Oranje wint moeizaam, maar toont tekenen van licht herstel

Het Nederlands team heeft dinsdagavond tegen Canada de eerste lichte tekenen van herstel getoond op het tot nu pover verlopen olympisch hockeytoernooi in Tokio. De ploeg van bondscoach Max Caldas speelde opnieuw niet geweldig, maar won niettemin met 4-2 van de nummer tien van de wereld. Door de zege is Oranje wel nagenoeg zeker van een plek in de kwartfinale.

De manier waarop de spelers en technische staf met elkaar de overwinning vierden, was alleszeggend over de opluchting in het Nederlandse kamp. Net als na de zege tegen Zuid-Afrika was geen sprake van vreugde, maar leek iedereen vooral blij dat deze horde was genomen. De ploeg is absoluut nog niet in de gewenste olympische vorm, maar heeft na drie wedstrijden wel zes punten en mag de hoop koesteren dat het toch nog gaat lopen dit toernooi. Er zijn gekkere dingen gebeurd in het internationale hockey.

Zorgen zijn er overigens nog voldoende voor Caldas. Verdedigend was het dinsdag opnieuw allerminst overtuigend wat Oranje liet zien. Daarnaast moest Caldas nu al een beroep doen op zijn reserves Justen Blok en Roel Bovendeert, die de geblesseerden Sander de Wijn en Seve van Ass vervingen. De schrik moet Caldas om het hart zijn geslagen toen Jorrit Croon in het tweede kwart hinkend naar de kant ging. De creatieve middenvelder kon na een korte behandeling in de kleedkamer echter weer terugkeren in het veld.

Druk

Dat was goed nieuws voor Oranje dat dinsdag al met de nodige druk begon aan de derde poulewedstrijd op de North Pitch van het Oi Hockey Stadium. Zaterdag was er de nederlaag en het 12-man-incident tegen de Belgen, zondagavond blameerde Oranje zich met slecht spel en een 3-0 achterstand tegen Zuid-Afrika. Tegen de nummer veertien van de wereld kwam het qua resultaat goed (5-3 winst), maar de spelers verlieten mopperend en met een mentale opdoffer de South Pitch.

Roel Bovendeert voor het eerst in actie deze Spelen. Foto: Koen Suyk

Met Blok en Bovendeert leek Oranje in de beginfase die teleurstelling goed te hebben verwerkt. De ploeg begon enthousiast en gaf direct gas tegen het Canada met Floris van Son (van eersteklasser AMVJ) en Scott Tupper (oud-Schaerweijde) in de gelederen. Binnen een minuut resulteerde dat al in de 1-0 van Billy Bakker. De aanvoerder kreeg de bal op de kopcirkel en werd geen strobreed in de weggelegd. Zijn backhand was allerminst geweldig, maar goalie Antoni Kindler was zo aardig de bal in zijn eigen kruising te tikken.

Doelpuntenfestijn

Bakker juichte er niet minder hard om en leek daarmee een startsein te geven voor een doelpuntenfestijn, waar goaltjesdief Thierry Brinkman maar al te graag te gast wil zijn. Vier minuten later produceerde de aanvaller, die als een van de weinigen wel aardig in vorm is, vogeltje vrij een backhand die Kindler alleen zag toen de bal terugkwam van de plank: 2-0.

Dat wordt eindelijk een onbezorgde avond, moet Caldas hebben gedacht. Maar de blije gezichten in het Nederlandse kamp betrokken al snel. Nederland ging slordiger spelen en het tot dan kansloze Canada kreeg alle gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd.

Thierry Brinkman wordt door Roel Bovendeert gefeliciteerd met zijn treffer. Foto: Koen Suyk

Tot zijn eigen verbazing kon James Wallace na tien minuten ongehinderd de Nederlandse cirkel binnenwandelen. Eerst Lars Balk en daarna Joep de Mol grepen halfslachtig in, waardoor Wallace weinig moeite had om de 2-1 in de korte hoek binnen te tikken. Een onnodige tegentreffer, die onmiddellijk tot een kringgesprek aan Oranje-kant resulteerde.

Daar zullen de spelers ongetwijfeld tegen elkaar hebben gezegd dat ze van dit Canada echt niets te vrezen hebben, als ze ook maar even hun normale niveau aantikken. Maar daar slaagde Oranje in het vervolg van de eerste helft niet meer in. Het spel bleef stroef en opnieuw was het aantal foute passes en stopfouten, net als tegen Zuid-Afrika, opvallend groot.

Moedeloos

Waar is de ploeg die blakend van het zelfvertrouwen met een gouden medaille het EK verliet en met de inmiddels beruchte coronavlucht in Tokio aankwam? Van de onoverwinnelijkheid die de ploeg destijds uitstraalde, is weinig meer over. Ook Caldas werd er bij tijd en wijle zichtbaar moedeloos van. Zijn stem bulderde veelvuldig vol ontevredenheid door het Oi Hockey Stadium.

Ondanks het matige spel kwam de overwinning tegen Canada niet in gevaar. Nederland won uiteindelijk met 4-2. Joep de Mol scoorde de 3-1 – zijn eerste doelpunt na 92 interlands – en Mirco Pruyser de 4-2, tussendoor maakte Mark Pearson uit een strafcornervariant de 3-2. Het was alweer de achtste tegentreffer in drie duels voor Oranje, dat in de laatste twee pouleduels echt beter moet verdedigen.

Dan wacht de ploeg van Caldas namelijk tegenstanders van een ander kaliber. Donderdag treft Nederland Groot-Brittannië, vrijdag staat de kraker tegen Duitsland op het programma. Twee wedstrijden die niet alleen bepalen tegen wie Nederland in de kwartfinale speelt, maar waarin de Oranje Heren veel meer progressie moeten boeken om de gouden olympische droom levend te houden.

Nederland – Canada 4-2 (2-1)
‘1 Billy Bakker 1-0
‘4 Thierry Brinkman 2-0
‘10 Jamie Wallace 2-1
‘50 Joep de Mol 3-1
‘53 Mark Pearson (sc) 3-2
‘60 Mirco Pruyser 4-2

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Heren en Canada tijdens de Olympische Spelen van Tokio.


47 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Oranje met Bovendeert 🚀

  1. jarly-brown

   Beste Louis, zie je wat niet acclimatiseren, een hoge vochtigheidsgraad en extreme warmte kan doen met een veredeld stelletje sterren? Succes in Qatar?

 2. selectielieveheersbeestje

  Oranje met Blok💚

 3. jhlp

  Oranje zonder de wijn… hopen dat vd Weerden en de Mol goed hebben geslapen

  1. theflyingjudge

   Lekker soft verdedigd

  2. bob-krulvis

   Waarom we vd Weeren en Janssen hebben meegenomen voor de corner en nu een goede back missen is eeuwig zonde… Zonde dat Nicki Leijs nooit de kans heeft gehad.

  3. ronald

   Wat ik me nog meer afvraag is waarom de Mol meenemen. Die heeft geen corner dus waarom??

  4. christiaan-loeber

   De Mol heeft nu vaker gescoord deze OS dan vd Weerden en Janssen samen

 4. jonathan

  Wat fantastisch dat de reservespelers nu ook hun Olympisch debuut mogen maken, iets wat Caldas vorige week nog uit sloot.

  1. GlasHalfvol

   Blessures…. Denk je dat ze het plan wijzigen om mensen een wedstrijd te gunnen? Wat denk je dat dit is een schoolreisje?

 5. RobV

  Genante tussenstand bij de rust. En wat haalt Philip Kooke vaak namen door elkaar. Balk en De Mol achterin is vragen om problemen.

 6. FIHCOACH

  Het is geen team , geen gif en geen leider l. 2-1 is 3 punten..... daar alles mee gezegd

  1. christiaan-loeber

   Veel kleine irritante overtredingen van de Canadezen zonder bal. Verbaast me dat daar niet voor gefloten wordt.

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Ook te bedenken dat Oranje leidt dankzij een gigantische blunder van de keeper van Canada, wat geen eens een doelpunt was vanwege bolle kant Billy Bakker...

  1. MIck

   Nou zijn Zuid Afrika en Canada ook wel hele grote hockeylanden, oh wacht 🤣🤣.

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  De strafcorner loopt voor geen meter. Van de Weerden is ver over zijn piek.

  1. jhlp

   Daarvoor is janssen mee, maar die staat er vaak niet in bij de strafcorners of staat als 2e man op kopcirkel

 9. haags-hopje

  Misschien had Caldas de tijd die hij aan zijn kapsel heeft besteed beter kunnen benutten om een paar corner varianten te trainen....

  1. SanderE

   Het doet jullie wel wat hé, het kapsel van Caldas?

  2. haags-hopje

   Corners… 0 uit 12…

  3. SanderE

   Die bewaren ze voor de finales😉.

 10. MIck

  We mogen blij zijn dat de keeper van Canada er niet zo gek veel van kan.

 11. luchtisblauwgrasisgroen

  Met een betere Canadese keeper stond het nu 1-1... ben benieuwd wat Oranje tegen GB en Duitsland gaat doen.

  1. SanderE

   Je valt in herhaling.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Klopt, want de keeper maakt opnieuw een grote fout..

  3. SanderE

   En met de Wijn en van Ass was het nu 6-2. Zo kunnen we aan de gang blijven. Keeper staat gewoon op de goal. Punt.

 12. ronald

  Bovendeert draait wel lekker mee. Brinkman niet wat we de laatste tijd van hem gewend zijn..

 13. MIck

  Nou die Canadezen hebben we ook weer even terug op aarde gezet.

 14. RobV

  Voor open doel mist hij niet maar oei, wat speelt Mirco Pruyser een moeizaam toernooi.

  1. circlestorm69

   Die aanname was nog bijna spannend 😃

 15. hockeyfan66

  Pruyser die juicht - na een slechte aanname (niemand in de buurt, geen enkele druk) - na scoren in open goal. Dat zegt al alles. Man man man… Kan niet wachten tot de kwartfinale en we er éindelijk uitgeknikkerd worden!

  1. SanderE

   Houden we je aan. En graag ook als je het mis hebt en we de kwartfinale overleven. Waarom kijken jullie überhaupt nog? Geen hart voor oranje en jullie vinden het niet om aan te zien.. lekker overslaan dan.

  2. hockeyfan66

   @SanderE, jij zit wel te genieten vd wedstrijd begrijp ik? Vertel even hoe.. maakt het kijken een stuk leuker. Ik vind er weinig te genieten namelijk.

  3. SanderE

   Ik heb het niet over genieten gehad. Maar ik kijk graag ja. Ik weet dat ze beter kunnen en ook dat we dit nog gaan zien. Dus ik blijf ze steunen. Nu hoef je nog niet te pieken, derde wedstrijd vanaf nu wel. Vandaag was vanuit de basis gezien al beter dan voorgaande wedstrijden, waarin 2 (belangrijke) spelers gemist werden waarvan ik degelijk geniet. Gewenning aan weer en omstandigheden. Nu nog twee wedstrijden tegen waardige tegenstanders om het niveau in orde te maken voor kwartfinales. Strafcorners. 0 uit 12 is niet best. Alles is rechtstreeks en dit maakt het nog steeds niet best. Helemaal eens. Maar waarom nu al info weggeven over eventuele corner varianten? Ook deze zijn pas van belang vanaf kwartfinales. Als je niet geniet, zou ik de tv niet meer aanzetten. Dit geldt voor iedereen hier. Geeft je een hoop extra rust en om Oranje geven jullie toch niet. Of ben jij zo’n (nep) supporter die er alleen staat als het goed gaat? Dat zijn van die simpele mensen, heb ik helemaal niks mee.

  4. hockeyfan66

   Nou laten we elkaar weer spreken als de toverhoed tevoorschijn komt met het goede spel, varianten van corners en grandioze doelpunten in de kwartfinales! Ik als hockeyfan(66) kan niet wachten. En daarom kijk ik weer elke keer, met volle hoop. En dat gezeik met je moet er niet staan, groeien in een toernooi, ‘werk aan de winkel, maar daarom zijn we hier’ zoals Caldas zei. Wat een bullshit. Je staat op de Spelen. Laat dan ook zien waarom!

  5. SanderE

   Ze hebben vandaag gewoon gewonnen. Dat is waar het echt om draait!!!!! Het gaat niet om de schoonheidsprijs. Maar eens dat het niveau komende wedstrijden omhoog moet, om daadwerkelijk voor de prijzen mee te spelen. Swingend spel met alles erop en eraan en dan alsnog verliezen, daar hebben jullie ook weer een mening over. Het is nooit goed. Vandaag gewoon weer 3 punten. Kritiek of lovende woorden van toeschouwers veranderen hier niks aan.

 16. hockeyfan66

  Had Caldas niet 100% ingezet op de strafcorners? Interviewers, kennen we dat niet effe vragen? Want dan zakt de beste man weer door het ijs! Hoeveel ijslagen heeft ie?

  1. SanderE

   Hockeyfan66😂

 17. de-leermeester

  Alweer een zeer zwakke pot én nog steeds met ontstellend veel onvolkomenheden in de aannametechnieken. Het tempo in de balcirculatie lag ietsjes hoger maar nog steeds veel te laag waardoor te weinig ruimtemogelijkheden werden gecreëerd. Schrikbarend is overigens wel de non-effectiviteit van de sleepcornerspecialisten.

 18. asjemenou

  Tijd voor een proces-verbaal !

 19. hockey-coach

  mee eens RobV, het is irritant om die Kooke vaak namen hoor opdreunen, soms zelfs als ze niet op het veld staan. Daarom ben je toch op de spelen, zodat je niet alles van een schermpje ziet? Ook begrijpt hij niet veel van vrije ballen. Dit was echter DE uitgelezen kans om wat meer in het toernooi te groeien. Jammer dat we na een postief begin, met dank aan zeer slecht verdedigen van de tegenstander, met een 2-0 voorsprong dan toch weer zo staan te dralen en Canada uit het niets op 2-1 zien komen. Sorry voor Canada maar dit is toch een van de mindere teams op de OS. Maar Nederland lijkt op geen enkele manier een team. Na 5 jaar ‘voorbereiding’ mag je toch wel verwachten dat er hier een team staat. Voor mijn gevoel is er niet echt met een doordacht programma gewerkt de afgelopen jaren. Er zijn weinig vloeiende aanvallen, geen robust verdediging en met name het aanbieden van de voorste linie is spaarzaam en met moeite kunnen we een bal aannemen onder druk. Het spel groot houden is prima maar er moet wel een injectie komen (zie 3-1). Dit kan je doen door de ruimte gebruiken op het middenveld (breed aanvallen) OF door met 2 lage verdedigers te spelen. (Dit gebeurde in de 2 helft meer). Dan krijgen de ‘pielers’ meer hun kans om acties te maken en mense in de 23 vrij aan te spelen. Dit verklaard de circel penetraties in de 2e helft. Maar mijn grootste zorg is dat we nog lang niet klaar zijn om tegen de grotere landen te spelen. En na SA en Canada is het toernooi nu toch echt begonnen. Kunnen we nog aanklampen??

 20. NomenNescio

  Nog drieënhalve minuut te gaan en Canada wisselt in de wedstrijd tegen NL zijn keeper voor een veldspeler. Canada. Tegen NL. In een Olympisch toernooi. Een beter symbool van de huidige malaise valt moeilijk te bedenken.

 21. TobiasVermeer

  Klasse pot hoor Pasha 💪

 22. haikeblaauw

  Het was wederom moeizaam maar we leven nog, drie punten en door!

 23. francakh

  Linksom of rechtsom het is gewoon slecht en totaal onvoldoende. Als je zo moeizaam langs Canada en Zuid Afrika komt vrees ik het ergste … triest maar realistisch. De bezem moet erdoor.

 24. aussiepie

  Een slaap verwekkende vertoning,Uitermate pover hockey op een enkele pass van Van Ass na.Schlemiele short corner opzet alles voorspelbaar,Verdediging een zeef. Nee geen medaille waardig.

 25. rustaaagh

  Van Ass en De Wijn waren idd foutloos, de rest ... 😳 Slecht spelen en toch winnen, hopelijk blijven ze iig winnen. Hup Nederland!!!


Wat vind jij? Praat mee...