Oranje kan op derde kwart na opnieuw geen vuist maken tegen Duitsland

De Oranje Heren hebben zondagmiddag voor de tweede keer dit dubbelweekend verloren van Duitsland. Deze keer was de uitslag 1-3. Duitsland kreeg voor rust de beste en meeste kansen. Nederland toonde veerkracht in het derde kwart, maar stond uiteindelijk net als zaterdag met lege handen.

Direct vanaf de afslag klonken opzwepende geluiden uit de kelen van de internationals van het Nederlands elftal. Er was Oranje veel aan gelegen om beter voor de dag te komen dan zaterdag, toen Oranje zoekende was en met 4-2 verloor. Duidelijk was toen dat er een achterstand was op Duitsland, dat zich de afgelopen periode met twee oefenwedstrijden tegen India al ritme in de benen had gehockeyd.

Zondag timede Mink van der Weerden al vroeg een hoge bal verkeerd, wat Duitsland de eerste grote kans van de wedstrijd opleverde. Op de achterlijn toonde Christopher Rühr zijn 3D-skills, door hooghoudend verdediger Lars Balk bezig te houden en de bal hard op de paal te rammen. Nederland ontsnapte aan een vroege achterstand.

Gele kaart van Brinkman

Met zijn rechterhand duwde Thierry Brinkman even later Rühr in een hard duel de boarding in, wat hem een gele kaart en een tijdstraf van vijf minuten opleverde. In de fase dat Nederland met tien man binnen de lijnen stond, versierde Duitsland voor het eerst een corner. De sleeppush van Lukas Windfeder werd prachtig uit de hoek gedoken door Pirmin Blaak, die ook de rebound stopte. Hij keepte zijn honderdste interland.

Van de man-meer-situatie profiteerde Duitsland uiteindelijk toch. Het was een beetje een lucky goal (0-1). Malte Hellwig was in de cirkel aan de bal en speelde teamgenoot Justus Weigand in, die gedekt door Justen Blok de bal ogenschijnlijk onbewust raakte. Ongelukkig hobbelde de bal langs Blaak over de doellijn.

De eerste Duitse treffer. Foto: Willem Vernes

Bizar hoge tempo

Wat Nederland daar in het eerste kwart tegenover stelde, was eigenlijk alleen een strafcorner van Jip Janssen, die er werd uitgelopen. Het tweede kwart was opnieuw Duitsland het gevaarlijkst. Vier keer mochten de Duitsers een strafcorner nemen. Vooral Blaak blonk daarin uit, met mooie reddingen. De maskers die vervolgens keer op keer paniekerig over de achterlijn werden gesmeten, markeerden het bizar hoge tempo van de wedstrijd. De corner die Nederland haalde, pushte Janssen millimeters langs de paal. Grote veldkansen haalde Oranje voor rust niet.

Halverwege het derde kwart begon Nederland steeds sterker te hockeyen. Snel nam Seve van Ass een paar meter buiten de cirkel de vrije slag die hij zelf verdiende. Van Ass wilde een combinatie aangaan met Thierry Brinkman, maar kreeg de bal via een Duitse stick terug. Steenhard schoot hij ‘m vervolgens in het Duitse doel, een heerlijke treffer, die Nederland een boost gaf. De 1-1 was gezien het spelbeeld in het derde kwart verdiend.

Seve van Ass viert zijn doelpunt. Foto: Willem Vernes

Opeens stond Duitsland op voorsprong

Een harde backhand van Robbert Kemperman bewees dat Oranje aan het begin van de laatste vijftien minuten steeds dichterbij de 2-1 was. Hard was de bodycheck van Martin Häner op Roel Bovendeert, waardoor Duitsland twee minuten met tien man verder moest.

Precies op het moment dat de elfde man van Duitsland weer binnen de lijnen kwam, maakte het zowaar de 1-2. Fraai was het doelpunt van Justus Weigand, zijn tweede van de wedstrijd. Wegdraaiend bij Bjorn Kellerman pushte hij vallend het doelpunt binnen, dat uit de lucht kwam vallen. Opeens stond Duitsland weer op voorsprong.

Er was toen nog negen minuten over voor Nederland om een goed resultaat binnen te slepen. Met een groene kaart voor zowel Mats Grambusch als Niklas Wellen stond Duitsland vier minuten met een man minder binnen de lijnen. Verdedigen was de opdracht die onze oosterburen meekregen van bondscoach Kais Al Saadi. Nadat Blaak naar de kant werd gehaald en Nederland met elf veldspelers verder ging, schoot Mats Grambusch de 1-3 in het lege doel. Nederland verloor dus opnieuw en hield daardoor aan het dubbelweekend een zure nasmaak over.

De Duitsers vieren de tweede treffer. Foto: Willem Vernes

Nederland – Duitsland 1-3 (0-1)
’11 Justus Weigand 0-1
’38 Seve van Ass 1-1
’51 Justus Weigand 1-2
’59 Mats Grambusch 1-3

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug.


42 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Duitsland had in Q1 al 3-0 voor kunnen staan...

 2. sachab

  Kunnen die mannen met het volkslied alsjeblieft hun hand van hun hart af halen! Wij zijn geen Amerikanen!

  1. philchapel

   Sorry maar deze opmerking/dit verzoek is toch écht van de pot gerukt. Als die jongens dat zo aanvoelen en u niet, dan zij dat zo. Move on.

  2. sachab

   @philchapel: kunt u uw taalgebruik even kuisen, we zijn geen voetballers

  3. philchapel

   Hahaha met plezier Beste. Daar ligt misschien ook uw collectief probleem :))

  4. SanderE

   @hockeyster: in ieder geval geen voorbeeld voor het hockey. #bekrompen wereldje..

 3. kasparstevens

  Wederom zeer twijfelachtig door J vh Hek. Toch ook raar dat dit in nabespreking van Q1 niet genoemd wordt.

  1. jannick

   Wat was er loos?

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Nederland kan amper druk zetten tegen Duitsland, ze zakken helemaal terug in de eigen cirkel. Ze mogen blij zijn dat Duitsland geen goede corner heeft. Enige lichtpuntje is keeperswerk van Blaak?

 5. FIHCOACH

  Caldas heeft ruim een jaar ( of misschien wel langer) de tijd gehad om de oude garde af te laten vloeien en nieuw talent in de ploeg in te passen. Caldas heeft te lang vast gehouden aan een team waar geen verbetering in zit en zal komen. Zijn as keeper- middenveld - aanval is zo makkelijk te lezen. Tijd voor vernieuwing ...

  1. stekel

   Iedereen wist dat Caldas zelf het probleem was/is. Ook de KNHB en Veen.. nu zelf kritiek nul visie.

  2. PhilipTulleken

   Met Caldas worden we 9e op de Olympische Spelen. Maar hij kan blijkbaar niets fout doen bij de KNHB.

 6. hw

  Seve van Asssssss heerlijke actie!

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Q3 iets beter van Nederland

 8. RobV

  Op wilskracht probeerde Nederland het nog even maar er gaat zoveel fout, het is gewoon niet goed genoeg. Achterin een gatenkaas.

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  dus je haalt je keeper er uit op het moment dat Duitsland balbezit heeft? Het onvermogen van de bondscoach is totaal.

  1. nl-mark

   Balbezit? Correctie; met de tegenstander in balbezit diep op jouw helft.. Tactisch sterk bedacht wel!

 10. hockeyer123

  Jeroen Delmee nieuwe bondscoach?

 11. rustaaagh

  Nah, was beter dan gister maar niet voldoende. Waarom hebben wij zoveel lange slungelige spelers en Duitsland, Belgie enz wat meer gedrongen spelers?

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Max Caldas: ‘We gaan analyseren wat er goed gegaan is.’

 13. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat heeft Oranje nodig om te verbeteren? Caldas: ‘Wat we nodig hebben is samen zijn.’ ‘We gaan spelers individueel monitoren.’ ‘Het team komt vanaf Mei.’ Ze dronken een glas, deden een plas, en alles bleef zoals het was.

 14. Freekie

  Nu allemaal doen alsof dit puur caldas zijn schuld is. Totaal niet het algemene beleid en opleiding...

 15. olgakroese

  Het is zeker niet alleen de fout van Caldas (al zou ik ook gaan voor nieuw bloed!). De spelers zijn, op een enkele na, op internationaal gebied gewoon niet meer beter dan spelers uit andere landen. Nederland wordt bij de mannen al jaren ingehaald op zowel fysiek als mentaal gebied.

  1. FIHCOACH

   Exact verwoord ! Bezem door heel het eftal en begeleiding maar ook opleiding

  2. Boearco

   Je gaat geen betere spelers vinden. Je ziet in heel Nederland het zelfde probleem. Die quasi nonchalante, stoerdoenerij houding van jonge jongens. “Het komt wel goed” houding. Het bikkelen, schaven, hard werken is niet meer. Het komt allemaal aanwaaien. En zo niet, dan helpen pa en ma wel. Zeker als ze wat geld op zak hebben, een netwerk hebben of een grote mond. Ouders maken dan wel ruimte voor hun grut. Het ligt nooit aan de kinderen. Bij vrouwen is het niet anders, maar heeft Nederland de mazzel van het macht van het getal. Uiteraard zijn er altijd wel wat uitzonderingen. De opvoeding en dus maatschappij zijn hier verantwoordelijk voor. De KNHB heeft nu toch ook het “anti selecteren” beleid op jonge leeftijd (d jeugd)? Pamperen en vooral geen stress. Nivelleren is het motto. Niemand is vroeger slechter geworden van op jonge leeftijd selecteren. Je leerde daardoor knokken. Het probleem ligt echt niet bij Caldas.

 16. michiel1971

  Wederom afgedroogd op techniek, tactiek en vooral mentaliteit. Wat sneu die verongelijkte blikken de hele tijd als de scheidsrechters in het nadeel van NL fluiten of een wanneer een NL-speler wordt afgetroefd door een Duitser. Enige lichtpuntje was de individuele klasse van een half fitte Van Ass. Het is voor de KNHB nog niet te laat om in te grijpen met nog enkele maanden tot de Olympische Spelen.

 17. Runa Honig

  Na de wedstrijd geen enkele vorm van zelfreflectie bij Caldas. Sterker nog, hij maakte een vrolijke indruk, alsof hij net een wereld-weekend achter de rug had. Er kan natuurlijk in een paar maanden heel veel gebeuren, maar dan moet eerst de bezem door deze selectie. Ik zou gewoon nu meteen beginnen met spelers naar huis te sturen; niet goed genoeg voor de OS, de vrijblijvendheid moet er vanaf.

 18. Mark Bouwman

  Doorgaan zo....🙈. Bijna de hele hockey gemeenschap ziet al geruime tijd waar het probleem ligt. Hoe goed de KNHB ook bezig is met breedtesport en aanspreken van de politiek, qua topsport is het zo op het oog wel een bedenkelijke angstcultuur. Iedereen succes verder.

 19. SanderE

  Weinig positiviteit over Caldas. Los van deze bijzondere periode, je kan geen maanden pieken. Vanaf mei als compleet team trainen met een volledige focus op Oranje. Langzaam naar de OS werken en daar pieken. Zelf snap ik niet waarom Verga niet meer bij de selectie zit. Maar zijn er verder alternatieven die nu niet geselecteerd zijn? Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Helder. Maar Caldas heeft het bij zowel vrouwen als mannen prima gedaan. Over de OS 2016 en PL kan gesproken worden maar zelf zie ik voldoende kansen in juli. Als je hem alleen het vernieuwen van de groep aanrekent kom dan ook met suggesties? Volgens mij zitten er voldoende jonge spelers in de huidige selectie.

 20. GlasHalfvol

  Moeten we gewoon niet accepteren dat de Oranje mannen met deze spelersgroep en trainingsopzet, ongeacht de coach, gewoon bij de subtop hoort? Qua spelers hebben we nou eenmaal heel weinig echte wereldtoppers, de training van 2 dagen in de week met Oranje zet ook weinig zoden aan de dijk. Zeker vergeleken met de week- of maandtrainingen van de Belgen, Duitsers, Indiers of Australiers. Volgens mij stelt deze coach gewoon de beste spelers die we hebben in NL op en zijn er gewoon niet heel veel andere opties (behalve een goede subtop spits voor een andere goede subtop spits dan) of heb ik dat verkeerd gezien? Het is natuurlijk best pijnlijk dat wij als hockeyland al jaren niet echt meer meedoen voor de allerhoogste plekken maar zijn we dan wel reeel als we vinden dat wij goud kunnen winnen op een groot toernooi? Ik krijg het idee dat ze bij de KNHB ook wel weten dat dit het beste is wat we met deze spelers kunnen verwachten ongeacht welke coach je ervoor zet.. Volgens mij kunnen we beter bij de jeugd beginnen om weer een goede generatie te “kweken”

  1. jobe

   Jij hebt gelijk. De opleiding in Nederland is gewoon slecht. Allemaal robots die kunnen uitvoeren maar niet kunnen creëren. Dat heeft toch echt wel met een totaal verkeerde opleidingsvisie te maken. Helaas gaat dat er de komende jaren niet beter op worden. Ga even kijken wat er als opleiders staat en noem er dan eentje die spelers echt beter maakt.

  2. Boearco

   Jobe bij de vertegenwoordigende elftallen, zoals regioselecties, districtsselecties en Nederlandse jeugd zijn opleiders helaas op vier vingers te tellen.

 21. woods

  En niemand van de mannen vraagt om een strafcorner als bovendeert tegen de grond word gewerkt. Net j een fase Q4 waarin je eindelijk iets beter bent en via een sc de 2-1 Kunt maken. Onbegrijpelijk...

 22. Louise12

  Eens met glashalfvol, echter denk wel dat we tactisch wat slimmer kunnen spelen (missen de Wijn achterin) dan nu en verder zou Ik Verga er direct bijhalen, een sterke fitte en handige speler, die heb je nu juist nodig in het internationale hockey. Kellerman, Bovendeert, maar eigenlijk ook Hertzberger komen tekort op dit niveau. Van Dam overtuigt nog ook niet echt, niet technisch genoeg vrees ik.

 23. FIHCOACH

  Talent zat in Nederland , lees hier dat de districten en nationale jeugdelftallen niet goed opgeleid worden. Deels eens, maar vlak de "koopzieke " hoofdklasse clubs niet uit met buitenlandse toppers. Houden wel de ontwikkeling van Nederlands talent tegen. En nu we toch bezig zijn hoe wordt er in een district of bij het Nederlands geselecteerd? Ergo welke trainers staan daar op ? Totaal geen visie. Er loopt in Nederland zoveel talent rond die geen enkele kans krijgen zich te ontwikkelen. Districts en Oranje trainers kijken alleen op selectie dagen en daar moet je als speler pieken en het liefst nog in hun team op zaterdag komen bij hun club op landelijk niveau. Je ziet ze nooit op een zaterdag in de polder scouten. We worden in de jeugd door zoveel landen voorbij gelopen. Zorgelijk ja , de oplossing? Hele meuk eruit bij de districten en jeugd Oranje en er mensen neer zetten zonder belang bij clubs of wat dan ook objectief selecteren in plaats van subjectief. Alles afbreken en opnieuw beginnen. Spelers niet alleen technisch selecteren maar meer op : Fysiek Motivatie Techniek Psychisch Tactiek

  1. ha_ha_ha

   Hou op hoor met het argument over die buitenlandse toppers. Die “toppers” zorgen er ook voor dat de “talenten” zien wat ervoor nodig is km de top te halen. Grootste voorbeeld pinoke. In elke linie een topper met daar omheen hard werkende “talenten”. Bloemendaal idem. Den Bosch heeft met “toppers” ervoor gezorgd dat de “talenten” de volgende stap maken. Waar gaan die zogenaamde talenten het dan leren? Van elkaar? We hebben ze keihard nodig om in te zien dat je zoals de Duitsers mentaal sterk moet zijn en zoals de Belgen het krachthonk in moeten.

 24. rustaaagh

  Tuurlijk is er genoeg talent. Maar we selecteren met zn allen op te jonge leeftijd de verkeerde op dat moment sterkere en snellere spelers die opvallen. Dat gebeurt bij clubs vanaf de F of E. De bond selecteert deze spelers vervolgens weer in de C. Deze spelers krijgen betere training bij hun club en komen in een traject van districtsteams (nu regio) en NL-teams. De meer getalenteerde spelers halen dit helaas niet meer in.

  1. Boearco

   Daar geloof ik niks van. Als je echt talentvol bent, kom je een keer bovendrijven. Ik denk dat het absolute toptalent echt wel eruit gepikt wordt.

 25. w.j.arriens

  Hockeytalent genoeg in Nederland, alleen lijkt het alsof dat alleen bij de Vrouwen komt bovendrijven, want die rijgen de grote titels aaneen; is hun mentaliteit beter? hebben ze betere coaches? zijn ze meer gedisciplineerd? waar ligt het aan? In elk geval lukt dit bij de Mannen niet, laatste keer wereldkampioen in 1998 ....; het lijkt er wel op dat de Mannen een strenge (harde) coach nodig hebben; Maurits Hendriks is zo iemand, die zal nu niet meer komen; ondanks zijn successen moest hij destijds vrij snel het veld ruimen omdat hij te streng was, net als de voormalige coach van OR en Bloem, die nu in Belgie werkt; vriendelijke coaches die midden tussen de jongens staan, zullen geen WK worden

 26. ericst29

  Spoeling bij de dames is veel dunner; er is binnen het dameshockey volop kans voor blunders zonder dat die gevolgen hebben. De heren komen daar niet mee weg.


Wat vind jij? Praat mee...