Oranje Heren krijgen er vier om de oren tegen Duitsland

De Oranje Heren zijn het olympische jaar begonnen met een nederlaag. De ploeg van Max Caldas verloor zaterdag het eerste Pro League-onderonsje met Duitsland. In het Wagener Stadion werd het 2-4. Bovendien raakte Nederland Floris Wortelboer kwijt na een onfortuinlijke valpartij.

Van afwachten en aftasten was geen sprake tijdens deze eerste Nederland-Duitsland in anderhalf jaar. Het tempo lag vanaf het eerste fluitsignaal vrij hoog, zonder dat er direct grote kansen werden gecreëerd. Bij de eerste echte mogelijkheid was het wel meteen raak. Na zeven minuten pompte Oranje de bal vanaf de rechterkant in en vond in de cirkel wat gelukkig een Duitse voet. De toegekende strafcorner was een prooi voor Jip Janssen, die bij Kampong de afgelopen weken juist zo moeilijk tot scoren komt. Nu deed de verdediger dit dus wel, door de benen van de Duitse goalie Mark Appel: 1-0.

Blessure Wortelboer

De treffer spoorde Duitsland aan om er nog een schepje bovenop te doen. En met succes. Aan het begin van het tweede kwart leverde een prachtige combinatie van de mondiale nummer zes de 1-1 op, via Constantin Staib. Oranje probeerde zich terug te vechten in het enerverende duel, maar raakte Floris Wortelboer kwijt.

‘Wortel’ leek opnieuw een schouderblessure op te lopen, toen hij tijdens een duel ten val kwam. De Brabander ging direct naar binnen en keerde niet meer terug in het veld. Wortelboer kampte de afgelopen jaren met problemen aan zijn linkerschouder, waaraan hij zich vorig jaar liet opereren. Ditmaal greep hij naar zijn rechterarm.

De onfortuinlijke Floris Wortelboer verlaat direct het veld, nadat hij ongelukkig ten val is gekomen op zijn rechter arm. Foto: Willem Vernes

Nog geen minuut later kreeg de vice-wereldkampioen een nieuwe klap. Paul-Philipp Kaufmann brak namelijk door de linies heen en timmerde met z’n backhand de tweede Duitse treffer op het bord. Oranje kreeg nog voor rust een goede kans op de gelijkmaker, maar Janssen zag zijn tweede corner gekraakt worden door de Duitse defensie.

Duitsland drukt door

In het derde kwart drukte Duitsland door. De ploeg van Kais Al Saadi nam de touwtjes in handen en maakte een fraaie 1-3. Ditmaal was Marco Miltkau, in de Tulp Hoofdklasse spelend voor KZ, het eindstation van een mooie en geslaagde aanval. Oranje stelde daar aanvallend weinig tegenover en zocht naar een antwoord op het Duitse powerhockey.

Mirco Pruyser schermt de bal af. Rechts Roel Bovendeert, die na jaren afwezigheid zijn rentree vierde bij Oranje. Foto: Bart Scheulderman

De wedstrijd verloor het hoge tempo van de beginfase en Duitsland leek het allemaal wel prima te vinden. In de slotfase prikte Staib zelfs nog zijn tweede en Duitslands vierde van de middag binnen. Jeroen Hertzberger gaf vlak voor tijd de score nog een iets draaglijker aanzien voor Nederland en zorgde voor een 2-4 eindstand.

Nederland – Duitsland 2-4 (1-2)
7. Jip Janssen 1-0 (sc)
18. Constantin Staib 1-1
25. Paul-Philipp Kaufmann 1-2
39. Marco Miltkau 1-3
53. Constantin Staib 1-4
58. Jeroen Hertzberger 2-4


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Heren en Duitsland.


27 Reacties

 1. circlestorm69

  Jelle Galema staat op gesteld 🤔? Was het maar zo....

  1. Eelco Houwink

   Die stond er nog van het vorige decennium (of alvast voor het volgende...)

  2. stekel

   Max gaat lekker door met zijn proces.. Wat een zegen dat dat eindig is

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Ontzettend zuur voor Wortelboer, hoop dat het niet ernstig is en dat hij snel hersteld. Hij is een van de beste spelers van Oranje op dit moment.

  1. PeterMontijn

   Inderdaad. Zeker een van de beste spelers, zou altijd een plekje hebben in mijn basis 11. Maar hoewel het een beer van een vent is lijkt hij toch wel blessuregevoelig 🤔

 3. MIck

  Echt vreselijk matig weer dit Oranje

 4. RobV

  Toch wel een afgang voor de Oranje heren. Dit elftal oogt zo kwetsbaar. Het is erg moeilijk voor te stellen dat dit team ook maar in de buurt zou kunnen komen van een bronzen plak in Tokyo. Gelukkig zijn er nog de dames van Annan om de Nederlandse eer te redden, al hield hun spel niet over vandaag.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Duitsland was oppermachtig. Het middenveld was grotendeels onzichtbaar, en te veel verdedigende fouten. Gelukkig is de Pro League een veredelde oefenwedstrijd, maar ik ben toch erg benieuwd wat het plan van Caldas is. We zitten al 5 jaar in een ‘proces’, waarbij de uitkomst voor de Olympische Spelen steeds onzekerder wordt.

  1. paul-opgenhaffen

   Hoe was Bovendeert? Heel goed zeker

  2. conegut

   Zou toch mooi zijn als de OS niet gespeeld worden. Een totaal proces zonder enig resultaat. En dan ook geen eind toernooi. Doeiiiii kortzichtigheid.

 6. hockey-coach

  Alleen de tweede helft gezien. Maar wat een matige pot van Nederland. Zonder passie, aanvallend telkens aan de twee zijlijnen. Enige gevaar in het 3e kwart was toen we met 2 stoppers speelden. Het leek zo voorgekauwd door de leiding. Onze press was nagenoeg niet aanwezig, daarintegen pressen de Duitsers veel beter. Uitverdedigen alleen via de zijkante, waardoor de tegenstanders prima via middenveld konden counteren. Voorin erg reactief ipv pro-actief. Het spelbeeld werd er niet beter op na de ‘kleine’ pauze, is dat een reflextie op de onmach van de coach? Goed ik heb alleen de tweede helft gezien maar ik hoop ten harte dat dit een experiment was en geen reflectie op wat we nu aan spelers en coach hebben voor de OS. want dan kunnen we eremetaal vergeten.

 7. hennie-henken

  Het is gewoon over met Caldas. Een woord, NL géén team. Lopen als bange hazen overal achteraan. Mogen blij zijn met de 2-4. Maar Caldas moet gewoon zn biezen pakken. Op naar nieuw elan.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   De KNHB durft niet in te grijpen, hadden ze al lang kunnen doen natuurlijk. We moeten er helaas tot de OS genoegen mee nemen.

 8. jhlp

  Matig nederland gezien vandaag... waar waren de spitsen? Een paar prima acties van Brinkman en Kellerman, maar Bovendeert en van Dam heb ik niet gezien. Kemperman en Hertzberger hebben vandaag t verschil niet kunnen maken. Ik weet niet of het aan mij ligt maar ook Schuurman is onzichtbaar. Baart veel fouten, Blok toch een paar maten te klein. En heeft Bakker uberhaupt gespeeld? Correct me if I’m wrong... Lichtpunten zijn toch echt wel Croon en Balk die voor mijn gevoel de hele wedstrijd hebben gespeeld en de corner van Janssen, wat een knal was dat.

  1. Eelco Houwink

   “Waar waren de spitsen ?” Je geeft het antwoord zelf al. De rushes van Kellerman zijn imposant, alleen tegen de betere verdedigers haal je daarmee het doel niet. Dus dan moet je voor een passing/positie aanval kiezen waarbij je veel meer aan spelers als Brinkman/Croon/vDam voorin hebt dan aan Kellerman die ongeveer 5% van de ballen afspeelt. En daarom wat mij betreft meer een pinchhitter is dan een basisklant is (tenzij postbode-hockey je strategie is) Het is ook niet voor niets zo dat Brinkman zich vrij makkelijk naar het midden heeft laten dirigeren, want die snapt ook wel dat hij zo erg weinig ballen gaat krijgen. Kijk je naar Duitsland, dan wordt Fuchs (in het clubhockey ook een rush-trekker zoals Kellerman) in het BRD-team kort gehouden en wel tot combinatie aanvallen aangezet - wat hij dus ook kan.

 9. rustaaagh

  Ik ben wel geschrokken van deze wedstrijd. Hopelijk morgen beter.

 10. Runa Honig

  Misschien moeten we morgen even afwachten voor we definitieve conclusies trekken, maar vooralsnog lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Nederland is te makkelijk te lezen voor een tegenstander en kan zelf een wedstrijd niet ombuigen als het minder gaat. Daarnaast lijkt de basis niet in orde bij de heren: de Duitsers oogden veel sneller en fitter, konden elkaar blindelings vinden en de balvastheid was ook vele malen beter bij de Duitsers. Dan kan je ook beter pressen.

  1. Eelco Houwink

   Ik denk dat de voorlopige definitieve conclusies wel eensluidend zijn

 11. Boearco

  Het team is gewoon te licht. Kan ook wel eens.

  1. Eelco Houwink

   Nou ehhh..., als je boven in de Pro League meespeelt ?

  2. FIHCOACH

   Team te licht?? De coach is te licht bedoel je? Geen lange termijn visie .... helaas.

 12. FIHCOACH

  Als de wedstrijd analyseer , zijn de Duitsers , Belgen , Australiërs , Engelsen als teams verder en dit zijn oefenwedstrijden. Caldas heeft te lang geleund op de oude garde. Terwijl ieder ander team nieuwe aanwas inbrengt. Verdediging inclusief keeper en middenveld was niet goed vandaag. Ben benieuwd of ze morgen het anders aanpakken

  1. popov0702

   Welke nieuwe spelers zie je dan bij Duitsland?

 13. michiel1971

  Wat een dramatisch spel: geen bezieling, laag tempo, geen creativiteit, geen aansluiting linies, slechte balaannames, slordige passing, dramatische Blaak (panna, te laat uit, blocksliding naast ipv voor de bal). Hopelijk is dit een wake up call, maar ik vrees dat het tijdperk Caldas een paar jaar te lang heeft geduurd....

 14. brabo

  Van de Heuvel in België, Verboom bij Duitsland? Waar zijn we mee bezig KNHB? 🤷🏼‍♂️

  1. brabo

   Marijne en Ehren ook toppers!


Wat vind jij? Praat mee...