Ogen gericht op EK-debutanten bij 4-0 winst Oranje op Ierland

De blessuregolf onder de Oranje Dames hing de afgelopen weken als een klein vraagteken boven de voor de buitenwacht haast zekere gouden medaille in Tokio. Met de 4-0 zege op Ierland begon Nederland zaterdagmiddag desalniettemin sterk aan het EK in het Wagener Stadion, waarin met het oog op de olympische selectie met een vergrootglas naar een aantal speelsters wordt gekeken.

Na twee minuten hockeyen was het Felice Albers die als eerste EK-debutant van het Nederlands elftal de bal aanraakte. Na vijf minuten hockeyen kwam Stella van Gils als tweede EK-debutant binnen de lijnen. Een minuut later volgde Pien Dicke als nummer drie. Weer een minuut later was Ilse Kappelle nummer vier.

Van dit viertal is Dicke de enige die sinds haar debuut in januari 2020 al uitgroeide tot een min of meer vaste waarde van het Nederlands elftal, na enkele sterke optredens in de Pro League. Kappelle, Albers en zeker Van Gils – die afgelopen zondag in de wedstrijd tegen België debuteerde – kwamen vooral pas in beeld toen de blessuregolf binnen Oranje steeds grotere vormen aannam. Met Xan de Waard, Lidewij Welten, Marijn Veen en Ireen van den Assem mist Oranje dit toernooi vier vaste krachten.

Nederland viert feest na de 1-0 van Caia van Maasakker. Foto: Willem Vernes

Assist van Albers, corner gehaald door Van Gils

De wedstrijd was veertien minuten oud toen Albers van zich liet horen. Ze trok over de rechterflank via de achterlijn naar binnen, speelde twee verdedigers uit en bediende Laurien Leurink, die de 2-0 binnentikte. In het tweede kwart was er een hoofdrol weggelegd voor Van Gils, die de strafcorner versierde waaruit Frédérique Matla de 3-0 binnenpushte. Kappelle was op haar beurt niet direct bij een doelpunt betrokken, maar kreeg wel het vertrouwen op een cruciale positie: midmid.

De komende dagen zullen de ogen vooral op de vier EK-debutanten gericht zijn, nu ze anderhalve maand voor het begin van de Olympische Spelen de kans krijgen zichzelf in de kijker te spelen. Het zal niet makkelijk worden om selectie voor Tokio af te dwingen, maar door alle blessures is de selectie opeens minder in beton gegoten dan de afgelopen periode. Wie een verbluffende indruk maakt, brengt bondscoach Alyson Annan misschien aan het twijfelen.

Lizzie Holden van Ierland verbijt de pijn nadat ze een bal in haar gezicht heeft gekregen. Foto: Willem Vernes

Caia van Maasakker speelde haar 200ste interland

Nederland gooide aan de ene kant de wedstrijd snel in het slot tegen de verliezend WK-finalist, dat absoluut niet het op-een-na-beste team van de wereld is. In de negende minuut zette Caia van Maasakker – die haar 200ste interland speelde en daarom de aanvoerdersband droeg – Nederland op een 1-0 voorsprong door een strafbal tegen het net te pushen. In het tweede kwart volgden vervolgens de 2-0 van Leurink en de 3-0 van Matla, een sleeppush dwars door de benen van keepster Ayeisha McFerran. Het moest nog rust worden, maar de buit was al binnen.

Aan de andere kant ging er nog genoeg mis in het combinatiespel. Binnen drie minuten na aanvang van de wedstrijd kreeg Ierland bovendien een grote kans op de 0-1. Met een stijlvolle duik op een schot van oud-Bloemendaal-speelster Anna O’Flanagan voorkwam Josine Koning een vroege achterstand.

Caia van Maasakker balt haar vuist na het benutten van een strafbal (1-0). Foto: Willem Vernes

Tweede goal van Laurien Leurink: 4-0

Vanaf het derde kwart kwam Nederland geen moment meer in de problemen en was het wachten op de 4-0. Eerst was het Albers die van dichtbij miste. Later was het Leurink die haar tweede van de wedstrijd maakte door de bal na een actie over de achterlijn van dichtbij binnen te frommelen.

Een fraaie dribbel van Albers in de cirkel van Ierland leverde in het vierde kwart geen doelpunt op, maar opnieuw liet de 21-jarige speelster van Amsterdam zich in haar zesde interland gelden. Een laag schot van Maria Verschoor spatte uiteen op de voet van keepster McFerran, anders was het 5-0 geworden.

Al met al was het een redelijke eerste vertoning van Nederland op dit EK, waarin de tegenstand gedurende het toernooi ongetwijfeld zwaarder wordt en de EK-debutanten verder worden gewogen.

Nederland – Ierland 4-0 (3-0)
‘9 Caia van Maasakker (sb) 1-0
’14 Laurien Leurink 2-0
’25 Frédérique Matla (sc) 3-0
’44 Laurien Leurink 4-0

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


10 Reacties

 1. arnoldS

  Je-zus Kooke. Daar kan ik me echt aan ergeren. Ierse dames afschieten is wel heel makkelijk hé. Kan iemand hen vertellen dat HIJ het onvermogen (zegt ie net 10x achter elkaar) heeft om voetbal te becommentariëren? Godsamme man, hij fluistert zijn commentaar. Lijkt wel een smeerlap. #nomoreKooke

  1. stekel

   Het is en blijft verrassend dat deze verslaggever er nog steeds is. Gênant

 2. RobV

  Solide prestatie en resultaat, maar ik had gehoopt dat de Oranje dames voor het publiek flitsender hockey op de mat zouden leggen. Dit was vrij saai, een te laag tempo en bij tijd en wijle ook slordig. Maar het is de eerste wedstrijd. Hopelijk gaat Pien Dicke in dit toernooi nog haar toegevoegde waarde voor Oranje laten zien. Het is te weinig. De selectie voor de OS ligt waarschijnlijk nog niet vast en er is goede concurrentie. Van Gils deed het goed evenals Felice Albers, Malou Pheninckx is wat minder de laatste tijd, Matla was te gemakzuchtig en slordig en volgens mij is Van Geffen nog niet helemaal de Van Geffen van voor de blessure. Ben benieuwd naar de wedstrijd tegen Spanje, dat is toch een wat leukere en sterkere tegenstander.

 3. Nvanas012

  4-0 is netjes maar ik vind het er niet uit zien. Paar mooie passes van de Goede, acties van Gils en Albers. van Geffen gewoon slecht en Dicke onzichtbaar.

 4. popov0702

  Phenincx, Dicke , Keetels en van Geffen erg matig

  1. Nvanas012

   Ohja Phenincx, als van Gils en Albers zo doorgaan zou ik het erg raar vinden als Phenincx naar Tokyo gaat.

 5. hockeyliefhebber12

  Albers en van Gils maken een sterke indruk! Lekker onbehagen en veel dreiging. Vond naast de eerder genoemden ook Verschoor minder aanwezig in het spel. Op naar maandag!

  1. hockeyliefhebber12

   Onbevangen*

  2. Linksbuiten

   Maria Verschoor was wèl 'player of the match'. Wat moet de rest dan slecht geweest zijn, hè?

 6. hockeyliefhebbertje

  Ik snap ook niet wat de bedoeling is can de corner van Van Maasakker, het haalt bijna de achterlijn niet.....


Wat vind jij? Praat mee...