Dwaze drie minuten helpen Oranje opnieuw langs Argentinië

Nederland heeft ook het tweede duel in de FIH Pro League met Argentinië winnend afgesloten. Na de 5-2 zege op woensdag, volgde 24 uur later een 3-1 overwinning. Alle goals van Oranje vielen in de eerste drie minuten van de tweede helft. Nederland stijgt door deze winst naar de vierde plek in de stand van de landencompetitie

Zelfde tegenstander. Zelfde locatie. Bijna – op een half uurtje na – hetzelfde tijdstip. De selectie was niet helemaal hetzelfde als een dag eerder. Bondscoach Jeroen Delmée had zijn ploeg op twee plekken gewijzigd ten opzichte van de eerste ontmoeting. Floris Middendorp en Luke Dommershuijzen, die gisteren allebei hun eerste interland speelden, maakten plaats voor twee andere debutanten: Jasper Tukkers en Silas Lageman. 

Zij zagen dat Nederland een stuk fletser voor de dag kwam dan in die 5-2 zege. De thuisploeg had in de beginfase weliswaar bakken met balbezit, de beste kans was voor de Argentijnen. Good old Agustin Mazzilli dook op voor het Nederlandse doel, maar de schouder van Pirmin Blaak bracht redding. De Argentijnse aanvaller is een van de twee spelers die nog over is van de stuntploeg die goud haalde op de Spelen van 2016. 

Waarom Blaak alsnog moest vissen

Vlak na dit waarschuwingsschot, moest Blaak alsnog vissen. Ditmaal was het Martin Ferreiro die in de cirkel de bal kreeg. De oud-speler van Pinoké had weinig ruimte, maar vond een paar centimeters om met zijn backhand uit de halen. Hij joeg ‘m knalhard in het dak van het doel: 0-1. Een stopfout op de kop van de cirkel voorkwam dat de eerste Argentijnse corner gevaar opleverde.

Nederland stelde daar niet al te veel tegenover. Het was een wereld van verschil met de sprankelende eerste helft van gisteren, toen alles wat Oranje aanraakte in goud leek te veranderen. Nu moesten de tweeënhalfduizend toeschouwers op het terrein van Union het doen met een paar kleine kansjes van Tukkers en twee gekraakte corners van Tijmen Reijenga, die op de cirkelrand Jip Janssen verving.  

De wedstrijd op z’n kop in tweehonderd tellen

Na rust liet Nederland een totaal ander gezicht zien. Het was even alsof we weer in de  woensdagse versie van deze wedstrijd waren beland. Al na 29 seconden in de tweede helft versierde Oranje een corner, die uiteindelijk – via een paar omwegen – door aangever Jonas de Geus werd raak geflatst. Nog geen minuut later vloog iedereen in een oranje shirt Steijn van Heijningen om de hals, toen de middenvelder met zijn backhand de bal bijna door het net jankte. Een heerlijke treffer, uit een lastige hoek, niet al te ver van de achterlijn. 

Weer een minuut later was Koen Bijen het middelpunt van alle feestvreugde. De aanvaller van Den Bosch tipte een voorzet van Reijenga in de kruising en maakte de derde Oranje-goal binnen tweehonderd tellen. De wedstrijd stond op z’n kop.

Nederland slaagde er echter niet in die briljante fase door te zetten. Aan de andere kant kwam de ploeg van Delmée, behalve setje corners van Argentinië, niet in gevaar. Met die fijne voorsprong op zak, zakte het tempo van de wedstrijd. 

Minder verliespunten dan de koploper

Oranje vond dat wel prima. Zij waren serieus getest, hadden zich hersteld en pakten dankzij de drie zegepunten twee plekken winst op de ranking. Nu België en Engeland zijn ingehaald, staat Nederland vierde in de Pro League. De mannen van Delmée zijn nog altijd zonder nederlaag en hebben minder verliespunten dan koploper India. Er kan dus vol vertrouwen worden afgereisd naar Londen, waar dit weekend een dubbel wordt gespeeld tegen Engeland.

Nederland – Argentinië 3-1 (0-1)
16. Martin Ferreiro 0-1
31. Jonas de Geus 1-1
32. Steijn van Heijningen 2-1
33. Koen Bijen 3-1


Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen de Oranje Heren en Argentinië


Wat vind jij? Praat mee...