Oranje prolongeert EK-titel na 2-0 winst op Duitsland

Oranje werd zondagmiddag voor de elfde keer in de geschiedenis Europees kampioen. In de EK-finale tegen Duitsland stond Nederland opnieuw een fase onder druk, maar een doelpunt van Frédérique Matla vier minuten voor tijd betekende de bevrijding (2-0). Het Wagener Stadion ontplofte.

Dansen, knuffelend en feesten vierden de Oranje Dames met de duizenden uitgelaten toeschouwers de titel, die ze twee jaar geleden in Antwerpen ook al veroverden. Ze vertrokken uit het Wagener Stadion opnieuw met de beker én de wetenschap dat Nederland onklopbaar is voor de rest van Europa.

En dat terwijl het lang niet altijd fantastisch was wat Oranje dit toernooi liet zien. De absolute topvorm ontbrak nog, anderhalve maand voor het begin van de Olympische Spelen. Margot van Geffen, terug van haar elleboogblessure, lijkt nog niet in de vorm van haar leven. Middenvelder Malou Pheninckx – voor wie de finale haar 100ste interland was – zei zelf dat ze iedere EK-wedstrijd beter speelde. Afgelopen vrijdag, in het derde kwart van de halve finale tegen België, wankelde Nederland zelfs even. De Red Panthers maakten er bijna 2-2 van.

Aan de andere kant leek het EK voor sommige speelsters bevrijdend te werken. De soms bekritiseerde strafcorners van Caia van Maasakker vlogen weer als een komeet de kruising in. Aanvaller Frédérique Matla blonk voor het eerst in Oranje uit op een eindtoernooi. Felice Albers solliciteerde nadrukkelijk naar een plek in de Tokio-selectie.

Speelsters van Nederland vallen elkaar in de armen na de winst van het EK. Foto: Koen Suyk

1-0 Marloes Keetels

Ook tegen Duitsland overtuigde Nederland lang niet altijd, al was het begin van de wedstrijd wel sterk. De bekende strafcornervariant terug op aangeefster Marloes Keetels werd door de Duitsers niet doorzien, waardoor Nederland na achttien minuten hockeyen en een sterk eerste kwart de gewenste voorsprong te pakken had. Als een magneet trok Keetels haar juichende teamgenoten naar zich toe, om feestelijk de 1-0 te vieren.

Het was aan de sterk keepende Julia Sonntag te danken dat de Duitsers in die fase van de wedstrijd niet tegen een grotere achterstand aankeken. Met haar handschoen hield ze al na twintig seconden hockeyen een backhandschot van Frédérique Matla uit het doel. Ook een strafcorner van Matla in het eerste kwart was ze de baas.

Duitsland groeide het tweede kwart in de wedstrijd. Verdeeld over twee fases haalden Die Danas toen vijf strafcorners. Vier keer kozen ze voor een (te zachte) sleep van Sonja Zimmerman. Eén keer voor een variant, die veel te ingewikkeld was. De verdediging van Nederland liet zich niet in de luren leggen.

Frédérique Matla juicht na het maken van de 2-0. Foto: Willem Vernes

Veel strafcorners voor Duitsland

Desondanks was de voorsprong te klein om er gerust op te zijn. Aan het begin van het derde kwart kreeg Nederland een strafcorner, de vierde van de wedstrijd. Door Sonntag werd de sleep van Matla van de lijn gehaald. Het zorgde ervoor dat Nederland waakzaam moest blijven. Oranje was sterker, maar kwam halverwege het derde kwart toch in de verdrukking, als gevolg van een aantal slordige passes. Met een goede ingreep vlak voor het doel voorkwam Sanne Koolen zelfs de 1-1. Nederland moest oppassen.

Ook het vierde kwart stond Nederland onder druk. Vlak achter elkaar haalde Duitsland drie strafcorners. Pas toen er gekozen werd voor een variant, ontstond er gevaar. Tot twee keer toe gooide Josine Koning haar lichaam tegen een schot van Lisa Altenburg. Aan de andere kant had Felice Albers de 2-0 op haar stick, maar opnieuw stond keepster Sonntag in de weg.

Van links naar rechts: Malou Pheninckx, Laura Nunnink, Josine Koning, Stella van Gils. Foto: Willem Vernes

2-0 Frédérique Matla

Vier minuten voor tijd maakte Matla aan alle onzekerheid een eind. Na een lange sprint en een slippertje van een Duitse verdediger, drong ze de cirkel binnen. Iedereen verwachtte een hard schot, maar met een leep backhandballetje – ongetwijfeld niet zo bedoeld – kwam Nederland op 2-0. Van bolle kant wilde de videoscheidsrechter niets weten. Daardoor prolongeerde Oranje de Europese titel.

Nederland-Duitsland 2-0 (1-0)
’18 Marloes Keetels 1-0 (sc)
’56 Frédérique Matla 2-0

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


98 Reacties

 1. adrievandeparel

  Zojuist België van Spanje zien winnen, 3-1. Een mooie goal van Nelen 1-0, dan een eigen goal van Spanje (bal van buiten cirkel en via stick Spaanse in de goal, telde eigenlijk niet, Spaansen hadden video aan moeten vragen, deden ze niet. Het leek of Abi Raye (de vriendin van Ireen van den Assem) de bal vanuit de lucht in het doel tikte en ze juichde zodat de scheids een goal gaf, Ik gun het België wel en mezelf, winst in toto.nl Daarna Spanje eindelijk 2-1. Een goede, mooie goal van Ambre Ballenghien 3-1. Ze is topscoorder hiermee van België, 4 goals. Hiermee zal Frederique topscoorder van de EK'21 worden met hopelijk nog meer dan haar 7 uitstekende goals tot nu toe. Wel speelt Spanje teleurstellend, als ze zo op de Spelen presteren is het de vraag of ze wel 4e worden (en tegenstander van Nederland in de kwartfinale). Spanje begint in Tokio tegen Australië, Argentinië en Nieuw Zeeland. Daarna China en Japan , dat worden wedstrijden om de 4e plaats. Nog een kwartiertje en dan gaat NEDERLAND hopelijk voor de 3e keer op rij EUROPEES KAMPIOEN worden.

 2. RobV

  Matla had al kunnen (misschien zelfs moeten) scoren in de eerste minuut. Wat speelt Van Geffen een matig toernooi. Wel een hoopvol begin. Ik hoop dat het rendement omhoog gaat

  1. mrme

   Keeper van de Duitsers houdt ze in de wedstrijd. Verder gaan op deze manier en dan valt het doelpunt vanzelf. Al had Matla inderdaad de 1-0 wel mogen maken.

 3. NomenNescio

  Matla is goed, Kim was beter.

 4. RobV

  Waarom zit Matla trouwens zoveel op de tribune? Haar bewaren voor als het echt nodig is? Het is nog niet een stand om er gerust op te zijn. Nederland heeft ook veel strafcorners weggegeven.

  1. circlestorm69

   Zodat ze die laatste sprint kon trekken waardoor uiteindelijk ook dat doelpunt viel 😉 Heeft ze nog ergens gezegd of die met opzet zo ging of had de bal eigenlijk naar Albers moeten gaan?

 5. popov0702

  Keetels tot nu toe de zwakste schakel

  1. SanderE

   Het heeft dan denk ik toch met eigen voorkeur/afkeur te maken.

 6. adrievandeparel

  1-0 is te weinig, een verdwaalde goal van de Duitsers en het is 1-1 en shootouts. Gelukkig staat dan Josine Koning in de goal. Goede keuze om de beste shootout keeper de 2e helft te laten spelen. Liefst zo snel mogelijk 2 en 3-0 scoren. Ik telde weer een goede aktie van Felice Albers waar de 1e corner uit kwam. Totaal 3 goede akties van Felice. Bij Pien Dicke telde ik 1 goede aktie, de pass op Maria die een corner er uit haalde. Felice heeft 3 goals gescoord en 3 assists waar uit gescoord is , nu betrokken geweest bij 10 goals van Nederland. Het was supermooi geweest als Frederique in de 1e minuut de 1-0 had gescoord, die bewaart ze voor Tokio. Frederique wordt wel Topscoorder van deze EK'21. Hopelijk komt er nog 1 bij de 7 die ze tot nu toe scoorde. Belangrijkst is NEDERLAND EUROPEES KAMPIOEN.

  1. SanderE

   Adrie, de vraag is of je Pien en Felice met elkaar moet vergelijken? Dit zijn toch twee hele verschillende spelers? Samen zijn ze denk ik een hele goede aanvulling op elkaar of hier naar toe te groeien.

  2. sachab

   @adrie: kom eens uit je bubbel….

 7. solo

  Die van Gils staat lekker te ballen zeg. Daarvoor ga je kijken👍 jammer dat Freeke er niet bij is, is ook zo’n soort speelster waarvoor je naar het stadion gaat.

  1. SanderE

   Helemaal eens. Albers, Moes en van Gils aan de zijkanten is creativiteit en gevaar!

 8. asjemenou

  Matig, ned niet overtuigend genoeg. Annan kan niet tevreden zijn lijkt mij.

 9. RobV

  Toch wel weer een wedstrijd waarin de Oranje dames behoorlijk onder hun niveau spelen. Dat gebeurt toch echt wat te vaak onder Annan. Te weinig halen ze hun topniveau, zelfs al zitten er nu enkele speelsters bij die ik zelf nooit geselecteerd zou hebben. Daarnaast teveel gevestigde speelsters uit vorm: Nunnink, Van Geffen, Pheninckx. Erg moeizaam.

  1. SanderE

   Rob, hier kan ik me volledig in vinden. Dus wellicht zitten we toch op een lijn😉

  2. kcinna

   Ze hebben de laatste 8 toernooien gewonnen, ik zou ook zeggen dat Annan het niet op de rails heeft... 🤯

  3. PietB

   @RobV De favorietjes van Annan zijn hun koffers al aan het pakken hoor. Of ze wel of niet hun niveau hebben gehaald, OS ticket allang in the pocket.  Annan kan vissen uit een enorme vijver maar ze pakt er mijns insziens al te lang dezelfde vissen uit.. Hopelijk na Tokyo een frisse wind door deze selectie, maar vrees dat er op een enkeling na weer dezelfde groep zich mag opmaken voor het WK. Het enige spannende voor Tokyo is  wie Annan gaat aanwijzen als reserves voor de geblesseerden én de 2 officiële reserves.

 10. RobV

  @solo Precies. Onbegrijpelijk dat Freeke Moes er niet bij is.

 11. slechts-een-mening

  Eens! @solo. Die heeft zich tijdens dit toernooi toch wel heel duidelijk naar Tokyo gespeeld. Ik vrees ten koste van Pheninckx die een matig toernooi speelt en ook vandaag weer gevaarlijke fouten in eigen cirkel maakt.

  1. lexi-b

   Goeie mening @slechts-een-mening Phenickx heeft hard gewerkt, aan haar inzet ligt het niet, het ging alleen niet echt lekker. Ben benieuwd wie Annan bekend gaat maken komende week.

 12. adrievandeparel

  Er moet zo snel mogelijk gescoord worden. Aanvallend en dominant spelen, scoren & winnen. 1e kwart lukte dit, nu ook het 4e kwart. Er telt nu alleen het winnen. Nu 6e corner tegen , is veel en veel teveel. Gelukkig hebben we Josine, weer uitstekend gestopt (en niet naar de tegenstander). Weer een corner tegen, wat is dat toch ! Nu zelfs de 8e corner tegen. Weer reddingen van Josine, GROTE KLASSE. Nog 11 minuten, NEDERLAND moet voor de 3e keer op rij EUROPEES KAMPIOEN worden.

 13. valley-in-the-alps

  🦁 Leeuwinnen bewaarden de zwakste pot tot de finale ... zijn het ff helemaal kwijt ... onbegrijpelijk.

 14. RobV

  Wat zit Laurine Delforge er vaak naast dit toernooi. Niet in vorm. Niet als referee en ook niet als videoref.

  1. mrme

   Precies wat ik dacht.. als videoref duurt het vaak veel te lang en ook vandaag op het veld twee, in mijn ogen, grote fouten.

 15. RobV

  Toch weer een hele knappe goal van Matla. Ze blijft ijzig kalm voor elke keepster.

  1. lexi-b

   @Robv Arie zal zit met een hele smile op z'n gezicht lezen 😉

  2. Rechtsbuiten

   Je weet toch wel dat het geen bewuste doelpoging was, gezien ze gewoon naar Albers wilde passen?! Ze vond t zelf ook gênant, want haar reactie was niet alsof ze net met overtuiging de 2-0 binnen sloeg.

 16. mrme

  Saaie finale, verdiende winnaar! Nu meten met de wereldtop en goud pakken in Tokyo!

 17. RobV

  Prachtig resultaat en tegelijkertijd heel leerzaam, gezien de uitvoering. Had ook anders kunnen lopen, gezien de tweede helft. Op het ogenblik geen vorm waarmee je in Tokio goud behaalt. De OS selectie moet denk ik op enkele posities anders, los van de toevoeging van Welten en Xan de Waard. Annan heeft ze niet geweldig aan het spelen gekregen dit toernooi, dat mogen we wel concluderen.

 18. charliejanssen

  Haha wat een grap die var. Mooie dat Nederland wint ondanks het slechte spel, maar de scheids heeft de fluit al lang en breed weer uit de mond als de bal over de lijn gaat bij de 2e goal. Altijd grappig dat adrie denkt dat dit een bewussie was.

 19. lynnBosman

  Allereerst gefeliciteerd! Dat niet alles goed ging, lijkt mij niet zo erg. Straks moeten ze op hun best zijn. Ik denk dat het erg nuttig is om de puntjes op de i te zetten en welke speelsters helaas af gaan vallen. Pheninckx vond ik echt uitermate zwak dit gehele toernooi. Ik ben normaal wel fan van haar, maar in deze vorm zou ik toch eens goed gaan nadenlen. Ik vond het opvallend dat de Bossche balvaste speelsters Keetels en Nunnink veel balverlies leden. V Geffen ook. Zou dat vermoeidheid kunnen zijn? Kapelle heeft verdedigend goede dingen laten zien, maar is toch een klasse minder. Dicke is een geweldige speelster, goede steals in dit toernooi, maar je kunt je afvragen of ze net als Zerbo niet uit haar kracht gehaald wordt. De Goede top, ook wat slordigheden maar hey het is haar vergeven. V Gils en Albers top. Verschoor ook een goed toernooi.@RobV: denk je dat alle andere landen dan nu al wel top zijn? Argentinië heeft nog geen internationale wedstrijd in maanden gespeeld, Nieuw Zeeland en Australië alleen tegen elkaar.

  1. eefgorter

   Scherpe analyse! Eén toevoeging: het moge nu toch wel duidelijk zijn dat De Koning als 1e keeper naar Tokyo gaat.

 20. Freekie

  Wordt bijna spannend, dat internationale dames hockey..

 21. TonGloppert

  Lijkt me nogal logisch dat je de OS vorm nog niet hebt, dit is een belangrijke stap richting einddoel. Maar lekker hoor weer een titel! Wat een generatie is dit! Dat wordt wat op de OS!

 22. g-hockeyfan

  Wanneer het winnen van elk spel en toernooi niet genoeg is. 🙄

  1. TonGloppert

   Heel geestig dat geleuter over wat beter kan en wie wel en niet mee kan. Ondertussen pakken ze toernooi op toernooi en staat er geen maat op. EK pakken is gewoon top prestatie, op naar de OS!

 23. lynnBosman

  Jammer dat we de huldiging niet kunnen zien trouwens.

 24. maaja

  Met uitzondering van publiekstrekkers als van Gils is zo'n europees kampioenschap voor vrouwen toch wel het kampioenschap vd armoede. Hoe voorspelbaar en hoe zwak in de breedte... Jammer jammer jammer

 25. hennie-henken

  Je ziet dat🏑de 2e viool speelt bij de NOS. Gewoon 10 min langer uitzenden en de huldiging mee pakken. Nee we gaan over naar zappsport😡😡Echt een blunder van de NOS.

 26. lynnBosman

  Wat betreft Moes, misschien dat Annan juist andere speelsters wilde zien omdat ze weet wat Moes kan en dat ze in dit systeem past. Zelfde met Fortuin. Ik denk oprecht dat Moes of Fortuin de stand-in van Welten gaat zijn en de ander in de definitieve selectie. Dat het beter moet weten we allemaal, maar ik geniet graag van dit succes. Van een De Goede die terug gekeerd is. Nu de speelsters een korte vakantie geven, heb het idee dat een aantal dat nodig hebben.

 27. de-leermeester

  Heb helaas niét kunnen genieten van de vrouwenfinale. Van het 'vermeende oppermachtige' TEAM was jammer genoeg weinig te zien. Óók nu weer was het tempo in de balcirculatie te laag waardoor géén echte openingen werden gecreëerd. Het gebrek aan indirecte passes en het aanspelen in stilstaande posities werkt ook niet bepaald tempoverhogend. Aandachtspunten voor deze selectie. Overigens een dikke proficiat aan TEAM en staf met de behaalde titel.

 28. adrievandeparel

  Frederique Matla scoort supergoed en supermooi de winnende EK'21 goal. De manier waarop is supergoed, eerst sprint ze die Duitse eruit vanaf eigen helft. Ze haalt die Duitse in en daardoor valt die en geeft al vallend de bal verkeerd af. Frederique heeft haar goal dan al voor een groot deel gerealiseerd. Dan krijgt ze de bal terug en scoort ze ook supergoed. Ze schiet op een goede manier op de goal, de Duitse keeper denkt dat ze afspeelt op Felice , is uit balans en daardoor gaat de bal in de goal. Mooiste goal van de EK'21. Felice bood zich goed aan , mag ze in Tokio ook gaan doen (en scoren, assists geven en aanbieden), ze heeft 3x gescoord en 3 assists gegeven en betrokken bij 10 Nederlandse goals, Het rendement van Felice Albers is vele malen groter dan van Pien Dicke. Er gaan 5 aanvallers mee naar Tokio : Frederique, Lidewij, Maria, Felice en Xan. Laurien is als aanvallende middenvelder van meerwaarde. Frederique heeft nu weer bewezen dat ze de allerbeste is, het grootste rendement. Beste speelster van de Ek'21 en topscoorder. Dat was ze ook bij de Pro League'19 : topscoorder van Nederland en de Pro League19. En gekozen als beste speelster van de Pro League'19 (= beste van de wereld). Nu het belangrijkst : Nederland voor 3e keer op rij EUROPEES KAMPIOEN.

  1. Rechtsbuiten

   Matla raakte gewoon de bal verkeerd, ze wilde passen op Albers. Voor de rest heeft ze een prima toernooi gespeeld, wat veel goeds beloofd voor de OS.

  2. mrme

   Lucky doelpunt bedoel je?

  3. popov0702

   Matla wilde op Albers passen maar ontbeert de technische vaardigheden. Ze kan dan wel weer hardlopen

  4. paul-opgenhaffen

   Je bedoelt topscorer.

 29. Runa Honig

  Hoe leuk ook voor de meiden en hoe hard ze er ook voor gewerkt hebben, de top bij de dames is te smal voor een interessant toernooi. Ik hoop op meer tegenspel in Tokio. Dat zal wel spannender worden, omdat de druk hoger is en de omstandigheden zwaar. Nederland is daar de ploeg om op te jagen. Daar zullen ze mee om moeten kunnen gaan.

 30. RobV

  @lynnBosman Ik moet zeggen, ik ben best geschrokken van het niveau van Oranje zo vlak voor Tokyo. Zoveel speelsters die uit vorm zijn en de coach heeft het spelniveau niet omhoog weten te tillen. Het leek zelfs wel alsof het steeds minder werd naarmate het toernooi vorderde. Verder zijn er enkele selectiekeuzes geweest die naar mijn smaak het team verzwakken. Afwachten wat de definitieve OS selectie wordt, maar Annan is best wel koppig en heeft weinig zelfkritiek.

  1. TonGloppert

   'Geschrokken', serieus? Dit toernooi is in aanloop naar de OS, je kan na een lang seizoen helemaal niet mega pieken, vlak voor zo'n belangrijk toernooi als OS. En nadat je werkelijk alles wint wat er te winnen valt op hoogste niveau, de coach de kwalificatie 'koppig' en 'weinig zelfkritiek' geven... haha!

 31. lynnBosman

  Misschien zegt dat ook wat over het niveau van andere landen? Ik denk deze dames een break nodig hebben. Van play offs met toch wat schrikmomenten en blessures, trainen en EK. Ik schrik er een beetje van dat meteen wordt verwacht dat alles top is. Dat is echt bij geen enkel land gelukkig zo. Ik vind het juist goed dat Annan speelsters een kans geeft met oog op blessures. In plaats van alleen het negatieve, verdienen deze dames het ook om de positieve aan te stippen.

 32. adrievandeparel

  Ik kom tot de volgende selectie voor Tokio : aanval Frederique Matla, Lidewij Welten, Maria Verschoor, Felice Albers en Xan de Waard. Middenveld : Eva de Goede, Laurien Leurink, Marloes Keetels, Laura Nunnink en Margot van Geffen. Verdediging : Sanne Koolen, Pien Sanders, Ireen van den Assem, Caia van Maasakker en Lauren Stam. Keeper Josine Koning. 1e reserve veldspeelster Malou Pheninckx en reserve keeper Anne Veenendaal. De extra reserves , 19 en 20 mogen van mij Freeke Moes en Kyra Fortuin zijn. Aanvallers Pien Dicke en Ginella Zerbo te weinig rendement. Pien is goed en jong , nog tijd genoeg zich alsnog te bewijzen komende jaren. Ze is een leuke meid en mooi om te zien maar om geselecteerd te worden telt rendement (goals scoren op het hoogste niveau, assists geven waaruit gescoord wordt en beslissende passes geven). Xan de Waard, Ireen van den Assem en Lidewij zullen in oefenwedstrijden topvorm aan moeten tonen. Dat ziet er nu wel goed uit. Stella van Gils heeft leuke akties (ook veel balverlies tegen Ierland, de 1e wedstrijd) , maar heeft niet gescoord, geen assists gegeven waaruit gescoord werd en geen beslissende passes gegeven, te weinig rendement. Ilse Kappelle ook goede akties maar anderen meer rendement. Rosa Fernig, Renee van Laarhoven en Marente Barentsen zijn bij de potentials en moeten zich richten op Parijs'24. Nu komt Tokio'21 : India, Ierland, Zuid Afrika, Groot Brittannië, Duitsland. Poulewinnaar worden A1. Dan kwartfinale tegen B4 Spanje/Japan/China. Halve finale winnen van B2 Australië en de Finale winnen van Argentinië. Nederland kan na Los Angeles'84, Peking'8 en Londen '12, voor de 4e keer Olympisch kampioen worden in Tokio'21, SUCCES, WINNEN

  1. sachab

   Misschien niet goed gekeken naar van Gils of je snapt niets van hockey… Helaas is jouw blik alleen gericht op speelsters van 1 hoofdklasse-team.

  2. Boearco

   Heb jij de hele dag niks te doen?😂

 33. valley-in-the-alps

  Laten we het erop houden .. net als België (m) meeste landen kwamen voor het spel en niet om de titel 😂 gewoon lekker kunnen spelen om te bouwen voor de Spelen. Bij louter toeval 🤣 won NL heren en dames de titel. Beiden wel verdiend ... zij waren de besten en hadden keepers/keepsters wel in vorm. Proficiat. Meten straks met de wereldtop zal het spel ook fysieker worden... NL dames dienen daar rekening mee te houden ... bij de mannen zit dat wel goed. Wat ‘n blunder van de scheids om de goal v Marla af te fluiten v bolle kant! Haar geluk dat de bal de doellijn al was gepasseerd. Geluk!

  1. SanderE

   😂 Ben jij de nieuwe MIck (die we overigens nergens meer horen)?

 34. RamsesVergeetmeniet

  Beste Adrie Ik ben me nu al weken aan je analyses aan het irriteren en nu moet het me dan toch even van het hart. Je hebt geen plank maar een eikenhouten balk voor je hoofd en je hebt volgens mij niet in de gaten (zie het aantal likes die je ontvangt op dit forum) dat niemand je echt serieus neemt. Ik wil je alleen wel waarschuwen dat je adoratie voor Matla zo zorgelijk is dat als ik haar vader was jou niet in de buurt van mijn dochter zou tolereren. Via Twitter heb ik je uitvergrote foto bekeken en volgens mij ben je ook op die leeftijd dat dit gewoonweg onacceptabel is. Dus Adrie...alsjeblieft, ga je een beetje gedragen naar je leeftijd.

  1. eefgorter

   Tel even tot 10 en kom net als de rest hier tot de conclusie dat Adrie niet op alle cylinders loopt. Onschuldig vermaak, doet ie al jaren overigens 🤪 #NEDERLANDGOUDAdrievandeParel 😘

  2. mrme

   Hahaha wat ‘slechts een mening’ zegt idd. Deze man is al een tijdje niet serieus te nemen. Met zijn geel zwarte pyjama meent hij met zijn mening feiten te verkondigen. Dit meent hij te doen vanuit het landsbelang.. Neem de uitspraken van deze man dus met een flinke korrel zout en lach erom zoals 80% van het forum inmiddels doet.

 35. hockeyliefhebber12

  Jong talent mee naar Tokyo als het aan mij ligt: Albers en Van Gils!

 36. Ervaringsdeskundige

  Zelfs als Nederland matig speelt kunnen ze van alle landen winnen. Chapeau!Gewoon met focus spelen. 8 speelsters weten allang dat ze meegaan naar Tokyo. Wie Annan daar aan toevoegt maakt niet zo veel uit. In principe komen daar in Nederland wel 20 speelsters voor in aanmerking en kunnen ze nog Olympisch kampioen worden. Helaas voor de spanning is dit bij de dames zo.

  1. Linksbuiten

   Zoals in Rio?

 37. RobV

  Hopelijk neemt Annan de juiste beslissingen over wie moeten afvallen voor de OS selectie, ikzelf heb me er al eens over uitgelaten. Positiever is om te zeggen wie er sowieso bij moeten zijn van de nieuwe lichting. Wat mij betreft Van Gils en ook Freeke Moes. Laatstgenoemde is veruit de meest logische vervanger van Marijn Veen.

  1. eefgorter

   Je merkt aan meerdere reacties hier dat de angst er in zit dat Annan voor Tokyo halsstarrig vasthoudt aan de oude garde. En ik hoop net als jij dat ik er helemaal naast zit.

  2. edraket

   @RobV, Adrievandeparel is fanboy van Matla en alles wat Den Bosch is, maar jij bent echt fanboy van Freeke Moes. Onder ieder artikel opper je een aantal keer dat Freeke in Oranje moet… Erg vermoeiend. Toevallig familie of vrienden?

  3. SanderE

   Edraket: freeke moes moet gewoon mee. Of zie jij liever een ander spelen?

  4. circlestorm69

   @edraket….omdat RobV het gewoon goed ziet! Freeke is de frisse wind in Oranje en de meest logische vervangster van Marijn Veen. En van Gils ook mee. Gretig, relaxed en heel goed bezig. Alsof ze al jaren bij Oranje zit! 💪🏻🏑

 38. Avdd

  Door van Gils ben ik weer gaan dromen. Heeft een andere route bewandeld maar die werpt nu meer dan zijn vruchten af.

 39. lynnBosman

  @RobV: wie zou jij thuis laten of reserve t.o.v. Moes en V Gils? Ik vind het oprecht best lastig.

  1. sonjavanzoggel

   Pien Dicke iig.

 40. Hjvanalschat

  Dramatische analyses hierboven. Ik zie alleen maar scorebord journalisten. Namen noemen die een paar goede acties maken... De rest wordt vergeten. Laten we niet vergeten wat speelsters ook zonder bal doen. Ik denk dat veel van jullie die hockey kennis niet hebben.

  1. Linksbuiten

   Nou, kom dan maar op met die briljante analyse. Praatjes vullen geen gaatjes.

 41. adrievandeparel

  Nu allemaal reakties van diegenen die hun favoriete speelster niet gekozen zien worden. dat mag , alleen stoten onder de gordel werken alleen maar averecht. Geeft alleen maar aan hoe laag hun niveau is. Ik heb beoordeeld in landsbelang en wil dat Nederland voor de 4e keer Olympisch kampioen wordt. Ik volg de hockeysport mijn hele leven al, alle successen mee gemaakt , zelf gehockeyd op de sportacademie en ben sinds 2004 Hoofdklasse wedstrijden gaan zien wekelijks. Voor 2004 ben ik sinds 1989 met Leontien van Moorsel over heel de wereld geweest. Met mijn schema is ze voor de 9e keer Wereldkampioen geworden in Stuttgart 1 augustus 2003. Even later 1 oktober scoorde Leontien in Mexico City, 1 oktober 2003, het werelduurrecord , ook weer met mijn schema. Ze is 9x Wereldkampioen geworden, 10x Nederlands Kampioen op de weg, 33x Nederlands Kampioen op de baan, 6x Nederlands Kampioen tijdrit op de weg, 2x Tour de France gewonnen en 6x Sportvrouw van het jaar. Heb dus wel de nodige topsportervaring. Natuurlijk is het voor verschillende speelsters een teleurstelling maar ook een inspiratie om de komende jaren er alles aan te doen om er in Parijs'24 wel bij te zijn. SUCCES iedereen !

  1. mrme

   Kap toch is joh, niemand die jou nog serieus neemt. Doe die geel zwarte bril af en kijk naar andere ploegen. Er loopt zoveel goed rond bij andere clubs!

  2. sachab

   @Adrie: Gehockeyd op de sportacademie, dan leer je een stick vasthouden, naast dat het zo te lezen al héél lang geleden was(CIOS of ALO, is heel verschil), dus verstand van hockey🤣🤣🤣 Daarnaast is wielrennen een iets andere sport dan hockey, naast dat het echt werkelijk lichtjaren geleden is, in sportbegrippen (als je verhaal al waar is).Dus verstand van het ene zegt niet dat je ook verstand hebt van het andere. Met jaren een sport volgen heb je er nog geen verstand van.

  3. Hans De Baijens

   @adrie ga het forum van omroep Max lastig vallen

  4. Boearco

   Nou Adrie, wat een knappe prestaties. Goed dat je ze benoemd. Dan weten we nu met wat voor beroemdheid wij te maken hebben. Ik weet zeker dat jij door deze expertises altijd gelijk zult hebben. Hockey op de sportacademie is natuurlijk de kers op de taart. Ik denk dat je je geweldige analyses naar de krant moet sturen. Dit forumpje is echt te min voor je analyses.

 42. RobV

  @edraket Je hoeft je niet zo aangesproken te voelen. Prima als je liever iemand anders ziet, daar zou ik nooit moeilijk over doen of over lopen klagen. @lynnBosman Annan moet de nodige afwegingen maken, maar die twee zou ik zeker meenemen. Dicke zou afvallen, niet omdat het geen goede speelster is maar omdat Annan een systeem speelt waarin ze zich niet kan onderscheiden. Ik denk dat Van Gils meer brengt dan Pheninckx, dus dat zou de andere wissel zijn.

 43. rustaaagh

  @adrievandeparel, Heeft Leontine van Moorsel met jouw schema gewonnen, net zoals het Nederlands dames hockeyteam goud wint met jouw selectie?

 44. triple-double

  Gefeliciteerd allen! Voor de zoveelste keer de beste van Europa! 2 dingen zijn mij (echt) opgevallen tijdens het toernooi: 1) België en Duitsland wel een stuk sterker geworden dan voorgaande jaren. Hebben hier Nederlandse coaches/assistent voor gezorgd? Je ziet wat meer patronen en durf. Echt leuk om te zien dat ze het Nederland wat moeilijker maken en niet alleen maar gaan ingraven. 2) Selectie van NL belooft heel veel goeds voor de toekomst. Vrouwen zoals Albers, Dicke en Van Gils zorgen ervoor dat het ook na deze gouden lichting weer doorgaat. De Olympische selectie gaat een grote ‘farewell-tour’ worden van de oud gediende in het team. De nieuwe generatie gaat komen alleen niet tijdens deze Olympische spelen.

  1. kasparstevens

   Tactisch leek België beter tegen NL opgewassen dan Duitsland vandaag ... Coaching?

 45. g-hockeyfan

  Ik zie heel weinig reden om een ​​formule te veranderen die tot nu toe heeft gewerkt. Albers is de enige speler die vrijwel zeker binnen is gekomen (hoewel je nooit echt weet wat Annan denkt). De enige echte vraag is welke verdediger de reserve zal zijn en wie de keeper.

 46. adrievandeparel

  Het is toch niet te geloven dat bij de wedstrijd Nederland-België waarin Eva de Goede werkelijk niets heel goed heeft gedaan, niet gescoord, geen assists, geen beslissende pass, geen enkele meerwaarde, toch is gekozen als woman of the match. Kijk naar de samenvatting hier op hockey.nl en nos.nl/sport . In de samenvatting is ze alleen te zien als ze de scorende Frederique omhelst. Dit doet me weer denken aan OS Rio'16. Toen moest Maartje Paumen, op dat moment de allerbeste van de wereld wijken voor Eva de Goede en moest ze linksback gaan spelen. Heeft Nederland met Eva de Goede als mid-mid, de spelverdeler, nee. Heeft Nederland gewonnen in Londen met Maartje Paumen als spelverdeler, JA. Heeft Nederland gewonnen in Londen met Maartje Paumen als best scorende speelster, JA. Gaat Nederland in Tokio winnen met Frederique als beste speelster, JA. Eva de Goede kwam nog niet tot de kniëen van Maartje Paumen en nu niet tot het aantal goals die Frederique het hele jaar door scoort.

  1. Linksbuiten

   Zoals al gezegd: je hebt echt geen bal verstand van hockey, parel. Elders al de mist ingegaan met een zeldzaam stomme opmerking over het rendement van Van Girls, maar nu diskwalificeer je jezelf permanent met deze totale onzin over Eva de Goede. Lul maar lekker door, man. Het is van nul- en generlei waarde.

 47. rustaaagh

  Pearl(e), Pearl(e), Pearl(e)

 48. lynnBosman

  @g-hockeyfan, dat denk ik ook. En toen zat ik ineens aan 16 speelsters dus mijn Fortuin/Moes gaat niet op. Ik denk dat Moes de stand-in van Welten gaat zijn en v Gils van De Waard. Verschoor vond ik sterk, ook met uitlopen strafcorners. Ik zou vd Assem als reserve zetten, ze doen denk ik weinig voor elkaar onder en is degene met minste wedstrijdritme. Als je ook Welten en de Waard meeneemt dan zijn dat er 3 zonder ritme. Ik zou voor Koning gaan, maar ik ben benieuwd.

 49. maaja

  Beste Adrie... De scorebord journalist des vaderland... Wanneer stop je nu eens met deze onzin. Je maakt jezelf echt totaal belachelijk. Speelsters worden beoordeeld op hun spel... Jij op je likes...

 50. lynnBosman

  Adrie, ik vind dit echt respectloos naar de Goede. Ze is met recht in mijn ogen op dit moment de beste speelster ter wereld. De beste speelsters zijn niet perse degene die veel scoren of met een grote trucendoos. De Goede kan alles, zo ontzettend compleet. Ik vind die twee finales niet te vergelijken. In 2012 was Paumen op haar allerbest, knetterfit. Met een ongezien shootje van De Goede leidde zij de strafcorner in waaruit DVDH scoorde. In 2016 was Paumen echt niet de Paumen van 2012. Of linksback de juiste keuze was denk ik niet, maar die finale heeft Nederland verloren door het missen van teveel kansen, inclusief een strafbal door Paumen en de zwak genomen shoot outs. Mentaal zat het niet goed, na dat EK V van 2015 met als hoofdrol Marijne en the big five en de plotselinge wissel van coach. Ook bij Annan zat het mentaal nog niet heel goed. Die finale speelde Nederland zo ontzettend goed, nog steeds kan ik van het verlies ontzettend balen.

  1. Linksbuiten

   Van a tot z juist. Maar aan dovemansoren, ben ik bang.

 51. jeroenv

  Was geweldig om erbij te zijn in het Wagener Stadion!

 52. misha-van-oostveen

  Heerlijk om alles weer te lezen. Lijkt er net op dat het een geweldige prestatie is dat de vrouwen het EK hebben gewonnen. Met jong Oranje was je hier ook in de top 3 geëindigd. ‘Prachtige’ analyses gelezen, Adrie ga vooral zo door. Ik ben bang dat je ons straks laat weten dat dit cabaret was en dat je ons er tussen hebt genomen.

  1. eefgorter

   jahaha…dat zou pas echt GOUD!!!! zijn.


Wat vind jij? Praat mee...