Oranjemannen krijgen Fransen stil in hun eigen heksenketel: 4-0

Na twee olympische dagen hebben de Oranjemannen nog een honderdprocentscore. Na de 5-3 zege op Zuid-Afrika volgde zondagavond in het kolkende Yves-du-Manoir een keurige 4-0 zege op Frankrijk, op papier de andere zwakke broeder van de groep. Hierdoor staat de puntenteller op zes en is Nederland koploper in poule A. Dinsdag speelt de Europees kampioen z’n derde duel in Parijs, dan is dark horse Groot-Brittannië de tegenstander.

Net als een dag eerder moest Oranje het stellen zonder Joep de Mol. De verdediger werd in de nacht voor het openingsduel ziek en is daar twee dagen later nog niet van hersteld. Reserve Tijmen Reyenga kwam daardoor ook tegen de Fransen in actie. De aanvallend ingestelde verdediger had zichzelf voorgenomen om beter voor de dag te komen dan tegen Zuid-Afrika. En die woorden maakte hij pijlsnel waar. Na zeven minuten al, om precies te zijn.

Reyenga ‘goes wild’ na zijn openingsgoal. Foto: Willem Vernes

Toen kreeg Nederland de eerste corner van de wedstrijd. Specialist Jip Janssen zat op dat moment aan de kant, waardoor stand-in Seve van Ass aanlegde. Zijn lage sleep werd gekeerd door de Franse goalie Arthur Thieffry, maar de rebound viel vol voor de stick van Reyenga. De nummer 29 van Oranje, de enige van vandaag die de openingsceremonie op de Seine meemaakte, beukte de bal met alle power in zijn lijf in het Franse doel. Van gekkigheid wist de Brabander niet hoe hij juichen moest.

Op dat moment had Nederland al het eerste spannende moment achter de rug. Want al na drie minuten ontplofte het Stade Yves-du-Manoir, toen Gaspard Baumgarten de Fransen op voorsprong leek te brengen door uit de lucht, met zijn stick boven zich, te scoren. De video-referee redde Nederland. Gareth Greenfield uit Nieuw-Zeeland, zo heet de beste man, constateerde namelijk dat Baumgarten te weinig afstand hield van doelman Pirmin Blaak. Daarmee ging er dus een streep door het Franse feestje.

De volle tribunes in Parijs. Foto: Willem Vernes

De ramen in de flats trilden tijdens La Marseillaise

Het thuispubliek zorgde – dat zal iedereen in Parijs beamen – voor een geweldige ambiance. Dat begon al bij het volkslied. Uit duizenden kelen werd La Marseillaise niet meegezongen, maar meegebruld. De ramen in de flats in de wijk Colombes, naast het hockeyveld, trilden ervan. Menigeen stond het kippenvel op de armen. Het was een beetje een voetbalsfeertje in het noorden van de metropool. Met om de zoveel tellen de heerlijke, massale kreet Allez Les Bleus en zelfs – dat zijn we niet gewend op de vaderlandse velden – boegeroep en fluitconcertjes.

Zoals bijvoorbeeld aan het begin van het tweede kwart, toen Jorrit Croon – hij versierde ook de eerste corner – volkomen legitiem de bal in de cirkel op het lijf van een liggende Fransman pushte. Ditmaal stond Janssen er wel in, maar zijn inzet én de rebound van Koen Bijen leverden geen treffer op. De wedstrijd was toen al in de zesde versnelling beland. Van inhouden of temporiseren was amper sprake. In het meeslepende gevecht was het Oranje dat controleerde en domineerde, maar ook moest waken voor het sterke Franse collectief dat veel beter in elkaar stak dan zondag, toen de gastheren met maar liefst 8-2 verloren van wereldkampioen Duitsland.

Derck de Vilder schermt de bal af voor een Franse tegenstander. Foto: Willem Vernes

In die wedstrijd gingen Les Bleus ten onder aan plankenkoorts. Vandaag was daar geen sprake meer van. De Fransen knalden er vol op, speelden met vuur en passie en zorgden voor technische hoogstandjes zoals de fijnbesnaarde actie van Charles Masson, die de bal op stick meenam terwijl hij de cirkel in danste. Hij toonde aan dat bravoure niet zomaar een Frans woord is. De thuisploeg heeft ook nog al wat om voor te spelen. Voor het eerst in 52 jaar staan de Franse mannen op de Olympische Spelen. De laatste keer was in een tijdperk waarin de wereld zich nog verwonderde over de eerste maanlanding en kleurentv’s.

Oranje profiteert van Franse gele kaart

Wie zich ook verwonderde was Bijen. De spits van Den Bosch kreeg vlak voor rust tot zijn grote verbazing voor de tweede keer binnen een kwartier een cornerrebound voor zijn stick. Ditmaal prikte de aanvaller wel raak, waarmee ook hij van de olympische nul af is: 2-0.

Jonas de Geus was dat al, die scoorde al in het openingsduel. Maar de midden-midden, normaal echt geen doelpuntenmachine, loopt dit toernooi vooralsnog een-op-een. Want vlak na rust tilde hij de score naar 3-0, door een voorzet van Thijs van Dam, die onderweg ook nog een paar keer werd aangeraakt. Het gebeurde allemaal in de tien minuten dat Frankrijk met een man minder stond na een gele kaart van Cristoforo Peters-Deutz, die Floris Wortelboer torpedeerde.

Jonas de Geus wordt bejubeld na zijn tiende interlanddoelpunt. Foto: Willem Vernes

Frankrijk werkte zich een ongeluk om terug te komen in de wedstrijd. Maar toen ook vier corners op rij er niet ingingen, vielen zelfs de fanatiekste fans in het stadion stil. Oranje had de touwtjes in handen en strooide zes minuten voor tijd nog wat extra zout in de Franse wond, door de 4-0 te maken. Maar de spijkerharde tip-in van Duco Telgenkamp – op aangeven van Thierry Brinkman – was zo mooi, dat de meeste Franse supporters ook in hun handen klapten tijdens dit slotakkoord.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het tweede groepsduel van de Oranje Heren tegen Frankrijk tijdens de Olympische Spelen van Parijs.


2 Reacties

  1. annelotweusthuis

    Stuk stabielere wedstrijd dan gisteren met een aantal hele mooie combinaties. Hopelijk groeien ze mooi verder het toernooi in 😁!

  2. rutgermeijnen

    Hartstikke mooi! Gaan jullie ook herhalingen op hockey.nl zetten!? Of samenvatting met de goals??? Bedankt en groetjes Rutger


Wat vind jij? Praat mee...