Oranjemannen beginnen EK met soepele zege op Frankrijk

De Oranjemannen zijn het EK gestart met een soepele zege op Frankrijk. Na een aanvallend, maar onrustig begin won de ploeg van Max Caldas uiteindelijk vrij probleemloos van het Frankrijk van Jeroen Delmee: 3-0.

Noem het een speling van het lot. Dom toeval. Een onverwachte samenloop van omstandigheden. Want twee dagen nadat de KNHB Jeroen Delmee presenteerde als nieuwe bondscoach, rolde de poule-indeling van het EK uit de bus.

Ze werden aan elkaar gekoppeld. Direct, op de eerste dag van het toernooi. Delmee’s huidige team en z’n nieuwe selectie. De Brabander is veel te veel een professional om zelfs maar met een schuin oog naar zijn toekomstig materiaal te kijken. De vraag is uiteraard wie er zich na deze zomer nog beschikbaar stellen voor Oranje. De huidige Nederlandse selectie herbergt acht dertigers, waarvan een aantal zomaar internationaal afscheid zou kunnen nemen.

Lang geleden: supporters op de tribune van het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Gretigheid

Delmee zal in het goed gevulde Wagener hebben gezien dat het met de gretigheid wel goed zat bij Oranje. Nederland opende speels, aanvallend en frivool. Ze wilden het publiek – dat sinds tijden weer getuige mocht zijn bij een hockeywedstrijd duidelijk wat laten zien. Maar die jongensachtige energie leidde niet tot de snelle openingstreffer waar de mannen van Caldas op hoopten. Sterker: na de eerste echte kans van Jeroen Hertzberger, hield het hele stadion de adem in bij twee Franse corners en een gekraakt schotje van de gevaarlijke aanvaller Blaise Rogeau.

Jip Janssen viert de 1-0. Foto: Koen Suyk

Frankrijk gaf aardig tegengas en dat past bij de groei die Les Bleus de laatste jaren hebben doorgemaakt. Het team dat vaak alleen voor spek en bonen meedeed, heeft zich – onder Delmee, maar ook in de jaren vlak daarvoor – ontwikkeld tot een mondiale subtopper.

Het duurde even voordat Oranje echt voor onrust kon zorgen in de Franse cirkel. Een minutenlange cornerserie in het tweede kwart bracht uitkomst. De vijfde (!) inzet van Jip Janssen leverde succes op. De sleep van de Kampong-verdediger, vandaag niet spelend met een bril maar een masker op, ging via een Franse stick de touwen in. De bevrijdende 1-0 was daarmee een feit.

Backhand

Vlak na een nieuw ingehouden-adem-momentje – een bal van Antonin Igau rolde net naast – sloeg Nederland opnieuw toe, via een fraaie tip-in van Thierry Brinkman. Nog mooier was de harde en zuivere pass van Robbert Kemperman, voorafgaand aan de treffer. De middenvelder sloeg de bal, uiteraard met zijn backhand, over praktisch de hele breedte van het veld naar Billy Bakker, die Brinkman op maat bediende: 2-0.

Thijs van Dam van Nederland, Thierry Brinkman van Nederland, Billy Bakker van Nederland vieren de 2-0. Foto: Willem Vernes

Oranje pakte na rust door. Na een kans voor Thijs van Dam, was het een andere Rotterdammer die voor de 3-0 tekende. Jeroen Hertzberger, met 35 jaar de oudste speler in de Nederlandse selectie, tikte vanaf de achterlijn via een Franse stick binnen.

Frankrijk was stukken minder gevaarlijk dan in de beginfase, al kreeg Pieter van Straaten nog een hele grote kans om de eer te redden. De halve Nederlander (en halve Fransman) slaagde er echter niet in om Pirmin Blaak te kloppen in het Nederlandse doel.

Paar maatjes te klein

Oranje speelde de wedstrijd gecontroleerd uit. Had veel balbezit, dat wellicht te weinig opleverde. Was dat erg? Nee, omdat Frankrijk aan het eind van de rit toch een paar maatjes te klein bleek. Delmee mocht op zijn beurt best tevreden zijn. Zijn team had aardig weerstand geboden tegen een ploeg die kwalitatief veel meer in z’n mars heeft.

Zondag wacht Oranje een tegenstander van andere allure. Dan wacht de ontmoeting met Duitsland, dat eerder op de dag met liefst 8-1 won van Wales.


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het EK-duel tussen de Oranje Heren en Frankrijk

 


34 Reacties

 1. frans-j

  We zouden toch met publiek spelen met nog enkele kaarten beschikbaar?

  1. MIck

   Spelen toch ook met publiek

 2. frans-j

  Inzakken tegen Frankrijk. Ik mis iets

 3. MIck

  Daar had de videoref lang voor nodig voor die corner die zelfs Vincent Bijlow zag

 4. sa-te-t

  Wow, Thierry tipt de 2-0 in met z'n buik...

 5. aernoud-lippmann

  Hoe zit het met 1,5 meter in stadion ....?

 6. SanderE

  Wat is je alternatief voor Bakker en co dan? Of gewoon 3 spelers minder meenemen?

 7. MIck

  Dat alternatief is er nu niet omdat er niet door geslecteerd is

  1. SanderE

   Als dit met het door selecteren te maken heeft, zouden er dus spelers moeten zijn die aan de deur kloppen van het oranje.

 8. reneclumpkens

  Frankrijk fris en positief. Hand van de coach. Ondanks alle beperkingen vanwege Corona. Oranje countert en speelt op safe. Hand van de coach. Ondanks alle mogelijkheden. Op naar zondag.

 9. MIck

  @sander, klopt

  1. SanderE

   Ik zou niet weten wie? De enige die naar mijn mening mist is Kellerman.

 10. Louise12

  @mick, bakker speelde prima toch...schuurmannerij zal je bedoelen, meest kleurloze speler

  1. MIck

   Ik zeg toch niks over bakker?

 11. MIck

  Nee maar dit gaat goedkomen wij winnen de EK omdat de andere landen de kaarten voor de borst houden.

  1. frans-j

   Als Nederland met dit niveau Europees kampioen wordt is onze sport hopeloos verloren

  2. SanderE

   Jullie leven in een zandbak of niet?

 12. MIck

  @Sander leg je zandbakverhaal even uit heb geen idee waar je het over hebt

  1. SanderE

   Dat je erg negatief en zoekend acteert.

 13. MIck

  @sander, we noemen dat thuis realisme

  1. SanderE

   Daarom zeg ik - jij leeft in een zandbak. Dat Nederland 2x voor goud MEEspeelt is voor mij realisme.

 14. MIck

  Nee dat is hoop Sander dat is weer wat anders

  1. SanderE

   En het verloop van toernooi(en) voorspellen is natuurlijk wel realisme😉 droom verder genie.

  2. SanderE

   Je bralt veel. Volgens jou is is er oa niet voldoende door geslecteerd. Je geeft aan dat er spelers aan de deur kloppen van het grote Oranje. Maar als er gevraagd wordt wie dan? Dan horen we niks meer.

 15. partijtje

  De echte. knikkers worden pas in Tokyo verdeeld. Dit is een leuk trainings toernooitje.

 16. MIck

  Sander Sander Wat laat je je weer kennen

  1. SanderE

   Het geeft de realiteit weer. Realisme, weet je nog😉 Een tip: je kan gewoon reageren binnen en op een opmerking. Dan hoef je niet elke keer een “nieuw gesprek” te starten.

 17. olafvanderdonk

  Goedemiddag Wie weet waar ik samenvattingen kan zien van de gespeelde wedstrijden? groet

 18. unplugged

  Soepeltjes ? Een draak van een wedstrijd , totaal geen nivo , net zo slecht als Spanje - Portugal , en dan het zouteloze commentaar van Phillip Cooke , walgelijk . En hoe Frankrijk speelde beloofd weinig goed met Jeroen , ofschoon het een super aardige vent is net zoals zijn vader dat was , maar tactisch ............................ .? Dan was Suriname - Bermuda een stuk leuker , zeker het verfrissende commentaar . Het schijnt toch een apart vak te zijn want het commentaar bij Formule 1 , IndyCar , NasCar is ook verschrikkelijk , stelletje kwallen . Net zoals Stockey . Kon je kun geluid maar uitzetten .

  1. jhlp

   Wat zeg jij nou weer, heb nog nooit zo veel onzinnig gejank gelezen als dit. Je had beter niks kunnen schrijven


Wat vind jij? Praat mee...