Oranje ook in Parijs onderuit tegen angstgegner Duitsland

De Oranjemannen zijn op de Olympische Spelen tegen hun eerste nederlaag opgelopen. De ploeg van Jeroen Delmée legde het woensdagmiddag door een vroege treffer – na drie minuten – af tegen collega-titelkandidaat Duitsland: 0-1. Door dit resultaat is Nederland na vier groepsduels nog niet helemaal zeker van een plek in de kwartfinales.

De opdracht vooraf was meer dan helder voor Oranje. Als er een punt of meer werd behaald tegen Duitsland, kon Nederland een plek bij de laatste acht op deze Spelen niet meer ontgaan. Een duidelijke missie, maar allesbehalve een makkelijke.

Duitsland mag zich sinds februari 2023 niet alleen de regerend wereldkampioen noemen, het is ook een team waar Nederland enorm veel moeite mee heeft. Maar twee van de laatste twaalf interlands tegen de Duitsers leverden een zege op. Ook over de recente olympische historie hoeven we de vlag niet uit te steken: vier keer op rij kon Oranje de klassieker tegen de oosterburen niet winnen.

Wellen was Blok te slim af bij de openingstreffer. Foto: Willem Vernes

Zonder al te veel fantasie kom je dan al bij het predikaat ‘angstgegner’ uit. Eentje die bovendien bedwongen moest worden in een broeierig sfeertje. Dat lag (ditmaal) niet aan de grillen van enfant terrible Chrissie Rühr of het keiharde verdedigen van de Duitse reus Tom Grambusch, maar aan de klamme omstandigheden waarin het namiddagse duel werd afgewerkt. Er hing een warme deken over het veld, die amper weg trok uit het tweede stadionnetje op het olympisch hockeycomplex.

‘Naar voor-ruuuh’

Maar dat deed – in tegenstelling tot het snoeiharde duel van een dag eerder tegen de Britten – niets af aan de intensiteit van de beginfase. Al na 22 seconden kreeg Oranje z’n eerste corner, maar de variant op Tjep Hoedemakers leverde geen succes op. De daaropvolgende tip-in van Floris Wortelboer evenmin. Die hoopvolle eerste tellen waren direct vergeten, toen het wel kassa was uit eerste Duitse aanval via Niklas Wellen, de ster van dat gewonnen WK. Hij draaide eenvoudig weg bij Justen Blok en schoof ijskoud de openingsgoal in het Nederlandse doel, 0-1.

Wellen droeg woensdag de aanvoerdersband bij de Duitsers, door het ontbreken van vaste captain Mats Grambusch. De centrale middenvelder speelde de eerste drie duels gewoon mee bij zijn ploeg, maar keek vandaag lichtgeblesseerd toe. Ook zonder de klasbak uit Mönchengladbach hield Duitsland in de eerste helft relatief makkelijk stand tegen Oranje. Nederland speelde simpelweg niet verrassend genoeg om potten te breken.

Naar vooo-ruuuh!’, klonk het een beetje moedeloos van de tribunes. Een aanmoediging – of tip – die wel begrijpelijk was. Er ging namelijk nog veel naar achteren bij Oranje, dat vrij voorzichtig speelde en amper tot zijn flitsende aanvallen kwam waarmee Jeroen Delmée zijn ploeg de laatste jaren kleur gaf. Typerend: Nederland kwam in de eerste twee kwarten maar drie keer in de Duitse cirkel.

Foto: Willem Vernes

Die smeekbede uit het publiek werd verhoord, nadat het veld in de pauze met tuinslangen opnieuw werd gesproeid. Oranje speelde na rust inderdaad meer naar voren. Dat leverde ook vrij snel in het derde kwart kansen op. Voor Jorrit Croon bijvoorbeeld, die hard tegen de Duitse goalie Jean-Paul Danneberg aan schoot. Een corner, die – verrassend – door Blok werd geflatst (en daarna gekraakt). De beste mogelijkheid was voor Thijs van Dam, die na 37 minuten vlak voor het doel de bal onbesuisd naast schoot. Koen Bijen miste de bal op een haar na.

Helaas voor Oranje was die sterke fase maar van korte duur. Duitsland trok na die kansen de deur weer potdicht. Het was wachten en hopen op een geniaal moment. Het publiek in Parijs veerde op toen Duco Telgenkamp een strakke voorzet in huis had, die rakelings langs het Duitse doel en de stick van de inglijdende Koen Bijen ging. Langzaam tikte de tijd weg in het voordeel van Duitsland, dat ook weinig creëerde. De Duitsers deden eigenlijk precies wat Oranje een dag eerder naliet: ze maakten de wedstrijd mors- en morsdood.

Duitsland maakte dus ook op deze Spelen die vervelende bijnaam waar. Ook in 2024 blijken ze de angstgegner van Oranje.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het vierde groepsduel van de Oranje Heren tegen Duitsland tijdens de Olympische Spelen in Parijs


9 Reacties

  1. ruud-stork

    Ik mis enorm jeroen Hertzberger. In dit soort potjes als het moet staat hij op en kan oorlog maken. Het is het net allemaal niet, niemand staat op.

    1. nic-vis

      💪

  2. joostvanmeel

    Blok wordt toch wel weer erg eenvoudig uitgespeeld 😔

    1. annelotweusthuis

      Serieus!? Blok is echt by far de beste en meest stabiele verdediger. Jammer dit gemekker.

  3. Vissenkop

    Ik heb net de wedstrijd tegen Duitsland gezien en heb me hier voor de eerste keer geregistreerd. Ik denk dat Nederland, in tegenstelling tot Duitsland en GB, heel traag speelt en veel kleine foutjes maakt. Vooral de laatste twee wedstrijden (ook tegen Zuid-Afrika) deden mij veel aan Tokio denken en niet aan de goede wedstrijden van de afgelopen drie jaar onder Delmee. De spelstructuur is soms fantasieloos en traag, alhoewel ik Middendorp erg leuk vind. Nederland had zeker ook pech, maar zonder een goede pc heb je gewoon te veel geluk nodig om velddoelpunten te maken in plaats van de bal naar de voet van de verdediger te spelen. En we zagen aan het begin van het derde kwartaal dat het eigenlijk nog beter kon, maar dat is natuurlijk niet genoeg voor medailles tegen teams als Australië, België, Groot-Brittannië of Duitsland. Zelf ben ik eigenlijk Duitser met een Nederlandse moeder en ik ben altijd voor Nederland. Dus ik hoop echt dat ze zich kunnen verbeteren, want vier jaar naar LA is lang.

  4. robdux

    Je ziet nu teveel spelers bij zowel de mannen als vrouwen die te maken hebben gehad met curling ouders. Dat geldt ook voor een aantal andere sporten. Daardoor leren Nexerlandse sporters niet meer te knokken en hun focus vast te houden.

    1. annelotweusthuis

      Het zou fijn zijn als mensen nadenken voordat ze iets opschrijven. Wat een onaardige opmerking met vooroordelen erin.. Was jij erbij toen ze werden opgevoed? Deze heren hebben in 5 dagen, 4 wedstrijden gespeeld waaronder twee wedstrijden in de bloedhitte. De concurrentie is moordend. Vergeet niet dat ook Duitsland al heeft verloren. Ik vind dat de heren echt een prima wedstrijd hebben gespeeld. Hadden ze de kansen afgemaakt, dan was het echt een hele andere uitslag geworden. Verdedigend weinig weggegeven. Ja veel schoonheidsfoutjes, maar ook positieve punten!

    2. robdux

      Wat een onzin. Alle teams hebben het zwaar. En “ja” ik weet hoe een aantal mannen en vrouwen zijn opgevoed. Niet allemaal, maar zeker een deel. En het wordt steeds erger. Ga gewoon eens op een zaterdag in gesprek met professionals. Dan weet je genoeg. Er stond pasgeleden nog een onthutsend stukje van Verga op hockey.nl. Neemt natuurlijk niet weg dat ik echt hoop dat ze goud pakken. Zou mooi zijn voor de sport en in het bijzonder voor de jongens.

  5. bartherklots

    Heeft geen zin om het te hebben over ik mis. Weet ik er nogwel een, ik mis Teun de Nooijer. Wie was dat ook alweer? Even googelen.


Wat vind jij? Praat mee...