Oranje door late zesde treffer tegen Belgen in halve finale EK

Nederland stuit in de halve finale van het EK op België. De ploeg van bondscoach Max Caldas won in de laatste groepswedstrijd met 6-0 van Wales. Een ultralate goal van Billy Bakker was precies voldoende om Duitsland in de poule te passeren. Nederland werd zo groepswinnaar en pakte en passant Nederland een ticket voor het WK van 2023.

De opdracht voor Oranje was vooraf vrij helder. Een punt zou genoeg zijn voor het behalen van de halve finales. Bij een score van minimaal zes doelpunten verschil zou Nederland zeker zijn van de eerste plaats in de poule. Zo’n uitslag was geen onmogelijke opdracht tegen Wales, op Rusland na de laagstgeklasseerde EK-deelnemer op de wereldranglijst. Een ploeg die op de eerste speeldag met 8-1 verloor van Duitsland.

De mondiale nummer zeventien, die op het vorige EK opzien baarde door gelijk te spelen tegen Engeland en te winnen van Ierland, stond vandaag voor het eerst in 26 (!) jaar tegenover Oranje. De laatste ontmoeting voor vandaag was dus in 1995. Het jaar van de Champions League-winst van Ajax, Guus Meeuwis de hitlijsten veroverde met ‘Het is een nacht’ en SBS 6 werd toegevoegd aan het zenderpakket.

Oranje viert een nieuwe treffer. Foto: Willem Vernes

Vis in het water

Oranje voelde zich dinsdagavond vanaf het begin van de wedstrijd als een vis in het water. Het tempo werd gelijk flink opgeschroefd en de defensie van Wales werd overhoop gehockeyd. Binnen drie minuten en veertig seconden lag de eerste bal achter doelman James Fortnam.

De maker van de openingsgoal was Mirco Pruyser, die tot dinsdag op het EK nog droog stond. Niet alleen voor de spits van Amsterdam was de beginfase vreugdevol. Dat gold ook absoluut voor Justen Blok, die zijn in het hart van de verdediging z’n eerste minuten van dit toernooi maakte. Aan de overkant keek de defensie van Wales machteloos toe hoe Oranje de ene na de andere flitsende aanval op de mat legde.

Man of the match Mirco Pruyser viert zijn eerste treffer. Foto: Willem Vernes

Het leidde ertoe dat het na tien minuten al 3-0 stond. Eerst sloeg Jeroen Hertzberger vanaf de rand van de cirkel raak, zo’n honderd tellen later kwam via Jonas de Geus de 3-0 op het bord. De treffer van Hertzberger werd overigens pas toegekend na een ‘go’ van de videoreferee, die werd ingeschakeld door de Belgische scheidsrechter Sébastien Michielsen.

Freewheel-fase

Na dat stormachtige begin liet Oranje het tempo iets zakken, wat de wedstrijd een stuk minder levendig maakte. Het publiek veerde slechts op bij een paar kansjes voor Wales en schrok even toen Jorrit Croon een stick tegen z’n hoofd kreeg, bij een van die spaarzame tegenstootjes. Het vermaak kwam vanuit de trukendoos van Robbert Kemperman en De Geus die de aandacht trokken met technische hoogstandjes.

Robbert Kemperman speelde opnieuw een sterke wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Aan die vrijblijvende freewheel-fase kwam vlak na rust een einde, toen Mirco Pruyser zijn tweede treffer van de avond maakte; ditmaal door een backhand binnen te vegen. Nadat de opvallend aanvallend spelende De Geus een reuzenkans liet liggen om de scoren verder op te vijzelen – hij sloeg volledig vrijstaand naast – kreeg Nederland de eerste corner van de wedstrijd. Een kans die met beide handen werd aangegepen om alsnog de 5-0 te maken, via Robbert Kemperman die de rebound van de sleeppush van Jip Janssen benutte.

Nog één treffer nodig

Nederland ging het laatste kwart in met de wetenschap dat er nog een treffer nodig was voor de poulewinst. Van Dam had de bal negen minuten voor tijd voor het intikken, maar kwam een teenlengte tekort om de bal te raken – wat uiteraard wel een vereiste is om een doelpunt te maken. De jarige Maurits Visser, vandaag 26 jaar geworden, mocht de laatste vijf minuten keepen in plaats van Blaak. De goalie van Bloemendaal hield zijn doel schoon. Het leek alsof er aan de overkant ook niet meer gescoord werd en Nederland wel genoegen nam met plek twee en een halve finale tegen Engeland.

Jorrit Croon doet een manmoedige poging om te scoren. Rechts Thijs van Dam. Foto: Koen Suyk

Tot zes seconden voor het einde Nederland nog een keer aanzette. Thijs van Dam vond Bakker, die ervoor zorgde dat donderdag Engeland en Duitsland elkaar in de eerste halve finale treffen. Om 20.00 uur is het Wagener Stadion opnieuw het decor van de clash der Lage Landen. Een duel om nu al naar uit te kijken.

Nederland – Wales 6-0
4′ Mirco Pruyser 1-0
9′ Jeroen Hertzberger 2-0
10′ Jonas de Geus 3-0
32′ Micro Pruyser 4-0
44′ Robbert Kemperman 5-0
60′ Billy Bakker 6-0


33 Reacties

 1. sa-te-t

  Brinkman ging al liggen bij het volkslied....

  1. maarten_13

   Word je er niet heel verdrietig van, dat je er zo lang in blijft hangen? Gelukkig kunnen de spelers van Kampong en Brinkman het nu wel goed met elkaar vinden, als die net zo kleinzerig zouden zijn als jij was er helemaal niks van dit EK terecht gekomen...

  2. SanderE

   Hij is in ieder wel goed😎

  3. paul-opgenhaffen

   Leuk!

 2. MIck

  Zowel Wales bij de heren als Spanje bij de dames eindigen in de HK niet bij de eerste 10

 3. RobV

  @MIck Dat van Spanje is beslist niet waar, Wales twijfelachtig.

  1. MIck

   Spanje werd groot gemaakt door Annan konden er werkelijk helemaal niks van.

 4. PaulMennink

  “Grote zege nodig om poulewinnaar te worden Om als eerste te eindigen in de poule en de Belgische ploeg in de halve finales te ontlopen moeten de Oranje Heren met minimaal zes doelpunten verschil winnen van Wales” meldt Hockey.nl Volgens mij moet Nederland juist 2e worden in de poule om België in de halve finale te ontlopen. Dus met minder dan 6-0 winnen of gelijk spelen.

  1. SanderE

   Of gewoon met 8-0 winnen en België in de halve finale verslaan. En Duitsland in de finale.

  2. albert-monpelliergmail-com

   Gewoon alle wedstrijden winnen om eerste te worden🥇🏆 Geen gezeur 1ste of 2de in de poule of tegen wie je moet! Niks of niemand ontlopen. Wie dat wel mentaal hebben en denken horen niet in het team thuis. Gewoon geen angst hebben en van eigen krachten uitgaan! Gewoon winnen en het volgende toernooi weer wedstrijd voor wedstrijd winnen. Zou een mooie missie zijn EK Goud en Olympisch Goud! Iedereen blij! Geen gezanik meer op een goede coach en dat een paar van deze generatie waardig afscheid mogen nemen. Nieuwe coach en nieuwe episode mag aankloppen. Max Caldas succes met het team en begeleiding! Ik heb altijd geloof en vertrouwen gehad en gehouden in jou en dit team!

 5. RobV

  Nederland speelt niet echt met de urgentie of de scherpte die hoort bij een ploeg die een grote uitslag nodig heeft. Misschien willen ze dat niet?

  1. MIck

   2 kwarten nog voor 3 goals tegen een extreem zwakke tegenstander dat zal toch wel lukken?

  2. philchapel

   Klopt Beste RobV. Hetzelfde geldt voor België. Laten we ernaar uitkijken dat beide teams donderdag as. met een laserscherpe mindset spelen en dan krijgen we spektakel. Of efficiëntie, zoals in de finale van het WK.

 6. francakh

  Ze kunnen redelijk zelf in de hand houden of ze “liever” England of Belgie treffen ... voor Belgie meer dan 6-0 winnen ...

 7. RobV

  Philip Kooke is toch wel een naïeveling als hij denkt dat de Belgen het willen laten liggen tegen Oranje vanwege de OS.

  1. MIck

   Lijkt me niet, OS is het grote doel.

  2. SanderE

   Ja ongelofelijk. België wil zeker nu gewoon de titel behouden.

  3. philchapel

   Het is makkelijker om Europees en Wereldkampioen te worden dan het te blijven. Dit weet iedereen. De focus ligt natuurlijk op de OS omdat het de enige plak is die nog ontbreekt. De frustratie van de finale in Rio bleef lang nazinderen en speelt België die wedstrijd tegen de Argentino’s 10 keer opnieuw met de ervaring die ze nu hebben, winnen ze hem 8 keer. Dat kan niet en dus moet het in Tokio gebeuren. Maar uiteraard gaan we voor winst in Amsterdam en het zou sportieve nonsens zijn het tegenovergestelde te beweren. Dat de beste moge winnen want dat is het mooie aan Sport!

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  Wordt een mooie halve finale tegen Belgie! Ze hadden het op Eurohockey over dat het bijna een conspiracy leek na alle gemiste kansen, toch goed dat ze 6-0 maken.

 9. RobV

  @SanderE Ja toch? Denkt hij nu echt dat er een Belg in het veld staat met de gedachte ‘Jongens, laten we deze pot maar verliezen, want we moeten er op de OS staan’. Zo werkt het natuurlijk niet.

  1. MIck

   Dat zullen ze niet denken maar ze laten natuurlijk niet het achterste van de tong zien.

  2. SanderE

   Precies. Ze gaan ook geen gekke dingen uitproberen. Geen B team opstellen. En als professioneel sportman, zet je alles op alles NL (thuis) te verslaan.

 10. luchtisblauwgrasisgroen

  Robbert Kemperman: ‘ik hoor nu net dat we tegen Belgie gaan spelen.’ 🤷🏼‍♂️

  1. MIck

   Dat was vrij treurig

  2. luchttisblauwgrasisgroen

   MIck wat zeg je nou? Bedoel je dat ik België supporter ben?

  3. circlestorm69

   Ik geloofde er niets van toen hij dat zei....hoe kan je dat nou niet weten?!

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Trol

  5. Eelco Houwink

   Dat moest hij nu eenmaal zeggen van de allesverzengende toernooibeul Caldas de Compromisloze


Wat vind jij? Praat mee...