Oranje worstelt zich langs Duitsland en kan kwartfinale ruiken

De Oranjevrouwen hebben zondag een flinke stap gezet naar de kwartfinales op het WK. In de tweede poulewedstrijd werd Duitsland met een geflatteerde 3-1 verslagen. Hierdoor gaat Nederland, dat een groot deel van de wedstrijd slordig speelde, met zes uit twee aan kop van poule A.

Er stond zondag meer op het spel dan ‘alleen maar’ een zege in de poulefase. Winnen van Duitsland, dat zaterdag Chili met 4-1 had verslagen, leverde zo goed als zeker de poulewinst op. En dat is tijdens dit toernooi extra belangrijk. Alleen de groepswinnaars dringen direct door naar de kwartfinales. De nummers twee (en drie) zijn veroordeeld tot een tussenronde, die 9 en 10 juli plaatsvinden. 

De kans is heel groot geworden dat we Duitsland in die cross-overs terugzien. De zege van Oranje kreeg al in het eerste kwart vorm. De titelhouder had al een paar kansen gehad, toen Marloes Keetels na dertien minuten de trekker overhaalde. Hoewel, trekker? Dat is misschien wat veel gezegd. De middenvelder, die na dit toernooi stopt, soleerde knap langs de achterlijn en frommelde met wat geluk de bal in het Duitse doel.

Foto: Willem Vernes

Flitsend in het begin, daarna moeizaam

Een terechte voorsprong, die kwam als beloning voor het flitsende spel in de beginfase. Met swingend spel en een beweeglijk middenveld werd Duitsland zoek gespeeld. Laurien Leurink kreeg een dot van een kans, toen de middenvelder van SCHC vogeltjevrij mocht uithalen. Ze had alle tijd, maar schoot naast het doel van Julia Sonntag, die vandaag logischerwijs bij Duitsland onder de lat stond.

De ploeg van bondscoach Jamilon Mülders  slaagde er niet in om die sterke openingsfase een lekker vervolg te geven. Passjes kwamen niet meer aan, solo-acties mislukten vaak en Duitsland kreeg een aantal goede kansen. Zo tikte Hanna Granitzki de bal net naast en schoot Nike Lorenz de eerste corner van de wedstrijd op de klompen van Josine Koning, die Anne Veenendaal conform afspraak afloste in de goal.

Foto: Willem Vernes

Bevrijdende 2-0 van Moes

Nederland, waar de vrij onzichtbare Frédérique Matla haar honderdste interland speelde, herstelde zich moeizaam. Ook na rust waren de highlights op twee vingers te tellen. Een hard backhandschot van Lidewij Welten, dat over het doel van Sonntag zeilde en een gekraakte corner van Yibbi Jansen waren de spaarzame lichtpuntjes bij het slordige Oranje. Freeke Moes zorgde uiteindelijk voor de bevrijdende 2-0. De aanvaller van Amsterdam, bezig aan haar eerste WK, zag eerst een bal voorlangs gaan maar sloeg een minuut later alsnog van dichtbij toe. Toen Verschoor er een paar minuten later zelfs nog 3-0 van maakte, juichte het Wagener nogmaals de kelen schor.

In de slotfase zorgde Duitsland nog voor een tegentreffer, waardoor de score de wedstrijd wat beter reflecteerde. Een uitslag die niet laat zien hoe Nederland vandaag lang met zichzelf worstelde. Bovenal een overwinning die Oranje een paar dagen extra pauze bezorgt, omdat ze praktisch zeker zijn van de groepswinst – en die kwartfinaleplek. 

Nederland – Duitsland 3-1 (1-0)
13. Marloes Keetels 1-0
48. Freeke Moes 2-0
50. Maria Verschoor 3-0
57. Nike Lorenz 3-1 (sc)

 

Lees hieronder de hoogtepunten van het WK-duel tussen Duitsland en Nederland


3 Reacties

 1. kim

  Op Ziggo sport is racen te zien nu???

  1. Eelko Wester

   Hockey is op Kanaal 13 bij Ziggo.

 2. freekvdam

  Heerlijke ambiance, lekker potje hockey, top weer en dan de bussen…. Wie heeft dat verzonnen? Paar duizend man in wat afgedankte NZH bussen proppen. Zag mensen uit wanhoop naar de RAI lopen. Eens maar nooit meer organisatie…


Wat vind jij? Praat mee...