Oranje Dames scoren er op los tegen de Verenigde Staten

Ondanks een vroege achterstand liet het Nederlands elftal zich zondagmiddag op Rotterdam niet van de wijs brengen tegen de Verenigde Staten van coach Janneke Schopman. De Oranje Dames waren, onder meer dankzij twee goals van Xan de Waard en Kyra Fortuin, met 7-1 te sterk voor Amerika.

In de eerste Pro League-week van de vrouwencompetitie op Nederlandse bodem werd weer eens duidelijk dat het verschil in de internationale top nogal groot is. Laagvliegers China en Amerika konden Oranje, dat vanwege de climax in de competitie en de EHCC van komende week twee keer niet met de beste selectie aantrad, niet op de pijnbank leggen. China bleef woensdag op Kampong tot het begin van het derde kwart in de wedstrijd, Amerika kwam in Rotterdam na een paar minuten zelfs verrassend op voorsprong, maar beide teams waren uiteindelijk niet opgewassen tegen Oranje.

Vroege achterstand

Door blessures van Renée van Laarhoven (hersenschudding) en Famke Richardson (ziek) was Laura Nunnink aan de selectie toegevoegd. Margot Zuidhof speelde niet.

Geklungel achterin was de reden dat Nederland na zes minuten opeens tegen een achterstand aan keek. Een pass van Oranje werd onderschept, de doorgaans zo betrouwbare Margot van Geffen liet zich vervolgens aftroeven en keepster Josine Koning werkte het schot van aanvaller Taylor West niet goed weg, waarna de Amerikaanse in tweede instantie scoorde.

Amerika juicht nadat het op voorsprong is gekomen. Foto: Willem Vernes

Fortuin maakt haar eerste interlandgoal

Snel stelde Nederland – waar Caia van Maasakker bij afwezigheid van Eva de Goede de aanvoerdersband droeg – orde op zaken. Prachtig was het schot van Xan de Waard, die aan het eind van het eerste kwart na een snelle omschakeling van Oranje de cirkel binnenstormde en met haar forehand tegen de plank schoot (1-1).

Daarna maakte Kyra Fortuin aan het begin van het tweede kwart haar eerste goal in Oranje, in haar vierde interland. Een pass van Yibbi Jansen belandde voor haar stick. Haar actie was mooi. Wegdraaien, schieten, doelpunt (2-1). Keepster Kelsey Bing was kansloos. Toen De Waard in de 22ste minuut met een backhand vanaf de kop van de cirkel de 3-1 maakte, lag Nederland ruim voor rust alweer op koers voor de overwinning, voor het oog van het tevreden thuispubliek dat deze keer uit 5000 toeschouwers bestond.

Kyra Fortuin heeft haar eerste goal in Oranje gemaakt. Foto: Willem Vernes

Scheidsrechter houdt de bal binnen

Opvallend was het moment kort na rust, toen Margot van Geffen de bal in het doel schoot nadat scheidsrechter Ayanna McClean op de achterlijn de bal op haar lichaam kreeg en binnenhield. Amerika vroeg een videoreferral aan. Niet vanwege de actie van de scheidsrechter, maar vanwege een overtreding van Lieke Hulsen in de cirkel, die een verdediger omver kegelde. Het doelpunt werd terecht afgekeurd.

Kort daarop kwam Nederland toch op een 4-1 voorsprong. Kyra Fortuin stond vrij bij de tweede paal, kreeg de bal aangespeeld en schoot raak. Het was het tweede doelpunt van de speelster van SCHC. Even later sleepte Yibbi Jansen de derde strafcorner van Nederland, de tweede die Jansen zelf nam, tegen de plank: 5-1. Nog voor het einde kwart schoot Marloes Keetels de zesde goal van Oranje binnen.

Debuut van Kiki Gunneman

Die 6-1 voorsprong was voor bondscoach Alyson Annan groot genoeg om zeven minuten voor tijd keepster Kiki Gunneman – net als Alexandra Heerbaart afgelopen woensdag – in te laten vallen en de goalie van Pinoké haar debuut te gunnen. Vijf minuten voor tijd sleepte Caia van Maasakker de 7-1 nog tegen de touwen. Vrijdag 26 april hervat Nederland de Pro League met een uitwedstrijd tegen Duitsland.

Keepster Kiki Gunneman lost Josine Koning af en maakt haar debuut voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Opstelling Nederland Josine Koning (k); Lauren Stam, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem; Margot van Geffen, Xan de Waard, Marloes Keetels, Laura Nunnink; Ginella Zerbo, Laurien Leurink, Freeke Moes.
Wissels Lieke Hulsen, Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Kyra Fortuin, Yibbi Jansen, Lisa Post, Kiki Gunneman (k).


9 Reacties

 1. janine-bijlsma

  Usa niveau Bloemendaal dames...

 2. Hockeyfeest

  Ze hebben er een leuk feestje van gemaakt. Leuk ook dat zoveel meiden mee mogen doen. Juist daarom is het best een mooi concept. Je zag wel dat de meeste vaste krachten wat minder inspiratie konden opbrengen.

 3. robvisser

  Een mooie ambiance en een aanstekelijke sfeer. Oranje had geen team waarmee je tegen Argentinië aantreedt, maar het was nu ruim voldoende. Zelf denk ik dat Yibbi Jansen een hoger rendement uit de strafcorners zou halen dan Caia, maar het is mooi dat je meerdere opties hebt. Malou Pheninckx speelde net als tegen China een moeizame wedstrijd en het lijkt erop dat sommige speelsters die het bij hun club wel prima doen (Ginella Zerbo en Lieke Hulsen) geen garantie voor succes zijn bij Oranje. Tegen Duitsland uit lijkt me ook wel een mooie pot.

 4. lynnBosman

  Waarom zou dit team minder zijn dan Argentinië @RobV? Met 7-1 winnen is natuurlijk prima. Ook deze wedstrijden moet je winnen. Argentinië speelde bv 2-2 tegen USA. Ik ben het met je eens dat Phennickx niet goed speelde, ook tegen China niet. Keetels was met name in de opbouw erg slordig. Hulsen en Zerbo zijn net als Jonker afhankelijk van de ballen die ze in de cirkel krijgen in tegenstelling tot Matla, Veen en Moes. Hoewel Zerbo ook slordig was met aannames en niets geforceerd heeft. Zerbo is nog jong, maar zou leuk zijn voor het vertrouwen te scoren. Hulsen is denk ik met name geselecteerd om haar mentaliteit, sjouwt en gaat voor elke bal. Gooit alles in de strijd. Ik gun haar een doelpunt. Fortuin speelde een goede wedstrijd. Eigenlijk alle SCHC speelsters op Zerbo na.

 5. robvisser

  @lynnBosman Niet voor niets stelde Annan tegen Argentinië een heel ander team op. De bekende toppers en spelers met meer kunde en ervaring. Zerbo heeft me nog niet kunnen overtuigen in Oranje, ook niet tijdens de Champions Trophy. We weten natuurlijk wat ze kan, maar sommige speelsters zijn typische clubhockeyers en komen minder uit de verf in Oranje. Het kan ook een mentaal iets zijn of misschien wil ze te graag. Verder was het een leuke wedstrijd om te zien.

 6. lynnBosman

  ^ Ik denk niet zo zeer dat de selectie alleen op Argentinië aangepast is, maar Annan naar beide duo wedstrijden gekeken heeft. Het fysieke Australië en NZ tegen het behendige en passionele Argentinië Voor Welten en Keetels kwam NZ en Aus sowieso te vroeg. Maar goed, ik ben het wel met je eens dat Matla en Welten speelsters zijn die iets extra's brengen. Gamechangers zoals Caldas dat zo mooi ooit zei. De Goede wil je ook altijd in je team. Hopelijk komt Jonker terug in haar vorm, hoewel Veen bewezen heeft ook een gevaarlijke spits en geduchte concurrent voor de spelen te zijn . Ja klopt, soms komt het er gewoon niet uit, of nu nog niet. Maar mooi dat ze een kans krijgen.

 7. pietersmits

  Wat een enthousiasme. Even wat realisme. Het was een leuk feestje voor de gelegenheid, maar jullie denken toch niet serieus dat een echte tegenstander veel moeite met dit team gehad zou hebben? Het was een mooie tegenstander om er een feest van te maken en dat heeft Annan gedaan. Heel goed, maar wel realistisch blijven.

 8. cmb-koning

  Was inderdaad letterlijk en figuurlijk een hockeyfeestje. Heel veel kinderen met enthousiaste ouders en een aardig spelend oranje team,daar is al voldoende over gezegd. Zou KNHB/FIH toch nog wel de overweging mee willen geven goed na te denken over de handtekeningen sessie na afloop . Begrijp dat je er niet helemaal aan ontkomt en het is ook heel leuk. Maar om 400 kinderen het veld op te sturen langs een gespannen lijn van 100 m voor handtekening vind ik te ver gaan. De Oranje speelsters hebben meer dan een half uur direct na de wedstrijd in kou moeten staan om steeds met een glimlach een handtekening te geven of selfie te maken . Annan heeft ze van het veld gehaald anders hadden ze er nog gestaan . Daarna werden de oranje speelsters tot in het clubhuis, kleedkamer achtervolgd door met name ouders met kinderen voor een handtekening. Ik vraag me ook af waarom Rotterdam (te veel) parkeergeld vroeg. Parkeren is duurder dan een kaartje!! Nog nergens anders gezien bij andere PL locaties . Een ticketbureau dat e 4.95 vraagt voor de service kosten is ook buiten proportioneel KNHB/FIH.!! In Duitsland e2 en idem Belgie! Maar eens goed over nadenken KNHB/FIH en met je klanten in contact treden hierover . Zou ook graag willen zien dat alle PL informatie van een speellocatie op de Hockey NL site komt te staan naast nu alleen nog de verenigingssite en dan ook graag op een uniforme wijze .(parkeren, overzichtkaartje etc etc) Staat veel professioneler dan nu het geval is .

 9. TonGloppert

  Wat een feest om erbij te zijn, wat een sfeer en wat een wedstrijd. Heerlijke energie, veel spelplezier, continue druk, tactisch goed en schitterende veldgoals. Een hele dikke aanrader om vaak live te gaan kijken!


Wat vind jij? Praat mee...