Oranje naar EK-finale na moeizame zege op België

Voor het eerst dit EK wankelde Nederland even, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed voor de ploeg van bondscoach van Alyson Annan. In de halve finale werd tegenstander België met 3-1 verslagen. Zondagmiddag speelt Nederland de finale.

Het was halverwege het derde kwart dat de Belgische speelster Ambre Ballenghien vlak voor het doel van Anne Veenendaal haar stick net niet tegen de bal kreeg. Anders had het zowaar 2-2 gestaan, na 38 minuten hockeyen. Nederland kwam met de schrik vrij. Oranje speelde de slechtste wedstrijd van het toernooi tot nu toe.

Eerder deze week leek het erop alsof Nederland met twee vingers in de neus richting de EK-titel wandelde. Of het nu de Ieren (4-0), de Spanjaarden (7-1) of de Schotten (10-0) waren, dit Oranje veranderde tot nu toe elke tegenstander in een stel pupillen. Ook zonder Lidewij Welten, Xan de Waard, Ireen van den Assem en Marijn Veen was het klasseverschil veel te groot, leek het wel.

De Oranje-speelsters worden toegejuicht door het publiek. Foto: Willem Vernes

Voorsprong

In de halve eindstrijd had Nederland vijf minuten nodig om zichzelf op voorsprong te brengen. De prachtige aanval begon met een lange pass van verdediger Sanne Koolen op middenvelder Stella van Gils. Maria Verschoor draaide in de cirkel slim weg bij twee Belgische verdedigsters en bediende Frédérique Matla, die voor haar tegenstander kroop en de 1-0 binnentipte.

Met een prachtige actie speelde Felice Albers – die dit EK nadrukkelijk naar een plek in de Tokio-selectie solliciteert – na zestien minuten hockeyen verdediger Tiphaine Duquesne uit. Vervolgens liep ze voorbij keepster Elodie Picard en maakte ze de 2-0.

Laurien Leurink, Felice Albers en Laura Nunnink vieren de 2-0. Foto: Willem Vernes

Die voorsprong verbloemde veel bij Oranje. Wanneer je met een kritische blik keek, zag je dat er veel mis ging bij de ploeg van Annan. De Belgen hadden zelfs even meer balbezit dan Nederland. Met name het derde kwart was van een veel te laag niveau, waardoor de Red Panthers in een stunt begonnen te geloven.

Overtreding

Het begon allemaal met een overtreding van Marloes Keetels in de cirkel op Justine Rasir. De scheidsrechters konden niet anders dan België een strafbal toekennen. Met een push linkslaag bracht Stephanie Vanden Borre de spanning terug (2-1).

Stephanie Vanden Borre scoort de 2-1 uit een strafbal. Foto: Willem Vernes

Waar niemand in het Wagener Stadion vooraf rekening mee hield, gebeurde toch. Deze Nederland-België werd zowaar een wedstrijd. Zeker toen Amber Ballenghien de kans op 2-2 miste. Dat gebeurde in een fase dat Oranje wankelde. De finaleplaats was opeens geen zekerheidje meer.

Uiteindelijk kwam het allemaal goed voor Nederland. Toen Caia van Maasakker een strafcorner in de kruising sleepte, was er genoeg lucht voor Oranje om de wedstrijd professioneel uit te hockeyen. De laatste minuten kwam Nederland niet meer in de problemen.

Nederland – België 3-1 (2-0)
‘5 Frédérique Matla 1-0
’16 Felice Albers 2-0
’37 Stephanie Vanden Borre 2-1 (sb)
’49 Caia van Maasakker 3-1 (sc)

 


40 Reacties

 1. adrievandeparel

  Gelukkig heeft nu iedereen kunnen zien waarom Frederique in de basis moet starten , voor het geval er een corner in de eerste minuten komt of zoals nu na 4 minuten al supergoed gescoord. Pien Dicke scoort haar eerste pluspunt, na verovering van de bal en goed doorpassen op Laurien, die goed passt op Felice die supergoed de 2-0 scoort. Josine scoort weer door een keihard schot goed terug in het veld te schoppen (en niet naar een tegenstander). Nu zal de finale zondag (12.30 uur) gehaald worden , hoogst waarschijnlijk tegen Duitsland (winnen van Spanje straks). Herhaling van de finale EK '19 in Antwerpen toen Nederland 2-0 won, goals Kelly Jonker en Lidewij Welten. Ik blijf erbij dat Frederique vanaf nu de 1e cornernemer moet zijn. Caia net weer geen goal.

  1. mrme

   Gaat ie weer, onze Matla fanboy. Tempo ligt deze wedstrijd gewoon veel te laag. Je kan nu op specifieke situaties gaan inzoomen maar er moet gewoon een tandje of 2 bij.

  2. Boearco

   Mooi goal van Caia! En op het juiste moment ook nog.

  3. mrme

   @boearco, Haha zat op deze reactie te wachten, was inderdaad een heerlijke sleep.

  4. maaja

   Mwaaaaahhhh Adrie onder welke steen leef jij?

 2. RobV

  Nederland speelt echt niet goed, het zal straks behoorlijk beter moeten op de OS. Van Geffen nog ver verwijderd van de vorm die ze voor haar blessure had, Ilse Kappelle heeft het erg moeilijk, Van Maasakker komt (handelings)snelheid tekort en het lijkt wel alsof Laura Nunnink niet meedoet dit toernooi. Het zou me verbazen als Annan precies dezelfde selectie meeneemt naar de OS, dan heeft ze dit toernooi niet opgelet.

 3. marit-babijn

  Kom maar met de reacties dat Josine Koning die strafbal wel had gehad. Wetende dat waarschijnlijk niet het geval zou zijn geweest.

 4. adrievandeparel

  Die strafbal van Eva de Goede werd zeker goed gestopt door Josine Koning. Daardoor en de volgende gestopte shootout door Josine werd de EHL gewonnen. Vooral dus dankzij Josine Koning.

  1. marit-babijn

   Waar heb jij het over?! De meeste mensen schrijven hun reacties over het bericht waar ze het onder plaatsen. Dat jij dat niet doet is al vervelend genoeg, maar dan nog gaan reageren op, in dit geval, mijn reactie en totaal niet bezig zijn met het onderwerp maakt het allemaal nog vervelender Als je zo'n fan bent van Den Bosch moet je maar vragen of je in het clubhuis kunt wonen ofzo.

 5. stuurmanaanwal

  @adrie Vriendelijk verzoek om eens te stoppen met dat constante Matla-gedoe. Iedereen begrijpt het nu wel...

 6. TonGloppert

  De rust van de halve finale EK is idd bij uitstek hét moment om voorspellingen te doen voor de OS! :):) Lekker hoor winst in de halve finale, zondag wéér een gouden plak! Wat een team!

 7. RobV

  Een wedstrijd om snel te vergeten. Althans, ervan leren hoe het niet moet en dan een veel betere prestatie in de finale leveren. Annan zal haar OS selectie nog moeten aanpassen. Ongeacht alles wat ze met dit team heeft bereikt, zou het eigenlijk exit voor haar moeten zijn als we opnieuw Olympisch goud mislopen. De wetten van de topsport. Ik begrijp dan ook niet dat haar contract sowieso al verlengd was tot na het WK. Zo zou het eigenlijk niet moeten zijn.

 8. maarten_13

  Ik vind dat Frederique Matla vanaf nu als eerste bij de NOS moet zitten voor de analyse. Zoals zij met de microfoon om kan gaan is wel van heel hoog niveau, daar kan Ellen Hoog (meervoudig Olympisch kampioene en winnares van Olympisch zilver in 2016) nog wat van leren. Er is niemand zoals Matla. Als zij als eerste bij de NOS zit voor de analyse wordt de NOS Europees-, wereld- en olympisch kampioen becommentariëren... Qua wedstrijd heb ik eigenlijk, door omstandigheden, geen commentaar. Ik geloof (bijna) iedereen die hier zijn of haar mening uit 🤷🏻‍♂️

  1. hockeyliefhebber12

   Haha touché

  2. mrme

   Adrie, ben jij het?!

 9. adrievandeparel

  Mijn reaktie is wel degelijk een reaktie op jouw bericht marit babijn. Om aan te tonen dat Josine Koning de verdiende keeper van Nederland in Tokio is. En hierbij denk ik aan landsbelang. Mochten we in Tokio in de shootouts komen, verwacht ik helemaal niet, dan moeten we de allerbeste shootout keeper in de goal hebben : Josine Koning. De kwartfinale in Tokio moet gewonnen worden als poulewinnaar A1 tegen B4 , wellicht Spanje, maar nu na deze EK21 , zou het ook Japan of China kunnen worden. Die kwartfinale moet gewonnen worden. Dan de halve finale tegen B2, wellicht Australië. Wederom winnen zonder shootouts. Mocht het wel zo ver komen , dan hebben we Josine Koning. De finale wordt waarschijnlijk tegen Argentinië, wederom winnen zonder shootouts. Indien het wel shootouts worden dan heeft Nederland de allerbeste shootout keeper : Josine Koning. Nogmaals alle respect voor Anne, Nederland heeft de allerbeste keepers van de wereld. Josine heeft nu meerdere keren bewezen dat ze de allerbeste shootout keeper is.

  1. marit-babijn

   Ik begreep zeker dat je op mij reageerde maar jij benoemt een situatie waar ik niet over praat. Daarnaast zou het je misschien helpen om niet alles door een Den-Bosch bril te zien in de hockeysport. Ik heb misschien een lichte voorkeur maar beide keepster zijn geweldig. Ook vraag ik me af hoeveel verstand je hebt van keepen, want alleen kijken naar statistieken gaat je niet helpen om de beste keepster aan te wijzen. Speelsters moeten ook een goed gevoel hebben voor de keepster die op dat moment in het doel staat. Begrijp dat er achter de schermen meer gebeurt dan wat wij kunnen zien, dus een voorkeur aangeven is prima maar daarna essays schrijven die geen punt bereiken is kortweg irritant aan het worden!

 10. hockeyliefhebber12

  Van Gils en Albers spelen beiden een erg goed toernooi! Mooi om te zien!

 11. RobV

  Mooi voor Raoul Ehren dat hij het goed op de rails heeft met de Belgen. Ik vind hem trouwens wel schromelijk overdrijven als hij zegt/vindt dat Nederland de enige ploeg is die nog boven de Red Panthers staat en dat de Belgen nu al op hetzelfde niveau zitten als Duitsland. Ik denk dat daar echt wel wat meer voor nodig is en dan zijn er natuurlijk ook nog landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië.

 12. adrievandeparel

  Jouw reakties zijn heel irritant babijntje. Gelukkig geeft de allerbeste keeper van Nederland de voorgaande 10 jaar, en als beste van de wereld gekozen in 2014, Jaap Stockmann, ook aan dat Josine Koning de keeper van Nederland moet zijn in Tokio. En er is naast het argument van beste shootout keeper nog een belangrijk argument om voor Josine te kiezen. Ze is in het coachen naar de spelers in het veld ook sterker. Hebben meerdere mensen al aangegeven en weet ik al jaren (zag Josine voor het eerst live bij de EK'14 in Brussel waar Jong Oranje bij de meisjes/vrouwen en de jongens/mannen allebei Europees Kampioen werden). Verreweg de meesten zijn voor Josine Koning. En mijn keuze voor Josine is ingegeven door landsbelang.

  1. marit-babijn

   Ik vraag me af of je zelf door hebt dat je reacties nogal kleinerend zijn tegenover anderen. Misschien zijn mijn reacties irritant omdat het de waarheid is. Jij kan, zonder keeperservaring (omdat je die vraag ontwijkt), geen oordeel vellen. Je kan een mening vormen, en dat mag, maar dreun dat niet onder elk bericht door. Dus Adrietje, ik zal stoppen met jou hierop aanspreken maar stop jij maar met je Bossche verhaaltjes/essays waar niemand wat aan heeft.

  2. sachab

   @adrie: in landsbelang whoehahahaha. Je wordt met de dag grappiger

 13. de-leermeester

  Graag even terugbrengen naar de hoofdlijnen. Nederland speelde helaas zwak en in een te traag tempo. Vooral het tempo in de balcirculatie. Bovendien werd regelmatig een vrije ballijn 'dichtgelopen'. Óók de passing was vaak onzuiver. Positief is dat er wel hard werd gewerkt maar helaas niet altijd effectief. Overigens mijn complimenten aan het Belgische vrouwenteam en coach Raoul Ehren voor hun C.D. (Commitment en Dedication) . Een ploeg (Nederland) speelt net zo goed als de tegenstander (België) het toelaat/toestaat. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "

  1. marit-babijn

   Precies, goede omschrijving van de wedstrijd!

  2. SanderE

   De juiste omschrijving volgens jou Babet. Traag tempo en balcirculatie zijn een beetje de standaard dingen die je noemt als je een matige wedstrijd speelt. Wat Nederland naar mijn idee mist (mannen en vrouwen), zijn creativiteit en directheid naar de goal toe. Het is allemaal vrij voorspelbaar en alleen maar passen passen. Bv een counter, dan spelen wij een balletje breed en terug. Daarom hoop ik oprecht dat op de OS de Waard en Welten weer terug zijn. En dat Albers en Freeke Moes van de partij zijn. Creativiteit, snelheid en durf.

 14. lezer

  duitsland -spanje te zien via livestream ; https://www.sportschau.de/hockey/videostream-hockey-im-livestream---spannendes-em-halbfinale-zwischen-deutschland-gegen-spanien-100.html

  1. Linksbuiten

   Zeer bedankt hiervoor. Als je als hockeyliefhebber van je aow moet rondkomen is dit zeer welkom.

 15. Linksbuiten

  Spanje helemaal niet slecht, maar heeft geen strafcorner helaas.

 16. RobV

  @Linksbuiten Precies, pijnlijk om te zien, zo zwak die strafcorner.

 17. adrievandeparel

  Zondagmiddag 12.30 uur Finale tegen Duitsland. Hopelijk met veel beter spel dan vanmiddag. Zal ook nodig zijn , heb er wel alle vertrouwen in. Jammer dat Lidewij er niet bij is (wel in Tokio) en Kelly Jonker die beiden scoorden in de vorige finale in Antwerpen. Nog een allerlaatste reaktie op die babino, de bevestiging van Jaap Stockmann (beste keeper van Nederland voorgaande 10 jaar en beste keeper van de wereld in 2014) is voor mij doorslaggevend in de keuze van Josine Koning als 1e keeper van Nederland. Voor mij is de beste zijn bij de shootouts en de coaching ook heel belangrijk . En voor mij telt landsbelang. Genoeg hierover. Belangrijker is dat Nederland met de beste 16 en eerst nog 4 reserves , die in Tokio terug gebracht worden naar 2 reserves (1 keeper en een veldspeelster), naar de Olympische Spelen gaan waar voor de 4e x GOUD kan worden gewonnen.

  1. christiaan-loeber

   Je valt een beetje in herhaling. Ik denk dat je boodschap nu wel duidelijk is. Ik vond Nederland vooral technisch heel onzorgvuldig vandaag. Veel energie verloren aan slechte passes en aannames. Maar goed, dat zullen de dames zelf beter weten dan ik.

  2. maaja

   Zijn jullie ook zo benieuwd naar de kleuren vam Adrie zijn pyjama 😎

  3. mrme

   En ‘Frederique’ in de basis he!!!!!!!! @maaja, die is zwart en geel met een schitterend satijnen oranje kraagje gok ik

  4. marit-babijn

   Het verbaast me echt hoe weinig respect je hebt voor anderen. Hoe oud ben je, 5? Ik laat jou je mening hebben, maar ondertussen mag ik dat niet. Hetgene wat ik, en veel anderen met mij, vervelend vind is dat je in herhaling valt en andere mensen op een kleinerende manier aanspreekt (mijn naam als voorbeeld). Over wie de beste keeper is zou ik wel een gezonde discussie willen hebben maar blijkbaar is dat niet aan jou besteed. Verder wens ik je veel plezier met het kijken naar de komende wedstrijden.

  5. mrme

   @marit, Niet te serieus op reageren joh. Zoals je zelf zegt, geen discussie mogelijk. Mocht je morgen in de rust van de finale jezelf vervelen, Google onze vrolijke vriend is.. Hij is op meerdere sociale media vrij actief zijn mening aan het doordrukken.

  6. sachab

   Ik heb hem even googled, tjongejongejonge

 18. misha-van-oostveen

  Adrie, een tip: DOE NORMAAL 😝.


Wat vind jij? Praat mee...