ORANJE HOCKEYVROUWEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS MET DUBBEL GOUD

De Oranje Dames hebben vrijdagavond met het behalen van de gouden medaille op de Spelen van Parijs Nederlandse hockeygeschiedenis geschreven: voor de eerste maal ooit staan beide Oranje-teams op dezelfde Spelen op het hoogste ereschavot. De Nederlandse hockeyvrouwen konden de tweede gouden plak in successie omhangen, nadat in de finale na een 1-1 eindstand via shoot-outs was gewonnen van het China van coach Alyson Annan. De Australische die drie jaar geleden nog goud haalde met de Oranje Dames in Tokio.

De zege kwam tot stand na een bloedstollende shoot-outserie, waarin Oranje-keeper Anne Veenendaal een hoofdrol opeiste. Net zoals Pirmin Blaak dat 24 uur daarvoor bij de Oranjemannen tegen Duitsland had gedaan. Veenendaal maakte drie shoot-outs van China onschadelijk. Voor Oranje scoorden Pien Sanders, Maria Verschoor en Marijn Veen. Toen barstte het feest los.

Een orkaan van gejuich kwam van de tribunes nadat Veenendaal de beslissende shoot-out van Ning Ma pakte. Veenendaal stormde naar de hoek van het Stade Yves-du-Manoir en schreeuwde het uit. In haar kielzog de feestende Oranje-speelsters. Ze schreeuwden, ze juichten en huilden. Alle spanning van twee zware weken kwam eruit. Oh oh wat waren ze blij.

Anne Veenendaal keert de shoot-out van Jiangxin He. Foto: WorldSportPics

En hoe mooi was het sprookje voor Veenendaal. Jarenlang was ze op toernooien de nummer 2 achter Josine Koning. Van Ass sprak echter het vertrouwen in haar uit. Veenendaal kon wat extra’s brengen, was zijn redenatie. Dat deed ze op het moment dat het moest. Op het moment dat Nederland haar het hardst nodig had. Ze was – net als Blaak – de held van Oranje.

Kroon

De gouden medaille in Parijs is een nieuwe kroon op een machtsvertoon van de Oranje Dames dat in het internationale hockey, maar zelfs in de mondiale sport, zijn weerga niet kent. Sinds de gewonnen WK-finale van 2014 zijn de Nederlandse hockeyvrouwen nagenoeg onverslaanbaar. Sindsdien werden alle grote titeltoernooien gewonnen door de vrouwen in de oranje tanktops. De enige smet op het gouden blazoen is de verfoeide zilveren medaille op de Spelen van Rio de Janeiro, toen Groot-Brittannië Oranje versloeg na shoot-outs omdat in de finale alles lukte en meezat. Sindsdien is Nederland onverslaanbaar.

Dolle vreugde na de 1-1 van Yibbi Jansen in de 51ste minuut. Foto: Willem Vernes

Eerst jarenlang onder leiding van Alyson Annan, die ook in Rio de coach was. Na haar veel besproken vertrek in 2022 pakte interim-coach Jamilon Mülders in Spanje de wereldtitel. Daarna nam de ervaren Paul van Ass het het roer van de Duitser over. Alle coaches hadden hun eigen werkwijze, maar ook dezelfde rode draad: alles wat ze aanraakten, veranderde in goud. De uitmuntende resultaten zijn het gevolg van een enorme discipline, toewijding en grenzeloze ambitie.

Er was op deze Spelen geen ploeg die zo sterk en zo fit was als Oranje. Hoe vaak de Oranje Dames ook winnen, nooit is er een moment van verslapping. Gemakzucht is een woord dat in het vocabulaire bij Nederland niet voorkomt. Dat sneeuwt door al het goud wel eens onder. Onterecht.

Feest bij de Oranjevrouwen na de winst in de shoot-outs, met Anne Veenendaal in de hoofdrol. Foto: WorldSportPics

Zekerheidje

Zeker als je ziet onder welke druk ze moeten presteren. Hier in Parijs werd de gouden medaille al vooraf ingetekend als zekerheidje. Als speelster van Oranje kun je alleen voldoen aan de verwachtingen en die nooit overtreffen. Moeizaam knokte Oranje zich dit olympische toernooi door de poulefase. Niet qua resultaat, want alleen Duitsland maakte het Nederland in de score moeilijk. Maar wel in het spel. Dat was nooit ontspannen. Pas in de halve finales zagen we voor de rust een glimp van een bevrijd Oranje, dat aartsvijand Argentinië kansloos liet. Las Leonas predikte vooraf nog stoere taal, maar lag in de wedstrijd al na een paar minuten spelen bevend met de rug op de grond binnen de eigen 23-meterlijn.

De klap van de bal waardoor Joosje Burg tegen de grond ging, maakte een einde aan het frivole spel van Oranje en betekende ook voor de Bossche spits game over. Ze kwam in het tweede helft nog wel even in het veld, maar werd tijdens het duel met China vervangen door Pien Dicke. Een dreun voor de sympathieke Burg, die vrijdagavond gelukkig wel zelf de verdiende gouden plak kon ophalen.

Achterstand

Dicke, spits van SCHC, maakte dus haar olympische debuut in de finale. Ze zag dat Oranje prima aan het duel met China begon. De Aziatische tegenstander werd direct onder druk gezet en Nederland controleerde de wedstrijd. Maar het spel van Oranje werd al snel slordiger. En het moet gezegd, de Chinese speelsters verdedigden ijzersterk en zaten er vaak met een stick tussen. Maar de ploeg van Annan kan meer dan alleen verdedigen, zo werd in het vervolg van het eerste kwart al duidelijk. De eerste klappen in de Nederlandse cirkel werden nog goed verwerkt, maar toen was daar de zesde minuut en stond het ineens: 0-1.

Via de achterlijn kon een Wen Dan ongestoord ontsnappen, ze legde de bal bij de eerste paal waar Yi Chen attenter reageerde dan verdediger Renée van Laarhoven en de bal in de lange hoek tikte. Een handtekening waar je met hoofdletters de naam van Annan onder kunt zetten. Oranje maakte er onder haar leiding tientallen op exact dezelfde manier.

De klap van de achterstand kwam hard aan bij Oranje. Voor de tweede keer dit toernooi moest de regerend olympisch kampioen in de achtervolging. De vorige keer was in de poulefase tegen Duitsland, toen duurde het tot de slotfase voordat Oranje die omboog in een 2-1 overwinning.

Bijkomen

Nederland moest even bijkomen van die tegenslag, maar leek binnen vijf minuten op gelijke hoogte te komen. Xan de Waard omspeelde geweldig drie, vier tegenstanders, maar zag haar doelpoging stranden op de uitstekende goalie Jiao Ye. Oranje was uit een strafcorner van Frédérique Matla nog dichter bij de gelijkmaker. De paal stond succes in de weg.

Op dat moment was het echter al het tweede kwart en was Nederland nog niet veel verder gekomen dan wat halve kansen. Ook een strafcorner met kanon Yibbi Jansen op de kop resulteerde niet in een treffer, omdat Annan in haar analyses blijkbaar precies wist wat er ging komen.

Ondanks de 0-1 achterstand was Van Ass in de rust nog vol vertrouwen. ‘We spelen goed. Het is wachten op een goal van Nederland. We drukken door’, zei de coach voor de camera’s van de NOS.

Frédérique Matla baalt van haar bal tegen de paal uit een strafcorner. Foto: Willem Vernes

Dat drukken deed Oranje na rust ook wel, maar doelpunten bleven uit. Halve kansen waren er wel, maar nooit was er de ruimte om eens lekker uit te halen. Net als tegen Australië en België zag het rood in de Chinese cirkel en was er geen doorkomen aan voor Oranje.

In de counter kwam de titelfavoriet zelfs goed weg, toen Yang Chen net niet zuiver genoeg schoot om keepster Anne Veenendaal in de problemen te brengen.

Massaal gejuich

Maar het moet gezegd: Oranje gaf niet op. De bijna vijftienduizend fans op de tribune begrepen dat de speelsters alle steun konden gebruiken. Felice Albers, een van de sterren van Tokio, nam haar ploeg bij arm. Ze haalde een strafcorner en China raakte haar videorefferal kwijt. Opnieuw zat Jansen op de bank en gooide Matla de bal via een Chinese stick naast het doel. Het was einde derde kwart. De tijd begon te dringen voor Oranje. Nog vijftien minuten. Het zou toch niet…?

Maar zoals ze vaak dit toernooi was daar topscorer Yibbi Jansen. In het veldspel van Oranje straalt ze niet altijd, maar o wee als die bal op de kop van de cirkel ligt. Dan is zij de grote specialist van dit olympische hockeytoernooi. Is niemand ter wereld zo goed als de geboren Brabantse. Halverwege het vierde kwart was het raak. De bal klapte op de plank en gejuich in het veld en op de tribunes dat volgde was nog niet zo groot bij de Oranje Dames dit toernooi. 1-1.

Oranje drukte door. De Chinezen moesten achteruit. De tijd tikte weg. Met nog twee minuten te gaan een nieuwe corner. Weer Jansen. Zou het? Nee. De Chinese Ye redde.

Was er nog tijd? 1 minuut. China had de bal. Strafcorner tegen. Nee, toch niet. De Waard vroeg terecht een referral aan.

Nog een kans voor China. Mis. Einde wedstrijd.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Annan juichte al. Alsof ze had gewonnen. Zij gokte op de voorbereiding van Ric Charlesworth, haar leermeester die de ploeg maandenlang trainde in shoot-outs.

Maar dat had Oranje ook gedaan, Zo werd duidelijk. Met Anne Veenendaal in de hoofdrol. Zij leefde haar eigen sprookje en bezorgde Nederland zo de historische dubbele gouden medaille.

Nederland* – China 1-1 (0-1)
6. Yi Chen 0-1
51. Yibbi Jansen (sc) 1-1
Oranje wint na shoot outs, met treffers van Pien Sanders, Maria Verschoor en Marijn Veen. Freeke Moes miste namens Oranje, waar Anne Veenendaal dus drie doelpogingen onschadelijk maakte.

Lees hieronder de hoogtepunten van de finale van de Oranje Dames tegen China tijdens de Olympische Spelen in Parijs.


33 Reacties

  1. johanknuvers

    Sinds wanneer denkt Van Ass dat het beter is om Matla op het middenveld te posteren ?

    1. annelotweusthuis

      Daar staat ze op zich al 8 wedstrijden...

  2. edwin-smolders

    Eind goed al goed. In de sport draait het alleen maar om het resultaat. De manier waarop doet er totaal niet toe. We zijn Olympisch kampioen en dat is wat telt. Gefeliciteerd Speelsters en staf. Prachtig die Oranjezee op de tribunes 🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇

    1. FrankEgmond

      Maar je hebt er niet van genoten begrijp ik😉

  3. Rosalie11

    Jammer, had het de chinezen ook wel gegund! Nederland wint altijd en sommige dames van NL ook wel arrogant.. Overigens had Anne veel geluk, Josine was beter geweest!! Vind overigens ook erg stekend om continu te zeggen dat het Anne zo gegund is, net alsof het Josine nooit gegund is…

    1. Esthermug@icloud.com

      Wat een onzin zeg dit te verkondigen over Anne! Zij heeft het super goed gedaan !

    2. Rosalie11

      Zeg ook niet dat ze het niet goed gedaan heeft, alleen met de shoot-outs had ze zeeeer veel geluk dat China ze zo slecht namen

  4. annelotweusthuis

    Pff wat een enorme druk op de schouders van deze meiden. En ondanks een hele, hele taaie tegenstander is het ze toch gelukt! Minder overtuigend dan in wedstrijden voor de spelen, maar de druk was ook écht enorm. En wat heeft Anne een enorm goed toernooi gekeept. Niks geluk, hele toernooi al het team op de been gehouden waar het moest! Bewijs dat we gewoon twee fantastische keepsters hebben, die elkaar nauwelijks iets ontlopen.

  5. ger-1947

    en van je hela hola campione campione ole ole ole citroen citroen oranje kampioen banaan banaan duitsland naar de maan (oh nee was gisteren) banaan banaan we zagen veenendaal weer gaan en van je hela hola ....

  6. charliejanssen

    Fantastisch resultaat voor de dames! Maakt niet uit hoe ze het doen. Ook wel erg lekker dat ze de onterechte sc meteen maken!! Toch een kleine maar, irriteerde me mateloos aan de commentator die het Veenendaal zo gunde. Iedereen gunt het haar, maar dat hoef je niet 1000x te benadrukken. Verder waren de shoot outs van China echt van ongekend zwak niveau! Maar nogmaals, who cares???

  7. nic-vis

    Bij de shootouts werden de Chinese speelsters geboo’d, weinig sportief

    1. ruud-stork

      Irriteerde mij daar ook mateloos aan, ben je als hockeyland zoveel beter en verder. Niet nodig deze onzin. En wel allemaal wijzen met vingertje naar Telgenkamp 🤪

  8. robvisser

    @Rosalie11. Anne Veenendaal heeft een heel sterk toernooi gekeept. Een betere keuze had Van Ass niet kunnen maken.

    1. edwin-smolders

      Beste Rob, nu weet ik al jaren dat jij dingen schrijft om bepaalde reacties te ontlokken. Dat mag, want dat is schijnbaar waar jij van geniet. “Een betere keuze had Van Ass niet kunnen maken” is gebaseerd op de antipathie die jij hebt ten opzichte van een club en bepaalde speelsters daarvan. Dit ga je nu (zoals al die jaren) ontkennen, maar het ligt er inmiddels iets te dik bovenop. Je volgende reactie is standaard dat ik kijk met een gekleurde bril, en dat klopt. Ik heb hier zeer zeker ook een mening over, maar die hou ik lekker voor me. Waarom…….Op een historische avond als deze moet het niet over individuele speelsters gaan, maar over de prestatie van het TEAM. Gefeliciteerd Oranje!

  9. Robk1965

    Anne en Josine ontlopen elkaar heel weinig, dus ik snap haar blijdschap dat zij nu de voorkeur heeft gekregen. En Kooke is een hele goede commentator, maar een met een voorliefde voor Amsterdam. Komt in de playoffs altijd duilijk naar voren.

  10. Reinout van Leeuwen

    @Rosalie11 Uit jouw reactie kan ik opmaken dat er mensen die het Anne minder gunnen. Misschien is het het uitspreken dat het haar zo is gegund mede daarom juist op zijn plaats. En of Josine het beter zou hebben gedaan zullen we nooit weten er zijn immers geen twee shoot outs naast elkaar. En ja Josine is ook een hele goede keeper.

    1. Rosalie11

      Dat klopt, dat komt ook wel mede door gedrag. Maar de commentator benoemde maar dat het haar zoooooo gegund is, tuurlijk! Maar Josine heeft en werkt er ook kei hard voor, en dat vergeten ze.

  11. werner-cats

    Rosalie is vermoedelijk een Chinese of Belgische fan die teleurgesteld is dat het ‘arrogante’ Nederland heeft gewonnen. Benieuwd welke speelsters volgens haar arrogant zijn en met welke feiten ze dat denkt te onderbouwen. Dames, van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat!

    1. Rosalie11

      Nee ik ben gewoon een Nederlandse, alleen ik vond dat China het ook heel goed deed. En om het uitdagend te houden is het ook eens leuk als er een een ander wint. NL wint altijd.. Ik zal geen namen namen noemen, maar sommige speelsters mogen voor mij wel eens vervangen worden. Mijn favoriet is echt Sanne Koolen, een zeer goede speelster met vertrouwen en die vecht voor haar plek en echt met hockey bezig is ipv social media etc

  12. Reinout van Leeuwen

    @Rosalie11 is het uitspreken van iemand iets gunnen gelijk aan iemand iets misgunnen? Ook reacties, ook van anderen, denk ik dat sommigen er wel zo over denken.

  13. Rubyallure

    @johanknuvers je hebt gelijk. Als coach wil je snel, aanvallend hockey spelen met veel goals en dan haal je de makkelijkst-scorende spits vd wereld uit de cirkel….?!! Matla heeft zeker soms een mooie lange klap of scoop laten zien. Maar is verder een middelmatige middenvelder qua verdediging, positiekeuze, korte passing en werk verzetten voor het team… Zonde van zo’n speler met spitskwaliteiten! Dan maak je het jezelf als team onnodig moeilijk

    1. Robk1965

      Nederland is de beste ploeg ter wereld, en heeft terecht goud gewonnen. Maar tactisch en qua selectie zijn er denk ik wel zaken aan te merken. Matla is als spits veel effectiever dan Veen en Moes. Van Laarhoven is matig in de verdediging. Waar de Nederlandse dames de afgelopen 20 jaar een vechtmachine waren miste ik nu die echte power. Het is net goed afgelopen, maar laten we reëel zijn, we hadden een veldoverwicht, maar creëerden heel weinig en het had zomaar fout kunnen aflopen.

    2. Esthermug@icloud.com

      Jij slaat de spijker op zijn kop!! Helemaal waar!!

  14. LiesedeVos

    Wat een geneuzel allemaal en natuurlijk staan de beste stuurlui aan wal. Er is een duidelijke reden waarom alle speelsters/ coaches in Parijs waren en wij hier simpel op de bank zaten (en bezig waren met de meest frappante teksten) Speelsters (en ook spelers) die jarenlang hebben geknokt om de selectie te halen, die het snot voor de ogen hebben gewerkt, die er alles aan deden om het beste uit zichzelf en het hele team te halen… De heren en dames komen terug naar Nederland met GOUD GOUD GOUD GOUD Ik maak mij totaal geen zorgen over de NLse hockey kwaliteiten. Zij hebben zich immers weeeeer bewezen met een prachtig resultaat. Zorgen heb ik over de beste stuurlui.

  15. eugeappel

    Lieve “hockey minnende” lezers van hockey.nl. Wat een discussies. Geniet toch van het unieke goud dat onze dames, en ook de heren natuurlijk, gewonnen hebben en hoe goed ze het als TEAM voor elkaar gekregen hebben. Waarom steeds weer bepaalde personen de hemel in prijzen, en daar tegenover anderen de grond in boren. Zo ontzettend onsportief dat laatste. Ze hebben dit SAMEN, met op de eerste plaats hun begeleiding natuurlijk, bereikt. Dit geldt net zo goed voor de reserves. Zij hebben even hard 3 jaar eraan meegewerkt om dit TEAM te worden. Nogmaals proficiat dames en begeleiding💪🥂🍾🇾🇪🧡

  16. lynnBosman

    Gefeliciteerd dames! Meer dan verdiend! Anne heeft geweldig gekeept en laten we ook vooral de dames niet vergeten die de shoot out durfden te nemen. @Rosalie11: wat een vreselijk zure reactie. Ik vraag me ook af of de likes die je hebt vergaard op basis van Anne/Josine zijn of het gunnen van de Chinezen. Als ze hadden verloren hadden hier geen 20 maar 50 reacties gestaan. Bizar. Het is nooit goed. Meiden, geniet ervan. Het verliep was minder soepel, maar zelfs dan goud winnen is een klasse apart. Joosje Burg veel sterkte gewenst met je herstel. Wat een goed toernooi heeft zij gespeeld. haar kwaliteiten (wie kan er nu beter een voetje opzoeken in de cirkel dan Joosje) en karakter zouden in de finale niet hebben misstaan. Pien Sanders, Maria Verschoor en Sanne Koolen, wat hebben zij een fantastisch toernooi gespeeld. En wat een corner hebben we toch. Van aangeven, stop tot het slepen.

  17. Reinout van Leeuwen

    @ Edwin Smolders is je door jou geplaatste opmerking , na de Olympische selectie dat Van Ass spijt zou krijgen van zijn keuze voor Veenendaal nog opertuun?

    1. edwin-smolders

      Goed lezen Reinout wat ik destijds schreef en geen woorden verdraaien!

  18. Reinout van Leeuwen

    Heb het even nagelezen. Zo heb je het inderdaad niet gezegd. Maar je reageerde op een wat ongelukkige/ sensatie volle kop van Hockey.nl ' Anne kan beter pieken' waarin Paul van Ass de hoop en misschien wel de verwachting uitsprak dat Anne Veenendaal haar stijgende lijn tot aan Parijs kon voortzetten. Waarop jij misschien wel terecht reageerde dat kan hij niet voorspellen. Waarop ik reageerde klopt kan hij niet voorspellen en juist daarom verdient de (Functie) bondscoach wat meer respect. Omdat ze zulke calls moeten maken.

  19. robboomsma

    Echt typerend voor de mensen die vaak reageren hop hockey.nl Alleen maar provoceren en reacties bij elkaar uit lokken. En het slaat echt helemaal nergens op. Nederland is bevoorrecht met de selectiekeuzes die er zijn. En daarin is geen goed of fout. Er word een keuze gemaakt op basis van wat goed met elkaar samenspeelt. En daarin past het ene, soms net beter dan het andere. En ook dat kan een momentopname zijn. En als teamstaff ga je eenmaal mensen die hier zich 365 dagen per jaar keihard voor inzetten, en dat al jaren doen, teleurstellen. Daarin is het niet beter of slechter om jantje of pietje mee te nemen. Het gaat er om dat er een team is gevormd en die hebben een enorm mooie prestatie geleverd, en dat ook nog eens 2 maal, wat een unicum is in het Hockey, laat staan uberhaupt in teamsporten, en dat is iets prachtig moois. Ik vind dat we daar ongelooflijk trots op mogen zijn, en dat is het dan ook. Ik zeg hiermee niet dat je geen mening mag hebben, maar ik vind het zonde om amper een dag na de medaille te lezen dat er op deze manier op word gereageerd. Kunnen we nou niet 1 keer met zijn alle zeggen, wat mooi 2 keer goud, en we genieten hiervan, en gaan in september als de competitie weer begint, weer kijken hoe hockeyend Nederland er dan weer voor staat? Waarom kan dat niet, ik vind van beide ploegen dat er een degelijk selectiebeleid is geweest, waarin blijkbaar de juiste keuzes zijn gemaakt, waar lang over na is gedacht. Waar we op alle 38 spelers en speelsters, ongelooflijk trots mogen zijn, op deze teams, op dit toernooi, zo dichtbij, zo veel emotie. 2 goed spannende finale's, 2 shootout serie's. Wat een ontlading, heerlijk toernooi, mooie resultaten. Geniet er allemaal van! Het is zo zonde om je te laten leiden door je eigen overtuiging. Dit is het mooiste wat er gedroomd had kunnen worden, dat die is uitgekomen, is alleen maar prachtig!🧡 Oranje is Nederland, en niet 1 club die je support!

    1. eugeappel

      Volkomen mee eens👍👊

    2. edwin-smolders

      Helemaal met je eens Rob en daarom schreef ik ook dit richting andere Rob “Waarom…….Op een historische avond als deze moet het niet over individuele speelsters gaan, maar over de prestatie van het TEAM. Gefeliciteerd Oranje!”


Wat vind jij? Praat mee...