Oranje zoekt ook tegen Duitsland vergeefs naar vorm

Oranje zoekt tot nu toe vergeefs naar de juiste vorm op dit olympisch hockeytoernooi in Tokio. In de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland worstelde de ploeg van bondscoach Max Caldas opnieuw grote delen van de wedstrijd met zichzelf. De 3-1 nederlaag was een logisch gevolg, waardoor Oranje het in de kwartfinale moet opnemen tegen Australië.

Een half uur lang bleef het onduidelijk tegen wie Nederland in de eerste finaleronde moet aantreden. Terwijl de Oranje-spelers werden geïnterviewd keken ze met een schuin oog naar het grote scherm van Oi Hockey Stadium naar het duel tussen België en Groot-Brittannië.

Bij een zege van België werd Oranje derde in de poule en zou het India treffen. Bij elk ander resultaat was Australië de tegenstander. Bij een 2-2- stand en met nog vier minuten te gaan, vonden de Belgen het wel prima. Ze beelden de bal rustig rond. Zij spelen in de kwartfinale tegen Spanje, de Britten tegen India.

Oranje moet het nu opnemen tegen de nummer 1 van de wereld, die in de eerste week van olympische toernooi veel indruk heeft gemaakt en met afstand de beste in de Poule A werd. De kwartfinale belooft daarmee een loodzware kluif te worden voor de ploeg van coach Max Caldas. In de huidige vorm lijkt Nederland op voorhand weinig aanspraak te kunnen maken op een plek in de halve finale.

Er zijn gekkere dingen gebeurd in het internationale hockey, maar Oranje is gewoon zichzelf niet. Elke wedstrijd hopen de Oranje Heren dat het iets beter gaat, zoeken ze naar aanknopingspunten om zich aan op te trekken. Tegen Duitsland waren die er opnieuw, maar ze waren schaars. Te schaars in ieder geval om met vertrouwen aan de knock-outfase te beginnen.

Geplaatst

Oranje en Duitsland begonnen in de wetenschap aan de wedstrijd dat ze allebei al waren geplaatst voor de kwartfinale. Alleen de tegenstander was nog niet bekend. Die hing niet alleen van hun eigen wedstrijd af, maar ook van het resultaat in de wedstrijd die een half uur later op de South Pitch begon tussen België en Groot-Brittannië.

Nederland en Duitsland waren in de laatste poulewedstrijd op volle oorlogssterkte. Bij de Duitsers keerden Mats Grambusch en Christopher Rühr terug in de ploeg. Zij kregen rust tegen Zuid-Afrika. Een beslissing die Duitsland mede een verrassende 4-3 nederlaag bezorgde.

Billy Bakker van Nederland tijdens de wedstrijd tegen Duitsland op de Olympische Spelen. KOEN SUYK

Tegen Nederland maakte Duitsland duidelijk dat het niet van plan was om dit toernooi meer cadeautjes weg te geven. De ploeg van coach Kais Al Saadi zette Nederland meteen onder druk en kreeg de eerste kans van de wedstrijd, nadat Niklas Wellen zomaar door de as de Nederlandse cirkel mocht binnenstormen. Pirmin Blaak redde echter geweldig, in de rebound haalde Grambusch een corner die ook door Blaak onschadelijk werd gemaakt. Constantin Staib met een trickshot door zijn benen kreeg daarna al de derde kans binnen vijf minuten.

Duitse druk

Een tegentreffer bleef toen nog uit, maar de Duitse druk was in het vervolg van het eerste kwart zo groot dat een doelpunt niet kon uitblijven. Na tien minuten spelen lag de bal dan ook achter Blaak. Häner sloeg de bal in de cirkel, Wellen was in zijn tweede een-op-een-duel met Blaak de goalie wel de baas met een fraaie tip-in: 0-1.

Duitsland viert een treffer. Foto: Koen Suyk

Op die voorsprong was helemaal niets aan te merken. Duitsland was de bovenliggende partij en Nederland kwam er slechts sporadisch uit. Het is dat Blaak een goede dag had, anders was de achterstand in het eerste kwart al groter geweest.

Aan het begin van het tweede kwart kreeg Nederland de eerste kans van de wedstrijd. Jeroen Hertzberger nam de bal fraai over de achterlijn mee. Een actie die veel gelijkenissen toonde met zijn goal in de openingswedstrijd tegen België. Toen legde hij de bal hoog in de touwen, nu probeerde de aanvaller het met een lage backhand. Die zag doelman Alexander Stadler echter aankomen.

Herwonnen zelfvertrouwen

De actie van Hertzberger leverde Oranje geen goal op, maar wel wat herwonnen zelfvertrouwen. Oranje hield wat langer balbezit, waardoor het duel meer in evenwicht kwam. Grote kansen kregen geen van beide ploegen, de Duitsers wel twee groene kaarten waaronder een voor Florian Fuchs die mopperde op de Poolse arbiter. Hij was niet de enige. De Duitsers reageerden opvallend geïrriteerd en vervelend.

Oranje komt bij elkaar en spreekt elkaar moed in na een tegentreffer. Foto: Koen Suyk

In het derde kwart bleef het spel in evenwicht en vochten Duitsland en Nederland hun duels op het middenveld uit. Het was duidelijk dat de kansen schaars zouden zijn. Oranje kreeg de eerste via Thijs van Dam die na een fout in de Duitse defensie kon uithalen. Dat deed de aanvaller hard, maar naast. Aan de andere kant kregen de oosterburen eerst een corner die door Blaak werd gepakt en daarna rondde Staib een voorzet van Niklas Bosserhoff af: 2-0.

Geen vuist

De treffer was in die fase misschien niet verdiend, maar op dit niveau moet je de kansen afmaken die je krijgt. Dat deed Van Dam niet en Staib wel. Het is het verschil tussen een ploeg in vorm en een team dat daar vijf duels lang zo naarstig naar op zoek is en ook in het resterende deel van de wedstrijd geen vuist meer kon maken.

Dat Duitsland er in het vierde kwart nog 3-0 van maakte via Herzbruch en Jeroen Hertzberger Nederland toch nog op de borden schoot (3-1), is slechts voor de statistieken interessant. Veel belangrijker wordt het om te zien of Caldas en zijn mannen voor de kwartfinale van zondag tegen Australië op miraculeuze wijze toch de juist vorm nog weten te vinden.

Nederland – Duitsland 1-3 (0-1)
’10 0-1 Nikolas Wellen
’41 0-2 Constantin Staib
’53 0-3 Tim Hertzbruch
’57 1-3 Jeroen Hertzberger

——–
Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Heren en Duitsland tijdens de Olympische Spelen van Tokio.


92 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Uiteraard is Nederland afhankelijk van Belgie - GB, maar er vanuitgaande dat Belgie wint dan is bij overwinning 2e (tegen Argentinie) en verlies 3e (tegen India). Ala Belgie er minder zin in heeft vandaag, dan speelt NL bij verlies tegen Australie. Duitsland zal er op gebrand zijn om niet alleen herstel na gisteren te laten zien, maar ook revanche op de EK finale.

 2. mari67

  Wordt uitgezonden?

  1. SanderE

   Discovery+ (app).

  2. jarly-brown

   Met analyse van Jaap Stokman. Hij ziet de problemen en kan en wil ze ook benoemen. Hij draait niet om "de olifant in de kamer" heen, zoals zovelen. Geen excuses. Dit was ondermaats.

 3. Redactie hockey.nl

  Of Eurosport

  1. Eko1001

   Wat weer een armoede met die NOS. Ook niet via Nos.nl

  2. mari67

   Nope

 4. Rechtsbuiten

  Helaas staan er weer teveel mannen lucht te dekken bij een vrije slag… geen vrije man in de lijn naar de goal. Dit soort dingen leer je al in de jeugd …

  1. SanderE

   Tot waar heb jij het geschopt dan met die kennis?

  2. circlestorm69

   @SanderE in ieder geval tot rechtsbuiten 😉

  3. jobe

   @SanderE…. Ga je op alles zitten reageren wat je niet zint? Zit jij in het begeleidingsteam van het Nederlands team? Of moet je tegen geluid geven namens de bond of hockey.nl? Is een meer dan terechte opmerking. Dhr. Van der Weerden staat gewoon te ball watchen en dat is idd iets wat je in de jeugd leert en dan weet je dat dat niet handig is. Succes met je volgende reactie man. Hopelijk lucht het op. En ja, kom maar door met wat je er nu weer van vindt.

  4. Rechtsbuiten

   @ sander, 10 jaar Hoofdklasse en een paar jaar Overgangsklasse. Ongeacht ervaring, het is voor iedereen logisch dat met 1 breedte pass uit een vrije slag je verdedigend blok niet volledig uit positie mag zijn. Maw, Kemperman moet meer frontaal staan op de persoon die de pass de cirkel inslaat.

  5. SanderE

   @Jobe; zeker. We mogen elkaar hier toch afblaffen. Dat doen we hier toch? Of alleen Oranje? Ik zie het probleem niet. Maak je niet zo druk joh. @ Rechtsbuiten: 10 jaar hoofdklasse ervaring. Dan ben ik wel benieuwd wie je bent.. Het voornaamste probleem bij beiden goals heeft naar mijn inziens meer te maken met het achter de man verdedigen en jezelf hierin te makkelijk laten aftroeven.

  6. jobe

   @rechtsbuiten jammer dat je jezelf verdedigt. Totaal onnodig. Ook zonder jouw 10 jaar Hoofdklasse vond ik het een zinvolle opmerking.

  7. arnoldS

   Ik deel je mening, met ook tig jaar hoofdklasse en overgangs ervaring. Er is nul cohesie en die verdediging is echt om te janken. Van je man afstappen, instappen en vol voor de bak gaan. In plaats van begeleiden en druk houden.

  8. Rechtsbuiten

   @sander, check de goal nog maar een keertje dan. Kemperman zet druk vanaf z’n backhand en komt te laat (en springt, maar behalve Australiërs en Duitsers doet iedereen dat). Aangezien de vrij man te laat is (Balk neemt man over van Janssen en wordt dus de vrije man), is er een baan van 5 meter vrij richting de goal. Resultaat is dus een perfecte voorzet zonder druk, met 3 Duitse sticks in de lijn om te tippen.

 5. Joppe89

  Duitsland is duidelijk beter. Beetje zelfde patroon met verdedigende kwetsbaarheid. Blaak keept goed anders was het meer geweest voor Duitsland. In 1 helft maar een echte kans geteld voor Hertzberger.

 6. aernoud-lippmann

  Belgen nemen vrije dag tegen GB ! Fijne buren ....😶

  1. MIck

   Gelijk hebben ze.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Nederland neemt ook een vrije dag tegen Duitsland. Australie is namelijk de ideale tegenstander in de kwartfinale.

  3. sa-te-t

   Oranje heeft nu zn vrije dagen al opgemaakt.... Australië is toch de laatste die je vóór de finale wilt tegenkomen.

 7. MIck

  Allemaal proces dit we gooien een paar kilo zout in de ogen van de andere landen en dan slaan we toe 😉🤣

 8. slangenmensnl

  Doet Croon überhaupt mee ? Anders gezegd, waarom krijgt NL geen spelmakers aan de bal ?

 9. francakh

  Als je alleen van Zuid-Afrika en Canada kan winnen … met moeite, dan moet je ook gewoon naar huis …

 10. klausdrieschner

  Dit volgend kan je niet anders concluderen dat de zwakke schakel bij NL de supporters zijn: uit de anonimiteit constant gefrustreerd cynisme spuien. Dan weer Caldas, dan individuele spelers. Desnoods ook de NOS. Je mag nog blij zijn als het woord “landsbelang” achterwege blijft.

  1. slangenmensnl

   is op basis vh hele tournooi

  2. SanderE

   Mooi gesproken Klaus. Het is hier zoeken naar negativiteit, nooit wat positiefs en natuurlijk allemaal bondscoaches. Armoe.

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Ik zou echt niet weten wat er positief is aan de wedstrijd van Nederland. Duitsland is oppermachtig.

  4. francakh

   Ik kan echt weinig positiefs over de performance tijdens de OS zeggen. Ik volg het Ned hockey met plezier op de voet vanuit de andere kant van de wereld. De realiteit is dat het gewoon verre van goed genoeg is … heeft het met niemand individeel te maken, de totale groep is gewoon niet goed genoeg op dit moment.

  5. cedem

   Is toch ook echt gewoon niet goed genoeg wat Nederland laat zien? We zouden niet een toevallige outsider moeten zijn waarbij het niet erg is dat die een keer verliest. We hebben de beste hockey faciliteiten ter wereld, de meeste hockeyers en de beste hockey infrastructuur. We zouden structureel veel beter moeten presteren dan er mogelijk in de kwartfinales al uit gaan tegen Australië. Wat overigens niet alleen aan Caldas en de spelers ligt.

  6. RobDux

   Je hoeft het niet allemaal te lezen Klaus. Niemand dwingt je.

 11. MIck

  Nou we hoeven niet echt te zoeken hoor.

  1. SanderE

   Ga jij je maar op belangrijkere zaken in het leven richten. Bijvoorbeeld - hoe je een normale zin schrijft.. 😂

  2. paul-opgenhaffen

   SanderE. Doorzichtige truc: je verliest discussie, dus leid je de aandacht af. Ik respecteer je mening dat alle conclusies op dit forum voorbarig zijn. Dat betekent nog niet dat ik het ermee eens ben. We hebben een matige selectie, een coach die al 3 jaar over de datum is en die weigerde door te selecteren. Dan krijg je dit. Overigens heb ik nul hoofdklasseminuten in de benen.

  3. SanderE

   @paul: mooie analyse maar welke discussie? Verder sta ik gelukkig boven deze droeftoeters hier hoor. Maak je daar niet druk om. Maar iemand die “niet te zoeken hoeft naar fouten” kan wellicht wat aan zijn eigen ontwikkeling doen.

  4. RobDux

   Sander E je zet jezelf een beetje voor schut. Laat het forum voor wat het is als de negativiteit je teveel wordt. Ik denk niet dat je met je opmerkingen iets zinvols bereikt.

 12. MIck

  Het enige positieve is dat we midden in het proces zitten, we hebben veel kansen en corners gecreëerd, oh wacht.

 13. barteenkhoorn

  Helaas helaas zo weinig progressie onder Caldas en vd Honert. 2x op bizarre (ietwat gelukkige wijze) EK gewonnen in eigen land. WK finale verloren en 4e op OS. Simpelweg te mager en vooral geen enkele progressie in fitheid/dynamiek/creativiteit/corner eigenlijk alles zo’n beetje. Engeland, Duitsland, België allemaal hebben ze een echte topcoach zo’n beetje de beste die voor hen beschikbaar is. Het NL’se vlaggenschip heeft qua begeleiding gewoon middelmaat meer is het niet..

 14. luchtisblauwgrasisgroen

  1 van de 23 strafcorners gescoord…

 15. nuchterrr

  Vrouwenvoetbal gaat voor hockey op Eurosport en NPO zendt het ook niet uit ook Vrouwenvoetbal en Ziggo sport zend F1 uit Arme ,arme arme Hockeyfans en Spelers .... Hockey gaat steeds dieper het Hellingspad af ?!

  1. ronald

   Het vrouwenvoetbal is gelukkig heel wat beter aan te zien dus een prima keuze van de NPO 😁

  2. jobe

   Het is knock-out bij het voetbal. Bij de heren staat er niets op spel. Plaatsing was er al. Dus… vreemde keuze? Denk het niet. Al die arme sloebers moeten gewoon 6 euro uitgeven en dan kun je alles heel goed volgen.

  3. frans-j

   Pirmin blaak had met zijn klompen aan die penalty nog beter ingeschoten dan dat meisje Mertens. Maar het hockey heeft ook niets frivools meer.

 16. NAL

  Gelukkig ligt Australië Nederland wel: dat is dan weer een voordeel...

  1. slangenmensnl

   Heb je Australië op dit tournooi zien spelen ?

 17. luchtisblauwgrasisgroen

  Tegenstander worden de Kookaburras zoals het er nu naar uit ziet

 18. RobV

  Het tijdperk Caldas maar snel vergeten. Laten we hopen op een wederopstanding van de Oranje heren onder de nieuwe bondscoach. Er zal het nodige puin moeten worden geruimd.

  1. Linksbuiten

   Het Spaanse woord voor proces is proceso. Daar verheugt men zich erg op, op het Iberische schiereiland. ;-)

  2. aernoud-lippmann

   “ Puin ruimen “...... Nee gewoon doorselecteren met als doel Parijs 2024 over 3 jaar !

 19. popov0702

  Als Gb gelijk speelt zijn we derde toch?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   4e

 20. willem-janpelle

  Ik gun de NL hockeyers het allerbeste, maar de zelfreflectie tav het eigen zwakke presteren is ver te zoeken. Eigenlijk zijn we per definitie altijd beter dan de tegenstander, en is het door 'gebrek aan efficiëntie', danwel door een 'perfecte efficiëntie' van de tegenstander, als we niet winnen. Gewoon erkennen dat de tegenstander beter is is er niet bij. De arrogantie ten top. De verslaggeving op deze site gaat daar helaas in mee.

 21. hockeyfan66

  @SanderE in coming om overal op te reageren maar zelf geen nuttig verhaal te vertellen heeft in 1,2,3…

  1. SanderE

   Wen er maar aan hockeyfan66 😉

  2. hockeyfan66

   Liever niet.

 22. luchtisblauwgrasisgroen

  Belgie en GB vinden het wel mooi geweest, spelen al 3 minuten de bal rond haha

 23. Mark Bouwman

  Nog even Australië en dan kunnen we meer dan twee jaren ruis en ongelooflijk eigenwijs gedrag achter ons laten. Slim België is er jaren geleden met ons hockeymodel vandoor gegaan. Wij kozen voor een nauwelijks aan te knauwen copy-paste schuifhockey systeem waarin niemand meer een actie durft te maken. Reminder: tijdens het oefen EK konden we in de reguliere tijd ook niet van België en Duitsland winnen. Maar je weet nooit, de spelers hebben er heel veel energie en tijd ingestoken. Alle waardering daarvoor.

 24. francakh

  Zoals Jaap zegt, het loopt voor geen meter …

 25. RobV

  Je zult straks nog zien dat de Oranje heren uitgerekend Australië gaan verslaan en daarmee de Belgen wederom een grote dienst bewijzen, net als op het afgelopen WK.

  1. pjklaassen

   Daar durft niemand geld op te zetten gok ik

  2. SanderE

   Een dienst bewijzen: omdat Australië wel van België zou hebben gewonnen? Of omdat België de WK finale zo ontzettend eenvoudig won met shoot-outs (van NL)?

  3. Mark Bouwman

   @RobV het kan, je weet nooit....Dat is weer het leuke van sport 🙃

 26. tictac

  Nog 3 wedstrijden winnen en we hebben goud!

 27. luchtisblauwgrasisgroen

  Australie, Duitsland, Argentinie en Nederland vs Belgie, India, GB en Spanje. Belgie heeft het duidelijk beter getroffen dan Australie in de weg naar de finale.

  1. slangenmensnl

   Beloven mooie kwart-finales te worden. Met name Duitsland-Argentinië en India-GB lijken me 'n close call.

 28. danny-spijkers

  Is er iemand die weet wat Lars Balk doet vlak vóór dat de 2-0 valt? Hij loopt weg van de aanval/bal (met zijn rug er naartoe) en loopt naar de 2e paal. Gaat hij iets oprapen/wegleggen ofzo?

  1. Rechtsbuiten

   @danny, vond het ook een vreemd moment. Na 2x terugspoelen blijkt t dat zijn stick uit z’n handen wordt geslagen in het blok. Die pikt ie weer op bij de 2e paal.

  2. kasparstevens

   Heel erg vreemd. Hij loopt van de ene kant vd goal naar de andere kant, lijkt iets weg te leggen, terwijl juist die seconden gescoord gaat worden. Over zaken die 'je zelf kan beïnvloeden'. Ben benieuwd of hij er tegen AUS gewoon staat...

 29. RobV

  @SanderE Australië was destijds (en ook nu) de beste ploeg, ze hadden alleen even een mindere dag tegen Nederland. Zoiets kan gebeuren en ik denk dat België daar toen blij mee was. Dat zouden ze nu opnieuw zijn als NL de Aussies uitschakelt. De kans is wel erg klein natuurlijk.

 30. valley-in-the-alps

  Voorspellende waarde van het live blog ... Het is afgelopen. .... 🙃 ... Geen enkele wedstrijd kunnen imponeren ... juist het. EK was gewonnen op karakter ... snel terugvliegen en ontspannen zoeken op vakantie. Te lang gesteund op de ervaren krachten, echter op leeftijd. De hitte brengt loomheid mee in het spel. Snel de talenten van de jongere generatie aanboren en met creativiteit en frisheid en nieuwe bondscoach naar het volgende toernooi.

 31. sa-te-t

  Positief blijven, mensen..... oh... Australië... eh...

 32. Eko1001

  @jobe. Ik heb geen on demand gezien. Wat is dan voor €6,- beschikbaar?

  1. jobe

   Download de Discovery+ app. Neem een abonnement en zeg het meteen weer op. Alle sporten op de Olympische Spelen zijn daar te zien en te volgen.

 33. RobV

  @Eko1001. Discovery+ zendt online alle Olympische sporten uit, 24 uur per dag. Je kunt zelf het type sport kiezen en dan zie je alles wat op dat moment gaande is. Ook zijn er trouwens prachtige documentaires en andere programma’s, dit alles voor nog geen 6 Euro per maand. Ook eenvoudig op te zeggen, indien gewenst.

  1. Eko1001

   Dank voor de info.

 34. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Heb Caldas net 20 tickets gestuurd voor de losers vlucht… KNHB valt met het proces. Caldas en processen had eerder door rokken moeten worden. Of gewoon ander proces moet inslaan. Het proces zoals het vandaag was heeft geen enkele kans van slagen. Proces van ingewikkeld en moeilijk doen. Proces van Billy Bakker die zijn taken niet uitvoert en Kemperman die springt bij het verdedigen en proces dat Blaak de beste man van het veld wordt…. Een keeper kan alleen de beste worden als je dus slecht speelt en dus veel kansen tegen krijgt. In dit proces is en blijft de coach de procesbedenker die het dus verkeerd in proces heeft gezet. Jammer dat ik nu hele weekend alleen maar met dat woord in mijn hoofd loop en alles in processen ga uitvoeren. Vaatwasser uitruimen is een proces kan op meerdere manieren maar moet toch gebeuren om een nieuwe vaat weer in proces van schoonmaken te krijgen! Ik snap Max wel met z’n processen. Je kan namelijk oneindig door gaan met processen maken en bedenken, goede afloop of slechte afloop of er net tussen in. Goed dit proces van Hockeyende mannen is behalve super slecht ook 1 van niet genieten en geloven en vooral lachen met elkaar. Je ziet aan alles dat er een gebrek is aan lachen en plezier hebben met elkaar! Z’n hechte groep die het niet voor elkaar krijgt om met plezier en bezieling op het hoogste podium te kunnen spelen… Wat frustrerend om naar te kijken! Lachwekkend en triest. Jammer…

 35. Eko1001

  Wat mij eigenlijk het meest verbaasd is dat er gedurende de periode Caldas weinig echt grote toernooien gewonnen werden, maar dat hij wel mocht aanblijven. Waarom hij wel en bijv een Paul van Ass niet. Ik begrijp dat het na een nederlaag de coach er uit sturen niet de beste oplossing is, maar waarom heeft Caldas zoveel krediet en krijgt een ander snel de rekening gepresenteerd?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Je bent zeker nieuw op dit forum..

  2. RobDux

   Dat zou gezichtsverlies voor Stephan Veen betekenen. Hij haalde opeens Caldas van de Dames af. Tot irritatie van velen in de hockeywereld en de Dames zelf. Dan zou je na zo’n waanzinnige keus Caldas ontslaan? En los daarvan. Winnen en verliezen doe je samen. KNHB, Clubs, Spelers, coaches.

 36. Eko1001

  En jij bent Max Caldas?

 37. jonathan

  Er wordt een meisje van 14 in elkaar geslagen omdat ze een vraag niet goed genoeg beantwoord, er wordt een jongen van 14 doodgestoken door een andere jongen van 14 en een agent wordt omver gereden en sterft en onze lamdbestuurders zijn allemaal minkukels en maken er een potje van.En dat is er MIS met onze samenleving en dit forum. Elkaar aftroeven, droeftroeters noemen, de dames van het voetbal de naam wijven geven een overkoepelend orgaan beschimpen en vooral, vooral mijn mening is de juiste!! Ik vind een forum een groot democratisch recht en ook vaak aardig om te lezen, maar het zou zo fijn zijn als we het over hockey zouden kunnen hebben zonder elkaar te wijzen op een zinsbouw. Kritisch, begaan, soms met boosheid maar in hemelsnaam laat elkaar in waarde. Je kan je mening toch ook op een prettige manier kenbaar maken. Weer blij dat wij onze wedstrijden achter een hekje kunnen bekijken, onze kinderen in de pauze op het veld kunnen spelen en wij met onze spelers en de spelers van de tegenpartij en met hun aanhang na de wedstrijd een biertje kunnen drinken. Weer blij dat wij die beschaafdheid in onze sport nog steeds hebben en laten we daar in onze reacties op dit forum even bij stilstaan. Het zou het forum aantrekkelijker maken.

 38. nicovisch

  Als NED X1 goud wint is al het negatieve commentaar voor niets geweest. ??

  1. MIck

   Als Ned goud wint moeten we allemaal die avond naar het casino

 39. valley-in-the-alps

  @Jonathan ... het blijven NLers, ‘n bevoorrecht en tolerant volk. De Olympische gedachte soms ver te zoeken ... 🤨

 40. NAL

  @slangenmensnl: ik heb Australië zien spelen en mijn opmerking is "met een knipoog" bedoeld. Laten we hopen op een wonder 🙏


Wat vind jij? Praat mee...