Oranje wint verhitte broederstrijd en pakt finaleplaats op EK

Nederland heeft voor de dertiende keer de finale van het EK bereikt. In een meeslepende halve eindstrijd werd België na het nemen van shoot-outs verslagen, na zestig minuten stond het 2-2. Zaterdag in de finale staat Oranje tegenover Duitsland, dat eerder op de dag Engeland versloeg.

Na de laatst beslissende shoot-out die hij fraai met de backhand langs Vincent Vanasch schoot, zakte Jorrit Croon op zijn knieën, stak eerst zijn armen in de lucht  en sloeg de handen voor zijn ogen. Vanaf de middellijn kwamen zijn ploeggenoten aanstormen en doken bovenop de jonge middenvelder, die zijn sterke wedstrijd met goud bekroonde. Nadat hij onder de mêlee van spelers vandaan was gekomen, kwam pas de echte ontlading bij Croon. De tranen stroomden over zijn wangen, terwijl Mirco Pruyser hem vaderlijk in de armen nam.

De emoties gierden door het Wagener Stadion.

Jorrit Croon. Zo mooi. Foto: Willem Vernes

Hoe anders was deze wedstrijd in vergelijking met slechts twaalf dagen geleden, toen België en Nederland ook al tegenover elkaar.  Toen was het een wedstrijd in Antwerpen, zonder publiek en ook zonder belangen. Vandaag een andere locatie, een afgeladen stadion en een wedstrijd met aanzienlijke waarde.

Nederland won met 4-0 in die laatste ontmoeting. Toen kwam Oranje in het begin van het tweede kwart op voorsprong via Roel Bovendeert, die dit EK als reservespeler wel constant bij de groep is, maar niet meespeelt. Een paar rijen boven zijn teamgenoten zag hij hoe de eerste helft doelpuntloos voorbijtrok. Gevaar was er zeker, aan beide kanten. De eerste grote mogelijkheid was voor Nederland, dat na acht minuten een strafcorner kreeg. De poging van Jip Janssen, op de tribune gesteund door zijn oude club Naarden, ging echter naast het doel van de wereldkampioen.

Echte kans

Vlak daarna ontstond de eerste echte kans voor de Belgen, toen de Belgische veteraan John-John Dohmen in een bomvolle cirkel Pirmin Blaak testte met een hard schot. Nederland – waar Justen Blok net als tegen Wales speeltijd kreeg – kon aanvallend weinig klaarspelen tegen België. Tot de 23-meterlijn ging het vaak nog vrij aardig en vlot, maar daarna kwam er meestal niet meer uit dat een op-goed-geluk-voorzet, die vaker niet dan wel werd aangeraakt.

Aan de overkant waren ook niet veel, maar wel net wat meer kansen. Zo kreeg België – spelend zonder z’n geblesseerde captain Thomas Briels –zes minuten voor rust z’n eerste corner, die er fantastisch werd uitgelopen door Glenn Schuurman. Als twee sumoworstelaars die elkaar uit evenwicht probeerden te brengen, gingen de rivalen de kleedkamer in.

Het moment dat de derby der Lage Landen ontbrandde. Foto: Koen Suyk

Die impasse werd doorbroken nadat uitgerekend Schuurman, de jubilaris met 150 caps, balverlies leed. De bal werd door Gauthier Boccard hard de Nederlandse cirkel ingeveegd en belandde bij de volledig vrijstaande Nicolas De Kerpel, die België vijf minuten na rust eenvoudig op voorsprong bracht. Oranje moest dus een inhaalrace gaan inzetten. Maar voordat Nederland een plan kon verzinnen, vloog de vlam in de pan. Het begon bij Arthur Van Doren, die volgens Sander de Wijn wat te makkelijk ging liggen. De Wijn maakte zich groot, deed een paar stappen naar voren en sprak Van Doren boos toe. Vervolgens bemoeide ook Victor Wegnez zich ermee; hij duwde De Wijn weg. Opvallend genoeg werden Wegnez en De Wijn even zwaar bestraft: met een groene kaart.

Meeslepende kraker

Het spel was op de wagen en elke schermutseling was opeens iets groots. De wedstrijd werd een meeslepende kraker en het 3500-koppige publiek ging vol achter Oranje staan. Pirmin Blaak hield Nederland aan het begin van het vierde kwart in de wedstrijd, met een wereldredding op een inzet van Tom Boon. Vlak daarop kreeg Nederland dan eindelijk die grote kans waar het op hoopte: een strafcorner. Daar kon echter al snel een streep door worden gezet, omdat de bal op de kop van de cirkel niet goed gestopt werd door Billy Bakker.

Seve van Ass  scoort de 1-1 met een heerlijke klap. Foto: Willen Vernes

Nederland bleef druk houden op de Belgische defensie, die de hele wedstrijd geen krimp had gegeven. Tot de 52ste minuut, waarin Seve van Ass de bal veroverde. De middenvelder van HGC kreeg ‘m terug van Thierry Brinkman en schoot via de paal ziedend hard en schitterend raak: 1-1. Amper bekomen van het geluk van die gelijkmaker, doken de Belgen weer op in de cirkel en forceerden hun tweede corner. Alexander Hendrickx pushte Nederland genadeloos van z’n roze wolk en tekende daarmee voor de 1-2.

Hartstochtelijk

Acht minuten had Oranje toen nog om weer terug te komen. Hartstochtelijk zocht Nederland de cirkel en dat leverde nog twee strafcorners op. De eerste werd door Janssen hard en hoog naastgesleept. Poging twee leverde wél resultaat op: die ging via Vincent Vanasch in de touwen, zodat het vier minuten voor tijd 2-2 stond. Het Wagener trilde op z’n grondvesten. Euforie in z’n puurste vorm. Het kippenvel stond de toeschouwers op de armen.

De schitterende wedstrijd kreeg een zinderend slot. Shoot-outs moesten een beslissing brengen in deze verhitte broederstrijd. Op het WK in India verloor Oranje op deze manier de finale van België. Nadat Nederland er twee en België drie gemist had, leek de thuisploeg op matchpoint te komen. Maar terwijl Jorrit Croon al klaar ging staan, bleek uit de videoreferral dat Arthur Van Doren nogmaals mocht aanleggen. Het resultaat bleef hetzelfde: de poging van Van Doren, die door de Belgen wederom werd aangevochten, strandde.

De twee hoofdrolspelers in een beeld gevangen: Pirmin Blaak en Jorrit Croon. Foto: Willem Vernes

Croon mocht dus opnieuw gaan staan en zette het Wagener in vuur en vlam. Zijn rake shoot-out zorgde voor een vreugde-explosie en – belangrijker – een finaleplaats.

Nederland – België 2-2 (Ned wns)
35′ Nicolas de Kerpel 0-1
52′ Seve van Ass 1-1
53′ Alex Hendrickx 1-2
56′ Jip Janssen 2-2


51 Reacties

 1. maarten_13

  Ik mag toch wel hopen dat Frederique Matla in de basis staat! En nu serieus, ik hoop en verwacht wel een heel fijn potje hockey! Veel plezier allemaal!

  1. circlestorm69

   Hahaha. Adrie....kom er maar in! 😂

  2. sa-te-t

   Let's roll !! En niet alleen Brinkman natuurlijk...

 2. circlestorm69

  Max was weer lekker bezig net tijdens z’n interview.... Als dit geen kraker is, wat dan wel? #timetogo.

 3. blauwevelden

  @Maarten13, we missen haar scorend vermogen wel... :D

 4. frans-j

  Jonkies doen het nog heel aardig. Oudjes zijn toch tamelijk onzichtbaar. Belgische oudjes hebben een langere houdbaarheidsdatum

 5. coach-devries

  Ben wel benieuwd of iedereen met een 'blauw hart' na al die grote woorden over Brinkman tijdens de play-offs, nu ook zo tekeer gaat over De Wijn.. want volgens mij heeft Wegnez hem net met 1 zetje naar Pinoké geduwd.

  1. frans-j

   De wijn blijft soms een onnodige huilebalk. Kam Schuurman loopt de eerste corner er geweldig uit maar veroorzaakt de tegengoal. bld. Niet zeuren nu samen in oranje. En ja de Belgen zijn gewoon beter

  2. nl-mark

   Ik begreep dat De Wijn inmiddels ook HC Leeuwarden gepasseerd is.

  3. blauwhart

   Als echt blauw hart mag ik stellen dat ik trots ben op de twee (in de competitie) in blauw spelende heren die voor de doelpunten zorgden 💙 Ook op de ex-in-blauw-spelende die de winnende shoot-out scoorde.

 6. Balletje070

  Schuurman eigenlijk al maanden heel slecht maar blijft maar veel spelen!

  1. frans-j

   De Geus en balk idem

  2. ronald

   Caldas kan Blok in Tokio beter van de reservebank gaan halen

  3. jhlp

   Balk speelt slecht….?

 7. solo

  Heerlijke pot hockey…alles zit erin. Niet de beste maar wel spannend

 8. maarten_13

  Eens met @solo... Niet de beste wedstrijd, wel by far de leukste en meest spannende 👌

 9. SanderE

  Opnieuw zware vraagtekens bij de video-scheidsrechter.

 10. solo

  Yesss wat een thriller. Dit heeft hockey nodig..

 11. RobV

  Terechte uitslag, op naar de finale. Ik verwacht dat Duitsland lastiger wordt.

  1. frans-j

   Hou toch op. Ben voor Nederland maar Volkomen onverdiend

  2. SanderE

   Niks van te merken. De Geus werd zeker ook niet aangetikt?

  3. ronald

   T is ook nooit goed he frans. Als “we” winnen is t nu ineens onverdiend. Ben toch blij dat ze een medaillekandidaat verslaan. Spelletje gaat overigens niet om wie de beste is, maar die de meeste doelpunten maakt. Dus uitslag is altijd terecht 😉

 12. frans-j

  Hand en voetenwerk. Blaak duwt hem nog net niet onder het gras. Van doorn wordt genaaid

  1. ronald

   Dooren houdt ook behoorlijk af

  2. SanderE

   😂 of was van Doren de controle kwijt?

  3. paulvandijk

   Als de Schotse video-mevrouw de aanvallende duw op De Geus waar de 1-2 uit volgt, toelaatbaar vindt dan is haar beslissing bij Van Doren - Blaak gewoon consequent

  4. circlestorm69

   Nee Frans-j hij verloor geen seconde z’n evenwicht. Blaak ging er gewoon lekker achter zitten. Geen fan van Blaak maar hij doet het toch maar weer.

 13. Runa Honig

  Wat was dit genieten. Hier willen we meer van!

 14. ReneRodenburg

  Yes!!! Toch wel verdiend. Wat zijn die Belgen toch een vervelende en irri mannetjes.

 15. w.j.arriens

  Schuurman maakte geen fout, geen enkele medespeler bood zich behoorlijk aan, toen raakte hij de bal slecht. Het vrijlopen en aanbieden was de hele partij slecht. Knap van Ned dat ze op mentaliteit hebben gewonnen.

 16. popov0702

  Geweldige call van Blaak voor de 8 seconden regel. Ik had liever vd Ven gehad maar hier is Blaak goud waard

 17. Willemjanhc

  Hoppaaa!! Alle “bondscoaches” die Nederland al afschreven kunnen weer stil zijn. De finale zouden we toch niet halen, max dit max dat…. Hopaaa finale!!!!!! Niet juichen mogen we zaterdag winnen! Trots op ons land!!!

 18. kunstgrasisnep

  Heerlijke wedstrijd. Strijd, fouten, prima goals en niet het beste team wint ( maar dat gebeurt vaker als het op SO aankomt). Tegen dit soort tegenstanders heb je misschien toch ook spitsen nodig met iets meer spieren om strijd te leveren. Tegen Australië zal de strijd niet minder zijn. Misschien toch een type Kellerman meenemen naar de OS?

 19. philchapel

  Proficiat Nederland!! Tot 5 min van het einde waren wij de betere met meer individuele klasse en was het België dat controleerde, tot die domme individuele foutjes van eerst Dockier en daarna Vanasch. Domweg weggegeven. Maar wat een heerlijke thriller inderdaad Maar de verdienste van Nederland is dat ze er bleven in geloven met het home-publiek als 12e man. En shoot outs is altijd een dubbeltje op z’n kant waar zelfs de beste speler van de wereld zich kan in verslikken. Succes tegen de Duitsers 👍🏻 en rendez-vous voor de revanche op ons pad naar eindelijk goud in Tokyo😊

  1. SanderE

   Helemaal eens Phil. Maar de tweede goal was een cadeautje.

 20. reneclumpkens

  Heerlijke, intense wedstrijd, prima gefloten met consequente video ref en schitterend in beeld gebracht door de NOS. En dat op "prime time". Wat wil je nog meer?

  1. SanderE

   Consequent fluiten is top. Maar de strafcorner waar de 2de goal van België uit valt is gewoon een overtreding.

 21. Oranjeboven

  Pure reclame voor het hockey! Heb zelfs mijn niet hockeyende vrienden kunnen enthousiasmeren voor de finale van deze wedstrijd en we hebben een paar fans erbij. Ok, eerlijk is eerlijk, België was drie kwarten beter, maar het enige dat uiteindelijk telt is het resultaat. Laten we blij zijn dat er weer publiek op de tribune was en laten we de mentaliteit van Oranje vanavond koesteren. Dat biedt perspectief. Tot slot, laten we op dit forum alsjeblieft stoppen met het Bloemendaal-Kampong gedoe. Dat is geweest, is onbelangrijk verder en draagt nergens iets aan bij. SAMEN gaan we zondag Europees kampioen worden…💪

  1. dummy

   Niet zondag maar zaterdag 🤓

 22. edelweiss

  Fantastische wedstrijd qua spanning met fantastische uitslag!

 23. philchapel

  @SanderE: tja en dat waren de 2 goals die wij extremis tegenkregen ook (Seb Dockier en Vince Vanasch) terwijl we enkel die laatste minuten hoefden te controleren. Wel frustrerend om als beste team zo onverwacht onderuit te gaan. Maar op dit niveau zijn details belangrijk. Anderzijds riepen de Lions sinds de vooravond van het toernooi “dat de echte focus op de OS ligt en dit toernooi een goede voorbereiding was, maar dat het EK-goud toch mooi meegenomen zou zijn”. En tja het zal toch wel in de hoofden gespeeld hebben en daar heeft Nederland (voor wie EK-goud voor eigen publiek wél de Head focus was) maar mooi van geprofiteerd! Nu België uitgeschakeld is moet Duitsland niet als een makkie beschouwd worden maar jullie halen het wel. Tenminste dat hoop ik!

  1. SanderE

   Alleen ligt een cadeautje (fout) van de (video)scheidsrechter net wat anders. Verder waren jullie het merendeel van de wedstrijd inderdaad sterker. Maar had jij zelf enig moment het idee dat België niet alles op alles zette in deze wedstrijd? Ik niet in ieder geval, het verhaal van de focus op de OS is dus wel een beetje om moe van te worden. De red Lions (spelers) die ik heb horen spreken gingen gewoon voor deze titel en zeker voor de winst op NL. Maargoed het excuus is nu 2x gebruikt, laten we hopen op de OS een nog “mooiere” wedstrijd te zien.

  2. PeterMontijn

   @Phil: buitengewoon sympathieke reacties. Het kwartje (of de Franc) had net zo goed de andere kant op kunnen vallen. NL-BE zijn vaak verhitte duels maar ik denk dat ik voor veel NLers spreek dat als Oranje op een groot toernooi ontbreekt of er uit ligt we voor onze dezelfde taal sprekende zuiderburen zijn. Moge de sterkste winnen op de OS en ik hoop dat deze kraker het affiche voor de finale wordt

  3. barteenkhoorn

   Feit is dat België in paar weken tijd van NL2x en Eng verliest. Zo onoverwinnelijk zijn ze niet (meer). In Tokyo gaan details en geluk ook weer de doorslag geven (icm de ploeg die Corona vrij blijft en het best omgaat met de verzengende hitte). Ik geef Aus de meeste kans aangezien ze klimaat gewend zijn. Naast NL/Bel/Dui/Eng moeten we ook India en zelfs Japan niet onderschatten. Wordt een mooi, onvoorstelbaar, toernooi.

 24. Mark Bouwman

  Spannend potje en beter of niet: uiteindelijk telt het resultaat. Lekker vrij en "openbrekend" doelpuntje, Seve van Ass !

 25. kasparstevens

  Halen wij nooit de keeper eruit?

  1. circlestorm69

   Nee dat doet hij zelf door een bal weg te trappen….

 26. kasparstevens

  Wat een overtreding De Wijn ... 5 minuten was niet raar geweest... Was het relletje toch slim.

 27. RobV

  @barteenkhoorn Eens. De Belgen ogen kwetsbaar. Het gaat ook niet op om nu te beweren dat ze dit toernooi niet serieus hebben genomen, dat zijn goedkope excuses en zo werkt het ook niet. Ikzelf geef Australië de meeste kans op de Olympische titel. Daaronder vechten Nederland, België en Duitsland het uit.

  1. Linksbuiten

   Ik zou India daar bij zetten. Die worden voortdurend sterker en de omstandigheden (hitte) lijken mij in hun voordeel te zijn. Een sterk India is trouwens voordelig voor hockey als Olympische sport. Het is, na cricket en voetbal, de derde sport in populariteit daar en dat zal zeker meespelen bij het IOC.


Wat vind jij? Praat mee...