deze toernooizomer. Zo kon het duel met Duitsland worden getypeerd voor Oanje. Natuurlijk, twee dagen geleden waren de Fransen ook – vooral in de beginfase – een lastige klant, maar dit was de eerste opponent van olympisch-podium-kaliber die de ploeg van Max Caldas tegenkwam.

Een moment waarop zou blijken of Nederland een vervolg kon geven aan het ijzersterke duel tegen België, dat vorig weekend in de Pro League met 4-0 opzij werd gezet. Oranje had bovendien nog een rekening openstaan met de Duitsers, die in maart het Wagener met twee zeges (4-2 en 3-1) verlieten. Duels waar Oranje een zuur gevoel aan overhield.

Teleurgesteld bedanken de Oranje-spelers het publiek in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Pijnlijke conclusie

‘Over twee wedstrijden kan je niet echt van domineren spreken’, was de scherpe en ook pijnlijke conclusie die middenvelder Seve van Ass destijds trok. Het was duidelijk. Dat moest vandaag beter.

Het ging ook beter.

Daarin had Van Ass een grote rol. De middenvelder van HGC promoveerde de tweede corner van Oranje na vijf minuten tot de eerste treffer van de wedstrijd. Vooruit, daarbij werd Van Ass geholpen door Martin Häner, maar de vreugde in het oranjegekleurde en uiterst sfeervolle Wagener was er niet minder om.

Seve van Ass juicht na de 1-0. Foto: Koen Suyk

De bal van Van Ass raakte het been van de Duitse verdediger en rolde daarna langs de geparkeerde doelman Alexander Stadler. Vlak daarvoor werd de eerste korte hoekslag naast het doel geslingerd door Jip Janssen.

Hoofdrol Blaak

De start was dus niet alleen gretig, zoals vrijdag ook tegen Frankrijk, maar ook succesvol. Duitsland kwam aan het eind van het eerste kwart beter in de wedstrijd. Dat leidde tot de eerste corner – naast via Windfeder – en een grote schotkans van Niklas Bosserhoff, waarop Pirmin Blaak prachtig redde. De doelman van Oranje groeide uit tot een van de uitblinkers, doordat hij corner nummer twee en drie van de Duitsers, eveneens gepusht door Windfeder, ook pareerde. Nederland stond dus onder druk, maar kreeg voor rust toch een goede kans op de 2-0. De derde corner van Oranje belandde bij Sander de Wijn, die zijn inzet net naast het Duitse doel zag gaan.

Pirmin Blaak op de bank na een groene kaart. Foto: Willem Vernes

Na rust dacht alles en iedereen in het Wagener dat Billy Bakker de tweede treffer van de middag op het bord bracht. De aanvoerder van Oranje dribbelde de cirkel binnen zocht zijn backhand en haalde doeltreffend uit. De videoreferee zette echter een streep door de prachtige goal van de Amsterdammer, die hoofdschuddend het slechte nieuws tot zich nam.

De pass der passes

Er volgde opnieuw een salvo corners van Duitsland, dat in het derde kwart driemaal achtereen mocht aanleggen. Amstelveen hield z’n adem in en Oranje kwam keer op keer met de schrik vrij. Toen was daar minuut 44. De minuut van de pass der passes. De grandioze bal over meer dan vijftig meter van De Wijn, die het middenveld en de verdediging van Duitse doorkliefde. Hard, maar oh zo zuiver. Een schoolvoorbeeld van een pracht geslagen bal.

Thierry Brinkman en Robbert Kemperman vieren de 2-0. Foto: Willem Vernes

Enfin, die bal vond de stick van Mirco Pruyser, die verre van zelfzuchtig was en Thierry Brinkman op maat bediende. Ondanks alle Duitse kansen was het dus Oranje dat toesloeg en alsnog de 2-0 maakte. Blaak keepte ondertussen de sterren van de hemel en redde ook bij de zevende en achtste Duitse corner.

Idiote slotfase

Ook in de slotfase was er een hoofdrol voor de sluitpost weggelegd, maar dan in negatieve zin, toen hij twee minuten voor tijd groen kreeg. Hierdoor stond Robbert Kemperman in het doel bij twee Duitse corners. De eerste kwam op een voet bij een uitloper, de tweede poging leverde een strafbal op na een duik van Christopher Rühr als gevolg van een duw van Balk. Dat betekende dat Visser als reserve-goalie in het veld mocht komen, voor een veldspeler. Koud in het veld zag Visser de bal van Rühr hoog tegen de touwen vliegen: 2-1.

Christopher Rühr verschalkt inval-doelman Maurits Visser. Foto: Willem Vernes

Oranje moest nog twee minuten stand houden. De Duitsers roken bloed en kregen uit het niets een strafcorner. Na een lichte duw van Bakker ging zijn Duitse tegenstander naar de grond. Er leek niks aan de hand, maar de Duitsers vroegen een video aan. De videoref gaf eerst een strafbal, maar werd weer verbeterd door de arbiters op het veld die de overtreding niet meer dan een strafcorner vonden. Windfeder pushte aan de stickkant van Maurits Visser, die de laat bij de grond was om na een bizarre slotfase een gelijkmaker te voorkomen.

Zo eindigde deze klassieker in een gelijkspel waarover nog lang zal worden nagepraat.

Nederland – Duitsland 2-2 (1-0)
5. 1-0 Van Ass (sc)
44. 2-0 Brinkman
58. 2-1 Rühr (sb)
59. 2-2 Windfeder (sc)


59 Reacties

 1. sarahk

  Ligt het aan mijn tv of loopt het commentaar net iets vóór op de beelden? Heel irritant..

  1. hanna-reijneveld

   Ja, ik heb het ook via de stream van de nos. Op de tv loopt het nu juist erg achter

  2. jarly-brown

   De arbitrage moet zich schamen, vandaag.

 2. vakantie

  Eerst liep het beeld achter en nu loopt het beeld voor Op NPO 1 tv

  1. stekel

   Tis altijd zo geruststellend dat onze Max dan zegt… ‘we zijn met een proces bezig’ 😏

 3. solo

  Een echte nederland-duitsland....

 4. ridrpm1nrm2m

  Wat een drama scheidsen wederom.

  1. SanderE

   Ja of gewoon enorm dom van Blaak. Man man.

  2. mvangent@ziggo.nl

   En dan die video scheids..😩

  3. rstemerdink

   En wat een gebrek aan regelkennis op de NL bank! I present regel 2.3.a. Wisselen mag op elk moment [..] muv tijdens SC, in die periode mag uitsluitend een geblesseerde of uit het veld gezonden doelverdediger van de verdedigende partij worden vervangen. Dat betekent dat Blaak gewoon door zijn collega had kunnen worden vervangen...niemand scheen het te weten!

 5. RobV

  Wat eem amateurisme van Nederland, die domme overtredingen in de slotfase.

  1. henkvansoest53

   Totaal mee eens. Volledig op rekening van Blaak wat een amateur, moet zich doodschamen

 6. robertverdonschot

  Vooral heel dom van Blaak lijkt me 😞

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat een enorm domme actie van Blaak. Hij stond geweldig te keepen. Nu vrijwel verzekerd van 2e plek, dus moeten ze van Belgie en Duitsland winnen om kampioen te worden.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Met verlies Belgie vandaag kan dat zomaar Engeland worden 🙂

 8. pjklaassen

  Blaak je was zo goed bezig.... En nu weer schlemiel van de wedstrijd...

 9. PeterMontijn

  Waarom moet je zo’n bal wegtrappen als je 2min voor tijd met 2-0 voor staat????

 10. jobe

  De aanwijzing van de arbitrage mag zich ook wel achter de oren krabben. Dit is een absolute topwedstrijd en dan zo’n onervaren scheidsrechter op de video zetten, is amateurisme ten top. Op dit podium geef je geen kansen. Op dit podium moeten de beste staan. Onterechte strafcorners gegeven en ook nog een strafbal. Niet geschikt!

  1. popov0702

   Het was een Belg hè

 11. pietersmits

  Maar zeg nu eerlijk. Die Duitsers hebben ook Brinkmannen.

  1. wil-dielis

   Daar heten ze Klinsmannen.

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Nederland speelde met vlagen prima, maar Duitsland had ook genoeg kansen en 9(?) strafcorners. Een 2-0 overwinning was ook vertekenend geweest, de manier waarop Duitsland gelijk maakt is wat je kunt verwachten.

 13. g-hockeyfan

  Een beetje harde redacteuren! Duitse comeback in de laatste minuten is hun kenmerkende zet. Al vele jaren!

  1. SanderE

   Vandaag weinig met de duisters zelf te maken. 1. Blaak 2. Scheidsrechters.

  2. rstemerdink

   @Sander: beetje cheap van je vriend!

  3. SanderE

   Vertel, waar lag het dan aan? Nog enkele minuten te spelen en een 2-0 voor voorsprong. Blaak mag eraf en sta je met 10 met daarbij discutabele beslissingen van de scheidsrechters.

 14. BramvanEssen

  Maar een wedstrijdje vanuit de dugout volgen denk ik. Wat een amateursfout van Blaak.

 15. RobV

  @jobe En een Belgische videoref natuurlijk, dat is geen mooi plaatje. Vanmorgen zat Delforge er trouwens ook al behoorlijk naast in die rol.

  1. mrme

   Als ze er vanmorgen ook naast zat zal het wel onkunde zijn ipv partijdigheid

  2. philchapel

   Tergend hallucinante insinuërîng is dit. Een by-the-book tekén van mentale zwakheid.

  3. philchapel

   Hier staan wij als Belgen mijlenver boven en we hebben het ook niet nodig. Scharrelen jullie maar lekker verder op het erf ;)

  4. SanderE

   Mentale en onsportieve zwakheid: het excuus gebruiken na er met 4-0 afgegaan te zijn, dat de wedstrijd geen waarde had. #philchapelNE-BE. #over-een-kam-scheren

 16. FIHCOACH

  Vondt de arbitrage op het veld wel wat onzeker. De video ref had op alle punten het goed helaas. Misschien bij de laatste video ref twijfel. Het momentum was de oerdomme actie van Blaak. 2-0 voor niets aan de hand. Nee meneer moet een balLetje weg trappen zo onodig. De scheids geeft de kaart. En dan benadeel je eigen team als keeper. Caldas moet nog maar eens nadenken wie nr 1 wordt . Blaak heeft overigens tot minuut 68 prima gekeept maar dit gevalletje dom kost veel meer

  1. rstemerdink

   I present regel 2.3.a. Wisselen mag op elk moment [..] muv tijdens SC, in die periode mag uitsluitend een geblesseerde of uit het veld gezonden doelverdediger van de verdedigende partij worden vervangen. Dat betekent dat Blaak gewoon door zijn collega had kunnen worden vervangen...niemand scheen het te weten!

 17. schalli

  You won‘t win Germany until they‘re on the team bus...😉

 18. Eko1001

  De Duitse strafcorner liep ook totaal niet. Over het algemeen eenvoudige en comfortabele redding met de hand van Blaak voldoende om ze onschadelijk te maken.

 19. erikb

  Wat een dramatisch gefloten wedstrijd. Strafbal en strafcorner waaruit werd gescoord waren veel te zwaar gestraft. Ok, die strafcorner zeker. Dat was gewoon niks. Natuurlijk doet het wat met een team als de keeper groen krijgt, maar feitelijk was dat niet meer bepalend voor het scoreverloop dan de eerdere kaart van Balk. Blaak moet het niet doen = 10% van het probleem. 90% van het probleem scheidsen.

  1. rstemerdink

   I present regel 2.3.a. Wisselen mag op elk moment [..] muv tijdens SC, in die periode mag uitsluitend een geblesseerde of uit het veld gezonden doelverdediger van de verdedigende partij worden vervangen. Dat betekent dat Blaak gewoon door zijn collega had kunnen worden vervangen...niemand scheen het te weten! Ook de NL bank niet!

  2. ronald

   Rstemerdink ga je dit nu echt overal op reageren

 20. olgakroese

  @Schalli, ik hoop dat je Duits beter is dan je Engels... ;) Blaak keept een topwedstrijd maar het stijgt in de laatste 2 minuten duidelijk naar zijn hoofd. Typerend voor dit team overigens. Duitsland oogt jong en zeker niet op volle kracht lijkt me(?), zal in de finale / Tokio wel beter voor de dag komen gok ik.

  1. schalli

   @olgakroese, oké dat is prima. „Gegen Deutschland hast Du erst gewonnen, wenn sie im Bus sitzen.“ (Ein Frust - Zitat von Englands Ex - Nationalspieler Gary Lineker). Gegroet uit Düsseldorf...😊

 21. barbara-frese

  Gelukkig is er weer een stok gevonden om de keeper mee te slaan!!! Blaak heeft briljant staan keepen. Prachtige reddingen. En dan een beslissing krijgen die belachelijk en te zwaar is!! Vonden de commentatoren waaronder Jaap Stockmann ook!! Jammer. Niet verdiend. Helaas gelijkspel. Maar zonder Blaak hadden ze deze wedstrijd wel vet verloren. Hij had geweldige reddingen. Mooie wedstrijd om naar te kijken.

  1. MIck

   Gewoon oliedom wat Blaak doet, en door wat hij Doet verlies je 2 punten en dan doen alle reddingen hiervoor helemaal niet terzake.Vreselijk onprofessioneel

  2. pjklaassen

   Je neemt het risico om de kaart te krijgen. Je weet dat de Duitsers als je dit doet gaan vragen om een kaart. Hij had beter moeten weten!!!! Dus de stok heeft hij zelf gegeven...

 22. paulvandijk

  Uitslag op grond van wedstrijdbeeld wel terecht, maar de puinhoop in de laatste minuten mogen naar mijn mening de arbiters en videoref zich aanrekenen. Geen slimme actie Pirmin, in een reflex gemaakt, maar als je hier een kaart + sc voor geeft, vervolgens een cadeau-sb (waarom geen referral voor een schwalbe?) en vervolgens nóg een presentje voor nóg een schwalbe, dan heb je heel weinig feeling voor het spelletje. Allemaal maar even goed evalueren, Ned team en arbitrage. Dit mag Nederland als leerzame bagage meenemen naar Tokio.

  1. MIck

   De puinhoop ontstaat door Blaak, die dupeert zijn elftal, als die gewoon normaal doet win je die wedstrijd met 2-0 en is er niks aan de hand.

 23. rstemerdink

  @ Ronald Ja, want ik vind het makkelijk om alles op Blaak te schuiven. Het is ontegenzeggelijk waar dat hij de bal wegtikte, echter dit had m.i. amper invloed op de snelheid waarmee de Duitsers hun SC gingen nemen. Als fluit moet je ook meewegen welke invloed een breakdown heeft op het verloop van het spel, en dat was IMHO hier bijna niet het geval...Loopt de tijd door tijdens de voorbereidingen van de SC? Dat weet ik ff niet. Kortom, ik vond de groene kaart wel streng bestraft.

 24. NAL

  @rstemerdink: volgens mij was het in eerste instantie gewoon een vrije slag buiten de cirkel voor de Duitsers. Die wilden de bal snel naar de plek spelen en Blaak tikt deze weg. SC en terechte groene kaart.

 25. jacdeleeuw@hotmail.com

  Graag wil ik het opnemen voor Pirmin Blaak, die een onnozel schopje tegen de bal door overijverige arbiters, die zichzelf belangrijker vinden dan de wedstrijd, bestraft zag met een strafcorner èn een tijdstraf. De scheidsrechters hebben zich behoorlijk laten inpakken door de veel zeurende Duitsers en de videoref moet zich kapot schamen. Van mij mogen de 3 scheidsrechters vandaag nog naar huis worden gestuurd.

 26. NAL

  Onnozel schopje? Er was allang gefloten voor een vrije slag en hij schopt hem voor een Duitser weg die snel de bal wil pakken. Een slimme hockeyer/keeper zet dan zijn voet op de bal: dan komt hij er zws mee weg! Dit was domweg naïef en deed afbreuk aan Pirmin's tot dan toe geweldige wedstrijd. Net zo naïef waren de verdedigende actie's van Balk en Bakker. Als je bij de bal wilt komen kun je niet door een tegenstander heen maar zul je er toch echt omheen moeten. En van een beetje theater en zeuren zijn we in NL ook niet vies. Alleen doen wij het helaas vaak op de verkeerde momenten. Balk mocht blij zijn dat zijn glijpartij (op de benen van Windfeder) na een strafcorner geen geel opleverde. Het was zeker per ongeluk maar daarover staat volgens mij niets in de regels. Opgelost in de sfeer van de wedstrijd dus. De scheidsrechters hadden het veelal bij het rechte eind: - geen doelpunt van Bakker (overduidelijk bolle kant); - geen SC tegen na een prima verdedigende actie met de backhand van Windfeder tegen Croon. Het wordt de hoogste tijd dat we in NL eens een mening gaan vormen op basis van feiten.

  1. kasparstevens

   Maar was dat wegtikken van Blaak nu: strafverzwaring SC EN groene kaart. (Of was SC al gegeven?) Ik verwachtte toen dat vrije slag gewoon genomen zou gaan worden. Groene kaart vond ik prima beslissing ... Net als al dat door -de-man-heen lopen/duwen ... Een duw is nu gelukkig niet meer alleen die hand midden in de rug...

 27. NAL

  Volgens mij was er slechts een vrije slag voor de Duitsers gegeven. In principe niets aan de hand zou je zeggen. Het vervolg is bekend.


Wat vind jij? Praat mee...