Negende wereldtitel voor Oranje na zege op Argentinië

Regerend olympisch kampioen Nederland heeft zondagavond voor de negende keer de wereldtitel veroverd. In de WK-finale in de Spaanse stad Terrassa speelde Oranje haar beste wedstrijd van het toernooi. Tegenstander Argentinië, de nummer twee van de wereld, werd knap met 3-1 verslagen.

Voor Nederland was het de derde wereldtitel op rij. Bij het klinken van de zoemer sprintten de wisselspeelsters dolblij het veld in. In de cirkel van Oranje vielen de speelsters elkaar in de armen. De vreugde en de opluchting waren groot in het Nederlandse kamp. Enkele internationals stonden al snel met tranen in hun ogen op het veld. Bondscoach Jamilon Mülders werd emotioneel en zakte door de knieën. Aanvoerder Marloes Keetels stak trots de beker in de lucht. Voor de 29-jarige middenvelder was de WK-finale haar 176ste interland en haar laatste wedstrijd uit haar carrière. Sinds 2013 maakte ze deel uit van de selectie van het Nederlands elftal.

Bij Argentinië kwam de klap hard aan. Aangeslagen zochten de internationals van Las Leonas steun bij elkaar. Vooraf was de verwachting dat Argentinië echt een kans zou maken. Ten opzichte van de olympische finale van Tokio (3-1 winst voor Nederland) leken de Argentijnen sterker en Nederland juist zwakker geworden. Maar in Spanje stond uiteindelijk dezelfde eindstand op het scorebord. Argentinië bleef achter met troostprijzen voor Maria Granatto (beste speelster van het WK) en Belén Succi (beste keepster van het WK), die blunderde bij de 1-0.

Nederland viert feest na het winnen van het WK. Foto: Willem Vernes

Bij de 3-0 was het tiki-taka hockey plotseling terug

Het veroveren van de wereldtitel betekent voor Oranje het einde van een bewogen periode. De nasleep van de affaire rondom de vertrokken bondscoach Alyson Annan leidde tot scheuren in het team, die wel deels gelijmd werden, maar niet allemaal. De littekens van alle onrust waren dit WK zichtbaar.

Maar in Spanje stond er heel een ander Oranje dan in Amsterdam. Dat gold zeker ook voor de finale tegen Argentinië, dat op jacht was naar de derde wereldtitel. Vier jaar geleden op het wereldkampioenschap in Londen ging de bal bij Nederland als een magneet van stick naar stick, maar dit WK liet Oranje het magische tiki-taka hockey heel lang niet zien. Totdat de 36ste minuut aanbrak van de belangrijkste wedstrijd van het toernooi.

Bij een stand van 2-0 vormden Maria Verschoor, Yibbi Jansen en Eva de Goede op eigen helft een prachtig driehoekje. Ze tikten de arme Argentijnen helemaal weg. Even was het alsof het weer 2018 was. Via een prachtige pass van De Goede op Freeke Moes counterde Nederland vervolgens in hoog tempo naar de andere kant van het veld.

Op snelheid was het daarna Felice Albers die de bal ontving. Ze sprintte een Argentijnse verdediger eruit. Albers drong de cirkel binnen, bleef koel en schoot raak. Nederland stond met 3-0 voor. De strijd om de wereldtitel was beslist.

Oranje viert de 1-0 van Maria Verschoor. Foto: Willem Vernes

Goal Verschoor na sterk begin Argentinië

De sfeer in het stadion was zondagavond prachtig. Bij het omroepen van de namen van de Argentijnse selectie door de Spaanstalige speaker vlak voor het begin van de finale, steeg er na elke Argentijnse naam een luid gejuich op in het Estadi Olímpic, dat voor het eerst dit WK (met een capaciteit van ruim 7.000) was uitverkocht. Hoewel er ook veel Nederlanders op de tribune zaten, leek Terrassa deze avond op Buenos Aires. Het ‘Argentina, Argentina’ golfde om klokslag 21.30 uur door het stadion.

Meteen vanaf de afslag trok Argentinië ten aanval. Vroeg in de wedstrijd mocht het Argentijnse sleepfenomeen Agustina Gorzelany twee strafcorners achter elkaar nemen, maar de eerste werd na een tip-in van de lijn gehaald door Marloes Keetels. De tweede pushte Gorzelany naast het doel van Josine Koning, die de hele finale onder de lat stond. Van de sterke openingsfase kon Argentinië niet profiteren.

Nadat het Nederlands elftal de eerste minuten schadeloos had doorstaan, kwam het wat beter in de wedstrijd. Pas aan het begin van het tweede kwart leidde dat tot de eerste kans. Felice Albers onderschepte een scoop, waarna de bal op een Argentijnse voet kwam, wat tot de eerste Nederlandse strafcorner leidde.

Met Frédérique Matla op de bank was het logisch dat Yibbi Jansen degene was die een sleeppush op het doel afvuurde. De flamboyante keepster Belén Succi (36), die haar laatste interland speelde, maakte een kapitale fout. Via haar rechterarm en haar rug speelde ze de bal bij de tweede paal in de stick van Maria Verschoor. Succi was de bal even helemaal kwijt. Vlug promoveerde Verschoor de kans van dichtbij tot een doelpunt: 1-0.

Frédérique Matla en Lidewij Welten vallen elkaar in de armen na het maken van de 2-0. Foto: Willem Vernes

Nog voor rust maakte Matla de 2-0

Het Estadi Olímpic ontplofte. Door het harde gejuich van de Nederlandse fans leek het bouwwerk nu opeens op het Wagener Stadion. Argentinië maakte nog wel bezwaar tegen het Nederlandse doelpunt. Het was een onhandige keuze, want van afhouden door Verschoor was helemaal geen sprake, oordeelde de videoscheidsrechter. Met nog iets minder dan drie kwarten te hockeyen was Argentinië de referral kwijt.

Nog voor rust viel de 2-0. Het was een heerlijke steekpass van assistkoningin Laurien Leurink, tussen twee Argentijnse verdedigers door, die het doelpunt inleidde. Het waren Leurinks haviksogen die Matla weg zagen sprinten. Handig sneed Matla met de bal aan haar stick de pas van de twee verdedigers af. Vervolgens draaide ze naar haar backhand en schoot ze de bal tegen de touwen. Het was voor Matla haar 75ste doelpunt in Oranje in 104 interlands.

Felice Albers juicht na de 3-0. Foto: Willem Vernes

Na de prachtige aanval van Nederland waaruit Albers de 3-0 maakte, wisten ook de Argentijnen te scoren. Uit een strafcorner sleepte Gorzelany de bal hoog in het net, aan het begin van het vierde kwart.

In tegenstelling tot de kwartfinale tegen België was bij Nederland van paniek geen sprake. In plaats van een slotoffensief van de Argentijnen werd het spel bepaald door Oranje dat de voorsprong verder wilde uitbouwen. De zesde strafcorner van de wedstrijd wist Nederland niet te verzilveren. Om 23.12 uur klonk de zoemer en was Nederland opnieuw wereldkampioen.

Nederland – Argentinië 3-1 (2-0)
17. Maria Verschoor (sc) 1-0
24. Frédérique Matla 2-0
37. Felice Albers 3-0
46. Agustina Gorzelany (sc) 3-1

Lees hieronder de hoogtepunten van de WK-finale tussen Nederland en Argentinië


16 Reacties

 1. robvisser

  De strijd tussen de Oranje dames en Las Leonas voelt als een gevecht tussen goed en kwaad en dan is het altijd een genoegen om het goede te zien zegevieren. Wat een prestatie! Meer dan ooit een zege van het collectief, want het is een lastige tijd geweest vanwege het harde regime van Annan, de coachwissel en het gebrek aan voorbereidingstijd voor dit WK. De ploeg heeft duidelijk aangetoond uit een ander vaatje te kunnen tappen en ze zijn steeds meer naar het Oranje niveau gegroeid dat we kennen, met als beste wedstrijd de finale. Dit is een prima basis voor Van As om op voort te bouwen. Prachtig resultaat!

 2. bartherklots

  Kunnen we die Gerben Ziggo niet dissen. Is dit een overwinning van de menselijkheid. Volgens mij gewoon een zeer goede pot hockey gezien en verdiend Wereldkampioen. En toch niet vergeten de basis is gelegd door Annan en goed opgepakt door Mülders.

 3. edwin-smolders

  Een wereldtitel van het TEAM. De speelsters hebben het beste voor de laatste wedstrijd bewaard. Een bondscoach die rust en ontspanning uitstraalde. Nederland heeft op de eerste zes minuten na de wedstrijd volledig gecontroleerd en gedicteerd. Op de juiste momenten de doelpunten gemaakt, blijven hockeyen en is alleen maar met zichzelf bezig geweest. In tegenstelling tot Argentinië. Sport is emotie en beleving, maar het kan ook je tegenstander zijn. Ik vond Argentinië hockey tactisch bijzonder matig, mentaal erg zwak en een bondscoach die zijn frustratie uitstraalde op zijn speelsters. De tranen bij de Oranje dames en bondscoach waren de mooiste tranen van de avond. Gefeliciteerd

 4. solo

  Kunnen we niet gewoon stoppen met ziggo of viaplay en hockey live uitzenden op de NOS of iets dergelijks dat iedereen kan zien hoe mooi deze sport is? Niet alleen voor degene die er voor betalen….

 5. lynnBosman

  Gefeliciteerd! Nunnink echt in het toernooi gegroeid, Matla belangrijk wanneer het moest en De Waard.. wat is zij goed. Ik vond Plonissem waar best wat kritiek nog op was ook echt een goed toernooi spelen. Verder totaal eens met RobV. Vond de abritage ook goed, wel grappig dat wanneer Argentinië verliest op FIH Instagram geklaagd wordt door Argentijnen over de arbitrage.

 6. MennoLievers

  Eva de Goede heeft een hele dikke rechterknie.

 7. rolando-villarreal

  So proud and delighted of this confident and decisive team. What a great joy to see this amazing and exceptional team on top of the world once again… and from a very thrilling Olympic final a year ago to this emotional win in the World Cup final, thank you. What-a-TEAM! Congratulations to all the Dames, Coach Jamilon Mülders, and all the coaching and administrative staff that helped this team indisputable the best of the world.

 8. Runa Honig

  Als je vanuit zo’n moeilijk jaar deze prestatie op de mat kan leggen op het moment dat het erom gaat, dan is dat heel knap. Vooral mentaal een heel sterk staaltje. En de bondscoach verdient een pluim. Echt geweldig gedaan. Daarnaast was het hogeschoolhockey. Meerdere speelsters waren in de finale op hun best. Deze finale had alles, reclame voor het vrouwenhockey.

 9. edwin-smolders

  Wat is die bondscoach Jamilon Mülders een ontzettend fijn mens.

 10. nicovisch

  En wat nu??

 11. martijn-oostveen

  Wat een wedstrijd! Op de tribune met naast mij mijn vrouw zingen met haar landgenoten en een Hollandse familie achter ons met onze oudste dochter Holland aanmoedigen. Ik had deze dominantie van Nederland niet verwacht. Veruit de beste wedstrijd sinds de nieuwe koers. Complimenten voor het team wat na een aftastend begin de wedstrijd controleerde. De Argentijnen kwamen nauwelijks in de cirkel en als dat wel gebeurde, werd er koelbloedig verdedigd. En het ligt Nederland wel dat de Argentijnen bleven aanvallen wat ruimte gaf op de flanken waar met uiterste precisie combinaties werden getoond. Mijn vrouw was daarvan onder de indruk. En dit geeft ook aan dat techniek zo belangrijk is wat het makkelijker maakt om te combineren. De Argentijnen moesten het vooral hebben van individuele acties en maakten meer fouten. Ook knap was het dat Nederland ondanks soms met 4 wissels gewoon doorging met drukken en controleren. Kortom, ik zat er naast met mijn verwachtingen en daar ben ik wel blij om want dat kan betekenen dat de groep een stap verder is. Heel erg knap en nogmaals van harte. Oh ja, zoals boven ook gemeld; deze interim coach is een voorbeeld. Terwijl de meiden de ceremonie ondergingen, was de coach even weg uit de dugout, alleen. Even afstand nemen wat natuurlijk ook emotie is. Iets wat zeker ook bij het team zal gaan loskomen nu. Tja, dat doen die Argentijnen meteen op het veld maar zij waren niet de betere ploeg. Ik vond ook niet dat zij de beste speler van het toernooi hadden. De keeper was wel de beste maar liet het juist bij de 1-0 liggen. Daarom ook bij haar zo veel emotie en tegelijkertijd de scherpte van Verschoor. Echt een mooie beloning voor al haar werk. Die loopt wat af te beulen. Ook daar werd ik verrast. Fysiek deden ze niet onder van de Argentijnen en er werd hier en daar ook "uitgedeeld". Ja, ik denk dat de Argentijnen dat niet hadden verwacht. Meer supporters en het zeer warme weer. Maar dan blijkt hoe belangrijk teamwork is en dat deed Nederland veel beter. Wederom, van harte. De bouwstenen liggen er weer!

 12. sonjavanzoggel

  Wat een een wedstrijd! Het beste voor het laatste bewaard. Enorm genoten van het spel en teamwork. Vooral goal 3 die al begon bij van Geffen waarna Albers hem afrondt. Uit het boekje zo goed. Veel emoties die los kwamen, al bij de volksliederen bij beide teams. Zo mooi. Maar die Ziggo verslaggever……. Echt :niet doen

 13. daankreutzkamp

  Wat een fantastische bekroning op een toch wel 'matige' voorbereiding gedurende dit toernooi. Waar we het teamcollectief niet vaak genoeg mogen ophemelen, was er in mijn optiek toch een tweetal speelsters dat we in het inmiddels ondergedoken zonnetje mogen plaatsen. Allereerst hebben we Xan de Waard, die als schakel op het middelveld met haar behendigheid en rapheid menig tegenstandster liet tuimelen. En dan laten we nog een andere speelster onvermeld: Felice Albers. Het 'slangenmens', die met haar onstuitbare en onvermoeibare snelheid zowat als een scooter telkens de zijlijn wist te verschroeien. Dat zijn dan die sublieme teamgoal mocht verzilveren, is een mega zoete kers op de heerlijke taart! Gefeliciteerd!!

 14. peter-de-ruiter

  Ik heb dit WK een aantal keer gedacht dat de strategie van Annan met het NL XI wel heel erg gericht was op resultaat en dat er werd ingeleverd in de huidige setting. Nou, dat is gister helemaal anders geworden. Geweldige teamprestatie. Ik zie een mooie toekomst in het verschiet.

 15. robdux

  Mooie finale. Ik denk ook heel knap wat de coach heeft gedaan, na de onveilige situatie die er vroeger was. (helaas toegestaan en niet gezien door veel mensen vd KNHB). Al met al een pluim voor team en staf. Nu hopen dat van As de tijd krijgt om dit door te zetten.

  1. SanderVerkeij

   Daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld. Een groot deel van de groep had nergens last van. We moeten niet blijven overdrijven.


Wat vind jij? Praat mee...