Moeizame zege Oranje Dames levert Annan mijlpaal op

De Oranje Dames hebben zaterdag Alyson Annan haar honderdste zege als bondscoach bezorgd. In de Pro League werd een moeizame zege geboekt op Duitsland: 2-1. De Nederlandse treffers, van Frédérique Matla en Ireen van den Assem, vielen allebei na rust.

In het Oranjekamp waren vooraf veel vraagtekens over Duitsland. De nummer drie van de wereld bleek in het Wagener een stugge ploeg, die heel weinig ruimte weggaf wanneer de tegenstander in balbezit was. Een team dat Nederland een zwaar eerste kwart bezorgde. Niet alleen slaagde Oranje er amper in gevaarlijk te worden, – alleen Pien Dicke schoot in de eerste vijftien minuten een bal op doel – ook leverde de eerste Duitse aanval meteen een treffer op. Aan het eind van het eerste kwart speelde Lisa Altenburg zichzelf vrij en tikte de openingstreffer binnen. Nederland stond op dat moment in ondertal, omdat Malou Pheninckx voor een (onnodige) duw een groene kaart had gekregen.

Marloes Keetels tijdens haar 150ste interland. Foto: Willem Vernes

Passjes achterom en achterlangs

Werk aan de winkel dus voor Oranje dat al tien jaar niet van Duitsland had verloren binnen de reguliere speeltijd. Nederland, waarbij Marloes Keetels haar 150ste interland speelde, grossierde in passjes achterom en achterlangs, maar binnen het 23-metergebied speelde de ploeg van Annan weinig klaar. Kansjes waren er wel, voor Maria Verschoor en Laurien Leurink, maar de beste mogelijkheid deed zich voor aan de overkant. Daar kwam Hannah Gablac net tekort om een mooie rush van Lena Micheel af te ronden.

Na rust speelde Nederland eindelijk wat vrijer en dat leverde al vrij snel de 1-1 op. Matla – voor rust vrij anoniem spelend – maakte ‘m, door een backhand van Laura Nunnink binnen te tikken. Het was haar vierde goal op rij tegen Duitsland. De bezoekers wankelden even en daar maakte Oranje gebruik van, door de eerste corner van de wedstrijd te versieren. Van den Assem greep de kans op cirkel met beide handen aan en klopte de Duitse goalie Anna Kilian, die in de rust Nathalie Kubalski had afgelost.

Het vuistje van Ireen van den Assem nadat ze Nederland op een 2-1 voorsprong heeft gezet tegen Duitsland in de Pro League. Foto: Willem Vernes

Opmerkelijke corner Duitsland

Duitsland kreeg aan het eind van het derde kwart een goede kans, achteraf gezien de grootste, op de gelijkmaker. De eerste Duitse strafcorner was sowieso een opmerkelijke. De corner werd aan ‘de andere kant’ aangeven, links dus van het Nederlandse doel. Anne Schröder kon geheel vrij binnenschuiven, maar de middenvelder miste jammerlijk in kansrijke positie.

In het laatste kwart hield een controlerend Nederland stand, zonder echt gevaarlijk te worden. Dat laatste gold ook voor Duitsland, dat de creativiteit en veelzijdigheid miste om voor grote problemen te zorgen. De al met al verdiende 2-1 zege van Oranje was alweer de zevende overwinning voor de wereldkampioen in de Pro League, waar het met kop en schouders aan kop gaat.

Voor bondscoach Annan leverde de interland veel interessante videobeelden op. Niet alleen zijn er nu amper meer vraagtekens over Duitsland, ook is er veel lesmateriaal verzameld over het slopen van het muur van een tegenstander. Een klus die Oranje dus zo moeizaam klaarde.

Nederland – Duitsland 2-1 (0-1)
12. Lisa Altenburg 0-1
35. Frédérique Matla 1-1
40. Ireen van den Assem 2-1 (sc)

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Dames en Duitsland.