Oranje ontsnapt aan blamage tegen nummer 14 van de wereld

Oranje is zondag aan een blamage ontsnapt tegen Zuid-Afrika, de nummer veertien van de wereldranglijst en laagst geplaatste ploeg op deze Spelen in Tokio. Na een 0-3 achterstand worstelde de ploeg van bondscoach Max Caldas zich in de slotfase toch nog naar een 5-3 overwinning.

Oranje kwam hiermee de tweede speeldag in punten schadevrij door, maar mentaal zal Caldas al zeilen moeten bijzetten om deze ploeg weer te laten geloven in eremetaal op deze Olympische Spelen. De 3-1 nederlaag tegen België in de openingswedstrijd was al een tik, maar de manier waarop Oranje zondag acteerde, moet nog harder aankomen. De Europees kampioen zakte ver door de ondergrens.

Oranje had met name de eerst twee kwarten een complete offday op de South Pitch van het Oi Hockey Stadium. Binnen tien minuten spelen stond de ploeg van bondscoach Max Caldas met 2-0 achter na kinderlijke fouten in de Nederlandse defensie. Na twee minuten probeerde Joep de Mol voor zijn man te komen, maar tastte volledig mis. Doelman Pirmin Blaak probeerde grabbelend nog redding te brengen, maar Mustaphaa Cassiem had geen enkele moeite om de bal in het lege doel te liften: 1-0.

Onbegrijpelijk

Een dergelijk doelpunt mag op dit olympische niveau niet vallen, maar de tweede treffer was zo mogelijk nog onbegrijpelijker. Een schijnbaar ongevaarlijke hoge bal werd door routinier Mink van der Weerden volledig verkeerd beoordeeld. Nqobile Ntuli, de frivole aanvaller, kreeg zo een vrije doortocht richting Blaak. In plaats van zelf te schieten, legde hij de bal breed op Abdud Dayaan Cassiem, de broer van Mustaphaa, die de bal in het lege doel schoof: 2-0.

De spelers van Oranje kruipen bij elkaar na de 3-0 achterstand. Foto: Koen Suyk

Met nog drie kwarten te gaan tegen een matige ploeg als Zuid-Afrika leek er nog niets aan de hand. Maar de woorden van Caldas na het eerste kwart waren amper verstomd of het was zowaar al 0-3. Opnieuw werkte Van der Weerden de bal dramatisch weg. Nicholas Spooner mocht daardoor vrij uithalen. Blaak redde nog in eerste instantie, maar Tevin Kok ramde de rebound hoog boven de doelman in de touwen. Nederland, de nummer drie van de wereld, stond na achttien minuten met 3-0 achter tegen de op papier slechtste ploeg van deze Spelen. De Nederlandse spelers staarden vol ongeloof naar elkaar en naar het scorebord.

Het had niet veel gescheeld of het was een paar minuten later zelfs 0-4 geweest. Ditmaal wilde Ntuli het alleen voor Blaak iets te mooi doen, waardoor zijn poging strandde in schoonheid in plaats van in het doel.

Houvast

Die misser bood Oranje wat houvast voor het vervolg van de wedstrijd, zeker toen Mirco Pruyser na 24 minuten met een fraaie backhand de 1-3 scoorde. Oranje kwam wat beter in de wedstrijd, al had dat meer te maken de grote hoeveelheid fouten die Zuid-Afrika maakte, dan met goed spel van Nederland. Veelvuldig vlogen ook aan Nederlandse kant ballen van de stick of zielloos over de zijlijn. Oranje was in deze fase niet vooruit te branden. Vanaf de kant schreeuwden de Nederlandse staf de verdedigers naar voren wanneer ze weer richting de middenlijn sloften.

Er was geen teken voor echt herstel, maar de Zuid-Afrikanen waren zo vriendelijk om Nederland de helpende hand toe te steken. Matthew Guise-Brown kegelde in de cirkel lomp Billy Bakker omver, waardoor hij een gele kaart kreeg. Dat was al de vierde in twee wedstrijden voor de Zuid-Afrikanen. En net als Groot-Brittannië in het eerste duel, profiteerde ook Nederland maximaal van de man-meer-situatie. Na een ouderwetse scrimmage werkte Thijs van Dam de 3-2 ruststand op het bord.

Crisisberaad bij Oranje na de 3-0 van Zuid-Afrika. Foto: ANP/Koen Suyk

Frisser

De treffer van Van Dam zorgde ervoor dat Nederland toch met een ander gevoel de kleedkamer opzocht en er een stuk frisser uit kwam. Geweldig was het spel nog steeds niet, maar het was vanaf dat moment wel duidelijk dat de ontsnappingsroute aan een blamage openlag.

Al na vijf minuten in het derde kwart zal menigeen de gelijkmaker al hebben opgeschreven, toen Jeroen Hertzberger mocht aanleggen voor een strafbal. Maar zelfs de koele topschutter deelde in de malaise en pushte de bal over het doel.

Jeroen Hertzberger mist een strafbal. Foto: Koen Suyk

De misser bleek slechts uitstel van executie voor Zuid-Afrika, want nog geen minuut later was het 3-3. Een goede actie van Robbert Kemperman werd door Thierry Brinkman gepromoveerd tot een doelpunt. Brinkman zocht na zijn treffer meteen de kant op, waar hij een rood hesje van een wisselspeler in ontvangst nam. Caldas wil met die maatregel een nieuwe blunder als tegen België voorkomen, toen Glenn Schuurman te vroeg het veld inging waardoor Oranje met twaalf spelers in het veld stond en aanvoerder Bakker geel kreeg.

Rijp voor de sloop

Zuid-Afrika leek rijp voor de sloop, maar om onbegrijpelijke redenen schakelde Nederland een tandje terug en liet de tegenstander na hartenlust aanvallen. Dat had een minuut voor het einde van het derde kwart tot een nieuwe Afrikaanse voorsprong moeten leiden, maar Abdud Dayaan Cassiem miste volledig vrij voor Blaak.

In het vierde kwart werden de Zuid-Afrikanen vermoeid. Ze gingen nog meer fouten maken, waarvan Nederland profiteerde. Een strafcorner van Janssen resulteerde opnieuw in de strafbal. Hertzberger bedankte voor de eer en Van der Weerden gebruikte dit buitenkansje om zijn geschonden blazoen wat op te poetsen: 4-3.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld en kon Oranje via een treffer van Pruyser zelfs nog uitlopen naar 5-3. Daarmee liep Oranje dus geen schade in punten op, maar zag het tot overmaat van ramp Sander de Wijn nog uitvallen. Hij liet zich masseren, het is de vraag hoe groot de schade bij hem is.

——————

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen Zuid-Afrika en de Oranje Heren tijdens de Olympische Spelen van Tokio.

 


51 Reacties

 1. francakh

  Dramatisch slechte eerste kwart, geen pass komt aan.

 2. RobV

  Nederland zal alle zeilen moeten bijzetten om van dit Zuid-Afrika te winnen. Raar maar waar. En hoeveel geduld heeft Caldas nog met Joep de Mol?

  1. SanderE

   Dat is de grote vraag inderdaad. Maar vd Weerden en Balk zijn ook maar twijfelachtig.

  2. NomenNescio

   Verliezen van ZA is in beginsel geen schande. Een team dat oefent tegen tegenstanders als Namibië en ZA tot 18 jaar is altijd een zware kluif.

  3. nic-vis

   Hoeveel geduld heeft men nog met Caldas

 3. maus2018

  Koekoek, zijn we wakker?

 4. nic-vis

  Gaat lekker…

 5. kcinna

  Nou, de kwartfinale halen wordt nog een hele opgave, als het zo gaat… 😵‍💫

 6. emmer

  Mag de Mol misschien gewisseld worden…

  1. AvA

   Nou wat een drama idd

 7. thofstee

  Het lijkt wel alsof ik deze wedstrijd eerder heb gezien. Wederom de vaste patronen die iedereen kent, ballen die niet aankomen en veel persoonlijke fouten... Zucht. Max, wanneer grijp je eens in?...

 8. keesbrinkman

  Bijzonder: je weet dat er 2 blauwe velden zijn - is blauw dan logisch uittenue?

 9. Runa Honig

  Kinderhockey, zoals Stockman zegt.

 10. ronald

  Misschien een idee om Blok de volgende keer maar mee te laten doen. Slechter dan de Mol gaat t toch niet worden..

 11. olaf-dirkse

  Het lijkt erop dat Caldas al in gedachten vertrokken is…. Wat een amateurisme en van de Weerden en de Mol zakken faliekant door de ondergrens

  1. olaf-dirkse

   Over de instelling van de spelers valt genoeg te twijfelen en haalt er nu 1 zijn normale niveau?

 12. MIck

  Kan je tijdens een toernooi een coach vervangen?

 13. blauwevelden

  Wat is dit vre-se-lijk slecht zeg.

 14. asjemenou

  Hoog niveau van ZA

 15. daanray

  Wat een niveau De Mol ach ach Vd Weerden ach ach Pupillenhockey

 16. horn_964

  Verrassend hoeveel passes niet of net aankomen bij het rondspelen zonder directe druk… vraag me echt af waar dat door komt? Het loopt/lukt gewoon niet?! GO NEDERLAND 👊🏼💥

 17. francakh

  De verdediging is slecht, slechte passes, slechte aannames … ik had niet heel veel vertrouwen in een medaille maar nu helemaal niet meer. Australië 1, België 2 …3 … Duutsland? GB? Arg?

  1. SanderE

   Het toernooi begint pas in de kwartfinales mensen. Alle vertrouwen in dat het beter wordt met meer gewenning.

  2. francakh

   Ik ben minder positief … in ieder geval een abominabel slechte start.

  3. SanderE

   Helemaal eens met de start. Maar het kan ook wat positiefs brengen.

 18. edwardvos

  Niet zo negatief iedereen! Kom op zeg! Het gaat om het proces!

  1. mrme

   Haha, ik hoop dat je sarcastisch bent?

 19. lelieveldt-meijer

  Laten we met z’n allen als 1 man achter Oranje blijven staan en de mannen het vertrouwen geven. Mannen, geloof in jezelf, laat alle commentaar langs je heen glijden en blijf positief! Ik geloof in jullie!

 20. klausdrieschner

  Jongens, wordt het niet weer tijd voor een cynische reactie? In slaap gevallen?

  1. jobe

   Hoezo nergens voor nodig toch? We staan prima te spelen, laten de tegenstander goed in de eigen cirkel komen en we kunnen genoeg oefenen op de verdedigende strafcorner. Allemaal pluspunten.

 21. MIck

  Kampioenen kampioenen kampioenen ole ole ole

 22. ronald

  Kan Jansen wel wat zien met dat masker op? Het lijkt namelijk van niet

 23. robdux

  Wat een instelling van deze spelers. Het is net goed gekomen. Ik zie dat er veel kritiek is op Caldas. Maar als je als speler een bal niet kunt aannemen of zuiver in kunt spelen, laat staan onder druk, moeten we dan ook niet even de jeugdcoaches en huidige coaches van deze mannen onder de loep nemen? Is het nou zo moeilijk om 10 minuten per training wat aan de basis te doen? En dan hoeven we het nog niet eens te hebben over het nonchalante gedrag van mannelijke Nl topsporters. Het is niet voor niets dat de vrouwen van Nederland in alle takken van sport, veel meer medailles winnen.

  1. jobe

   Jij moet de eerst volgende cursus voor de Hoofdklasse en Nationale coaches geven. Je hebt het lek gedicht. Hulde.

  2. robdux

   Jobe, dank voor je complimenten. Cursus wil ik best geven. Kost wel wat. 😀

 24. JLVZ

  Vd Weerde, Balk, de mol - wat zijn die gasten aan het doen?

 25. luchtisblauwgrasisgroen

  Is De Wijn nu geblesseerd uitgevallen met een hamstring blessure?

 26. Mark Bouwman

  Mooi mannen, ga zo door....met (bagger spelen en toch) winnen. Wel een vraag: we weten al jaren dat er op 2 blauwe velden gespeeld wordt.Wie haalt het in zijn hoofd om in een alternatief blauw tenue te spelen. Is dat de "professionaliteit" waarmee hockey op TV gepromoot wordt? Afgezien van het feit dat het mij als speler optisch makkelijker lijkt om een medespeler in wit in het vizier te krijgen en bv zijn snelheid beter in te schatten. Een detail....🧐

 27. Peternooitgedagt

  Weten we zeker dat De Mol geen Zuid-Afrikaan is? Mijn goeie God, wat kan die man er weinig van…

 28. luchtisblauwgrasisgroen

  “Laten we vooral niet vergeten dat we ook goede fases hebben gehad.” - Max Caldas

 29. stekel

  Wat een verspilling van talent tijd en geld met deze coach.. zijn process.. gênant spel, wat een blamage voor het Nederlandse hockey.

 30. maaja

  Gelderse knorrepot...ga eens wat nuttigs doen met je leven.. Misschien verhuizen naar Brabant ....daar zijn de mensen in ieder geval heel wat gezelliger... Kom op mannen....na 0-3 5 doelpunten achter elkaar scoren geeft de burger weer moed...

 31. teuntjedeboer

  Hahahaha het echte entertainment van deze wedstrijd is hier…! Lekker anoniem stampen op Caldas, de mannen en elkaar. Ik vermaak me weer kostelijk…. Ga zo door..!

  1. mrme

   Lekker makkelijk score met deze reactie. Als het slecht gaat, en dat ging het volgens mij deze wedstrijd best wel, mag dat gewoon benoemd worden. Als het goed gaat wordt dat hier vaak ook benoemd dus waan van de dag zullen we maar zeggen.

 32. pacoh

  Wie houd Caldas al die jaren lang het hand boven het hoofd? Vroeger was het de beste hockeyer van de wereld. Als bestuurder heeft hij de stelling van ‘Adriaanse ‘ bewezen. Een goed ruiter. Gelukkig zwaait Veen af. Werk voor zijn opvolger al ben ik daar ook niet zo vast op. ‘Hc Amsterdam kliek’

 33. TadenBandt1968

  Gelukkig hebben we Coen van Bunge nog

 34. hockey-coach

  laten we in deze fase (midden in de OS en nog veel westrijden te gaan) niet te veel op de coach lopen fitten. Dit is nergens goed voor en helpt niemand anders ander dan een beetje stoom af te blazen. Ik ben het met de meesten eens dat Caldas niet heeft gebracht dan we van hem hadden verwacht. Maar we moeten nu eenmaal verder. We kunnen later uitgebreid praten over wat, waarom en hoe we nu verder moeten. Laten ew positief blijven tot het eind van de rit. In Sydney ging het ook niet goed, maar kwam het allemaal wel goed.

 35. kasparstevens

  Mis bij deze mannen die Bosche mentaliteit. Spelers van A en OR halen niveau niet ... Maar daar waren play-offs ook echt uit het zicht.

  1. SanderE

   En de rest van het team haalt het niveau wel? Nog vrijwel niemand haalt het niveau. Weinig met Amsterdam en OR te maken.

 36. christiansmekens

  Als Belg geen leedvermaak met NL want zou graag leuke knock-outs zien en een mogelijke derby LL hoort daar zeker bij, maar dit was toch wel verrassend, haast genant. Het zette aan om te supporteren voor de underdog ZA met complexloos fris hockey. Onbegrijpelijk dat die vierde er niet ingang. Hopelijk goede wake up call en herstelt NL zich


Wat vind jij? Praat mee...