Winst op België geeft inkijkje in plannen Annan

De FIH Pro League was al gewonnen, het Nederlands elftal versloeg België met 0-3, Marloes Keetels, Frédérique Matla en Caia van Maasakker scoorden en Eva de Goede maakte haar rentree. Toch waren de ogen vooral gericht op wie er uitverkoren waren om te spelen, in de wedstrijd die een inkijkje gaf in de laatste plannen van bondscoach Alyson Annan voor de start van de sportzomer.

Minder dan twee maanden voor het begin van de Olympische Spelen (23 juli-8 augustus) kwam er zondagmiddag in Antwerpen in de vijfde minuut een Oranje-debutant binnen de lijnen, de eerste sinds Pien Dicke in januari 2020. Stella van Gils (21), speelster van Pinoké, was een nieuw gezicht binnen de – normaal gesproken in beton gegoten – selectie en solliciteerde naar een plek in de EK-afvaardiging.

Door de recente blessures van het Eva de Goede, Xan de Waard, Lidewij Welten, Ireen van den Assem en Marijn Veen breidde bondscoach Alyson Annan tweeënhalve week voor het begin van het EK in Amsterdam (4-13 juni) haar trainingsgroep uit. Behalve Van Gils haalde ze ook Freeke Moes, Rosa Fernig, Marente Barentsen en de inmiddels geblesseerde Renée van Laarhoven bij de trainingsgroep. De deur naar Tokio stond voor deze nieuwelingen opeens op een kier. Maar hoeveel kans maken ze nu eigenlijk? Of komen ze alleen in aanmerking wanneer er nog meer geblesseerden zijn? Wat dat betreft was het dus interessant om te zien voor welke namen Annan in de wedstrijd tegen België koos.

Debutant Stella van Gils speelde een prima wedstrijd en solliciteerde naar een plek in de EK-selectie. Foto: Willem Vernes

Op de meeste posities waren het vandaag de vertrouwde namen die werden opgesteld. De meesten bereiden zich inmiddels al bijna vijf jaar voor op de Olympische Spelen. Achterin hield de bondscoach vast aan Caia van Maasakker, Lauren Stam, Pien Sanders en Sanne Koolen, die met z’n vieren de drie achterhoedeplekken voor hun rekening namen. Ook bij afwezigheid van de geblesseerde Van den Assem was er geen ruimte in de wedstrijdselectie voor nieuweling Fernig, die twee weken geleden een fantastische play-off-finale speelde.

Op het middenveld keerde aanvoerder Eva de Goede terug na haar polsbreuk. Ook speelde de rest van de vaste kern, bestaand uit Margot van Geffen, Laura Nunnink, Marloes Keetels en Malou Pheninckx. Door de blessure van De Waard, van wie het zeer twijfelachtig is of ze het EK haalt, was er ruimte voor Annan om Stella van Gils aan het werk te zien. De nieuwkomer beloonde het vertrouwen door af en toe heerlijke passjes te geven. Door wat geschuif met posities kreeg ook Ilse Kappelle weer een kans en speelde ze haar vierde interland. Allebei lijken ze serieus in beeld voor het EK, bijvoorbeeld als De Waard inderdaad niet op tijd wedstrijdfit is.

Laura Nunnink, Marloes Keetels en Frédérique Matla juichen na een doelpunt. Foto: Willem Vernes

In de aanval was door het wegvallen van Marijn Veen en de blessure van Lidewij Welten ook een plek vrijgekomen. Behalve Frédérique Matla, Pien Dicke, Laurien Leurink en de naar de aanval geschoven Maria Verschoor kreeg nu ook Freeke Moes een kans. Gezien het feit dat Felice Albers en Kyra Fortuin reserve waren en Ginella Zerbo is afgevallen voor de zomergroep, lijkt de kans groot dat Moes het EK gaat spelen. Voor nieuwkomer Marente Barentsen was geen plek in de wedstrijdselectie ingeruimd.

Nederland speelde ondanks de 0-3 winst niet haar allerbeste wedstrijd. De eerste minuut van de wedstrijd kwam Oranje met de schrik vrij, toen Anne Veenendaal – die na rust werd vervangen door Josine Koning – twee achter elkaar moest ingrijpen. Vervolgens was het Nederland dat domineerde. In de negende minuut onderschepte De Goede de bal op eigen helft. Via een vloeiende aanval via Van Gils en Matla belandde de bal in de cirkel bij Keetels, die uit de draai raak schoot, door de benen van keepster Elena Sotgiu: 0-1.

Daarna pushte Van Maasakker een strafcorner op de handschoen van Sotgiu en tikte Nunnink een bal naast. Aan het begin van het tweede kwart stond Nederland enige tijd onder druk. Twee keer achter elkaar haalde België een strafcorner, die er allebei niet in gingen. Vervolgens kreeg Oranje de grip terug, maar het was allemaal nog niet fantastisch wat Oranje voor rust liet zien. Eén minuut voor het einde van het tweede kwart schoot Leurink naast, na een actie van Malou Pheninckx, die was diep gestuurd na een mooi passje van Van Gils.

Eva de Goede speelde met een brace. Foto: Willem Vernes

Aan het begin van het derde kwart greep Nederland de Red Panthers, gecoacht door Raoul Ehren, meteen bij de strot. Twee strafcorners van Matla achter elkaar gingen – één via een Belgische stick – allebei naast. Toen Oranje opnieuw een strafcorner haalde, werd gekozen voor een variant terug op aangeefster Keetels, maar die mislukte.

Halverwege het derde kwart haalde Nederland wederom een strafcorner. De flats van Lauren Stam belandde op de voeten van lijnstop Stephanie Vanden Borre. Het was sneu voor debutant Van Gils dat haar rebound werd afgekeurd, omdat er al was gefloten voor een strafbal. Matla pushte die raak: 0-2. Vervolgens raakte Nederland op stoom. Uit de rebound van een strafcorner schoot Van Maasakker de 0-3 binnen.

Aan het begin van het vierde kwart was België een fase beter, maar Nederland gaf geen doelpunt weg. Nederland herpakte zich in de laatste zeven minuten. Een schot van Margot van Geffen had de 0-4 moeten opleveren. De laatste paar minuten hing een doelpunt in de lucht, maar het lukte Nederland niet meer te scoren. Op het einde was het nog even schrikken toen Lauren Stam een bal op haar hoofd kreeg, maar de schade leek mee te vallen, waardoor Oranje niet opnieuw iemand aan de waslijst met blessures hoefde toe te voegen.

De samenvatting


4 Reacties

 1. RobV

  Nuttige wedstrijd, veel slordigheden, tweede helft beter dan de eerste en de strafcorners blijven toch wel een probleem qua rendement. Een week voor de EK zag het er niet per se geweldig uit maar ik verwacht dat de dames in die wedstrijden meer op scherp staan.

 2. lynnBosman

  Ik vond v Gils echt goed spelen met lef. Durfde acties te maken, te schieten op goal. Natuurlijk wat slordigheden, maar daar kon je iedereen wel op betrappen. Jammer dat er al gefloten was voor een strafbal, anders had ze haar eerste goal al. Er kan nog een hoop beter, maar voor zo'n eerste wedstrijd (waarbij De Goede, Pheninckx terugkeren van blessures en ook v Geffen nog niet heel lang herstelf is) was het best prima. Fantastisch om De Goede weer vol te zien spelen. Hopelijk krijgt ze geen reactie. Hoewel ik Kappelle in verdedigend opzicht nuttig vind en fysiek sterk is, zou ik voor het EK voor een meer aanvallende middenvelder of aanvalster gaan. Ik zou Fortuin en/of Albers echt mee nemen, zij hebben veel snelheid en dreiging. Toch erg benieuwd naar de selectie. Het zijn geen gemakkelijke keuzes om te maken. Het het wel te doen met Zerbo, het komt er maar niet uit lijkt het. @RobV: er werd ook behoorlijk gewisseld met koppeltjes en aangeef bij de strafcorner. Te vroeg om te zeggen of daar een probleem zit.

  1. hockeyliefhebber12

   Eens! Van Gils speelde goed! Zou ook Albers en Fortuin selecteren voor het EK. Erg benieuwd naar de selectie!

 3. Freekie

  Toch echt deden een paar mensen hier een paar weken geleden alsof een gebroken pols zo'n belachelijk zware blessure was....


Wat vind jij? Praat mee...