Tokio 2020 eindigt na thriller in teleurstelling voor Oranje

Het olympisch toernooi Tokio 2020 is voor het Nederlands team geëindigd in een grote teleurstelling. Na een tegenvallend verlopen poulefase verloor Oranje in de kwartfinale, ondanks een goede wedstrijd, na shoot-outs van Australië, de nummer 1 van de wereld. Bondscoach Max Caldas neemt, na de vierde plek in Rio 2016, voor de tweede Olympische Spelen op rij zonder medaille afscheid en vertrekt naar Spanje.

De kwartfinale tegen Australië werd een ware thriller, met de Aussies die twee keer op voorsprong kwamen maar Oranje dat terugvocht (2-2) en opnieuw shoot-outs moest nemen. Net zoals in 2018 in de halve finale van het WK tegen Australië en het afgelopen gewonnen EK in zowel de halve finale als finale.

 

Missers in de shoot-outs

Oranje won die drie series, maar kon die stunts niet herhalen. Jeroen Hertzberger, Robbert Kemperman en Jonas de Geus misten achter elkaar. Blake Govers, Flynn Ogilvie en Tim Brand scoorden. Einde toernooi voor Oranje.

De teleurstelling bij Robbert Kemperman na het missen van zijn shoot-out in de kwartfinale van het olympisch toernooi in Tokio. Foto: Koen Suyk

De spelers van Oranje waren zwaar teleurgesteld. Ze vloekten, scholden, huilden, er vlogen sticks door de lucht. Velen zagen hun laatste kans op olympisch goud voor hun ogen wegsmelten in de bakoven van het Oi Hockey Stadium. Met een holle blik staarden ze richting de Australische ploeg die de overwinning vierde en het dinsdag in de halve finale tegen Duitsland moet opnemen. Zij vervolgen in Tokio hun weg richting hun gouden doel.

Gouden missie

Ook Oranje kwam voor goud, of in ieder geval een medaille naar Tokio. Die missie mislukte. Net als in 2016 toen Oranje onder Caldas in de kwartfinale nog wel won van Australië (4-0). Een zege op de Kookaburras had er ook deze kwartfinale in gezeten, ondanks dat Oranje in de poulefase zo moeizaam draaide en Australië als nummer één van Poule A als torenhoge favoriet aan dit duel begon.

Vooral defensief was Oranje dit toernooi kwetsbaar. In een uiterste poging de gaten in de defensie te dichten, greep Caldas voor de kwartfinale in en slachtofferde Joep de Mol ten faveure van youngster Justen Blok, die zijn dertiende interland voor Oranje speelde. Ook draaide de ervaren Glenn Schuurman veel vaker achterin mee.

‘We gaan helemaal los’

Tijdens de warming up stonden de hoofden van de Nederlanders strak. Aanvoerder Billy Bakker riep zijn spelers bij elkaar. Zijn woorden ‘We gaan helemaal los’ galmden door het lege Oi Hockey Stadium.

Los ging Oranje niet in het eerste kwart, maar de Oranjemannen begonnen wel goed aan de kwartfinale. Al na een minuut was Thierry Brinkman, na een pass van Mirco Pruyser, dicht bij de openingstreffer. Andrew Charter redde, maar wel ten koste van een strafcorner. Bij zijn eerste poging gleed Jip Janssen half uit, maar legde de bal toch nog op de voet van Tim Brand, de Australiër met Nederlandse roots. Nieuwe corner. Nu kon Janssen wel vuren, maar redde Charter knap met zijn klomp. Na zes minuten kreeg Janssen een nieuwe poging op kopcrikel, nu produceerde hij een afzwaaier.

De grootste kans voor Oranje werd verijdeld door de arbiter. Pruyser speelde zichzelf goed vrij, wilde uithalen met zijn geweldige backhand, maar de scheidsrechter floot voor een corner. Die was opnieuw een prooi voor Charter.

Oranje op achterstand

Daarna drong Australië aan. Tot tweemaal toe via Brand over de achterlijn. De eerste keer redde Blaak nog. De tweede keer zat de Nederlandse doelman er opnieuw aan, maar moest hij een rebound toestaan waardoor Tom Wickham ietwat gelukkig de 1-0 scoorde. Een tegenvaller voor Oranje dat zo snakte naar een keer een lekkere start en wat mazzel.

Tom Wickham heeft Australië op 1-0 gezet tijdens het olympisch toernooi in Tokio. Foto: Koen Suyk

Dat ontbrak, net als voldoende overtuiging, ook bij de vijfde corner die Oranje al in het eerste kwart kreeg. Na vier keer Janssen, was het nu Mink van der Weerden die mocht vuren. Charter was ook hem de baas. Zo leek de corner, die dit toernooi al zo moeizaam liep, Oranje opnieuw vroegtijdig vast te lopen.

Weergaloos

Ook in het tweede kwart kon Oranje, dat zich eindelijk van zijn betere kant liet zien, prima gelijke tred houden met Australië. Eindelijk stond het dit toernooi ook een keer goed achterin. Niet alleen omdat Blok sober maar goed speelde, maar vooral onder leiding van een werkelijk weergaloze Sander de Wijn. Hij stond verdedigend als een blok, grossierde in intercepties, en zorgde aanvallend voor de nodige impulsen. Omdat ook de Australiërs de kunst van het verdedigen tot in de perfectie beheersen, bleven grote kansen in het tweede kwart uit.

Aan het begin van het derde kwart was het dan toch raak uit een strafcorner voor Oranje. Uit nummer 27 dit toernooi schoot Van der Weerden pas de tweede, maar oh zo belangrijke 1-1 op de borden. Hij balde zijn vuist en schreeuwde het uit.

Mink van der Weerden schreeuwt het uit na zijn gelijkmaker tegen Australië (1-1) op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk

De ervaren verdediger gaf hiermee het startsein van een goede periode van Oranje, dat veelvuldig balbezit had en Australië terugdrong. Maar juist dat vinden de Aussies wel lekker om in de omschakeling toe te kunnen slaan.
Dat gebeurde opnieuw en wederom niet zonder enig fortuin. Brand gaf nu de bal voor vanaf de andere kant, die caramboleerde pardoes voor de stick van Wickham die trefzeker uithaalde: 2-1.

Oranje moest opnieuw beginnen. Australië zakte weer in en Oranje vormde een aanvallende cirkel op de helft van de Kookaburras. Geduldig zochten de manschappen naar dat zeldzame gaatje in de Australische muur. Vlak voor het einde van het derde kwart vond Hertzberger die. Zijn backhand strandde op de handschoen van Charter.

In het vierde kwart gaf Oranje niet op met een hoofdrol voor de sterk spelende Pruyser. Eerst haalde de aanvaller een strafcorner, die hij in de rebound zelf leek te benutten maar de bal via het lichaam van Sharp naast zag gaan. Strafbal. Hertzberger, die eerder dit toernooi nog miste tegen Zuid-Afrika, maakte tegen Charter geen fout: 2-2.

Jeroen Hertzberger viert zijn rake strafbal waardoor hij de stand tegen Australië op 2-2 heeft gebracht. Foto: Koen Suyk

Diezelfde Pruyser zorgde een paar minuten later voor een hachelijke moment door tegen een gele kaart aan te lopen. Met een man meer drong Australië aan. Oranje vormde een fort, zoals Blaak vooraf zo had gewenst en overleefde de moeilijke fase. De beide ploegen gaven alles tot het einde. Australië was in de slotminuut van de reguliere speeltijd nog dicht bij een treffer maar Blaak redde met behulp van zijn verdedigers. Hij begroette de 2-2 en de shoot-outs met gejuich.

Dat was te vroeg gejuicht, want in de shootout-serie kwam Oranje er niet aan te pas, waardoor de ploeg opnieuw zonder eremetaal naar huis vliegt.

Australië*-Nederland 2-2 (1-0)
‘13 Tom Wickham 1-0
‘32 Mink van der Weerden 1-1 (sc)
‘38 Tom Wickham 2-1
‘50 Jeroen Hertzberger 2-2 (sb)

Australië wint na shoot-outs (3-0)
——-

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen Australië en de Oranje Heren tijdens de Olympische Spelen van Tokio.


105 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Goede wissel om Blok erin te zetten, Nederland ziet er in begin fase al een stuk beter uit dan in de poule.

  1. stekel

   https://hockey.nl/artikel/oranje-heren/stephan-veen-wereldwijd-weer-leidend-worden-jeugd-opleiden/

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Corner staat inmiddels op 1/30?

  1. circlestorm69

   Misschien eens niet rechtstreeks? Nu gaat ie er ook niet in! Wat hebben ze te verliezen?!

  2. SanderE

   Helemaal eens. Er had er minimaal 1 in gemogen.

 3. mh19

  Nederland speelt al een stuk beter, hopelijk houden ze dit vol en durven ze echt aan te blijven vallen. De corners lopen helaas echt niet.. aub een variant!!

 4. kasparstevens

  Gaf de scheids daar in Q2 al de bal aan NL vanwege tijdrekken AUS?

 5. RobV

  Nederland komt echt snelheid tekort. Als je kijkt naar Kemperman, dan lijkt het soms wel veteranenhockey. En zo jammer dat de NL strafcorner zo’n drama is. Als je zo weinig kansen creëert, dan heb je in ieder geval nog een wapen. De wedstrijd begon nog aardig, nu zijn er toch weer teveel fouten bij de heren.

  1. SanderE

   Jij vindt Australië beter?

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Het zijn ook slopende omstandigheden, de druk zonder bal is lastig vol te houden voor 60 minuten.

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   SanderE: Australie heeft 65% balbezit en staat 1-0 voor.

  4. SanderE

   Dan hebben wij een heel ander hockeybeeld. Jammer dat ze geen statistieken van de eerste helft laten zien. Nederland heeft in ieder geval meer mogelijkheden gehad. Helaas resultaat 0.

  5. SanderE

   @Rob: jazeker.

 6. JLVZ

  Nederland komt aardig mee, wel duidelijk dat voor aantal gasten het voorbij is na de OS. Tijd voor vernieuwing en meer snelheid

 7. selectielieveheersbeestje

  Jammer dat scheidsrechters eigenlijk nooit fluiten voor de manier waarop Brand de bal met zijn rechterbeen afschermde toen hij op rechts de cirkel in kwam. Een verdediger kan dan niet bij de bal, dus afhouden.

 8. RobV

  Eindelijk! De heren terug in de wedstrijd. Hopelijk geeft dit zelfvertrouwen.

  1. SanderE

   Wel jammer van je jazeker. Er kan ook een keer wat positiefs gezegd worden. Zeker als het verdiend is.

 9. sa-te-t

  Gaat stuk beter allemaal. Lekker strak inpassen, hoog tempo, de heren hebben ineens zelfvertrouwen. Ik heb al niks met blauwe velden maar dan ook nog blauwe tenues helpt niet echt op m'n telefoon hier in Toscane...

  1. circlestorm69

   Fijne vakantie! We kijken hier in Zweden op een laptop 😊 Nog meer mensen die vanaf hun vakantie adres kijken? En zo ja, waar zit je?

 10. selectielieveheersbeestje

  Weer goede analyse van Stockman. Op naar het laatste kwart!

 11. sa-te-t

  Hoe die Australiër daar dan vrij staat bij die 2e goal... dit is toch tophockey? Focus? Coacht Blaak dan niet? Zonde ..

 12. sa-te-t

  Lekkere SB, Hertzbergertttttt !!! Doorbijten nu. Australische goed maar zeker niet onverslaanbaar.

 13. circlestorm69

  Heel slim Mirco 🙈Weg over tal.

  1. JM Mulder

   Die gele kaart sloeg nergens op.. de arbitrage op deze OS laat überhaupt te wensen over..

 14. gerardvanstijn

  Ongeacht hoe de shoot outs aflopen, nu kunnen we trots zijn op deze mannen. Dit was de wedstrijd die we wilden zien.

  1. hockeyfan66

   Trots niet een beetje een te groot woord?

 15. RobV

  In het laatste kwart was Nederland beter. In ieder geval het maximale eruit gehaald, dit gelijkspel is beter dan vooraf verwacht. Hopelijk maken de heren de verrassing compleet.

  1. SanderE

   😂

 16. MIck

  Deze shoot outs zijn tekenend voor het hele toernooi

 17. luchtisblauwgrasisgroen

  Was ook wel typerend om er van uit te gaan dat de shootouts een makkie zouden zijn, en er dan met 3-0 af gaan. Einde tijdperk Caldas. En zo de hele ook Bakker, Pruyser, Blaak, De Wijn, Van de Weerden, Hertzberger.

  1. ronald

   Je vergeet de man op de tribune

  2. SanderE

   Ik zou de Wijn nog maar meenemen naar het WK!

  3. paul-opgenhaffen

   Bakker moet blijven

  4. SanderE

   Schuurman mag als “oudje” wel blijven? Objectief weer, Bloemendaal (aanhang). En de Wijn naar huis sturen. Keep on dreaming!

 18. Mark Bouwman

  Zonde, eindigen wel met de beste pot tot nu toe. Maar over hele tournooi heen was het helaas niet best. We gaan een nieuw hoofdstuk in met de Nederlandse mannen.

 19. RobV

  Altijd knullig om er zo uit te vliegen, maar het was wel enigszins typerend voor het hele toernooi. Nederland kwam nog heel dichtbij in deze wedstrijd en er was ook eerherstel. Wat dat betreft kunnen ze met opgeheven hoofd het veld verlaten maar het toernooi zelf stemt tot nadenken. Het was niet goed genoeg, teveel fouten. Caldas zal niet worden gemist, dat hoofdstuk nu afsluiten en hopen op betere tijden met een betere bondscoach.

 20. Ookeenmening

  Gelet op de eerste twee shoot-outs terecht dat ze de shoot-outs verloren maar dat de scheids een referral aanvraagt bij de backhand goal van de Australiërs en niet bij die volle duw daarvoor is gewoon volstrekt gênant.

 21. horn_964

  De wijn en blok goed gespeeld achterin vandaag. Shootouts helaas onder de maat… jammer

  1. hockeyfan66

   Staat de achterhoede, faalt de voorhoede!

 22. edwin-smolders

  Uiteindelijk in de kwartfinale van deze Olympische Spelen een Oranje gezien zoals je dat wil zien, maar helaas zonder beloning/resultaat. De peperdure tol voor een matige poulefase. Een mooi moment voor frisse start van dit team binnen en buiten de lijnen.

  1. JM Mulder

   Dit Australisch team is te verslaan.. dat moeten de Duitsers en Belgen ook hebben gezien.. met iets meer variatie, creativiteit en effectiviteit op de helft van de tegenstander win je..

 23. sa-te-t

  Open deurtje maar toch: had je beter gespeeld in poulefase had je Australië nú niet tegengekomen. Caldas gefaald en ciao ciao, ervaren prak gefaald en ciao ciao. Nu dat verjongen doorzetten.

 24. hockeyfan66

  Ben nu toch nog wel nieuwsgierig naar alle strafcornervarianten die ze (blijkbaar) hebben bewaard tot voor in de finale..

 25. kasparstevens

  Ideetje om Competitie Regelement aan te passen : alle standaard teams (en A1's) bij gelijkspel shoot-outs te laten nemen?

 26. horn_964

  Wat speelde onze aanvoerder (weer) een dramatische wedstrijd vandaag zeg?! Toch onbegrijpelijk dat hij anderhalf jaar lang al zeker was van zijn plek…

  1. SanderE

   Graag wat inhoudelijker? Waarom was hij zo slecht?

  2. SanderE

   Allemaal duimpjes, maar niemand is capabel genoeg om er daadwerkelijk wat zinnigs over te zeggen... zieltjes.

 27. barteenkhoorn

  Ai ai wat zonde. Aan vandaag lag het niet. Stonden goed. Jammer van die gele kaart v Pruysser. Volgens Koole voor het eerst sinds 1984 eruit voor de 1/2e finale dat zegt genoeg en alles. Dit team heeft onder Caldas nooit constant gespeeld. Ondergrens ligt te laag en is meermaals gevonden helaas.

 28. hockeyfan66

  Kunnen we een poll starten met welke ‘verklaring’ Max Caldas nu weer komt om dit resultaat recht te lullen? Laten wij input geven voor de antwoorden. Ik zal beginnen: - Dit hoort bij het proces.

  1. SanderE

   Ja echt een goed idee!

  2. hockeyfan66

   Kom op, SanderE. Doe even gezellig mee. We moeten toch iets nu.. Normaal heb je ook altijd goede input op alle posts.

 29. vdv

  Ik vraag me af of mensen nu blijer zouden zijn met hun gelijk over Caldas en de selectie of dat ze blijer met goud zouden zijn? Maar well done na meer dan 8 jaar zeuren hebben jullie je gelijk. Kan niet wachten tot Delmee een keer een fout maakt. Tip; sla nu alvast je berichten op scheelt je weer een minuut reproduceren.

  1. SanderE

   Voor een groot deel hier, zeker optie 1. En benoemen dat NL vandaag goed gepresteerd heeft (op shoot outs na) voelt als verlies. Armoe.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Er had een stuk meer ingezeten met een andere bondscoach.

 30. RobV

  @uitglijsleep Dat gelijk was er trouwens al eerder maar de KNHB heeft helaas nooit ingegrepen. Het was een doodlopende weg met Caldas. Nu puinruimen en opnieuw beginnen.

  1. SanderE

   Maar wel je reactie verwijderen omdat deze je zou schaden? Trieste bedoeling😉.

 31. partijtje

  Goede wedstrijd van Nederland jammer van de so. Tijd voor een compleet nieuwe generatie dus werk aan de winkel voor Jeroen Delmee.

 32. RobV

  @SanderE. Hoe bedoel je, schaden? Ik vind nog steeds dat Australië de betere ploeg was op het moment dat je de vraag stelde, waarom zou ik dat niet mogen vinden? Er zaten inmiddels alleen weer zoveel reacties tussen de gestelde vraag en mijn antwoord ‘Jazeker’ dat het verloren leek te gaan in het geheel. That’s all. En je had het toch ook al gezien? Ik denk er nog steeds zo over, voor het geval dat je denkt dat ik me op de een of andere manier zou moeten schamen. Misschien moet je wat meer respect opbrengen voor mensen die anders denken dan jezelf, het zou je wel sieren. Zoveel mensen, zoveel meningen.

  1. SanderE

   Ik respect voor jullie opbrengen? Diegene die hier subjectief hun “mening” uiten met het zwart maken van spelers en coaches. Ik weet nu hoe je bent, een simpel mannetje dat hier een beetje wijs voor de dag wil komen met alleen maar aanvallen en zwartmakerij. Je bent er maar druk mee😉.

  2. RobDux

   SanderE ik zie je eigenlijk alleen maar anderen de maat nemen op dit forum. Wel of niet terecht, je gaat het echt niet veranderen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je inhoudelijke mening.

  3. SanderE

   Zeker, dat blijf ik doen met alle droeftoeters hier🙂. Veranderen is ook niet mijn doel hoor. Toch komt er een dag van bewustzijn, dat ze terugdenken aan de tijd hier. Mooi toch? Zolang we elkaar niet te serieus nemen. Als je inhoudelijk wat wil weten, dan moet je gericht een vraag stellen🙂

 33. misha-van-oostveen

  Het is jammer, eindelijk een wedstrijd naar behoren. Nu past teleurstelling en analyses volgen daarna. Compliment voor Stockman, prima verwoord vanuit de studio. Ik ben benieuwd naar Delmee, is naast prima hockeyer nog een trainer die zich moet bewijzen dus succes ermee. Uithuilen en opnieuw beginnen. De KNHB zou vooral naar de opleidingen moeten gaan kijken. Een eigen evaluatie lijkt me meer dan noodzakelijk. Er gaat verleid in de jeugdopleidingen. Daarnaast lopen er in de HK veel te veel buitenlanders zonder meerwaarde die de ruimte van ontwikkeling van de jeugd inde weg zitten. Zou mooi (en onuitvoerbaar helaas) zijn als we met maximaal 2/3 buitenlanders zouden mogen spelen in de HK.

 34. RobV

  @SanderE. Misschien verstandig om je frustratie over de nederlaag op andere manier te verwerken? De ploeg was gewoon niet zo goed als dat je denkt en ook de coach niet. Het heeft geen zin om het mooier te maken dan het is. En als je dat simpel vindt, so be it.

  1. SanderE

   Wat heb jij lopen duimen dat ze er finaal af zouden gaan😘

  2. madretsma

   Ik ga hier toch SanderE even bijvallen, RobV, je bent erg vaak een zuurpruim, mijn excuus maar bijna alles wat ik van je lees is negatief. Ik ben blij dat ik wat minder zwaar in het leven sta. Kusjes

 35. asjemenou

  Caldas is trots op NL prestatie tijdens OS en vond weinig verschil tussen poulewedstrijden en tegen Australië. Dat druist in tegen de algemene opvatting. Over en uit, Hasta luego .

 36. RobV

  @asjemenou Hij is in ieder geval altijd consequent gebleven in zijn opvattingen, dat moet je Caldas nageven. De keerzijde ervan is dat hij niet heeft geleerd en aangepast. Te vaak bezig geweest met goedpraten van dingen die fout waren. Afijn, nieuwe kansen straks. Ben benieuwd.

 37. luchtisblauwgrasisgroen

  Nederland is op basis van deze uitslag voor nu een hockeyland dat voor de time being 24 jaar geleden de beste in de wereld was. Hopelijk kan Delmee hier verandering in brengen, maar iets meer bescheidenheid over Nederland als beste hockey land is op zijn plaats voor nu.

 38. RobDux

  De mannen hebben goed gespeeld tegen Australië. Helaas hun enige goede wedstrijd. We komen gewoon op belangrijke posities kwaliteit tekort. Als iedereen nu denkt dat de prestaties met Delmee wel gaan komen? Ik hoop het, maar heb er een hard hoofd in. Zoveel betere spelers dan wat nu in het Nederlands elftal speelt, lopen er in Nederland niet rond,. De prestaties van de NL (jongens) jeugdteams zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Er is veel kritiek op Caldas. Bij sommige dingen kun je inderdaad vraagtekens zetten. Maar wordt het niet eens tijd om alles onder de loep te te nemen? Regiocoaches, Nl elftal coaches jeugd, functioneren van een aantal mensen die bij KNHB actief zijn (geweest), keuzes die KNHB heeft gemaakt? Ik denk namelijk dat veel dingen al veel eerder fout gaan. Te beginnen met de invulling van bovenstaande teams (zowel staf en spelers)

 39. RobV

  @luchtisblauwgrasisgroen. Misschien kunnen de Oranje heren (en de KNHB) leren van de Oranje dames? In het buitenland zullen ze het niet begrijpen waarom de Oranje dames het al zo lang veel beter doen dan de heren. Er wordt dan gezegd dat er bij de dames minder concurrentie is van andere landen maar die voorsprong hebben ze toch echt wel zelf bewerkstelligd. En het is trouwens nog geen garantie voor succes op de OS, dat moeten we nog afwachten.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Was dat niet de reden dat Caldas werd gebracht? De wereldtop bij de mannen is veel breder, kijk naar hoeveel buitenlandse spelers er in de hoofdklasse mannen vs vrouwen spelen. Ik hoop liever dat de KNHB naar Belgie kijkt, ik vermoed zelf dat Belgie onder van de Heuvel nog beter zal gaan spelen. Delmee moet de tijd worden gegeven, het is niet realistisch dat er op as WK of OS de overwinning al wordt behaald met een nieuw team.

 40. olaf-dirkse

  Respect voor dit Nederlands team! Tijdens reguliere speeltijd echt top inzet en het beste spel van het toernooi. Maar Jorrit Kroon…een testosteron bom met 0 en generlei inzet. En de strafcorners met deze opbrengst kan natuurlijk niet op dit niveau. Jammer dat men dit niet kon opbrengen in de poulefase. Dat de shootouts dan zo verlopen is te verwachten. Ik wens Jeroen Delmee alle succes met het opnieuw inrichten van het team. Genoeg talent voorradig

  1. olaf-dirkse

   Excuus voor foutje in de opmerking over Kroon: ik bedoelde 0 opbrengst ipv inzet

 41. Mark Bouwman

  Zo lang niemand begrijpt dat er over de hele linie iets totaal fout gaat met onze NL hockeycultuur en sportopvatting, kunnen we lang wachten op verbetering en gaan de dames op termijn volgen. Na 37 jaar geen halve finale 🙈. Ga niet denken dat dit "een incident" was. Het heeft geen zin door te gaan met alles en iedereen af te branden, we moeten nu echt vooruit kijken.

  1. maaja

   Helemaal mre eens

  2. stekel

   In dat kader is het interessant om te zien of en zo ja wat fundamenteel er bij en binnen de KNHB gaat veranderen. KNHB maakt oa het Top hockey beleid en stelt de poppetjes aan die dat gestalte moeten geven…

 42. maaja

  Teveel ego's... Te hoog 'ja maar' gehalte en teveel pappen en nathouden. Neem een voorbeeld aan Australië, België en Duitsland

 43. valley-in-the-alps

  @bouwman … 😉 .. Ik begrijp jouw visie en teleurstelling in de sportmentaliteit bij de jonge generatie. Echter de kwaliteit en sportmentaliteit is voldoende aanwezig in NL juist omdat hockey ‘n breedtesport is geworden door de vele successen van alle vertegenwoordigende Oranje elftallen. Er is veel gedoe over selecties op te jonge leeftijd en het wegkapen van jonge talenten door de rijke clubs in het district. Kennelijk is kwantiteit van actieve hockeyers geen garantie voor kwaliteit in het grote Oranje. Zie idd België, Argentinië, Spanje en Australië. Voor mij is Oranje dames ‘n voorbeeld waar ‘n succes reeks wel mogelijk is … nu het mannelijk deel van NL nog.

 44. janv47

  Ik hoor niks over Stephan Veen, topsport coordinator bij de heren. Met hem ging het al mis. Haalde Caldas te vroeg bij de vrouwen weg en toen het in Rio niet goed ging had hij moeten bijsturen. Hij heeft een mooi verhaal, maar weinig inhoud en een te groot ego. Bij hem is het falende beleid begonnen (of moet ik zeggen doorgezet?). Onder Veen's beleid hebben we op twee OS-en gefaald. Zijn vervanger is gelukkig al aangesteld (Martin Eikelboom). Hoop dat die het beter snapt. Van Delmee verwacht ik veel, heeft uren als hoofdcoach gemaakt zowel op club als internationaal nivo. Dit elftal had meer succes verdiend. Jammer dat we als fans nog 3 jaar moeten wachten op een hopelijk meer succesvolle nieuwe lichting.

  1. stekel

   Eens Van Stefan Veen hoor je al heel langs niks, externe communicatie is mss niet zijn ding. Die laat het over aan de Voorzitter.

 45. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Het is een proces…. Tickets lozervlucht naar huis waren al geboekt.

 46. robertkieboom

  Helemaal eens met Bouwman. Het is het verval over de jaren een, wat ook af te lezen valt aan de resultaten van de resp. jeugdteams... Weer opbouwen, maar dat kan nog wel een aantal jaren in beslag nemen..

 47. maaja

  Interview met Caldas was veelzeggend.... Pfff..

 48. bestestuurluiaanwal

  Helaas pindakaas. Scherven bij elkaar vegen en door. Nieuwe coach, nieuw begin. Dus zonder Hertzberger, Van der Weerden, Bakker, Schuurman. Maar goed, heel veel alternatieven zijn er ook niet…

 49. valley-in-the-alps

  @bouwman 🦁 .. Jij als geen ander kent het belang van begeleiding … training en coaching. Vanaf d1 worden coaches afgerekend op “resultaat”. Het opleiden en beter maken van talent is nimmer bepaald door korte termijn succes. Het verzamelen van regionaal talent en spelen in ‘n poule met grote kwaliteit verschillen is niet competitief voor spelers. De juiste visie en implementatie is vaak ver te zoeken. NL Dames zaten in ‘n diep dal en de aanstelling van Tom van ‘t Hek maakte ‘n verschil van dag en nacht. Als PS … mijn ding is arbitrage en kennis van spelregels. Naast het beter maken van jonge scheidsrechters verbaasd het mij het gebrek aan spelregel kennis bij topcoaches, begeleiders en topspelers. Een nieuw seizoen en nieuwe kansen … de jonge generatie dient zich aan. 💎

 50. Witteboterham

  Wat we dit toernooi hebben gezien is dat Nederland gewoon niet mee kan met de wereldtop. Meer moet er niet gezegd worden.

 51. stekel

  Goed overzicht over 7 jaar Caldas https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/01/zeven-jaar-caldas-brengt-nederlandse-hockeyers-alleen-europees-succes-a4053221

  1. hockeyfan66

   Wat een artikel. De beste man heeft niet eens genoeg aan 10 spiegels om er in te kijken.. https://www.nu.nl/olympische-spelen/6149015/caldas-na-vroege-aftocht-ik-zag-vandaag-de-beste-ploeg-van-het-toernooi.html

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Caldas is helemaal koekoe, gelukkig trekken de mensen in de comments van NU.nl deze onzin ook niet.

 52. blauwhart

  Ik wil niet oordelen over personen of iemand de schuld geven. Ik vind het vooral sneu voor die gasten die de afgelopen jaren zoveel van hun vrije tijd hebben opgeofferd voor Oranje. Ook ik heb een mening over Caldas, ego’s in het team, maar wat voor waarde heeft dat om hier te ventileren? Daarbij zijn het veelal waarnemingen van buitenaf. Die gasten hebben er met hun begeleiding gestaan en hadden blijkbaar wel het vertrouwen in elkaar en hun coach. Ja, ik ben ook teleurgesteld. Niet voor mijzelf, niet voor hun coach, maar vooral dat het resultaat niet is waar zij zelf op hoopten. En ik weet wel dat de opoffering van een sociaal leven veel vraagt. Dank gasten dat jullie de afgelopen jaren zoveel hebben gelaten, zodat wij hockey konden kijken.

  1. slangenmensnl

   Een koninklijke reactie. Ik vind het toch erg jammer dat er de laatste 2-3 jaar zoveel tijd en energie verspild is, omdat moeilijke beslissingen uit de weg zijn gegaan. Tijd voor 'n reset over de hele linie, en met een lange termijn visie en beleid.

  2. Mark Bouwman

   👑😜💙

 53. valley-in-the-alps

  Zoek de verschillen 😉 .. Australia 🇦🇺 .. A free-flowing, exciting brand of attacking hockey is a hallmark of the Kookaburras. The Australian men have won a medal at every Olympic hockey tournament since the 1992 Games in Barcelona and in total, since first competing in the Melbourne Olympic Games of 1956, have amassed nine Olympic medals. See youth talent development Jillaroos and Burras.

 54. hockey-coach

  waarom zo veel ‘op de man’ spelen? Sander E laat een ieder een mening hebben en alkaar in hun waarde laten. Andere meningen prima, daar zijn we hier voor. Maar voorkom om elkaar aan te vallen. Nergens voor nodig.

  1. SanderE

   Dank voor je sociale advies. Laten we elkaar inderdaad in onze waarde laten. Niet de spelers en verantwoordelijken maar de anonieme ....toeters hier😉 fijne zondag hockey-coach!

 55. hockey-coach

  over het nederlands beleid wil ik het best wel hebben. Velen gaan hierop in en vallen Veen en consortium af. Dat mag maar wel inhoudenlijk aub. Het is moeilijk om als buitenstaanders te zeggen waar het precies fout is gegaan. Ook ik zou zeggen dat het bij de KNHB ligt en ziet zozeer bij maar 1 man. (Of het nu Veen of Caldas is). Omdat we (te) weinig horen van de KNHB, kunnen we allenmaar gissen en van daaruit een mening/conclusie trekken. Dit is uiteraard niet goed, zo schaden we alleenmaar mensen en dit komt ons gesprek onderwerp niet ten goede. Zelf denk ik dat we te weinig weten van het beleid van NL. Ik doel dan op de selectie procedures, waaaronder ook de criteria waar we op selecteren. Daar hebben (terecht of onterecht) de bondscoaches nogal een stem in. Ook de weg waarop we wandelen naar een groot toernooi wordt niet met het publiek gedeeld. Ik zou op een aantal vragen wel antwoord willen hebben: bv Hoe en wanneer passen we jongere spelers in, op wat voor criteria selecteren we die spelers. En hoe worden deze spelers op-/be-geleid? Wat voor ondersteuning krijgen de clubs, zij zijn degenen die het merendeel van de spelers opleiden. etc. Dit zijn zaken die we meer moeten delen. De bond kan bv door middel van een bondscoach aangeven waar we op selecteren, wat er bij onze jongeren ontbreekt om door te breken naar de top? Wat ontbreekt er in onze competitie? etc. Dit beleid zou er misschien wel zijn maar het grote publiek zou hier meer over moeten weten. Dit is goed voor de opleiding en houdt tevens de gesprekken op een hoger nivo.

 56. bartherklots

  Heb het commentaar van de heer M. Lammers gelezen op NOS. Misschien moet hij een rol gaan spelen bij de bond mbt de heren. Heeft naast een staat van dienst bij de dames ook de heren van Den Bosch hebben profijt gehad van zijn kennis en kunde. KNHB durf!

 57. floppieenteun

  Al met al een zeer matig toernooi van Oranje. Sneu voor Caldas, die, afgezien van het winnen van het EK, de belangrijkste doelstellingen (WK & OS) niet heeft gehaald. Onbegrijpelijk dat hij niet eerder en meer heeft doorgeselecteerd. Als je een paar jaar met nagenoeg dezelfde groep werkt, behoor je te weten wat de onder- en bovengrens van die groep is. Als blijkt dat de bovengrens van de groep structureel minder is, dan die van een aantal andere landen (o.a. Belgie, Duitsland en Australie), dan kan je naar mijn idee beter ingrijpen en meer doorselecteren. Ook dan win je waarschijnlijk niet meteen de WK en OS, je laat wel de talentvolle spelers van een jongere lichting eerder ervaring opdoen. Hoop dat Delmee dit wel gaat doen. Bouwen aan een jong, aanvallend, snel, fysiek, tactisch sterk en technisch Oranje. Geen korte termijn visie, maar een realistische en duidelijke lange termijn visie. Heb deze OS o.a. Wortelboer en Middendorp gemist. Spelers die, naast b.v. Croon (die overigens geen goede OS heeft gespeeld), net die extra klasse kunnen brengen die nodig is om finales te kunnen winnen. Ook verwacht ik, in de nabije toekomst, veel van Casper van der Veen. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, kan hij een hele grote spits voor Oranje gaan worden.

 58. lezer

  Gisteren 1-8 verscheen de heer Jacques Brinkman op het SBS 6 programma Oranje zomer. Dit sport programma staat wel bekend om zijn boute uitspraken en onderbroeken lol maar Jacques Brinkman voegt er nog een dimensie aan toe . Onbeschaamd leest hij de whatsappjes van zijn zoon Thierry Brinkman(oranje speler)over Max Caldas voor aan panel en tv publiek . Hoe haal je het in het hoofd om zo misbruik te maken van je vaderrol voor je eigen faveure. Schaam je. Blijf bij je bier en doe dit nooit meer. Grens over gegaan.


Wat vind jij? Praat mee...