Drie goals Yibbi Jansen bij debuutwedstrijd Paul van Ass: 5-0

In een doelpuntrijk duel heeft het Nederlands elftal de debuutinterland van bondscoach Paul van Ass gewonnen met 5-0 van het zwakke Ierland. Speelster van de wedstrijd was middenvelder Yibbi Jansen, die drie keer scoorde. Aanvaller Freeke Moes was goed voor twee assists. Voor verdediger Rosa Fernig was het haar eerste interland.

Onder een luid applaus van de supporters in Bilthoven liep de groep die afgelopen zomer wereldkampioen werd een ereronde over het veld van SCHC, zondagmiddag na de winst op Ierland. Het was een symbolisch einde van de reis die was begonnen onder oud-bondscoach Alyson Annan en die werd vervolgd door Jamilon Mülders. Deze eerste wedstrijd onder de vleugels van Van Ass leidde definitief het nieuwe tijdperk in.

‘Het is misschien gevaarlijk wat ik nu zeg, maar ik heb het gevoel dat het een enorm spektakel kan worden als ik deze meiden nóg meer in hun kracht krijg’, zei hij afgelopen week in aanloop naar deze wedstrijd. ‘Dan gaat het dak er echt af.’

Nog meer dan Oranje al deed wil Van Ass linie-over-liniehockey spelen. Op die manier hoopt hij het spektakel te vergroten. Het risico op tegengoals uit snelle counters neemt hij voor lief. Van Ass wil niet spelen uit angst. Hij wint liever met 6-4 dan met 2-0.

Uit een strafcorner sleepte Yibbi Jansen de 2-0 binnen. Foto: Koen Suyk

Snel met 2-0 voor

Behalve aan Fernig gaf Van Ass tegen Ierland speelminuten aan Joosje Burg (Den Bosch) Marente Barentsen (Hurley) Pien Dicke, Lisa Post en Kyra Fortuin (SCHC). Zij krijgen de komende maanden de kans zich aan de nieuwe bondscoach te bewijzen. Josine Koning keepte zondag haar honderdste interland. Van de 25-koppige trainingsgroep kwamen Lidewij Welten, Marijn Veen, Sabine Plönissen, Luna Fokke, Frédérique Matla, Laurien Leurink en Julia Remmerswaal niet in actie. Eva de Goede ontbrak vanwege een tijdelijke pauze bij Oranje. Xan de Waard droeg de aanvoerdersband, maar een definitieve keuze wie de aanvoerder wordt, heeft hij nog niet gemaakt, benadrukte Van Ass.

Ierland, de nummer dertien van de wereld, bleek als tegenstander de ideale opwarmer voor Oranje. De wedstrijd was nog maar 29 seconden onderweg, of de speelsters van het Nederlands elftal vielen middenvelder Yibbi Jansen al juichend in de armen. Over de linkerflank was het de snelle aanvaller Freeke Moes die de achterlijn haalde en de bal voorgaf op Jansen, die uit de draai knap binnenschoot. Swingend begon Oranje aan het nieuwe tijdperk.

Als eenrichtingsverkeer trok de eerste helft voorbij. Kort na het openingsdoelpunt haalde Nederland twee strafcorners achter elkaar, die door Jansen werden gepusht, maar niet werden verzilverd. Toen Oranje voor de derde keer een strafcorner haalde, stond het vizier van de specialist van SCHC wel op scherp. Hard en laag sleepte ze raak, in de linkerhoek (2-0).

Ook in het tweede kwart speelde Nederland met Ierland. Na gemiste kansen voor Pien Dicke, Joosje Burg en Margot van Geffen (zij raakte de paal) legde het Nederlands elftal een mooie aanval op de mat. Freeke Moes bediende teamgenoot Joosje Burg, die de bal aannam en te ver naar buiten leek te drijven, maar toch knap met haar backhand de 3-0 in de verre hoek schoot.

Joosje Burg heeft de 3-0 gemaakt. Foto: Koen Suyk

Derde goal van Yibbi Jansen

Toch leverde de wedstrijd van Oranje ook huiswerk op. Lang niet altijd was het oogstrelend. Te veel kansen werden gemist. Na rust verslapte de concentratie van Nederland en kwam Ierland voor het eerst een aantal keer in de cirkel. Het entertainmentgehalte van de wedstrijd zakte in het derde kwart behoorlijk in.

Al met al was Ierland geen moment echt dichtbij een doelpunt. De vierde strafcorner die Oranje via Jansen mocht nemen, werd geblokt, waarna Burg naast schoot. Kort voor het einde van het derde kwart was Pien Dicke op weg naar de 4-0, maar voordat ze kon schieten klonk de toeter.

Aan het begin van het vierde kwart bouwde Nederland de voorsprong alsnog verder uit. De vijfde strafcorner leek in eerste instantie de mist in te gaan, nadat de bal niet goed werd aangegeven. Xan de Waard stopte de bal, liep een paar stappen, behield het overzicht en speelde Jansen aan, die de bal tegen de touwen pushte (4-0). Vlak daarna trakteerde Burg met haar tweede doelpunt van de middag het publiek op de 5-0. Uit kansen voor Felice Albers en Freeke Moes had ook de 6-0 nog kunnen vallen, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

Komende week vertrekt Van Ass met zijn speelsters voor twintig dagen naar Argentinië. Behalve twee oefenwedstrijden tegen de Verenigde Staten speelt Nederland vier Pro League-duels, twee tegen Engeland en twee tegen aartsrivaal Argentinië.

Nederland – Ierland 5-0 (3-0)
1. Yibbi Jansen 1-0
12. Yibbi Jansen 2-0 (sc)
26. Joosje Burg 3-0
46. Yibbi Jansen 4-0 (sc)
49. Joosje Burg 5-0